…….. om en fortsatt globalisering driven på sol, vind och vatten. Men då måste man också blunda för medaljens baksida. Fossila bränslen och tillväxt går hand i hand. Många fotbollsspelare drömmer så in i norden om Madrid eller London men hamnar hemma i fotbollssammanhang blygsamma metropoler som Billingsfors, Västerås eller Södertälje. Även här har drömmar om succé och framgång en baksida. Många är kallade men det är enbart ett fåtal som är utvalda. Det är så många detaljer som skall klaffa för att man skall bli en av de utvalda. En hel är mer än tio tiondelar! Det är inte alltid de som är bäst som fjortisar som når ända fram till Samarkand, som för oinvigda är en sägenomspunnen plats. Det finns aktörer som gör bördan extra tung för talanger. Att skrivas upp av karriärtörstande journalister som superstjärna eller lanseras av penningkåta agenter är en tung tegelsten som kan stjälpa även den bästa. Det är svårt att bära en stor framgång i ett ungt sinnelag. Det spelar många talanger ett spratt när man skall sätta sprätt på sin nyvunna status i berömmelse och ekonomi. Det är bättre att få motgångar under resans gång. Det härdar kropp, sinne och själ. Det ger också en större ödmjukhet och möjlighet att av behärska en rättmätig berömmelse och stjärnkult. Det är klart att vi alla måste ha drömmar och förhoppningar. Om du tror att du kan så kan du, men om du inte tror att du kan så kan du aldrig. Det är en gammal och beprövad sanning. En okänd tänkare har sagt följande citat i detta tema. ”Om en människa önskar att hennes drömmar ska bli verklighet så gör hon klokt i att vakna först.”

Syrianska dominerar världen”, rubriken är hämtad från kanalen viharfnatt som sänder fotboll från alla gräsliga gräsvarianter i hela norra Europa. Vi skulle också kunna se löpsedlar stora som flera hundra år gamla ekar med följande rubriksättningar! ”Syrianska hjälper VSK att få luft under vingarna”, eller ”Syrianska äger bollen, och bollen söker alltid upp en Syrian om den får välja själv”.  Det finns tyvärr bara två lägen att recensera sport och fotboll i media. Stjärna och bäst i världen eller usel med fiaskostämpel i vattentryck som lyser igenom i både text och ljud. Givetvis är inte tillvaron så svart eller vit. Den är faktiskt en gråskala i 99 procent av alla händelser. Enbart ytterligheterna är mörksvart respektive kritvitt. Så det så! Fans som vissa anhängare helst vill benämna sig är i sina omdömen nära allierade med presskåren. Och då finns det bara - bäst eller sämst. Och sämst bland dessa fans är som vanligt de överbegåvade i huvudstaden som inte bara kastar sten i glashus, alltså bråkar internt med varandra. De ger sina högt älskade skuldsatta föreningar extra utgifter och böter kontinuerligt med att kasta ifrån sig tyngre saker än enbart glåpord.

Nu har våra vänligt stämda Syrianska supporters vilat upp sig under en lång het sommar. Därför finns det gott om energi att trumma på i samma intensiva takt som bröderna Budur flyger fram över konstgräsets kritade linjer. Umeås hemsida som tillhör toppskicket i norrettan hade detta citat i sin fina matchresumé efter höstupptakten. ”Det skulle till sist bli Syrianska som drog det längsta strået. På tilläggstid fick äntligen Mattias Mete jubla efter en tilltrasslad situation. Publiken var i extas och hela läktaren kokade anförda av ett massivt trumspel” Efter den matchen har vi även hunnit se en slocknad och vissen stjärna i fotbollsfamiljen - Sirius! Detta forna storlag blev helt utspelade av ett Syrianska som för övrigt gjorde en ganska dålig hemmamatch och förlorade. Man lyckades missa ett otal öppna målchanser. Förmodligen får vi tyvärr inte behålla Sirius i norrettan. Jag tror att laget vinner serien och blir ett stryktipsgäng med betoning på stryk i superettan nästa år. Nu hade man flax med att domare Swahn hade en dag där han valde att vara extra vänlig mot ett lag som har varit bra för länge sedan. Ingen hade protesterat om Syrianska fått straff vid minst ett tillfälle. Att fåglar har en syn som övertrumfar allt är välkänt. Nu blev det en slags sidovinst till domherren som assisterade Swahn på ena sidan. Han lyckades med det som ingen domare kunde göra under VM-turneringen i Sydafrika. Med sin falkblick flaggade han för mål när han inte ens var i linje med mållinjen. Alltså en situation där man inte ger mål om man inte är bombsäker. Samtidigt som aktörerna som var närmast bollen bergfast kunde säga att bollen aldrig var inne i målet. Att den tidigare så seriöse och inkännande Braxingen nu hemfallit till en svensk standard i sportjournalistik och hyllar en av Sirius spelare med överord, och till och med påstår att kantlöparen har en teknik som kan mäta sig med Sallanto, då är måttet rågat! Då finns det inte längre någon objektiv skildring av fotboll, förutom mig själv förstås! Det finns bara en Sallanto i svenska fotbollens seriesystem. Publik och ledare i Örebro, som är en fotbollsstad av rang idag hade den fina smaken att tacka Salle för en fantastisk underhållning på Trängens IP när Forward äntligen besegrades av Syrianska IF. Med några av våra nyckelspelare borta efter att ha samlat på sig sportchefens hobbyprylar, full hand i kort, så presterade laget en gedigen kampinsats. Med den muskulöse mittbacken Aslan som härförare och artisternas artist Sallanto som kreatör kunde våra toppar inte missa alla upplagda målchanser. Ett mål mer än motståndarna räcker till seger och det är poängen som räknas. Då kan man under stundom hemfalla till det taktiska mallamallandet för att säkra hemåt i första hand.

