…… och sänk den under himlavalvet. Då kommer du garanterat att se målet tydligare! Detta är ett gott råd till alla toppforwards som i sin iver alltid söker månen för att bli småstjärnor i månens glans istället för att vara mera jordnära och hålla sig till målet för laget. Och det är alltid en vinst i matchen som är huvudmålet. Av någon konstig anledning är målburarna placerade på marken trots allt tomrum som finns högre upp! Det är givetvis lätt att stå vid sidan och lyckas med varje sak som spelarna inte gör rätt på planen. Men så kommer det alltid att vara. Omvärlden är full av aktörer som vet och kan allt. Att göra mål på sina chanser är dubbelt lyckosamt. Målet ger både hjärtliga och ekonomiska förtjänster. Framförallt mål på en fotbollsplan är oerhört välgörande för en målgörare. Mål ett är alltid målet, andra målet är ett tredje mål! Efter ett hat trick så vill man alltid vinna skytteligan och sedan guldskon! Som en slags andrahandslösning dyker det ofta upp en möjlighet att passa bollen till en bättre placerad medspelare, som får göra detta mål som betyder allt och litet till för målgöraren. ”Lyckan kommer, lyckan går – lycklig den som lyckan får!” Barndomens ramsor verkar finnas kvar ständigt som en inre hätta i fotbollsspelarens mentala byrålåda! Att spelare alltid är väg uppåt, framåt eller bakåt i sitt fotbollsliv visar bara den här lilla tillbakablicken. Från säsongen 2006, alltså enbart tre år tillbaka i tiden så finns det bara tre spelare kvar i Syrianskas A-trupp! Det är förstås inte vilka spelare som helst. Lagkaptenen Sami, målgöraren Menhal och artisten Sallanto! Rådet till spelare som alltid är på väg till en bättre fotbollsmiljö är att se det som följande tänkvärdhet. ”Om du står mitt i livet och inte vet vart du ska gå – välj den väg som doftar mest kärlek. Om du står mitt i kärleken och inte vet vart du ska gå – välj den väg som doftar mest liv.” Svåra beslut kan bli betydligt enklare om man har något rättesnöre!

Den eminente författaren Jan Guillou brukar envisas med att kalla landets största morgontidning för den malliga morgontidningen. Syrianska IF har denna höstsäsong spelat en mallig fotboll, detta har givetvis fått många att hoppa till förtjusning om laget förlorat vid något enstaka tillfälle. Nu övergick den här malliga fotbollen helt hastigt och mindre lustigt till en slags övermod i en pö om pö taktisk kollaps! Det finns alltid en förklaring till det som sker! Borlänge är en plats där laget av tradition har haft svårt att vinna segrar! Och Syrianska är som mest sårbart mot lag som inte är riktigt etablerade i seriens toppskikt! Det svåraste som finns för ett lag är att leda med tre mot noll. I alla fall om spelet är ishockey, detta är en klassisk kunskap. Upprepade gånger har vi sett hur detta är en sanning som visar sig ha en mycket hög faktor uppgivenhet hos laget som efter att gjort sitt tredje mål. Man går under av övergödd motivationsstörning. Det finns någon slags inre biologisk klocka som plingar till att nu kan det bara bli sämre. Pö om pö äter sig motståndarlag närmare och vips så har man gjort lika och sedan rullar det på med ytterligare mål. "Alla får hela tiden så mycket information att de förlorar sitt sunda förnuft." Orden som med en tyngd och eftertanke kan passa in i fotbollsvärlden, och precis lika väl i alla andra världar är författade av Gertrude Stein.

