…………..det finns med andra ord alltid en mening med det som sker. Att boken om kungens polare och trivsamheter som en viss överklass anses ha rätt till - såsom små rara flickor till kaffet råkar komma ut just den här hösten är givetvis ingen tillfällighet. Den nya överklassen är en annan aktuell bok i tiden. Det är en enkel skildring om Sveriges ekonomiska elit. Vi lever för tillfället i en tid som är ett kungarike för egoister. Det är helt klart ute med att vara kollektiv, socialist eller humanist. Det anses snarare både infantilt och olönsamt. Vi skall bara vara ego och försöka roffa åt oss allt som är möjligt är en trend. Mona Sahlins och socialdemokratins fall är en del av vår samtid. Lyckan bor i ägandet! En annan typ av lycka bor i att veta mer om sina grannar. Enligt uppgifter så vill tre av fyra villaägare veta mer om sina grannar. Nyfikenhet är förvisso en viktig egenskap för att hålla den mänskliga hjärnan igång och träna dess funktioner. Förmodligen är det den viktigaste effekten förutom pulshöjande träning som har en hälsosam effekt för alla strukturer och organ i en människokropp. ”Efter trettio har kroppen en egen vilja.” Citatet av Kathrine Hepburn är en sanning med modifikation. Det är nämligen med dagens kunskapsnivå möjligt att träna högt upp i åren. Ju äldre man är desto större blir träningseffekten för en människa som orkar och vill motionera kroppen.

Ibland är det tillfälligheter eller är det så att det inte är tillfälligheter som gör det. Årets mest lästa bok i Sverige är säkert Jonas Jonassons debutroman ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.” Det är svenskt debutantrekord i försäljning under första året med 350 000 sålda exemplar av den underhållande skrönan. En stilpoäng är att fem förlag tackade nej till att ge ut boken innan Piratförlaget nappade på manuset. Det är fascinerande hur små marginalerna är i en sådan här bransch för bokförlag. Givetvis ger man helst ut böcker som är skrivna någon som är nästan tjugo år och har varit med och förnedrat sig i teve. Ett alternativ kan vara att ha någon annan kändisfaktor, barn till Lill-Babs eller varit på fest med någon som känner någon som välkänd. Vi är säkert många som är tacksamma för att Jonasson hittade ett förlag som ville ge ut denna häftiga bok. Något som säljer är böcker om kända människors okända sidor. Bokskogen är för tillfället full av sådana alster. Skildringen av nationalikonerna Bush och Berlusconi är de senaste som kommer ut i dagarna. En del av oss är ögontjänare även i det fördolda. Förmodligen är det en av många anledningar till att somliga uppmärksammas mera för sina bedrifter.

Apropå böcker så är årets givna julklappsbok redan här. Slutsåld i första upplagan. Men boken med den tvetydliga titeln ”Den motvillige monarken” kommer givetvis att komma ut på alla tänkbara språk och dialekter i nyutgåva innan jul. Om man som jag skumläser boken så inser man att kungen inte alls är motvillig i vissa situationer och händelser som anses som vara primära behov hos en människa. Ståndsmässigt visar han en alfahannes power och stolthet och uppträder som en kung! Han tar för sig av det som han och hans grabbgäng har tilldelats i sin roll i livet. Ja, precis allt det som är för en konung givet av jordens gåvor. För vad biografin faktiskt visar är att det inte handlar om en kung med ”hälsosam aptit på livet”, eller vilka fryntliga omskrivningar vi nu föredrar. Med adel och ärvda pengar följer en patriarkal kultur som mer än i några andra samhällsskikt bevarat en syn på könen som bara kan beskrivas som en atavism – en historisk rest. Ordet atavism råkar just i det här sammanhanget vara extra passande: enligt SAOL betyder det ”uppträdande eller arv av egenskap från långt tidigare släktled”. I kölvattnet av diskussioner om sanningshalten av bokens innehåll så finns det säkert ett antal så kallade kaffeflickor som får ihop ett hyggligt arvode på att berätta om festliga möten på den gamla goda tiden. En fråga att ställa sig när det handlar om publicering av olika eskapader är vad som får skrivas och sägas oavsett om det är sant eller inte? Demokratin i vårt samhällssystem vilar på yttrandefrihetens grund. Samvetsgränsen kan inte lagstiftas.

"Fakta till sinnet är som mat till kroppen." Edmund Burkes citat passar som en ingress till följande nostalgiska musiknyheter. Påpassligt inför julen, den 14 december, släpper Michael Jacksons skivbolag Sony Music den i fjol somras framlidne popstjärnans posthuma album, vars första singel kan höras i etern från och med nästa vecka. Givetvis är detta inte någon tillfällighet, det finns stora möjligheter för levande att tjäna stora pengar på de redan bortgångna. Inte nog med detta album. En annan legend passar på att ge sin trogna publik cred för att de haft tålamod att vänta på en eventuell uppståndelse. Elvis Presley har varit död sedan 1977 men kommer också igen med en "ny" skiva nästa vecka. Det rör sig om en albumadaption av Cirque de Soleils moderniserade Viva Elvis-show som går i Las Vegas för tillfället. Musiken är uppiffad för att låta "så som Elvis hade låtit år 2010". Så kan det låta när marknadskrafterna får styra och råda. Efterfrågan skapar i detta fall tillgång, normalt brukar det vara tvärtom – i alla fall de nu levande! Samtida med Elvis var även tidernas bäste boxare, Muhammed Ali (född till namnet Cassius Clay). Han var lika slagfärdig utanför ringen som i ringen, vilket följande citat ger en vink om. ”Det är bara ett jobb. Gräset växer, fåglar flyger, vågorna smeker sanden. Jag slår folk på käften.”

 Bland alla tillgjorda människor och miljöer så finns det fortfarande i vår tillvaro naturlighet. Det är naturen som är de mest naturliga tillvaron kan erbjuda. Enligt en studie ledd av professor Roger Ulrich vid Texas A & M University USA så räcker det med att vistas en minut i sol och natur för att dämpa blodtryck, puls och stresshormoner. Ulrich anser att naturens påverkan har med evolution att göra. En annan underskattad naturprodukt förutom naturen är choklad. Svensk forskning har visat att den som äter choklad två till tre gånger i veckan löper tre gånger mindre risk att dö i en hjärtsjukdom jämfört med den som inte äter choklad. Olika människor har i all tid sökt efter hälsobringande effekter i sitt liv. Variationen är oändlig. En del är bevisat effektiva, andra mera empiriskt välgörande. Winston Churchill var en konnässör när det gällde drycker och dessutom extremt generös med aforismer. ”Ett glas champagne lyfter andarna och skärper sinnet” är ett citat från hans digra källa.  Men i samma andetag kom tillägget. ”En flaska ger motsatt effekt.” Så svensk standard är lösningen på det mesta här i livet. Lagom är bäst, förmodligen både för såväl blåblodiga och vanliga dödliga! Att ändra sig eller förnya sig är inte alltid det samma som att bli en bättre människa.

P.P