………är förmodligen vad vi ser och hör i tidens mediabrus. Den nyreligiösa rörelsen skulle kunna benämnas Zlatanism. En slags kultstatus har vuxit upp kring Skånes stolthet och konungariket Sveriges viktigaste man. Det är en fantastisk händelse som borde uppmärksammas mera, att invandrarbarnen som sparkar boll i Malmö dominerar svensk fotboll idag. Malmö är också centralort i landsdelen där det finns flest anhängare till ett invandrarfientligt parti i landet. Alla dessa pojkar och flickor som vinner fotbollstitlar är naturligtvis hela Skånes stolthet! "En enda solstråle är nog för att driva bort många skuggor." Källa till detta citat är Franciskus - är det kanske det som händer i Skånsk fotboll?

Det känns märkligt att dagen efter fotbollsgalan se vår lokalt främste fotbollskännare och skribent här i U-länet, Diljen Otlu som är mera känd under sin pseudonym Braxingen på en hockeymatch. Och här i hockeyborgen fick den gode Braxingen stå i radions monter och vara domare när mellanstadiebarn spelade bordshockey. Nog är det märkliga språng livet tar ibland. ”Pensionering är för unga människor. Jag är för gammal för att gå i pension”, säger Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson som inte planerar att lägga av än på länge. Men kan fotbollsnörden Braxingen lämna fotbollskanalerna för att ena stunden spela bordshockey i ett hockeytempel och andra dagen engagerat kolla på och ovant men hängivet refera damhandboll, ja då är det möjligt att vi kan få någon av Sir Alexs svenska motsvarigheter coacha på en innebandymatch inom sinom tid.

Fotbollsgala, idrottsgala och en oändlig inflation av alla andra möjliga och omöjliga galor ger en viss flärd åt tillvaron. Inför Syrianska IF:s egen fotbollsgala så kan det bli svårt att förbigå några spelare för insatserna i årets lyckosamma seriespel. Ett par av spelarna har redan belönats och uppmärksammats. Det är alltid spännande att läsa juryns motivering. Mattias Mete kom med det i det Västeråslag som Västerås Fotbollsallians tog ut och presenterade på den lokala Fotbollsgalan. Här är motiveringen som Syrianska Kerburan skrev inför nomineringen: "En högklassig målskytt som under sin tid i Syrianska gjort hela 29 mål – och det på bara 43 matcher. En riktig glädjespridare som under sin lediga tid åkte från hemmet Södertälje till Västerås för att ställa upp som instruktör under sommarens fotbollsskola. Mattias Mete är för övrigt mycket populär bland den yngre generationen i den egna klubben."

I brist på större aktioner i de lokala klubbarna så får vi ägna oss åt att följa spelet på de stora arenorna och de största så kallade fixstjärnornas framgångar. En aning skummar det till i lokalfotbollen trots vinteride! Skiljebo SK är på väg framåt med att skaffa sig en bredare och konkurrensmässig trupp. Laget kommer helt klart att bli min favorit till serieseger nästa år. Syrianska IF:s karismatiske sportchef håller på att samla ihop sina kort och kommer givetvis att presentera några äss ur rockärmen på både ledar- och spelarsidan. Kanske rent redan före jul! Att lagets fixstjärna, underbarnet och målgöraren Mattias Mete lämnar laget för lokalkonkurrenten VSK känns naturligt. Nu ger han första intervjun. Och förefaller mycket lycklig.”Jag är väldigt glad över att allting är klart och att få komma till en klubb och en tränare som verkligen vill ha mig”, säger Mattias Mete efter att ha kommit överens med VSK Fotboll. ”De har gjort en väldigt bra värvning och jag är övertygad om att Mattias kommer betyda oerhört mycket för deras offensiv”, säger Syrianskas fotbollschef Zeki Turan till hemsidan. Vi får vänta och se om det blir så att vi som kompensation får några spelare som blir över av de överåriga spelarna i VSK, som fortfarande vill spela boll på samma arena. Det är små detaljer som blir avgörande hur en spelare lyckas i sin förening. Talangscouter kan göra många tabbar och felbedömningar. Precis som de fem bokförlag som tackade nej till årets mest sålda bok. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Passande nog blev det Piratförlaget som nappade på manuset, och fick en osannolik storsäljare. "Det finns någonting som är mycket sällsynt, sällsyntare än förmåga. Det är förmågan att känna igen en förmåga." Citatet av Robert Half är extremt passande i lagidrottens värld.

Träningslandskamp på ett halvtomt Ullevi i november, frost i gräset och bara kallt vatten i duschen. Enögda kommentatorer på TV4 som förlänger de långa reklampauserna till vara hela sändningstiden och till detta extremt hemmabetonade domare. En sådan match är förutbestämd att sluta nollnoll! ”Av tio farhågor är det minst nio som aldrig blir verklighet.” Sir Winston Churchills citat visade sig vara den tionde just denna afton! Jenkafotbollen är tillbaka med besked. Efter att Holland löste upp Stockholmsknuten om halsen på förbundskapten Hamrén så fick han vackert backa tillbaka till Lagerbäcksfotboll i träningsmatchen mot ett Tyskland som kom med en slags C-uppställning. Sverige fick faktiskt låna bollen i korta sekvenser men annars handlade det mest om att försvara sig mot tyska tonåringar. Ett steg tillbaka för att komma två steg fram är den nygamla svenska framgångsvågen. Halsduk av en enklare förortsmodell markerade att även chefen bytt ut Östermalm mot Botkyrka! Hur långt detta skall räcka det vet bara pojken med guldbollen! Sveriges främsta ambassadör har han även kallats vår frälsare och upphovsman till Zlatanismen. Att vi inte ens kan ställa upp med fullt manskap är dock en aning illavarslande. Ett landslag med en Chippen där bästföredatumet är passerat sedan flera år tillbaka är inte ett lag som kan komma till ett slutspel.

Till nästa säsong kanske vi skall anamma en idé från Bundesliga i Tyskland. Där kallas ett alltid ett bottenmöte för en duell i källaren. Allsvenskan skulle passande nog kunna heta kallsvenskan och få vara källarsval hela året. Om man inte har så roligt på sitt fotbollsjobb så kan man alltid vända blad. Det är precis vad förre franske förbundskaptenen i fotboll, Raymond Domenech, har gjort i sin karriär. ”I sex år hade jag ett väldigt tufft jobb. Nu har jag vänt blad och behöver ha lite roligt”, säger han. Idag coacher han en elva av elvaåringar i sin klubb Athletic Club de Boulogne-Billancourt. Att vända blad har blivit något av höstens trend både nationellt, internationellt och lokalt. Nu vänder även jag blad i mitt fotbollsliv och passande nog med ett citat av Stig Johansson."Det finns vägar så smala att man måste gå dem ensam."

P.P