Såna tacklingar ska vi inte ha i Sverige.” Sa domaren till en fotbollsspelare som fick ett rött kort omedelbart vid en situation där domaren överreagerade kraftigt. Det nya Sverige som är en plats där alla världar möts? De starkaste orden används ofta i de svagaste argumenten! Jag anser att målkameror är betydligt mindre viktiga i fotbollen än att ha rättvisa och kompetenta domare som är i god form, såväl fysiskt som andligt. Det är också rimligt att vi får en slags pondus hos domarkontrollanterna så att det går att byta ut en domare som inte har dagen. Byta plats med den assisterande domaren redan i paus. Jag tycker nog att både domare och spelare i Sverige måste bli proffsigare och finna sig i att både bli utbytta och bänkade, alltså att inte vara startspelare. Jag ville visa. Det är svårt för mig att ta plats i startelvan. Men nu har tränaren valt mig i några matcher. När han ber mig att spela är jag redo.” Citatet kommer från en inhoppare i Manchester United. Här finns en tydlig skillnad mellan fullblodsproffs och våra spelare i en amatörliga. Våra matchvinnare har inte den här attityden att gå in och avgöra matchen för att visa sin coach vem det är som egentligen borde finnas på banan hela tiden. Alla som tävlar vill givetvis vara med från start. Det är självklart, annars blir det en konstig värld. Tyvärr blir det varken tummen eller mungiporna upp hos många som hamnar som ersättningsspelare. Det förefaller istället att reaktionen blir tvärtom, typ bångstyrig.  Påminner inte så litet om följande liknelse. Det är möjligt att leda en ko uppför en trappa, men inte nedför.”  Alltså att det är möjligt att prestera stordåd som startspelare men omöjligt som ersättare! Det finns en spelare i Västerås som är överlägsen alla andra spelare och givetvis kommer att spela i en högre liga en dag. Och det är förstås grabben som på sina få spelade minuter den här säsongen har avgjort norrettan till VSK:s fördel, Temme Berhane! Västerås bästa fotbollsspelare utan konkurrens i att avgöra matcher! Både som startspelare och bänkad!

På tio minuter frigör en orkan mer energi än all världens samlade kärnvapen. En sådan orkan förefaller den filosofiske coachen Jose Mourinho att vara. Nu avslöjar José Mourinho själv vad han egentligen viskade i Pep Guardiola och Zlatan Ibrahimovics öron under Champions League-semifinalen. ”Ni tror att det blir lätt, men det här är inte över än”, psykade Inter-tränaren. Och det är klart att hans psykning gick hem. Att ha en sakligt självförtroende är inte alla förunnat. Mourinho är i detta sammanhang välutrustad och trygg. Annars är det faktiskt tvärtom om med detta även i idrottsvärlden. Här i Sverige är det som i populationen för övrigt. Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Varför är vi så ängsliga?  Detta är berättigade frågor som vi ställer oss alldeles för sällan här på mänsklighetens överflödsgata. Sverige är som bekant ett avlångt land i norra Europa med en mångfald av både årstider och människor. Än så länge kanske jag skall tillägga. I vårt överflöd har de flesta av oss det fett. Och det är lika mycket fett i en jordnöt som i en sex och en halv meter lång gurka. Och förmodligen har vi mer vax och fett i håret på ett fotbollslag än det finns en hel gurkstad!

Livet levs framåt men svaren på livets gåta ser vi backspegeln. Vi har med Syrianska IF gjort en bra säsong om vi kollar på hur oddssättningen var precis inför seriestarten. Vi rankades som ett av de tre lagen i botten! Föreningen gör sin främsta insats i nationella seriesystemet oavsett hur det går i de sista matcherna. Det är stort! Nu har givetvis föreningen Syrianska IF precis som många av föreningens spelare fortfarande flera trappor av vandra innan den är färdig för att spela i våra främsta divisioner. Så inför mötet med i mitt tycke seriens överlägset tråkigaste lag, Gröndal, som vinner många av sina poäng på sin kolonilott till fotbollsplan, gäller det skärpa sig rejält. Det handlar om att göra ett värdigt avslut på serien och visa en stolthet. Många ordinarie borta efter att samlat ihop tillräckligt med kort och några knäskador. Ja, och det betyder att det är många nya gossar som får chansen att visa att de håller mot lag i serien som ligger i gränslandet mellan serierna superettan, norrettan och division två. Jag hoppas på minst två poäng och en trevlig match med en bra domare. "Det tar lång tid att bli ung" är ett citat av Pablo Picasso, som faktiskt var evigt ung under sin levnadsbana. Det är en konst men kan hanteras även av oss inte är konstnärer!

P.P