………är några väl valda och populistiska ord i dagens samhälle. Framförallt hos 80-talister är de betydligt mera framträdande än hos 40- och 60-talister. Detta enligt en studie gjord av analysföretaget United Minds som har jämfört jobbansökningar. Detta är en av många underliga sanningar som kommer upp till ytan i studier. Idag skall jag som en hängiven läsare av forskningsrapporter och rön plocka fram ett antal aktuella studier. En brittisk studie gjord av Mintel har intervjuat män. Faktum är att män tycker det är värre att få grått hår än att bli tunnhårig, vara fet och överviktig samt ha gula tänder. Mest missnöjda med sitt utseende var männen i åldersgruppen mellan 45 och 54 år. Kvinnor som har en äldre syster får bättre självförtroende än de som inte har en äldre syster visar en annan brittisk studie. Anledningen tros vara att flickor ofta uppmuntrar till samtal inom familjen så att problem kan diskuteras öppet. Hormoner har en direkt påverkan på kvinnors shoppingvanor visar en ny undersökning gjord på University of Minnesota. Enligt studien köper kvinnor som har stor chans att bli gravida sexigare kläder än kvinnor som är inne i en period med låg fertilitet. Men det är inte hela sanningen. Studien visade också att kvinnornas val av kläder samtidigt påverkades av den kvinnliga omgivningen. Ju snyggare kvinnor omkring sig desto mer utmanande kläder valde testpersonerna.

Trender och kampanjer är något som är som en oändlighetskedja. Ständigt omvärderas teorier och värderingar. Det senaste är att dricka öl gör att du går ner i vikt. Kampanjen hävdar att öl innehåller betydligt färre kalorier än vin. En deciliter rödvin innehåller 76 kalorier jämfört med en deciliter starköl som bara är 45 kalorier. Kruxet i detta är att en stor stark är en betydligt större portion dryck än ett glas vin. Öltrenden förefaller vara på tapeten även när det gäller att vara bra på jobbet. Nybryggt kaffe, krukväxter och öl med kollegerna är hemligheten för en produktiv arbetsplats. Detaljerna är avgörande för personalens prestationer på jobbet, visar en undersökning från HP. En riktigt glädjande positiv trend i tiden är att tygpåsen är tillbaka på allvar. Kalifornien hänger på Kina och Bangladesh som redan infört förbud mot kundkassar av plast samt avgift på papperspåsar, som även måste vara av återvinningsbart papper. ”En tanke är en idé i rörelse.” Citatet är äldre än alla plastprodukter tillsammans och har Pythagoras som upphovsman!

Tidens tand är ett begrepp som kan användas för det som förefaller vara viktigast för människor i olika tidsperioder. Idag är många människor helt besatta av sin Facebook. I USA är det många som är Facebook-beroende. 34 procent av kvinnorna mellan 18 år och 34 år uppger att kolla Facebook är det första som de gör på morgonen. Det är alltså klart mer än en liten skitsak idag. Enligt undersökningen så kommer Facebook före toalettbesök. ”Det omöjliga tar bara lite längre tid.” Är ett citat av Winston Churchill, så är det kanske även med ansiktsburken idag?  Det är lättare att ljuga om man kommunicerar via mejl än fysiskt, öga mot öga. Enligt forskning vid Cornell University i Ithaca, USA, så uppmuntrar datoranvändning människor till att tala osanning eftersom lögnen är så svår att upptäcka. 94 procent av gifta amerikanska kvinnor tycker att de valde rätt person att gifta sig med, detta enligt en telefonenkät som nyhetsbyrån Reuters rapporterat om. De gifta männen var ännu mer nöjda, hela 97 procent hade valt rätt. Resultatet av enkäten är förvånande med tanke på skilsmässostatistiken, anser forskarna bakom studien. Vart tredje äktenskap avslutas med skilsmässa före tioårsjubileet. Ett bifynd i studien var att hela 66 procent säger sig tro på ett själsfrändsskap. Alltså tanken att två personer är gjorda för varandra.

Kött och köttsliga lustar är ett ämne som är otidsenligt och har ett stort nyhetsvärde. Källan Mirror rapporterar om en studie där man undersökt antalet sexpartners. Trettio procent av engelska kvinnor har skarvat nedåt när de uppgett antal sexpartners. Männen gör som vanligt tvärtom! 69 procent av kvinnorna i Sverige kan tänka sig att äta mindre kött för att minska klimatförändringarna. 40 procent av männen säger sig vara beredda att skära ned på köttet av samma anledning. Att klistra fast blicken vid en tjejs urringning kan ge dig en örfil på krogen. Men det kan det kanske vara värt – för tittar du regelbundet på kvinnobröst kan du räkna med att leva i fyra till fem år extra, enligt en tysk studie som utförts vid tre sjukhus i Frankfurt. I undersökningen fick männen titta på bröst i 10 minuter om dagen, något som förbättrade deras hälsa lika mycket som om de konditionstränat i 30 minuter. Forskarna fann att detta ledde till lägre blodtryck, lägre vilopuls och halverad risk för kärlsjukdomar. Förklaringen, enligt forskarna, är att sexuell upphetsning får hjärtat att slå snabbare och ökar blodcirkulationen. ”Det är ingen fråga om saken: Att stirra på bröst gör män friska”, säger Karen Weatherby, studiens författare, enligt TheMedGuru.com

En okänd tänkare har sagt följande som kan passa väl in på nästa avdelning. ”Förtroende vinner man inte genom att ha svar på allt, utan genom att vara öppen för alla frågor.” Wikileaks – är ett unikum inom avslöjande journalistik. Det är en webbplats som anonymt publicerar dokument som i olika länder skyddas av lagstiftningen såsom offentliga eller enskilda hemligheter. Webbsidan är baserad i Sverige, men organisationen som sådan har medlemmar från hela världen. Wikileaks är anonym och skyddar sina källor samt har ett mod att ta upp och beskriva världen på ett sätt som de etablerade medierna inte gör av skilda orsaker. Sanningen är säkerligen inte alltid den sanningen som vi förmedlas i etablerade medier. Den är antagligen många gånger vinklad i någon intresseriktning. Det skall bli intressant att följa uppstickaren Wikileaks öde i framtiden och se om den får några efterföljare. Helt klart är det att det finns oerhört många som följer varje steg och läser varje ord som kommer på webbsidan. ”Sanningen är stor och skall segra, också om ingen bryr sig om sanningens seger.” Citatet av Coventry Patmore.  Ibland glider makthavare med sanningen, Bill Clinton är en som bekräftat detta. ”Jag försökte balansera mellan att agera lagenligt och att vittna falskt men jag förstår nu att jag inte till fullo uppnådde det målet.”

Avslutningsvis statisktik om hur svenska folket rankar sitt förtroende för olika yrkeskategorier. I topp hamnar brandkåren med 98 procent. Därefter litar vi starkt på brevbärare, 94 procent. Några andra yrken i tillvaron som vi möter är polis 83 procent, präst 62 procent och reklammakare 15 procent. Politiker kommer långt ned så listan med sina 25 procent. Så med denna statistiska kunskap så kanske det finns en plats för granskare. Dagens slutord får bli ett citat av John Kenneth Galbraith som kanske dessutom kan fungera som en slags förståelse till varför en del är som det är! ”Människor som åtnjuter privilegier kommer alltid att hellre riskera hela sin tillvaro än släppa ifrån sig någon väsentlig del av sitt försteg.”

 P.P