Höstinledningen i norrettan visar att Västeråsfotbollen går mot en ny vår. Båda lagen har tagit sex av nio poäng. Att Syrianska har klasspelare har jag aldrig betvivlat. VSK idag har med Granath både rutin och ungdomlig entusiasm. Nu har man även fått en joker i sin lek. Fjolårskalven Hellgren har gjort en succéartad nystart i höst. Fyra mål på tre matcher är ett facit som säkert får nästan alla fotbollsvänner att nicka uppskattande. Nåja, ett och annat undantag finns alltid i tillvaron. Här är ett citat från en blogg av en unik expert i exil.”Jag behöver inte skriva något om VSKs värvning av Jonas Hellgren då jag tror att alla som läser denna blogg vet vad jag tycker. Vi kan i alla fall lägga till ett nytt fenomen ”Squash-värvning” till alla konstiga värvningsutryck som finns!”  Längre ned i serieharvandet så går det mindre bra för lokala lagen. Men i lokalderbyt mellan Skiljebo och VIK blev det i alla fall tre poäng, med normal poängskörd för våra lag i division två skulle det givetvis varit två poäng. Skiljebo har fortfarande chans på topp tre i den jämna serien. I division fyra är Västeråslagen hopplöst långt efter övriga länslag från fotbollsmetropoler som Arboga, Kungsör och Kolsva! Men i division fem som nästan bara består av Västeråslag ser det ut som om de lokala lagen kan ha en hygglig chans till serieseger. Om damfotbollen kan sägas att den var bättre förr, förra årtusendet till och med bäst i Sverige!

Jag utgår från att ingen har kunnat undgå att lägga märke till att vi nu åter står där i skedet när årstiderna växlar och sommar- och vinteridrotter krockar med varandra både i praktiken och framförallt medialt. Då gäller det att tänkt till vad som är vad när vi går på sporten eller ser grenen. En som klurat på detta är Tiger Woods, den mest välavlönade av alla bollspelare. Det här är vad som kom ut från hans funderingar. ”Hockey är en sport för vita. Basket är sport för svarta. Golf är en sport för vita klädda som svarta hallikar.” Klart som korvspad skulle man kunna säga. Och var placerar vi då fotbollen som blivit en gigantisk näring där kulorna rullar allt fortare när procentare säljer spelare som torghandlare eller auktionsutropare. Storklubbarna har så stora lån att det enda sättet att rädda långivarna är att låna ut ännu mera pengar till klubben för att förköpa sig ett snäpp till.

”När bekymren sover, ska man inte väcka dem.” Detta svenska ordspråk kan vara en lämplig ingress till landslagets enastående succéinsats. Nu är träningskamperna avklarade inför kvalet för nästa mästerskap. Sverige har träningsspelat i TV8. Frågan är om detta är en kanal enbart för inbördes beundran och föredettingar? Ola Andersson som gjorde sig ett namn som Rit-Ola tog ett stort kliv ut i rymden när han skrek ut i etern att ”Anders Svensson är bäst i världen på passningar”. Frågan är bara vilken sorts kaffe som serveras till personalen på denna ödsliga tevekanal. Det finns inte slingor i håret eller någon form av botox som kan få experten Bosse Petersson att tvätta bort faktum att hans bäst före datum som fotbollsexpert är hopplöst förbi. Det är nog inte bara ett te i efternamnet som tappats bort på vägen. Felet är givetvis inte hans, det är ju den som anställer honom som tyckare som borde tänka efter eller före. Låt radiosporten och Ralf Edström sköta allt ljud från landkamper i fortsättningen så slipper jag åtminstone stänga av ljudet för att uthärda alla reklampauser och utspel från experterna. Det är många som bara ser allt i en färg och i en riktning.

