…..……….är okej! Det näst vanligaste ordet är Coca Cola, och det är inte okej enligt mina värderingar - om ord och dess betydelse. Men så är det i alla fall. Det vanligaste ordet bland svenska sportjournalister och troligen även andra journalister är Zlatan. Det torde vara ganska givet vilken som blir den viktigaste frågan till världens mäktigaste man, President Barack Obama när han besöker Sverige i dagarna. Det blir givetvis den samma fråga som världens snabbaste man, Bolt fick efter att han vunnit sitt VM-guld på 100 meter löpning i Moskva. ”Vad tycker du om Zlatan?” Vad kan man säga om detta? Kanske är det så att detta är ett rimligt agerande när fantasin tryter? Eller är helt enkelt så att detta är dagens viktigaste fråga i tillvaron? Fantasilöst eller inte, men nog borde det finnas andra väsentligheter? Men vi har ju partiledare som sitter i regeringen som har ”fastighetsskatten” som sin värsta svordom! Ord är spännande och intressant. Till exempel så har det vackra tyska ordet fingerspitzgefuhl idag blivit helt accepterat att användas i engelskan som ett ord som förklarar det tydligare och mera exakt än ord som finns på originalspråket.

Det finns kanske en förklaring som är logisk när det gäller den svenska journalistiken som ett slags drev där alla skriver eller pratar om exakt samma sak med i stort sett samma ord. Kan det vara så enkelt att är slags koppling till vi befinner oss världens största ankdamm! Och det är känt att en ankas kvackande ekar inte, och ingen vet varför. En som inte följer strömmen som ett ekoljud är Ingemar Unge. Han är en sällsynt begåvad journalist som kan ord, och han kan både använda orden och roa oss med ordens betydelse samt historia i sina texter. Bland annat tar han upp ett citat ur en av de stora morgontidningarna som roande visar hur sålda vi har blivit på att använda engelska i tid och otid. ”Hur blir man egentligen fabulous old people? Ja, du must stay levande och frisk and vara alert and verksam, and not slöa” till, det är vad belive.”

Värdelöst vetande är något som alltid har intresserat och roat mig. En del fakta av den sorten är hur spännande som helst! Den bok som utgivits i flest upplagor, förutom Bibeln, är Ikea-katalogen. Givetvis borde världens mäktigaste man få en signerad katalog med sig hem från Sverigeresan, det skulle han säkert uppskatta! Guinness Rekordbok håller rekordet för att vara den mest stulna boken på allmänna bibliotek. Det är ju rekord som säkert skulle kommit bland rekorden i boken om inte boken stulits! En guldfisk kommer bara ihåg de tre senaste sekunderna i sitt liv. Än sen då? Vad minns en silverfisk? Det finns helt klart en hel del spännande frågor som saknar svar i vår tid när så gott som allt möjligt har någon typ av forskningsgrundande sanning.

Endast en person av två miljarder kommer att leva till 116 års ålder. Och denna folkspillra har då en unik möjlighet att få uppleva ett antal spännande uppfinningar se dagens ljus. Vår historia är fylld med ett otal viktiga uppfinningar. Det är alltid några egenskaper hos uppfinnaren som är extra viktiga för att upptäckter och innovationer skall bli en realitet. Det är förutom ett intresse och sakkunskap en nyfikenhet samt uthållighet att hålla på med experiment och försök. Dessutom krävs det både viss erfarenhet samt fantasi. Den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli var intresserad av varför det var svårare att pumpa upp vatten ur en brunn som var långt under markytan. Han hade arbetat med Galileo Galilei i försök med vakuum och med lufttryck. Torricelli misstänkte att luften ovanför vattnet också hade en tyngd, och att det gjorde vattenpumpningen tyngre. För att kunna testa sin teori fyllde han ett rör nästan ända upp med vatten, sög ut all luft och täppte till röret.

Men vatten är mycket lätt, och för att bevisa vakuumteorin måste röret som han hade byggt vara 10 meter högt. Då märkte Torricelli att vattennivån ändrades vid olika väder, och han antog att det hade med lufttrycket att göra.
Torricellis barometer gick bokstavligen genom taket, och han placerade en docka högst uppe på sitt vattenrör så att alla invånare i Arcetri kunde se hur vädret påverkade lufttrycket.

Men det här var på 1640-talet, när kyrkan hade stor makt. Det började ryktas att Torricelli sysslade med häxkonster. Enligt kyrkan kunde det inte finnas något vakuum. Eftersom Gud finns överallt, resonerade man att det inte kunde finnas något vakuum. Torricelli riskerade att bli arresterad om han påstod motsatsen. Därför fortsatte han experimentera i mindre skala, och använde ett rör med kvicksilver istället. Kvicksilver är cirka 14 gånger så tungt som vatten, så det räckte med ett rör på 80 centimeter för att kunna observera lufttrycket. Torricelli skulle bevisa vakuumteorin, men uppfann samtidigt den första barometern.

Fastän vi i dag har noggranna väderrapporter så har barometrar fortfarande en plats i många hem. Eller borde ha det. Det finns en historia från 1938 då en våldsam orkan drabbade nordöstra USA med mer än 700 döda. En man i West Hampton Beach, New York hade samma morgon fått en barometer som han hade beställt. Men barometern hade fastnat på ”orkan” så han gick till posten och skickade tillbaka den trasiga barometern till försäljaren. När han återvände till sitt hem så var hans hus borta.

Efter denna sedelärande forskningsanekdot så passar det att runda denna krönika med ett citat av Jean Baudrillard. ”Man kan leva och överleva med verkligheten men det är mycket roligare att slå vad om att verkligheten inte existerar.”

P.P