………och ser framåt. Jag gör denna sammanfattning av fotbollsåret i landet lika lätt för mig som statsöverhuvudet i konungariket gjorde när han kommenterade uppmärksammade händelser i sitt förflutna. Gissa om dessa ord kommer att bli så kallade bevingade och användas i alla möjliga sammanhang. Nog om det och raskt vidare i handlingen. Idag tänker jag vara så kort så att även många av våra yngre spelare i föreningen med en mer begränsad vana att läsa skönlitteratur som exempelvis mini-karwan kommer att orka läsa hela texten. För det första, och helt i motsats till statsöverhuvudet så vill jag absolut inte glömma det som hänt. Tvärtom har detta fotbollsår till stora delar varit ett oerhört bra och underhållande år som är väl värt att bevara i ett ljust minne. Att rikta blicken på ljuspunkterna är lätt detta år. Ralph Waldo Emersons citat är början till resten av detta bokslut. ”Inga stordåd har uträttats utan entusiasm.”

Och just entusiasm är det som symboliserat årets fotboll i U-länet, Västmanland. Det är min konklusion av fotbollssäsongen 2010. Vinnare finns det ovanligt många att finna i årets fotbollssäsong för Västerås. I norrettan placerar sig våra lag på placering ett och tre. GIF:s damlag tar klivet upp i ettan. Lagen i divisionerna under gör hyggliga insatser utan att överträffa sin förmåga. Detta är summa summarum det bästa året för U-län på lång tid. Föreningarnas och lagens ledstjärnor har inte enbart haft personliga motiv för verksamheten. Året har varit en tillbakagång till gammaldags ledarskap och en hyllning till kollektivet samtidigt som spetskompetens har varit tillåtet och till och med uppmuntrats.

I Syrianska har vi trots sportsliga framgångar haft en turbulent säsong med ovanligt många tränare. Och det har visat sig med facit i hand att även små förändringar kan betyda mycket. Vi möter sällan någon som vi inte har något att lära av, brukar man säga. Och det är givetvis en vardagsklok sanning. Om inte annat så lär vi oss hur vi inte skall göra. Man kan alltså alltid söka efter det positiva i det negativa. ”Improvisation är det när ingen märker att man förberett sig.” Francois Truffaut är mannen bakom detta citat som jag ser som en stor del i en lyckad insats av en ledare, tränare eller domare. Klimatet i Sverige är samförstånd till skillnad mot England. Där kan tränare vara en aning vassare i sina omdömen om sina kollegor. Ett exempel är den försmådde Rafa Benitez som fick lämna Liverpool för att nu söka lyckan i Internationale i Milano. Att han inte är en vän av sin efterträdare Roy Hodgson kan tydligt utläsas av detta citat där Rafa gör en betraktelse över Hodgson. ”Han skulle inte ens upptäcka en präst på ett berg av socker.”

Fotboll är en kär lek och passion för många av oss som är involverade i sporten på något vis. Om vi betraktar underlaget med lupp så kan vi konstatera att gräset är grönt där man är, bara man vattnar det. När vi som mest funderat på vad som egentligt är bäst? Naturgräs eller konstgräs så ramlade en ny sanning över oss redan i omklädningsrummet. Rätt matta är givetvis spikmatta. Att träna filmningar att utföra under matchtid går alldeles utmärkt på golvet till omklädningsrummet på en spikmatta. En dubbeleffekt med muskelvård och filmningar! Vad kan vi mera önska än sådana universalprodukter? Vattenkammat hår är en klassisk metod att öka skärpan inför en match. ”Slem är vattnets ångest”, hävdade filosofen Jean- Paul Sartre.  Omedvetna om detta faktum är vattenkammat fotbollsfrilla en fluga som kanske hettar upp våra lagspelare, och ännu hetare blir det förstås när jag nu nämner att vattenflugan är världens sexigaste djur. Hela djurets existens är inriktad på sex. Att storleken inte har någon betydelse visar vattenflugan tydligt eftersom djuret bara blir cirka en millimeter lång. Fotboll idag säljs av media som någonting som är sexigt. Lönerna för toppspelare är sexsiffriga. Utstrålning och aktioner förmedlas av så kallade experter med värdeladdade termer i sexistisk anda! Många av våra mediala åsiktsmaskiner, förmodligen finns flera på sin position tack vare gamla meriter. När jag till exempelvis läser Ohlsson i Expressen och Anrell i Aftonbladet så är det inte många av omdömen och åsikter som jag kan nicka medryckande till hos dessa orakel. Nej, snarare tvärtom för det mesta. Dagens tidningar och websidor har anpassat sig till tidens trender. Det måste vara häftigt och sexigt. ”Jag har en enkel filosofi. Fyll det som är tomt. Töm det som är fullt. Och klia dig där det kliar.” Alice Roosevelt Longworths citat är en av de bästa sammanfattningar jag kan göra av hur vi förmedlas information, nyheter, sport och fotboll i synnerhet nu för tiden. Jag säger som jag brukar vid en summering i ämnet. Offside är de enda som inte är offside!

