…….. så nu skall jag i alla fall avsluta min tid som medicinsk omhändertagare i Syrianska IF. Blott den sista hemmamatchen återstår för min del inför den under stundom bästa hemmapubliken som finns. Särskilt i medgång, fint väder och en intressant antagonist på andra planhalvan. Ja, då är supportergruppen överlägsen de andra anhängargrupperna i Västeråsidrotten. Man blir inte bara den tolfte spelaren. Gruppen blir hela bänken och även en bit coach och en assisterande domare. Detta händer förstås inte vid varje tävlingstillfälle.Fast nu lever ju möjligheten till kval ännu! Om alla om är med oss så blir det en hemmamatch till, gärna mot Öster! Men som sagt min uppgift i den här föreningen är fullbordad. Det är alltid ett visst vemod över att lämna en förening eller organisation. Men nu är situationen betydligt enklare än normalt. Det kommer som vi vet alltid nya röster som behöver få plats och möjlighet att ta vid. Det här senaste året har vi lyckats med konststycket att rekrytera flera engagerade och hängivna doktorer av olika slag så att beredskapen är god. Jag kan med lätt sinne lämna över och ägna mig åt mindre betydelsefulla uppdrag i lägre divisioner. Under de senaste fem åren har laget lyft från en lokala serielunken till en erkänd position i nationella seriesystemet. En fantastisk resa i det tysta! Men detta år har varit ett märkligt och en aning turbulent år med många nya tränare och spelare. Det har dock blivit snudd på succé, några riktiga guldkorn har klubben kunnat vaska fram under säsongen. Samuel Barlay är säkert den bästa mittfältsspelaren i en Västeråströja sedan Johan Svenssons storhetstid i VSK. Försvaret med Aslan och Botold i spetsen har periodvis dominerat. Egna fjolårskalvar har fått spela många matcher – och överraskat stort! Laget har visat på både kvalitet och kvantitet.

Det är för de flesta fotbollskännare en överraskning att laget fått ihop det så bra att man nosat på drömmen att vandra upp i superettan. Nu grusades dessa drömmar på det riktiga gräset. Laget har inte behärskat gräset gräs utan varit bäst på konstgräs. Dessutom har Syrianska generöst nog skänkt ett antal poäng till alla lagen i seriens nedre halva. Årets norretta har som katten många liv och nu har alltså Syrianska åter fått en chans att hålla kvaldrömmarna levande ända till den sista matchen. Ungdomlig entusiasm är fortfarande en del av relativt ung förenings arvedel. Werner Aspenström är en poet att rekommendera när vi söker ord för nederlag och förluster. ”Förnuftets näsduk torkar inte känslans gråt.”

Det är aldrig för sent att lyckas i en idrott! Myterna om att man skall vara bra från starten i fotbollsskolan är en myt! Många är slow starters och blir bra först som seniorer. "Att inte uppfylla förväntningar är konstnärlig kvalitet." Citatet av Carl Johan de Geer är en del av varför vi utvecklas olika i vissa färdigheter. En fråga som debatteras och diskuteras idag är om vinnarskalle är medfött, eller är det möjligt att träna sig till det. Bert Karlsson är en person som alltid tagit ett stort utrymme i debatten och han dyker ständigt upp i olika sammanhang. Hans motto är något som vi för övrigt ser hos ganska många idrottsledare. ”Om du inte syns, så finns du inte.” Det här beteendet är betydligt mindre förekommande hos aktiva idrottare. Men visst finns det en och annan som gör allt för att finnas i centrum hela tiden. För oss alla är det viktigt att man har en positiv bild av sin tid på jorden, både i nuet och i framtiden. Annars är det lätt att det blir som detta citat av B Porteus. ”Den som går och väntar på svårigheter kan få lida dem två gånger.” Sakligt förtroende är en god grundbult för oss alla i sport och arbete. Annars blir det som jag brukar säga; ”risken är att en tanke som får mogna för länge bara blir mos.” Kan man bara lämna detta snömoset bakom sig så finns det stor potential hos många spelare och ledare i våra fotbollslag. Då är det lätt att alltid se framåt och tänka typ, nästa år ska något hända. En sådan spelare eller ledare blir en man som går över gryningens obrutna ängar. Svävar fram som om allt underlag vore konstgräs och nederlag inte kan vara möjligt!

