……….. i Portugal än i Norden - men det är säkert inte därför man spelar bättre boll på gräsplanerna där jämfört med Sverige. Men det är självklart bättre att skicka Portugal till VM i Brasilien nästa år. Det borde även de mest patriotiska svenska sportjournalister inse att ett land som har språket naturligt i sin mun och kultur skall vara där. Vi skulle fått stora problem med att lära våra journalister, krönikörer och fans tillräckligt av portugisiska så att deras tillvaro skulle bli optimalt bra där borta i Sydamerika under ett par veckors tid. Det finns alltid en mening med det som sker. Även om det förefaller vara slumpen eller tillfälligheten som styr, så är det förstås inte det! Sverige är ett land där en mångfald av populationen lever i ett överflöd. Portugal och Grekland är två länder vars ekonomi är vid ruinens brant. Då är det på sin lott att populationen får glädjas med att ha ett fotbollslag i den största av alla tävlingar. Även om vi har det mesta här i landet, både materiellt och i självgodhet med en övertro på nationens företrädare i alla möjliga sammanhang så är det nog med fotbollen som med detta citat av Einstein. ”Det finns i oss alla ett hinder för fullkomlig lycka; det är leda vid det vi redan äger och längtan efter det vi inte har.”

Vi har inte tillräckligt bra fotbollsspelare och – ledare för att få vara med i finalspelet. Det är känt att en hel är mer än tio tiondelar. Vi saknade kittet som bäst sammanfogar alla tiondelar till ett självspelande piano. Oavsett allt negativt om filmningar och fuskande om motståndarna som vår homogena journalistkår ägnade sig åt inför kvalspelet så räckte det inte ända fram. Idag har nästan alla konverterat till resonemanget att bästa laget vann. Laget som spelade fotboll och inte sparkade bort bollen över sidlinjerna mesta tiden vann rättvist. Laget med bäst taktik och största fixstjärnan vann välförtjänt matchen och biljetten till Rio. Ronaldo är bättre än den lokala guden!

En del av oss kan känna doften av framgång. Andra kan lukta sig till målet – inte så sällan hör vi att någon har näsa för målet. Kanske stämmer detta! Det är mycket som vi inte vet. Kunskapens toppforskare har kunnat visa att en del av oss är luktblinda för till exempel kokt sparris, emedan andra av oss har en förmåga att känna denna doft. 350 luktreceptorer finns i vår näsa. Vårt luktsinne är extremt välutvecklat, det är också det enda sinne som har direktkontakt med hjärnan. Får informationen utan mellanhänder. Luktsinnets viktigaste funktion är som varningssystem. Det är lukten, inte smaken, som varnar oss för dålig mat. Det överflöd av kokböcker, dieter och kostråd samt det faktum att träningslokaler, typ gym och andra träningsmöjligheter i vår tillvaro är snudd på lika vanligt förekommande som alla kvarterspizzerior. Ändå har det visat sig att barnen idag är klenare än sina föräldrar. En studie från Australien som omfattar 28 länder har kunnat påvisa att barn idag springer 90 sekunder långsammare än vad deras föräldrar presterade i sin barndom på en sträcka av 600 meter. Kanske en idé att ge barnen en löpvana i skogen som julklapp? Naturen är trots allt en av de viktigaste hälsokällorna vi kan uppbringa i vår tid! Årets julklapp? Det är en titel som förefaller ha ett fritt fall på intresse för produkten efter julhelgen! Är det någon som tänker på spikmattan eller det elektroniska husdjuret idag? En vana att leva livet löpande kan bli en varaktig och frisk injektion till alla två- och fyrbenta medvandrare!

Eftersom de flesta sportjournalister har så blygsam förmåga att uttrycka sig poetiskt och inbjudande till att läsa mera av författaren så avslutar jag med ett citat som är en svårslagen formulering om en idrottsprestation är följande. ”Skickliga höjdhoppare förstår att låta kroppens tyngdpunkt passera under ribban medan kroppen led för led passerar över den.” Skriver Sven Lindqvist i boken Myten om Wu Tao-tzu!

P.P