Det som finns kvar i historieböckerna efter en säsong är statistik och tabeller. Vinnare och förlorare finns elegant placerade i rangordning. Bästa laget vinner alltid i en rak serie. Givetvis finns det faktorer som kan spela en roll för hur ett lag spelar boll. Men detta syns inte i tabellen, och det är den som räknas. Så är det med det! Bara att lyfta på sportmössan och gratulera vinnare och känna ett visst medlidande med förlorare.

Och hur vår ”egen” serie i division ett norra slutade vet vi alla vid det här laget. Men här kommer en upprepning. VSK vinner på att vara stabila. Laget tar lika många poäng under vår- respektive höstsäsong, 26 poäng! Höstens tabell toppas för övrigt av Syrianska IF och Sirius på 27 poäng, strax efter följer VSK med 26 poäng och Dalkurd med 25 poäng.

Serietabell – Division 1 Norra 2010

1.      VSK Fotboll        52 poäng

2.      Sirius FK             47

3.      Syrianska IF       45

4.      Hammarby TFF 41

5.      Vasalund             40

6.      Dalkurd               39

7.      Umeå                    34

8.      Gröndal               33

9.      Valsta Syr            32

10.  Boden                   32

11.  Forward               31

12.  Carlstad               31

13.  Östersund            30

14.  Arameiska Syr    27

Jag hade en prognos före säsongen hur vår serietabell i norrettan skulle sluta. Här kommer den i repris. Som vi kan utläsa så hade jag helt fel om Hammarby TFF. Men om vi ser till enbart hösttabellen så skulle Hammarby med 13 poäng, Umeå med 10 poäng och Arameiska med enbart 9 poäng under hösten ramlat ur serien. Så det var trots allt logiskt av mig att placera detta ungdomslag från huvudstaden i botten med min försäsongsanalys!

1.      Sirius

2.      Arameiska Syrianska

3.      Syrianska IF Kerburan

4.     VSK Fotboll

5.     Valsta Syrianska

6.     Dalkurd

7.     Vasalund

8.     Umeå

9.     Gröndal

10.   Östersund

11.   Boden

12.   Forward

13.   Carlstad

14.  Hammarby TFF

Och hur var det nu igen med oddsen? Ja, här fanns det klara favoriter som inte var topprankade i min prognos. Dalkurd och Östersund var stekheta bland experterna! Människan är inte där hennes skor står utan där hennes drömmar är. Det viktigaste är inte varifrån man kommer utan vart man går. Det är ett sätt för att göra det enkelt för sig med att sammanfatta min prognos och oddssättningen som är näringskällan för alla våra bettlare.

ODDSSÄTTNINGEN i sin helhet inför starten i norrettan april 2010:

1.     Dalkurd                           2,75

2.     Sirius                               5,00

3.     Umeå                               6,00

4.     Östersund                       7,00

5.     Vasalund                         7,00

6.     Valsta Syrianska            7,00

7.     Västerås SK FK            10,00

8.     Gröndal                         12,00

9.     Arameiska Syrianska   17,00

10.   Carlstad United            25,00

11.   BK Forward                  27,00

12.   Syrianska IF                  30,00

13.   Hammarby                    40,00

14.   Boden                             90,00

Spekulationerna är lika många inför höststarten som de var inför vårsäsongens inledning. Mitt tips är att alla lag kommer att ha fått en annan position i tabellen när serien är slutspelad, alltså jämfört med dagens tabellplacering.” Citatet är från min egen krönika daterat den femte augusti. Alltså lagom till omstarten av höstsäsongen. Om jag inte hade helt rätt i tipset inför seriestarten så fick jag en fullträff med denna hypotes att alla skulle byta placering under hösten. De stora förlorarna är Arameiska som gjorde sig av med sin tränare och fick i det närmaste ett fritt fall ur serien. Carlstad var ett lag som var mycket nära att klara kontraktet med ett tränarskifte och föll snöpligt på målskillnad. Syrianska IF och Dalkurd och är lagen som gjorde det största lyftet i serien med sitt tränarbyte.

