……..är en annan möjlighet. En röst i ett lags omklädningsrum kan betyda mer än en hel röstlängd i ett riksdagsval. Det kan också vara helt matchavgörande med ett välavvägt ord på vägen eller bara det tysta outtalade kroppsspråket - som ger en kick före kick off. En nystart eller en omstart under säsongen är det definitivt när det handlar om att skifte i toppen. En ny coach kan ibland komma in med positiv energi för få fart på hjulen igen, eller benen när det handlar om fotbollsspelare. Förändring är nu ett faktum när det handlar om höstsäsongen för Syrianska IF. Räcker det med en ny huvudtränare för att bli ett vinnande lag? Nja! Krävs det mera för att laget skall prestera de resultat som man själva hoppas på och som man har kapacitet att göra? Ja, det krävs det ett gediget lagarbete. Ingen är större än laget. Laget har allt att vinna. Det precis som i skidskytte, det gäller att få träff och att undvika straffrundor. Fokus heter ett gammaldags uppslagsverk som fanns i många hem tidigare. I den lilla boken stod det litet om det mesta som var värt att veta för att hålla sig uppdaterad i sin tillvaro. Nu är det dags att damma av fokus igen. Kapacitet och kunskap finns i hög grad i truppen. Det gäller för varje individ att fokusera på rätt sak – då finns det inga hinder. Givetvis är det så att alla kuggar måste kugga i varandra för att ett lag skall fungera. I dagens jämna fotbollsvärld vinner inte ens Messi eller Maradona en turnering själva för sitt Argentina. Zlatan eller Hamrén vinner inte en kvalserie själva, knappast ens en endaste match utan att laget fungerar. Så är det i dagens fotboll. Syrianska måste bli stabilare i både första och tredje tredjedelen av planen. I de övriga tredjedelarna ser det oförskämt bra ut! Truppen har fått förstärkning även på spelarsidan inför hösten med ytterligare en toppforward. Dragomir Draganov är en pålitlig målgörare som kan sätta lägena och producera många mål. Och nu är de hemvävda långtidsskadade ässen i sportchefens i rockärm framplockade för att synas. Barlay, Y Budur, Hurlin, Aslan och Botold är en tung kvintett som platsar i alla lag i serien! Sallanto platsar i alla lag – även i Spanien! Efter en vår som varit ömsom vin och vatten så finns idag som en hyllning till sportchefen Zeki - vinet Zecci Classico. Ett matvänligt vin som bjuder bra koncentration och balans. Helheten domineras av päron, blommor och jäst, vissa aromatiska inslag dröjer sig kvar i eftersmaken. Syran är rundad och upplevelsen är alltigenom sammansatt. Märkligt hur väl man har lyckats i detta vindistrikt med att få ihop en mix som påminner om ett komplett lag. Koncentration och balans efter med god eftersmak! Det är precis vad vi skall bjuda publiken på under tidig och sen höst!

Norrettan är för övrigt precis som den här varma sommaren 2010 - ett getingbo! Som du kanske har lagt märke till så har vi ett rekordår för getingar. Och norrettan är lika oförutsägbar som livet är för oss när vi stoppar in näsan i ett getingbo, giftigt är ett understatement. Tendensen är precis likadan i allsvenskan och superettan. Det är bara att se sanningen i vitögat. Nästan alla kan slå alla. En förlorad match och ett mittenlag hamnar bums på nedflyttningsplats. Några vinster och laget är med i toppstriden. Det är förutsättningarna för en spännande omstart. Spekulationerna är lika många inför höststarten som de var inför vårsäsongens inledning. Mitt tips är att alla lag kommer att ha fått en annan position i tabellen när serien är slutspelad, alltså jämfört med dagens tabellplacering. Det lokala intresset för fotboll har ökat med Syrianskas resa i nationella seriesystemet. Föreningen har blivit en stimulerande konkurrent till VSK. Tack vare Syrianska så toppar VSK publikligan och är i en framgångsspiral både sportsligt och organisatoriskt. Hårt arbete har medfört att VSK, mycket tack vare en ny ordförande har fått vind i seglen. Idag blåser det en ljummen medvind i föreningen. Till och med hemsidan är bäst i vår serie så här långt! Media för övrigt gör sitt bästa för bevaka, förmedla nyheter från fotbollens horisont. Braxingen dominerar arenan som bevakare av träning, match och nyheter bland klubbarna. Ofta vet han det mesta innan spelare, förening och andra har en susning om vad som är gång! Det finns en sådan inneboende talang och stark drivkraft hos Diljen så jag tror att oddsen är låga på att han kan bli något mer än en supporter och spelsajtsoddstipsare! Västerås är en hockeystad och att den första träningen för VIK Hockey, som med relativt okända spelare lockar 1500 personer är imponerande. Förmodligen är det en siffra som vi landar på som snitt i på fotbollsmatcher av stor betydelse under höstsäsongen!