Överorden och hyllningarna är gränslöst frejdiga efter denna träningskamp! Ingenting kan stoppa ett lag som leds av en Zlatan som vanligtvis gör succé som bänkvärmare i Spanska ligan. Yi Bu, är två tecken som i kinesiska öron låter som smeknamnet ”Ibra”. Yi Bu (Zlatan) är alltså pojken som skall rädda svensk fotboll. Förmodligen kan man översätta hans agent med Bu Bä! Agenter är en yrkesgrupp som tar på sig allt större kostymer och kaxar upp sig mot allt och alla för att få ut maximalt i sitt värv som procentare. Zlatan förefaller lyckas hitta ett riktigt russin den här agentkakan. Det är språkrör som förnyar både språk och atmosfär i fotbollsvärlden. Mino Raiola, som ständigt hävdat att Zlatan inte ska någonstans, säger så här angående de senaste spekulationerna: ”Tidningarna i Barcelona duger bara till att ha på toa.”  

Nu tar vi dom, alla lag i universum är små och pulveriserade till statister när de svenska demonerna häver sig upp på tå. Till och med Simon Bank som i normala fall är sansad och fortfarande klart med på banan kastar sig in i superlativa uttryck efter den svenska viktorian över Skottland. ”Man kan inte göra annat än perfekta matcher, och i går var Sverige nästan där.” Skottland var unga, nya och bleka men kunde trots det dominera andra halvlek, i min teve i alla fall. Det är märkligt hur många som blundar för detta faktum. Det är tack vare att arvet från Lagerbäck lever kvar i trupp och hela verksamheten som Sverige vinner matcher. Hamrén har kommit till ett färdigdukat bord, det är bara att håva in framgångarna. Så länge det varar kanske jag skall tillägga. Imorgon är en annan dag och i tävlingsmatcher så gäller det nog att tillbedja Lasse Lagerbäck med en extra aftonbön för att få ut något i poängväg. Folket är flockmänniskor och följer den som säger det som man hoppas och drömmer om att få höra. Enligt en av de större kvällstidningarna läsarenkät betygsattes den Blågula insatsen mot Skottland med fem plus (världsklass) av 36 procent av de som röstade. Det säger en del om vad som är vad i våra olika ögons sätt att betrakta en match.

Svenska fotbollförbundet stänger för första gången av en spelare för ett inlägg på en privat blogg. Sportbladet (Aftonbladets lilla rosa sporttidning) kan avslöja att det är förre IFK Göteborg-spelaren Daniel Johansson, numera skyttekung i division 2, som stängs av i fem matcher för ett inlägg Sollefteå-spelaren publicerade på sin blogg., Så här säger Johansson till Sportbladet. ”Det är det märkligaste beslut jag någonsin varit med om”. Det var efter en match i maj som Johansson publicerade ett kritiskt inlägg mot domaren i sin blogg. Under rubriken ”1,49 och efterbliven!!!!” Bara den rubriken är oförsvarligt klantig! Det finns ingen domare i landet som är närmare en meter än två meter hög över havet. Det är bra att fotbollförbundet läser bloggar från spelare, ledare och domare och andra i fotbollsfamiljen. Det här att spelaren dömer ut en domare så fatalt på sin blogg är inte privat. Det hade varit en annan sak om han varit åskådare eller familjemedlem. Jag tycker att förbundet gör rätt i denna sak som säkert kommer att diskuteras och bli en typ av prejudikat inom det här fältet. Även förbund har många kloka människor som fattar kloka beslut!

Boden är nästa chans för Syrianska att visa att man är ett lag med vinnarkultur och instinkt. Förlusten på bortaplan svider fortfarande, det är bara att bjuda gästerna på en lika tung hemresa som tack för senast. En seger här och helt plötsligt så har nedre halvan i serien lämnats för ett tag och framtiden blivit betydligt ljusare. Men med trepoängssystemet är det som med hösten! Mörkret kommer hastigt över oss! Motivation kan aldrig saknas för pojkar med drömmar om koppar och liknande glansfulla metaller! ”Det kan nästan sägas vara en regel här i livet att när en dörr stängs för oss så öppnas en annan.  Det oturliga är bara att vi ofta inte ser den öppnade dörren lika lätt som den stängda.” Christian Scince Monitor är källan till denna vishet att ta med sig när transferfönstret slår igen eller när man får ett baklängesmål mot sig i slutskedet av en match. Eller när luckan uppstår i en frisparksmur som hoppar när bollen närmar sig!

Lika otippat som välförtjänt sade hästhandlaren när han kom till himlen.” Det är ett citat som jag skulle kunna tänka mig att använda om och när jag mot all förmodan får ett pris för någonting här i världen. Så det är ett gott tips på tacktalsreplik för våra spelare inför höstens sedvanliga fotbollsgala när vi prisar varandra för allt och inget! Tre poäng är alltid prisvärt!

P.P