…….. eller bara en halv tesked är tipset för dagen. Ja, det handlar givetvis om att undvika förkylningar. Metoden att gurgla munnen med saltvatten med en halv tesked salt i varmt vatten tre gånger om dagen är en mirakelkur. Enligt studien som finns publicerad i The American Journal of Preventive Medicine visade det sig att förkylningarna kan minskas med mer än en tredjedel.  Jag fick en intressant beskrivning från ett annat förkylningsexperiment i ett forskningsprojekt refererat till mig av en läkare på möte för ett år sedan. Resultatet var synnerligen intressant. I studien fick en förkyld person sitta mitt i ett klassrum och nysa med många människor omkring sig. Det visade sig att det enbart var några stycken av de som satt närmast den förkylde som blev påverkade/smittade. Sedan gjordes studien om på det sättet att alla spelade kort tillsammans. Resultatet av beröringen av den förkyldes spelkort blev att samtliga fick en förkylning. Detta sedelärande experiment kan vara något att fundera på tider när var och varannan är förkyld. Information kan man få för mycket av men kunskap är en lätt börda som vi aldrig kan få för mycket av. Kan vi även reflektera och sätta den i sitt sammanhang så är den oskattbar. En sätt att ta till sig kunskap är att värdera kunskapen som detta citat av Benjamin Disraeli "Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."

Att tungan är kroppens starkaste muskel i förhållande till storleken förefaller rimligt. Man brukar ofta säga att det är mycket man skall vara med om innan öronen ramlar av. Men öronen är ju faktiskt två som får dela bördan. Tungan är tungan är på vågen – alltid i centrum vare sig den vill vara med eller inte. Tungan är viktig i våra beslut om vad vi tycker om eller inte tycker om, när det gäller vad vi stoppar i oss av näringsprodukter och övrigt. En hel del av vår mat slänger vi, och en aktuell statistik enligt Lantmännen berättar vad vi ratar mest av maten. Toppar listan gör grönsaker med 49 procent. Sedan kommer en annan färskvara, frukt varav vi slänger 21 procent. Bröd 21 procent, och övriga rester 19 procent. Mjölk, fil och yoghurt 17 procent. Charkvaror 4 procent och av vår inköpta ost går 3 procent direkt till komposten i bästa fall. Matnyttig information som sannolikt bara väcker nyfikenhet hos redan upplysta. Det här är ett ämne som inte har något större allmänintresse, trots de stora möjligheter att spara pengar som förefaller finnas. Kanske är det en fråga som borde aktualiseras mera i skolan. En pricksäker lärare kan åstadkomma stordåd, som det här citatet från en anonym källa.”Alla lärare kan förklara vad de förväntar sig av oss. Men en bra lärare väcker våra förväntningar på oss själva." 

Att människan har haft sina primära drifter och drivkrafter sedan överskådlig tid torde inte vara någon överraskning i vår upplysta tid. Förmodligen har tungan varit bidragande till många märkliga beslut som fattats under årens lopp. Ett sådant händelseförlopp fanns säkert med när grahamskakorna uppfanns 1829 för att stilla sexlusten hos folk. Människors fantasi för sådant som anses förbjudet och spännande är gränslös. Så effekten av grahamskakorna blev förmodligen kortvarig. ”Den som försummar att dricka ur erfarenhetens källa kommer troligen att dö av törst i okunnighetens öken." Citatet av Ling Po är så sant så sant! Sex är kanske det som på olika sätt intresserar och engagerar flest människor på jordklotet. Det är nog betydligt flera än en kung som borde tänkt efter före istället för efteråt. Ett franskt ordspråk är synnerligen passande. "Den som kan slicka kan bita." Förmodligen är det betydligt vanligare att tänka i tankebanor som detta citat av Anatole France. "Av alla sexuella avvikelser är kyskhet den värsta."

En tesked vatten om dagen är ett sätt att undvika hajar. För det krävs ett hav av vatten för att komma i närkontakt med en haj. Men vi lever i upplysningens tid, där flödet av information och kunskap är obegränsad. Fakta om en aktuell risk som hajar är givetvis extremt viktigt för oss alla. Så undviker man hajskador Webbplatsen Shark attack file har sammanställt råd för badande i vatten där det kan finnas hajar. Några exempel: Bada hellre i grupp, hajar biter oftare ensamma simmare. Bada inte i mörker. Hajar brukar närma sig stränder efter solnedgången. Undvik badkläder med starka färger – hajar tros tycka om skrikiga färger. Om haj syns där du badar, gå upp ur vattnet lugnt och tyst. Mycket plaskande kan locka hajen. Om du blir hajbiten iförd våtdräkt, försök inte ta av våtdräkten. Den kan hjälpligt hejda blodflöde. För mig förefaller dessa råd som relativt enkla och grundade på en mix av sunt förnuft och kunskap. Helt klart berättigat i vår tid när människor i detta informationsbrus som råder sällan hinner ta till sig informationen på ett fullgott sätt, man läser sällan det finstilta där svaren finns. I en tid när allt är upprepningar eller dåliga kopior av både skrivet och filmat i vårt kulturutbud så kan det vara bra att tänka på Mark Twains citat. ”Adam hade en stor fördel – när han sa någonting bra visste han att ingen hade sagt det före honom.”

Tiden rusar fram i sin bekväma och höga hastighet, helt utan att ta hänsyn till att vi inte hinner med allt som vi vill göra eller behöver göra. Det gäller att gilla läget som det så populärt heter, och försöka njuta av tillvaron. Det finns så många händelser att engagera sig i hela tiden. Nobelpris som delas ut denna vecka kommer givetvis att hamna i fokus. Litteraturpristagaren är den som vanligtvis brukar hålla talet som vi kommer ihåg. Med ett sådant citat som det här av Mario Vargas Llosa så skruvas förväntningarna upp ännu mera. ”Den dag de hittar mig död, kommer jag att ha en penna i handen.” VM i innebandy med nya målrekord är en händelse som fångar den unga publiken. Alla aktörer inom sport och kultur konkurrerar på alla tänkbara vis om vår uppmärksamhet. Wikileaks har skapat en turbulens när nya hemliga dokument publiceras regelbunden. Organisationen har visat vilken genomslagskraft internet har. Förmodligen är Wikileaks långt före sin tid, alltså när tillvaron är mogen för att avslöja allt! Deras senaste avslöjanden kommer givetvis att leda till att nya lagar fattas som förbjuder avslöjande av den här typen. Det blir enbart en nöjeskanal av internet i framtiden. Ja, kanske kommer det att finnas nyheter som är godkända av alla makthavare och kunskap, utbildning, sex och dejtning. ”Det omöjliga tar bara lite längre tid."  Detta citat är av Winston Churchill och förefaller vara otidsenligt.

Voltaire som skänkt oss så ofantligt mycket av kunskap får runda av dagens krönika med ett klassiskt citat som lämpar sig i sig Nobelpristider. "Det sällsyntaste av allt är föreningen av förnuft och hänförelse."

P.P