”Sök lyckan idag.” Ett spanskt ordspråk i tiden kan passa som epilog och min slutkläm om året VM-turneringen. Jag kan personligen fortfarande känna en frustration för att Holland föll på ett orättvist mål i VM-finalen. Straffar hade som vanligt varit det enda rätta för att avgöra denna relativt jämna envig. Alla sportjournalister och experttyckare är som en flock yra höns eller en fårskock av medgångssupporters. Självklart har man samstämmigt skrivit, skrikit och ritat sig hesa med sina gränslösa ovationer över Spaniens triumf. Det råder nästan en total brist på oliktänkande. Jo, visst spelade Holland tufft i finalmatchen. Ett rött kort till respektive lag hade varit rimligt i första halvlek. Domaren var bra, med svenska domarmått en gigant. De spanska filmningarna och rullningarna efter varje närkamp var dock svårt att undvika att se. Det är som att lära sig ett nytt språk utan att förstå ett enda ord. Det är bara trist att det lönar sig med dessa fjanterier. Det tråkiga är att detta är så kollosalt smittsamt. Många av våra småstjärnor i norrettan kastar sig som tärningar och hoppas på att komma upp med en sexa uppåt. Vilket betyder att den blide domherren blåst en frispark eller straffspark, och att filmningen även resulterat i ett kort i solens färger till motspelaren. Oj, vad jag har svårt med denna typ av ohederlighet i spelet. Torres nya frilla och Beckhamtofsar och nya modekläder designade av Beckham är något som vi kommer se mycket av under höstsäsongen i våra lokala serier. En Villa är helt klart bäst på Hemnet! Där står han på fast grund. VM:s kung var Bastian Schweinsteiger! Tyskland är mina moraliska mästare och i deras ställe borde Holland fått ett retroaktivt VM-guld för sina tidigare finalförluster. Men nu är det som det med saker och ting här i världen. Vi som förstår och önskar rättrådighet får inte alltid som vi vill. Det är som bekant alltid politik i alla möjliga händelser. Spanien är idag en nation som har bekymmer. Ekonomin är usel och det fanns kanske en stallorder från EU att vi ger nationen denna titel som en tillväxtspotential. Jag anar alltid eller i alla fall ibland en konspirationsteori när saker blir som de blir! Bertolt Brechts ord kan fungera som ett rättesnöre för alla oss med starka överjag. ”Det finns få sysselsättningar som skadar moralen så mycket som att sysselsätta sig med moralen.”

Bläckfisken Paul fick sitt stora genombrott i VM där han tippade rätt resultat, gång på gång på gång. Som tippare har den brittiskfödde bläckfisken pensionerats, men karriären är långt ifrån över. Han ska nu ha skaffat sig en agent och inom kort kommer det att komma en film om oraklet, ”The Murder of Paul the Octopus”. Paul själv kommer dock inte att spela huvudrollen som sig själv, en annan bläckfisk fick äran att porträttera den numera helgonförklarade Paul. Enligt tillförlitlig källa så kommer våra lokala spelsajters experter Braxingen och Menhal att inom det snaraste presentera egna djuriska speltips för sina anhängare. Det viskas om guld- och silverfisk, hamster och vandrande pinne med djuriska instinkter för hunger och törst. Det är frågan om inte den gamla paradgrenen i Surahammar, kobingo är framtiden även för både poker- och stryktipsfantaster!

