……..en del är triviala, andra förändrar världen eller i alla fall livet i vår närhet. Vilka krafter är det som styr och påverkar våra beslut? Är det magkänsla eller är det logiskt tänkande? Frågorna är betydligt flera än svaren. Människans hjärna är en av de mest komplicerade uppfinningarna som har konstruerats. Hjärnan innehåller hundra miljarder nervceller och är samtidigt universums mest komplexa maskin. Många människor får problem med sina hjärnor, hör röster och andra obehagskänslor. Nu har vi även fått svaren på vad det är som plågar en sömnlös politiker. Det är rösterna! De som är sömnlösa har problem att de hör inte rösterna. Vissa för att inte får rösterna och andra för att de är överröstade! Och tids nog är alla även utröstade.

Det är en typ av sandlådenivå på debatten i vår politiska ankdamm. Det så kallade Sveriges enda arbetarparti (m) har efter att alla röster som anses godkända räknats fortfarande ett stöd hos väljarna. Med segervind i ryggen, segerhuva på och ett enastående självförtroende uppträder partiet precis som partiledarens smeknamn i ungdomstidens basketbollag. Tvålen! Det är alltså som att hälla vatten på en gås när man ser hur partiet friserar verkligheten till egen fördel hela tiden. Att statsministern går ut och beskyller - att det är oppositionsledarens fel om det parti som de etablerade inte vill ha något samarbete med skulle få en betydande roll. Det är brösttoner som påminner om Bushs klassiska ”är ni inte med oss så är ni mot oss.” Det är givetvis alltid den som är högsta hönset i hönsgården som är ansvarig och ingen annan! 24 av riksdagens ledamöter 349 ledamöter är utrikesfödda. Förmodligen är detta ett procentuellt lägre antal av folket än populationen för övrigt.

Sverige har högst ungdomsarbetslösthet i Norden. 29 procent av ungdomar under 25 år. Och då skall vi ta med i sammanhanget att det finns 80 000 svenskar som jobbar och studerar i Norge. Detta har givetvis friserat de svenska siffrorna en hel del. Dessutom är det en ansenlig mängd svenska ungdomar som jobbar i Danmark. Det finns även tusentals av våra kids som läser till läkare i Polen, Ungern och en mängd andra länder. Så nog ser det ut som promotionfirman som arbetar för regimen har lyckats förnämligt med att övertyga sina väljare om de enastående framgångarna som arbetslinjen har inneburit för landets sysselsättning. Åland borde vara en intressant förebild för våra politiker. Ön har cirka 30 000 bofasta invånare. Arbetslösheten är två procent! Varav det anses att 99 procent av dessa är självvalt icke sysselsatta med arbete!

Det är många som skall vara med och dansa kring vår tids guldkalvar. Över trettio olika byråer ordnar fotbollsresor ut i Europa för att titta på svenska bänknötares uppvärmningsprocedurer och för få en fläkt av kontinental vardagsspänning. Över femtio företag hyr ut läkare som stafetter till landsting och övriga som inte kan behålla denna yrkesgrupp i fast tjänst. Idag anses det som snudd på att vunnit högsta vinsten i livslotteriet med att kommit in på läkarutbildningen respektive att bli fotbollsproffs. "Konsten skjuter inte åt samma håll som den siktar" Carl Jonas Love Almqvist”, är upphovsman till citatet för att symbolisera dessa fakta!

Detta drag under galoscherna som läkare och fotbollsspelare har är mycket få förunnat i sin yrkeskarriär. En grupp som vanligtvis sliter i det tysta med relativt små inkomster och belönas mycket blygsamt beröm är poeter. Det är framförallt vid tidpunkten då Nobelpriset i litteratur skall offentliggöras som många i den gruppen hamnar i fokus. Och nu har det åter hänt att en för många okänd poet har tilldelats detta ärofyllda pris. Med följande motivering från svenska akademin har den peruanske författaren Mario Vargas Llosa tilldelats 2010 års Nobelpris i litteratur. ”För hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag.” För en oinvigd av litteraturens innehåll och om jag enbart ser på orden i motiveringen så skulle jag tänka mer på begreppet civil olydnad som en konklusion av juryns motivering!

 “The winner takes it all”! Denna klassiska titel på en hit med ABBA är synnerligen aktuell för jämnan, alltså inte bara sport och politik! Allt som glimmar är inte guld. Men guld är en guldbehandling för bland annat reumatiska sjukdomar. Nu har forskning visat att silver inte alls är bra. Att vitaminer är onyttiga är annan nyttig information från avdelningen forskningsrön. Trimma hjärnan för att bli kvickare i tanken och kanske erövra något slags Nobelpris i framtiden. Då gäller det att sluta göra det du alltid gör rutinmässigt. Dessutom skall man ha så roligt som möjligt samt höja pulsen. Det innebär alltså att springa i skogen barfota så fort man kan bland kottar och barr är den bästa hjärnmedicinen, med min enkla konklusion.” Konst är forskning där konstnären undersöker, blottlägger och genomlyser"

IgNobelpriset kallas av många akademiker klart orättvist för ett löjets Nobelpris. Men de här alternativa nobelprisen är faktiskt många gånger mera intressanta och sofistikerade än de mera ärofyllda och penningstarka originalprisen. Årets pristagare och deras upptäckter var på inget sätt något undantag vid IgNobel-ceremonin, som traditionsenligt går av stapeln i en aula på Harvarduniversitetet, Boston. Italienska forskare, som i en matematisk modell har lyckats visa att organisationer fungerar allra bäst om folk befordras helt slumpmässigt, belönas för sina insatser som ju gör dyra rekryteringsåtgärder överflödiga. Fredspriset tillfaller brittiska forskare som har visat att svärord kan dämpa smärta och folkhälsopriset en forskargrupp som har slagit fast att skäggig laboratoriepersonal är extra utsatt för mikroorganismer. Slätrakat är mer hygieniskt, alltså. Numera även vetenskapligt bevisat.Annons:  Den fascinerande upptäckten att fladdermöss ägnar sig åt oralsex belönas med biologipriset. De forskare som utförde experiment för hitta en enkel och billig metod att minska risken för halkolyckor vintertid – försökspersonerna bar sockor utanpå skorna – fick ett särskilt logistikplaneringspris. Som synes är det smått fantastiska upptäckter som kommer oss alla till nytta i vardagens små händelser. Det intressanta med dessa pris är att alla har en gemensam nämnare till följande citat av Albert Einstein. ”Man kan inte lösa ett problem genom att använda samma sorts tänkande som orsakade problemet.”

P.P