Holland har ett landslag som fyller på med nya relativt okända spelare hela tiden som kan över vilka ängar som helst med lätta dansande fotbollsfötter. Holland visade på ett mycket elegant sätt hur man spelar fotboll om man gör det som ett lagspel. De unga holländarna klädde av Erik Hamréns svenska landslag in på bara skinnet. Coachens stockholmsknut om halsen lär vara svår att få på plats igen. Jag blev mycket glad av den lekfullhet och enkelhet som visades upp. Tyvärr så har vår begåvningsreserv, allstå landets sportjournalister, förmodligen inte lärt sig någonting. Inför matchen handlade profetior och lyriska termer om vårt oslagbara landslag. Frågorna var i stil med hur överlägsna våra pojkar som den skenande rälsbussen Elmander och övriga svenska landsslagspelare är mot sina utländska konkurrenter. Inlindad i gigantiska rubriker fanns den outtalade frågan. Vilka blir Sveriges motståndare i nästa EM- respektive VM-final? Förbundskaptenen har ju lovat sin lagkapten en medalj! Jag tror inte att ett avklätt svenskt landslag har någon lätt resa i bortamatcher mot varken Ungern eller Finland! Det kan givetvis räcka till en andra plats. Men utan Lagerbäcks magiska egenskaper blir det ingen turnering. Dags för övertalning.

Det är bara att gratulera våra nya lag i landets näst högsta serie! VSK som har tagit steget upp till superettan. Kalle Granath har tränat och coachat sitt lag förnämligt. Stort stöd har han givetvis haft av sina assisterande ledargestalter Oskar Wahlström och Stefan Bärlin. Laget har alla möjligheter att hänga kvar i superettan, men då krävs nog att dessa båda fortsätter i sina roller även på planen. Gideonsbergs damlag som tar klivet upp till division ett igen. Byter plats med BK 30 som inte klarade av att förnya sitt kontrakt. Så nästa år har Västerås lag i samtliga serier utom allsvenskan. Inte så illa av ett U-län! Så nu gäller det för Syrianska IF att haka på vinnartåget igen och besegra de andra Syrianskalagen i serien! Tyvärr blir det nog så att dessa båda trillar ur norrettan om vi besegrar dem båda! Så tufft är det tyvärr i sportens värld. Ibland vinner man och ibland förlorar man! Vi kan ju se på ett storlag som Liverpool FC, bottennotering i ligan och säkerligen både sömnlöshet och ett lidande för coachen Roy Hodgson, spelarna och framförallt supportrarna. Goda råd är dyra, det gäller att finna dessa på enklast möjliga vis. Att banka huvudet mot väggen bränner ca: 150 kalorier i timmen. Men det är givetvis inte särskilt kreativt, mera smärtsamt. Vi kan som vanligt snegla mot djuren som är överlägsna oss i att utnyttja sin kapacitet maximalt! Kan vi jobba som en myra, då finns det inga hinder! En myra kan lyfta 50 gånger sin egen vikt, de kan dra 30 gånger sin vikt och faller alltid på sin högra sida när de blir drogade.

Veckans slutord blir en sedelärande historia. Det handlar om ett samtal mellan de klassiska problemlösarna. Sherlock Holmes, huvudpersonen i en serie världsbekanta detektivhistorier av sir Arthur Conan Doyle och prototypen för en skarpsinnig yrkesdetektiv som inte skyr några mödor eller faror. Hans levnadstecknare, följeslagare och understundom också kollega heter doktor John H. Watson. Dessa begåvade herrar har alltid sin motsvarighet i vår omgivning, i både ett lag och i ett arbetslag. Det närmaste vi kommer dessa båda är kanske en och annan tränarkonstellation ibland och spelare som ser ut som radarpar på planen men tänker helt olika! ”Sherlock Holmes och Dr. Watson åkte på camping och efter att ha avslutat kvällsmaten gick de och la sig. Efter några timmar vaknar Holmes upp och skakar om sin vän och säger: ”Watson, titta upp mot himlen och säg mig vad du ser.” ”Jag ser miljoner och åter miljoner stjärnor”, svarar Watson. ”Och vad deducerar du från detta?” Watson funderar några minuter och svarar ”Astronomiskt tänker jag att bland alla dessa miljoner galaxer finns det potentiellt sett flera miljarder planeter.
Astrologiskt observerar jag att Saturnus befinner sig i lejonets tecken. Tidsmässigt, baserat på stjärnornas position drar jag slutsatsen att klockan är 03:15.
Meterologiskt misstänker jag att det kommer bli en klar och fin dag.
Teologiskt kan jag se att Gud är allsmäktig och att vi är blott en liten och obetydlig del av universum.
 ”Vad säger stjärnorna dig, Holmes?” ”Watson, du är en idiot!” utbrister Holmes, ”Någon har stulit vårt tält!”

P.P