I halvtid efter vårsäsongen hade vi följande tabell:

1.      Hammarby TFF               28 poäng

2.      VSK Fotboll                      26

3.      Vasalund                           25

4.      Umeå FC                           24

5.      Sirius                                  19

6.      Arameiska /Syrianska      18

7.      Syrianska IF Kerbulan     17

8.      Valsta Syrianska               16

9.      Östersund                          16

10.  Forward                            15

11.  Dalkurd                             14

12.  Gröndal                             14

13.  Boden                                12

14.  Carlstad United                11

Fotboll är viktigt och en del av vår kultur idag. Den är nummer ett sporten i de Skandinaviska länderna. Sverige har idag 4326 klubbar med mer än en miljon spelare och 553 000 av dessa är licensierade fotbollsspelare. Trots detta är den svenska fotbollens placering i världsranking låg i förhållande till grannländerna Norge och Danmark. Moderna samhällens framgångar bygger på hur vi lyckas skapa en massiv kraft som kan kombinera företeelser som innovation och kooperation på bästa sätt. Det svenska samhället ligger här på andra plats i den senaste världsrankingen. Svensk fotboll ligger på plats 35 i FIFA:s ranking. Vi är alltså extremt bra på samhällsnivå och usla i fotbollen. Detta är intressant statistik och kunskap som jag kanske utvecklar mera vid annat tillfälle. För den som veta mera om svensk fotbolls status i förhållande till nationens standard så rekommenderar jag att läsa texter av professor Sten Söderman som har publicerat intressant artiklar i detta ämne.

Nu är det dags för årsbokslut med vår fotboll. Då är det bara att konstatera att fotbollsåret har varit som jenka. Ett steg tillbaka för att komma två steg framåt. Laget med yngst genomsnittsålder vinner allsvenskan. Malmö FF har 23.8 år som snitt i sin trupp. Genomsnittsålder på de allsvenska lagen är 24.9 år. Personligen tycker jag att det var roligt att ett Stockholmslag åker ur allsvenskan och att två landsortslag, varav ett färgstarkt invandrarlag kommer upp till allsvenskan. Det hade varit en jackpot om jag lyckats få ur ett urtrist lag som GAIS eller ett annat Göteborgslag till superettan. Årets floppar är givetvis föregående års guldkandidater.

Fotboll på toppnivå idag är ekonomi. Totala marknadsvärdet på hela allsvenskans 16 klubbar med ungefär 350 spelare är cirka 1,597 MSEK. Barcelona köpte Zlatan och två andra spelare 2009 för mera än 2,000 MSEK. Svensk fotboll har alltid mycket små ekonomiska muskler i förhållande till omvärlden. Vi har dessutom trots stort antal utövare förhållandevis få tekniskt skickliga spelare. Att skillnaden i matchtempo är stor visade kvalmatcherna till superettan. Lagen från vår nivå division ett, var chanslösa mot hyggliga lag från superettan. Nu hoppas jag att Gefle klarar av nervspänningen och krossar Sundsvall i kvalet till allsvenskan. Man har gjort det bra med att klara en kvalplats trots att man sålt av sina bästa spelare under säsongen. Helsingborg får en titel med en enkel cupseger mot ett halvskapligt lag som redan överpresterat med att nå denna final. Årets riktiga tränarmisslyckande trots alla som tränare som fått lämna sina uppdrag är enligt min uppfattning bröderna Blomkvist. Umeås damlag har inte presterat så dåliga resultat på tio år och Hammarbys säsong i superettan kunde slutat precis såsom det gick för Enköping med en Blomkvist vid rodret. Ibland måste vi nog se det som Aldous Huxleys citat. ”Fakta upphör inte att existera, bara för att man inte bryr sig om dem.”

Nu vänder vi blad och glömmer allt som hänt. Det är redan länge sedan det var nyss och framtiden är här, så nu siktar vi mot stjärnorna. Många av våra Syrianska hjältar är attraktiva för både allsvenskan, superettan och alla andra divisioner. Det skall bli spännande att följa alla ben högre upp. Barlay, Budur, Boris, Botold och alla andra ben har kapacitet att hävda sig bland de bästa. Syrianska får säkert några spelare som blir över när större lag som VSK och Syrianska FC har spikat sina trupper. Laget kommer åter att blomstra i vårsolen med en ny stark organisation och en konkurrenskraftig trupp. Korten kommer säkert att falla på plats! Kontinuitet är inte modernt i dagens moderna lagbyggen. Byten av klubb och spelare är så vanligt så det borde kallas för megabyte istället! ”När du har nått toppen börjar själva klättringen.” Michael Caine är upphovsman till citatet och har erfarenhet av just detta fenomen i sin karriär som skådespelare. Kan du bara komma ihåg detta så finns det förutsättningar att lyckas med att komma längre än enbart till en dröm!

Slutord för den här fotbollssäsongen och för femårsperioden med i den Syrianska organisationen med över tre tusen meter tejp, får bli några ord av en artist som oftast hade ett budskap i sina texter. Det är visdomsord som alltid kommer att väcka eftertanke, tänk på John Lennons ord i med- respektive motgång. ”A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality.”

P.P