………….är betydligt vanligare än regn nu för tiden. I vårt konsumtionssamhälle krävs det att vi konsumerar vare sig vi behöver eller inte det vi köper. Som ett led i detta så rapporterar ett undersökningsbolag att nu köper vi mer jeans än någonsin. En annan studie som är gjord av säkerhetsföretagens branschorganisation ger oss informationen att för de flesta butiker och restauranger är det billigare att hantera kontanter än kortbetalningar. Kreditkort är det dyraste betalningsmedlet för det typiska företaget i studien. Det brittiska företaget Omlet har utvecklat en reflexväst för hönor. Företagets chef Johannes Paul förklarar varför: ”Folk älskar sina höns”. Vid universitetet i Singapore har man med experiment kunnat visa att förälskade personer upplever desserters sötma som ännu sötare. Till och med vatten smakade sötare för de förälskade. Andra forskare som huserar på Columbia University har enligt uppgift nått ett genombrott i jakten på ett botemedel mot håravfall. Ungefär hälften av alla män och kvinnor som är plus femtio lider av denna åkomma. Man har lyckats att få håret att växa med en märklig teknik. Man transplanterar hudceller och upp och nedvända hårsäckar till en vanligtvis hårlös mänsklig hud – förhud från omskurna bebisar. Förhudarna opererades sedan fast på ryggen av möss och så småningom växte det hår på fem av sju möss! Forskarna vill poängtera att de hårlösa patienterna inte kommer att ha förhud på skallen. Det är själva transplantationstekniken som kommer att nyttja förhuden. Denna hårresande forskning är en huvudsak att följa i framtiden. Tidskriften Brain förtäljer att man är hemligheten bakom Albert Einsteins fenomenala slutledningsförmåga på spåren. Bilden av hur människans ansikte kom till har klarnat. En upptäckt av en 419 miljoner år gammal pansarhaj. Einsteins vänstra och högra hjärnhalva var ovanligt väl sammanbundna med varandra. Forskning bedrivs ofta med djurförsök. Kanske är det som Arvid 6 år beskriver det. ”Skillnaden på människor och djur är att när grisarna är lagom feta så äter man upp dem.”
Kvinnors jobb sliter mera på kroppen än manliga jobb rapporterar Arbetsmiljöverket. Kvinnor får ofta yrken med olika arbetsuppgifter som är mer repetitiva och handintensiva än manliga sysslor. Enligt en annan studie som kommer från analysföretaget Forrester så anses det att 26 procent arbetar på distans minst en dag i veckan. Motsvarande siffra var 2010 18 procent. Ju hårdare barnen ägnar sig åt sport, desto bättre betyg får de i skolan. Det visar en brittisk studie gjord på 5000 barn. Om barnen tränade hårt när de var elva år unga så blev skolresultaten bättre under flera år framåt. En procent av sin tid ägnar den genomsnittlige chefen till återkoppla till sina medarbetare. Denna chefsstudie är från KTH. En professor vid Oxford har undersökt lyckan. Han har kommit fram till att en man behöver träffa sina polare två gånger i veckan för att vara lycklig. D-vitamin är viktigare än man tidigare trott. Nya råd från Livsmedelsverket är att vi bör få i oss tio mikrogram per dag. Jag ser i min spaning att vi kommer allt närmare en lagstiftning om att alla människor måste vistas utomhus en stund varje dag. Solen är urviktig som källa för oss alla. 52 procent at Stockholmarna har testat någon bantningsmetod rapporterar viktväktarna. Kurviga kvinnor håller sig friskare. Enligt forskare vid Göteborgs universitet drabbas kvinnor med rak kroppsform oftare av diabetes och hjärtsjukdom – oavsett vikt och midjemått! En doktorsavhandling visar att om man jämt sitter och tittar på meningslösa TV-program, så dör dagligen omkring nittiotusen hjärnceller. ”Hoppet måste i vår tid produceras. Det finns inte mer att få färdigt.” Citatet av Harry Martinson är inte av dags dato men förklarar nutiden bättre än vad vi själva skulle kunna säga tidsandan.
De tropiska regnskogarna är de mest artrika miljöerna på jorden. En ny studie visar att det finns cirka 16 000 trädarter i Amazonas i Sydamerika. Det visar sig dock att det är ett fåtal arter som är dominerande. Enligt forskarna är det 227 trädarter som är hyperdominanta. Nya fynd i Schweiz av fossila pollenkorn antyder att blommorna är äldre än vi tidigare har trott. Om analysen stämmer så härrör blommor från början av triastiden. Och är cirka 240 miljoner år gamla. 15 miljoner mobiler ligger oanvända i lådor och skåp i Sverige. Det uppskattar branschorganisationen El-kretsen. Nomofobi är rädslan för att vara utan mobiltelefon. Det skulle vara intressant med en studie om detta är en folksjukdom idag? Möss som infekterats av parasiten Toxoplasma tappar sin medfödda rädsla för katter. Amerikanska forskare har avläst hela arvsmassan hos världens mest odlade kakaoträd. De hoppas att den nya kunskapen ska leda till både godare choklad och tåligare träd. Kakao odlas i över 50 tropiska länder, och chokladindustrin ger inkomster till mellan 40 och 50 miljoner människor i världen.
Efter att bläddras och sorterat i den oändliga flora av forskning och framsteg för vårt bästa så passar det bra med att avrunda med ett citat av en okänd Kurre. ”Gräset är grönt där man är, bara man vattnar det.”
P.P