……..är inte bara titeln på en roman av den irländske nationalförfattaren Patrick Kavanaghs.  Det är även vardagens vedermödor för många miljoner invånare på jorden som lever under svåra omständigheter utan mat och egendom. Lokalt och nationellt i konungariket Sverige har vi fått en allvarlig diskussion om skoleleverna får sin mat för tidigt. Enligt expertis på livsmedelsverket skall inte skollunchen serveras före klockan elva. Då blir det en obalans med näringsförsörjning under eftermiddagen. Enligt alla studier och rapporter så blir studieresultaten i vissa viktiga ämnen konstant sämre för varje mätning i den svenska skolan. Tänk om allt beror på vilken tid lunchen inmundigas? Nu kommer detta säkert att granskas med lupp av en mångfald kloka män och kvinnor. Vi har en uppsjö och en strid ström av nya spännande rapporter att invänta. Hur vi än vrider och vänder på både den evidensbaserade kunskaper, som vår tillvaro just nu lutar sig totalt mot. Eller den erfarenhetsbaserade visdom och klokhet som finns i folksjälen så är det nog bara att se det som citatet av Jean de la Bruyére.”Det finns bara tre händelser för en människa; födas, leva och dö. Hon är inte medveten om sin födelse, hon dör lidande och hon glömmer att leva.”

Det är bara att konstatera detta faktum. Livet är inte rättvist. Politiken mål är att fördela en del av resurser hyggligt rättvist. Men för tillfället är det inte det som är främst på agendan. Nej, nu råder en stark medvind för egoismen. Allt mitt är mitt och allt ditt är mitt är en tidstypisk trend. Vår nya regering (Reinfeldts dream team) har till sin sammansättning en stark Stockholmsdominans. Två tredjedelar av statsråden bor i huvudstaden. Regeringen saknar representanter helt från norra Sverige. Detta är säkert ett tecken på urbaniseringens fortsatta utbredning i vår tillvaro. Men det finns som tur är andra värden än mat och makt. Det finns till exempel andra som inte kan se sig mätt på en tavla. En sådan tavla är Sandro Botticellis Venus födelse (cirka 1485) som finns på Florens museum. Hungern är både lokal och global. Ett konstverk ger kanske störst mättnadskänsla för den som lider av en existentiell eller emotionell hunger. För den arme och medellöse som inte har ens en dollar att leva på för dagen är bilden tyvärr en ringa hjälp. I vår kommersiella värld där samhållssystemen kräver en konstant stegring av konsumtionen med två procent årligen för att inte systemet skall kantra totalt, då blir givetvis många utfoulade ur denna tillvaro tidigt. Då kommer de mest alerta branscherna fram som rovfåglar och skördar människoliv. Följande citat av Sveriges EU-kommissionärs Cecilia Malmström ger kanske en uppfattning om problemen. ”Efter narkotika och illegal vapenhandel beräknas människohandel vara den tredje största inkomstkällan för den organiserade brottsligheten.” Det är alltså en ganska vemodig bild vi har av situationen i vår samtid. Det är inte bara alla rån, inbrott och andra brott som inträffar dygnet runt på alla platser som är hotfullt. Det är den numera starkt växande sektorn av organiserad brottslighet. Det är alltså bara för de som äger scenen och har störst möjlighet till att påverka samt förändra tillvarorn att följa rådet i detta svenska ordspråk. ”Det är bättre att tänka efter halva dagen än att jobba tokigt hela dagen.”

Men tillvaron är långt ifrån bara tråkiga nyheter. En glad nyhet är att nio av tio svenskar tycker att ost är det godaste pålägget, följt närmast av skinka och leverpastej! Kanske ett rimligt resultat eftersom bara namnet ost är stor del av ordet frukost - som är tillfället då osten firar sina framgångar i var mans mun! Etta på vår osttopp ligger Herrgård, tätt följd av Prästost och Grevé. Märkligt nog har inte Prins Daniels inträde i kungahuset gett någon större hausse efter Ockelboosten. Jag har stödköpt för att göra prinsens hembygd till en levande bygd. Men osten var riktigt platt och tillintetsägande till smaken. Nästan nitton kilo ost stoppar vi i oss per år och person. Ridderheimsrapporten är en verksamhet som spanar in framtidens mattrender. Här kommer en spaning från denna sajt. ”Finländarna är rädda för fet mat, hälsomedvetna norrmän undviker socker, nojiga svenskar oroar sig för tillsatser och estetiska danskar ogillar fult presenterad mat.” Så har vi det i norden, men vi kan ändå förstå varandra. Även våra extrema dialekter i Skåne, Bergen och Karelen är begripliga för mig som talar alla nordens språk. Det är helt klart ett snäpp svårare i andra världsdelar. Mångfald kan man tala om man när man skall tala med varandra i Afrika. Det talas nämligen 2000 olika språk i Afrika. ”En intellektuell är en människa vars kropp inte riktigt förmår täcka hans själ.” Jean Gionos citat är en sammanfattning av kostens och språkets betydelse för en människa. Båda delarna berör själen och påverkar kroppen. Vi har även fått kvitto på att kassakvitton egentigen är ”kassa” och påverkar oss negativt. Det numera omtalade ämnet bisfenol är även ett kvitto på kassa kort. De trubbnästa aporna i Burma är ännu mera utrotningshotade än vi. Det finns bara 330 stycken kvar av denna unika ras. Denna ras hotas allvarligt eftersom de nyser konstant när de får regnvatten i nosen. Och det får de allt som oftast eftersom de inte för inte kallas för den lilla apan med uppvänt ansikte.”

Kärlek fungerar lika bra som värktabletter. En intensiv och passionerad förälskelse visade sig i en studie fungera väl så bra som en drog som smärtlindring. Lyckliga människor har ett biologiskt övertag över de neutrala och negativa. Att leende läppar ger en större karriärmöjlighet visar en forskning från Harvard. ”Glada ögon ger din fiende bekymmer.” Citatet av Hjalmar Bergman visar att författare även i en så kallad dåtid hade ögon och näsa för våra sinnens betydelse. Det är bara att gratulera de medvandrare som har hittat sin lyckas smed eller meningsfull sysselsättning. ”Att avundas andra deras lycka, det är dårskap. Man skulle inte kunna använda den. Lyckan finns inte att få färdigsydd, den görs efter mått.” André Gide är den vise mannen bakom detta kloka citat!

Samhället går ständigt framåt i takt med vetandet. Svansen är nu där huvudet var för några generationer sedan. Men det är alltjämt samma avstånd mellan huvud och svans.” Vad kan passa bättre som slutord för denna gång och vad man annat än samtycka till detta citat av Thomas Macaulay.

P.P