……………och vad det är som tänder glöden hos människan?  Det finns många olika varianter på att bara vara människa. Jordens befolkning anses öka med två nyfödda medvandrare i sekunden. Dygnet runt och året runt - så blir det en hel nya medarbetare till oss alla. Det finns många likheter och några olikheter mellan olika grupper av populationen homo sapiens. Den svenska andelen i totala mängden människor är blygsam. Bland de drygt nio miljoner i detta land så lider majoriteten, 6,7 miljoner av ilningar i tänderna. Var femte svensk undviker kalla drycker som öl, vin och läsk på grund av kraftiga ilningar. 85 kilo kött per person äter genomsnittssvensken per år. Denna siffra som förefaller hög enligt min uppfattning har ökat med 50 procent sedan år 1990. En halv miljon svenskar tar medicin mot depression, så kallade lyckopiller. Var femte individ blir deprimerad någon gång i livet. Det finns givetvis huskurer som kan lämpa sig väl så bra för många individer. ”Böcker är själens blodkärl."  Citat av Thomas Mann är en klassisk välgörare. Motion och framförallt löpning är en annan fantastisk variant av kroppsegna lyckopillereffekter. Julen är glädjens tid för många av medborgarna. Förmodligen är julen en ännu större glädjespridare för handeln. Cirka sextio miljarder kronor brukar julhandeln omsätta i Sverige!

Det finns ett otal möjligheter och sätt att motionera. ”Tuggummi är rena hjärngympan”, säger professor Björn Klinge. Studier visar att tuggandet har god effekt på både minnet och inlärningsförmågan. Resultaten av experiment från KI kan komma att förändra kost- och tuggvanor. Som vanetuggare av tuggummi så har gjort egna experiment på hur långt man kan springa på olika tuggummi. "Att förlita sig på sig själv är att fördubbla sin förmåga." Citatet av Johan Henrik Kellgren är en konklusion av min privatspaning på tuggummi! Ibland håller reklamen gott vad den lovar, till exempel denna klassiker. ”Ta det lugnt – ta ett TOY.” Detta tuggummi håller sin spänst i max två kilometers löpning. Sorbits hade en grym uthållighet och spänst på 1970- och 1980-talet. Då var det både gott och hade ett tuggmotstånd i ett helt maratonlopp, 42 kilometer. Idag är Extra ässet bland våra tuggummin, i alla fall för en löptur. Henry Ford är inte bara mannen bakom bilens utveckling och grundare av Ford. Han har även haft många åsikter och citat som lever vidare. ”Motion är bara strunt. Är du frisk så behöver du den inte, och om du är sjuk så bör du undvika den.” Om vi backar filmen och tänker efter så var det nog så på Fords tid att människorna hade en vardag som gav fysisk aktivitet som överstiger dagens motionsvanor. Vi vet att idag är sporten enbart fem procent av människornas fysiska aktiviteter. Och det är ju bara en bråkdel. Det är helt är helt större effekt att förflytta sig till jobbet till fots och ta trapporna både upp och ner jämfört med tre gympa- eller gympass i veckan!

Ibland kan en myt som uppstått på felaktiga grunder bli en framgångssaga. Gustav Vasas skidåkning är förmodligen en sådan episod. Hembygdsforskaren Gubb Tage Bevring har förmodligen gjort många medborgare en stor tjänst med sin forskning. Han har i brev från 1600-talet funnit belägg för att Gustav Vasa inte ens visste vad skidor var för någonting. Det troliga är han färdades till Mora med häst och släde den gången det begav. Det var den naturliga färdtjänsten på den tiden. ”Det som ligger bakom oss och det som ligger framför oss är bagateller i jämförelse med det som ligger inom oss."  Detta citat av Ralph Waldo Emerson kan vara framtidens motivation för att behålla Vasaloppet i tron att det bygger på en sann historieskröna.  Man kan som kungar i modern tid vända blad och skida vidare.

Efter en sådan hårresande historisk förändring så raskt över till håret. Det är en gammal beprövad kunskap och belagd i forskning att kvinnor som har ont i ryggen får en lindring av ett besök hos frisören. Så det kanske skulle kunna vara något att möta det stora intresset för det yrket med att uppgradera det till enbart hårvård utan även anse det som kroppsvård? Frisörsyrket är mycket populärt bland ungdomar. Varje år utexamineras cirka 2 600 frisörer i landet. Det är långt över det aktuella behovet, anser Frisörföretagarna. ”Det egentliga behovet ligger mellan 500 och 600, säger Staffan Westman”, utbildningschef i Frisörföretagarna. Så kan det vara ibland. Läkarförbundet är säkert det starkaste av alla yrkesförbund i landet. Konsekvent lyckas man se till att det inte utbildas tillräckligt många läkare så att efterfrågan på läkare är enormt stor. Detta är ett tecken på stark fackförening eller maktposition för en yrkesgrupp. "Jag har ingen lösning, men jag beundrar problemet."  Som en okänd tänkare sagt.

Visdom är idag en omodern och blygsamt debatterat egenskap. Egoism och management är betydligt trendigare. Det finns förstås några undantag som är tidslösa med visdom som en grundpelare i tillvaron. En sådan är författaren Paolo Coelho. Här kommer ett citat av honom som veckans slutord. ”Hur vår ålderdom kommer att se ut beror på hur vi lever. Vi kan sluta som en spökstad. Eller som ett frikostigt träd, som fortsätter att vara viktigt även när det inte längre orkar stå.”

P.P