……….är ett argument som kommer att trummas ut under valrörelsen i höst. Och med detta kommer alliansen lyfta fram regimen Reinfeldts stordåd under mandatperioden. Samtidigt känns det som om allt flera är ute och cyklar konstant på estetikens bakgator. Det är idag mycket ovanligt att träffa på en politiker som äger den enkelheten hos en människa som är väl förtrogen med livets växlingar. Hela vår politikerelit har nu åter varit på sitt sommarkollo på Gotland. Almedalen har förändrats under årens lopp. Från att varit enbart ett lastbilsflak varifrån Palme höll ett politiskt sommartal för 42 år sedan så har det blivit årets kanske viktigaste händelse. En plats och ett möte där alla måste vara med och försöka vinna nya allianser. De etablerade partierna kan öka sin roll och betydelse. Övriga har minglat, lobbat och försökt hitta möjligheter att få någon typ av uppmärksamhet för sina frågor. Förmodligen har ingen av alla lobbande organisationer och företag lyckats föra ut någon politisk fråga så att den fått ett stort allmänintresse. Men det är kanske inte det viktigaste, det är nog att finnas på plats.”Skvaller – det är nu du hör något du gillar om någon som du ogillar.” Earl Wilson har förmodligen fått en fullträff med detta citat. För vad som än skrivs och sägs så förefaller detta vara de flesta människors, inklusive politikers, stora passion. Varför skulle annars så många meningslösa tidningar och teveprogram ha någon som helst publik? Sommarkollots stora händelse var ett statsråds hastiga avgång. Det märkliga i den historien och mediebevakningen är faktiskt att det mest intressanta med statsrådet under mandatperioden har varit varför han anlagt skägg. Konstigt nog förefaller det inte vara någon som ställer frågan idag om det finns någon koppling till skägget och hans avgång? Det kanske blir som den eviga frågan som tvistats i oändligt många år – påvens skägg?

Vinklingen i media är annars precis lika förutsägbar som vissa domarinsatser i fotboll. Ofelbar och oantastlig! Här kommer alltid den ofrånkomliga krocken eftersom även politikerna är oantastliga. Det är nästan fånigt att läsa recensioner som är så extremt färgade av sin grundsyn och politiska läggning. Ett strålande exempel är när Expressen låter två av sina kolumnister recensera statsmannen Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Först Lotta Gröning som är röd i botten men har värvats av Expressen för att ge tidningen en mera folkning framtoning. ”Det var en moderatledare med segervittring som klev upp på scenen i Almedalen. Självsäker, arrogant och oerhört elak mot sina motståndare. Han raljerade med de rödgrönas förslag på skatteökningar, han fnös åt deras företrädare. Vi har Anders Borg sa han, de har Thomas Östros och den stora publiken skrattade gott.” Sedan har vi motpolen, tant blå, i detta sammanhang. Marie Söderqvist heter journalisten som ser världen i ögon färgade av blått. Här kommer hennes recension av samma tal i Almedalen och för jämviktens skull så publicerade Expressen båda krönikörerna tillsammans. ”För första gången på jättelänge vågade Fredrik Reinfeldt vara rolig. Han såg inte statsmannalik ut på det där mesiga sättet. Han var rolig, charmig, ironisk och raljerade på ett bra sätt. Det var ett jättebra tal. Det var kort och effektivt.” Jag säger som Hoola Bandolas klassiska hittext: ”Vem kan man lita på?” Tyvärr så bidrar den här typen av hypade journalister till att politikerföraktet växer. Personligen tycker jag att detta tal av statsmannen och flockledaren Reinfeldt påminde mycket om en form av showbiz, modern underhållning! I och för sig så har jag bara haft tillgång till de glimtar som statstelevisionen visat i sina nyhetsprogram. Helt klart har teamet bakom ”Fredde” gjort läxan väl inför valkampanjen. Enligt forskning så förstår alla skratt. Forskare har undersökt hur ljud förstås av människor från skilda kulturer. Allra mest bekant var uttrycket för glädje – skratt. ”Innovation är frukten av hårt, systematiskt arbete och tydliga mål.” Det ansåg uppfinnaren Edison redan på sin tid. Retoriken och metodiken är alltså väl känd och prövad. Allt går igen, så är det här i verkliga livet.

Den egentliga makten finns i boken. I alla fall om vi ser på aktuella forskningsresultat från en mångfald av länder. Här kan forskningen visa att barn som växer upp med många böcker i hemmet får bättre studieresultat. Det har även visat sig att barn som inte har någon bokvana, de får med hjälp av att få böcker klart förbättrade studieresultat. Andra studier har visat att barn med stor tillgång till hemdatorer och supersnabb access på internet fick en nedgång i sina resultat i matematik och läskunnighet. Det är även väl dokumenterat att kvinnor läser flera böcker än män. Det har de tyvärr ingen respons för när det gäller visa företeelser i vår tillvaro. Den saken är klar. Det är inte lätt för flickorna i politiken. Det är precis som att vara kvinnlig läkare eller företagsledare. Det räcker inte vara kompetent och bra. Man (kvinnan) måste vara klart bättre på allt än männen för att bli korrekt respekterad. Kvinnorna är även helt klart överrepresenterade när det gäller intresse för bantning. Nu har vi fått fram kalla fakta, en tysk studie, på att de flesta piller är verkningslösa mot övervikt. Varje år säljs olika tillskott och preparat som utlovar viktminskning för cirka hundra miljarder kronor. Verkningslösa sockerpiller (placebo) visade sig alltså i denna tyska studie ha en bättre effekt än de dyra så kallade mirakelkurerna. Enligt reklamen så får vi lära oss mycket som inte stämmer. En reklamslogan som skulle kunna vara rätt och korrekt är att köttätande växter äter helst bajs om de får välja! Den största av dem av alla kungskannrankan på Borneo, lever i första hand på avföring från spetsekorrar som brukar sitta på blomkanten och äta nektar. Slutprodukten i ekorrens snabba ämnesomsättning blir en delikatess för den köttätande växten. Så kan det vara när verklighetens växter får välja.

Valet närmar sig som sagt var, snart är det slutspurt och debatter. Jag tror fortfarande att det blir första- och sistagångsväljarna som avgör. Gamla unga och gamla gamla! Vad har hänt under alliansens tid vid köttgrytorna. Statistisk fakta finns i obegränsad mängd för oss nördar. Ett sådant är att antalet överviktiga i behov av magsäcksförminskande kirurgi har ökat i lika stor grad som medelvikten i populationen. Det har rockats fett och nu suger tillvaron upp spillrorna av människorna. Försäljningen av potensmedel har ökat dramatiskt under mandatperioden. Precis som försäljningen av värktabletter. Även försäljningen av receptfria läkemedel har ökat ständigt under de senaste åren. Och var femte flicka i årskurs nio mår så dåligt att de någon skurit sig själva. Det känns som om vissa detaljer återstår att finslipa innan alliansens politik har nått det ultima samhället där alla mår bra eller bäst. Ett tips inför nästa mandatperiod för den majoritet som kommer att sitta vid grytorna är kanske dessa visdomsord om hårt arbete från Tiger. ”Där ser man vad som kan åstadkommas om man anstränger sig en smula, sa I-or. Förstår du det, Puh? Förstår du det, Nasse? Först Eftertanke och sen Hårt Arbete. Titta nu på det! Så går det till att bygga ett hus, sa I-or stolt.”

P.P