”Vi lever under samma himmel, men vi har inte alla samma horisont.” Konrad Adenauers klassiska citat är kanske ett av de elegantare sätt att formulera det när handlar om hur olika vi kan betrakta en och samma match, samma boll, samma spelare, samma tränare, samma domare och samma publik. Så är det och så kommer det förmodligen alltid att vara. Jag tycker nog att många aktörer i våra breddgrader borde ägna en tacksamhetens tanke åt sin situation, lyckan att vara där man är stationerad. Tänk bara hur det kan vara att förlora matcherna om är tränare eller spelare i Nord-Koreas VM-lag. För dessa grabbar väntar en hård tid framöver. Enda glädjeämnet för koreanerna torde vara att de slipper bli myggbitna i överflöd. Det är nämligen visat i en studie av brittiska forskare att överviktiga människor är klart populärare som måltavla för blodtörstiga myggor. De omfångsrika personerna avger mer värme, dofter och koldioxider som attraherar blodsugarna. Här finns kanske svaret för varför Sverige är ett av jordens myggtätaste länder!

McDonald's har uppdaterat sitt Big Mac-index. Indexet uppfanns av tidskriften The Economist på 1980-talet för att mäta hur olika valutor är värderade mot varandra. Det används också som en indikator på prisnivån i olika länder. Som sådant bör det dock tas med en nypa salt. Jag, som den självutnämnde experttyckare jag anser mig vara i detta sammanhang har tänkt till igen och kommit fram till att IFK Göteborg har en Big Mac-indexposition i svensk fotboll. Hur Göteborg spelar och hamnar i allsvenskan är ett index på var svensk fotboll står i en internationell konkurrens. Och just nu är det sämre än det varit i mannaminne. Blåvitt som var min och många andras klara guldfavorit kommer att ramla ur allsvenskan i år om inte något exceptionellt inträffar. Laget är så förutsägbart så att till och med en hygglig klubb i division två skulle kunna hävda sig mot dessa vingklippta änglar idag. Det ser mörksvart ut för svensk fotboll med detta index mätt. Hamrén som i sin eufori lovat Zlatan en medalj, han får nog skyndsamt se till att hjälpa sin ”golden boy” att få ett annat pass så han kan få någon typ av medalj. Lagrell och förbundet borde även agera och ge order till andra allsvenska lag att låta Göteborg vinna ibland för att lyfta vår standard till den nivån som var på Olle Nordins tid. Marschtakt är bättre än otakt! Det räcker inte enbart med att Kalmar agerar som räddande änglar!

Nu tar vi emot höstsäsongen med öppna sinnen och hoppas på framgång för oss alla. Det är roligt när människor lyckas och kan se morgondagens ljus med ett leende. Bolt är en kvickfotad gosse från Jamaica som numera kan skratta sig lycklig varje dag. Den slanten som han får enbart för att starta i DN-galan är två miljoner kronor. Det betyder att timpenningen är 720 miljoner kronor. Det är alltså vad summan blir om man enbart slår ut startpengen på tio sekunders springning. Sedan tillkommer det förstås segerpremier och andra sidointäkter till Bolt för Stockholmsresan. Helt klart är att även uppvärmning och nedjoggande efter loppet kommer att bli en ekonomiskt fin dag på jobbet för pojken. I det här korta loppet har helt klart hastigheten en stor betydelse för framgång. I våra matcher är det tålamodet som lönar sig bättre. Så nu när det är dags för avspark igen får Gore Vidals citat bli ett slags kollektivt tänkvärt för alla lagen i norrettan. ”Det räcker inte med att lyckas. Andra måste dessutom misslyckas.”

P,P