………kan man verkligen säga om den japanska studien som gav ett ädelt IgNobelpris i medicin. Forskarna har studerat hjärttransplanterade möss som fått lyssna på musik. De möss som har fått lyssna på operan ”La Traviata” lever längre än de möss som får höra musik av artisten Enya, och mycket längre än de möss som får lyssna på byggbuller och ljud från tunnelbanan. Detta låter som ljuv musik även för oss alla, i alla fall för oss som bor på vischan. I glesbygden med skogen som närmaste granne. Förmodligen är detta ett större privilegium än våra beslutsfattare har förstått. Att rensa staden på bilar en dag när Obama besökte landet gav hela fyrtio procent bättre luft att andas för alla som måste bo i huvudstaden! Detta borde givetvis vara en tankeställare för många!
Ett äpple om dagen är bra för magen har vi ju länge hört. Äpple har sedan urminnes tider var känt för att främja vår hälsa och äpple hamnar alltid högt upp på listan, ibland högst, när man pratar om ”de nyttigaste frukterna”. I de engelsktalande länderna har man ett liknande ordspråk? Man säger ”An apple a day keeps the doctor away” (ett äpple om dagen håller doktorn borta). Detta ordspråk är faktiskt en variant på ett ännu äldre ordspråk: ”To eat an apple before bed will make the doctor beg for his bread” (att äta ett äpple innan sänggående får doktorn att tigga för sitt bröd”). Enligt vissa vetenskapliga undersökningar om äpplets effekter på hälsan har det visat sig att färska äpplen kan förbättra vår minnesförmåga och bevara vår allmänna hjärnhälsa. I en undersökning vid universitetet i Massachusetts kom man fram till att äppeljuice var lika effektivt som Alzheimers mediciner vad det gäller produktionen av kemikalier i hjärnan som styr minnet. Ytterligare studier vid samma universitet har visat att en regelbunden konsumtion av äpplen kan motverka skador på neuroner vid åldrande, och dessutom motverka och rentav förbättra vissa symptom vid Alzheimers.
Fruktträdgårdarna som anlades förr planerades väl, det skulle finnas äpplen för varje tillfälle, att äta, att musta, att göra mos eller att lägga in. I en välplanerad fruktträdgård räckte säsongen och därmed vinterns vitaminförråd, från juli till maj, ja ibland ännu längre om man hade riktigt lagringståliga järnäpplen. Veckans slutord blir då givetvis en dikt av Alf Henriksson från ett diktverk som heter Bit för bit och är från 1970.
FRUKT
Antingen bär det ingen frukt
P.P