…….alldeles för kort för många av oss. Bara kort för somliga. Kort är gott nog för några av oss. Korten på bordet, är vad det handlar om när sommarens transferfönster är öppnade för fotbollsklubbarna som lyckats bra eller dåligt. Nu gäller det att hur som helst, vare sig man vill, kan, har råd eller inte att rusta för höststarten. Ibland förefaller det som är det är en fullständig kortslutning och ingenting annat är kortsiktiga lösningar i denna handel. Numera hör det lika mycket till fotbollsspelets regler som de första reglerna som författades och sattes på pränt av en handfull män på en pub i England 1863. Sedan kompletterades dessa 13 grundregler med ytterligare 4 paragrafer 1898. Dessa gäller i stort sett fortfarande. Målvakten har funnits på sin plats i fotbollen sedan 1870-talet, fram till detta hade mannen som befann sig längst bak alltid haft lov att använda händerna för att stoppa bollen. Men efter årets VM så får nog FIFA:s regeltolkare sätta sig ner och modifiera några av reglerna. Självklart borde det vara mål och inte straffspark när en utespelare som Suarez i Uruguay står på mållinjen och räddar ett givet mål. Den påföljande straffsparken blir inte mål. Syndabocken blir nationalhjälte på ett fusk som inte borde vara möjligt. Det kändes bra att Holland slog ut Uruguay så att laget inte nådde fram till en final. Apropå straffsparksavgörande i fotbollskamper så finns det en bok som tips på sommarläsning. Peter Handkes ”Die Angst des Tormanns beim Elfmeter” vilket översatt till svenska betyder ”Målvaktens skräck vid straffspark”. Boken utgår från den felaktiga premissen att det skulle vara målvakten som har pressen på sig vid en straffspark.

Spelare och tränare har turats om att såga VM-bollen Jabulani. Det är ett känt faktum att tur och små marginaler alltid har spelat en roll. Men om det blir som med denna boll att slumpen sätts i centrum för sporten så har man lämnat idrottens sfär och inträtt i lotteriets. Och nu får de som stått för dessa skarpa värderingar ett visst stöd av amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Bollen är oberäknelig, slår myndigheten fast. Nasa, som är ansvarig myndighet för USA:s rymdprogram och som forskar kring luftfärder, har kommit fram till att bollen blir oförutsägbar när den når upp i 72 kilometer i timmen, skriver nyhetsbyrån Mercopress. Experter på aerodynamik vid Nasa säger att bollens låga vikt, 440 gram, gör att luftfärden blir slumpartad. Hög höjd – de flesta av VM-arenorna i Sydafrika ligger mer än 1 000 meter över havet – har förstärkt bollens oförutsägbarhet, enligt myndigheten. I detta fotbolls-VM är det som bekant långt mer än bollen som är oförutsägbar.

Det är ett oomkullrunkeligt faktum att det är bara två lag som kommer att gå obesegrade genom denna VM-tävling. Det är först och främst Nya Zeeland som överraskade stort med tre kryss i gruppspelet. Bra gjort av ett lag som enligt alla experter rankades som VM:s sämsta lag, och enligt tipsen inte skulle ta en endaste poäng. Det andra laget är de blivande mästarna Holland. Jag hoppas verkligen att bläckfisken Paul som krossat alla spelexperter hakar på min spaning och väljer Hollandstugget. Ingen av våra stekare till spelexperter typ Braxingen eller Menhal Maxi har kommit nära den här bläckfiskens mångarmade fingertoppskänsla. Kanske stegras denna sjufalt med mängden av armar? Eller är det så att det är hungern som är bläckfiskens drivkraft. Där finns inga sentimentala känslor eller logiskt resonemang som beslöjar instinkter som hungern. Om nu inte Paul redan blivit tilltugg själv för besvikna tyska fans med smak för delikatesser från havet. Jag kan redan se vilken succé det kommer att bli på fotbollspubarnas menyer att få servera en stuvbit pålkött och en stor stark för en sedel.

Det finns flera kulinariska experter som inte bara är smakfulla utan även extremt skickliga i djurriket. Myror är ett vanligt inslag i huskurer. Att pissmyror ger bot och lindring mot sveda och värk, finns beskrivet i ett klassiskt verk från 1827. Den blodröda rövarmyran som påstås hjälpa mot förstoppning och ångest är kanske ett framtida lyckodjur för fotbollsspelare. Tusenfotingen är kanske ännu viktigare eftersom den anses motverka skoskav om den stoppas i skon. Givetvis skall toppforwards ha en gråsugga innanför skjortan, den lindrar blyghet. Det blir klart lättare att gå rakt på mål i alla lägen. Dyngbaggens syn är en gåva till människan. Dessa tidigare mindre kända insekter har visat sig ha en förmåga att se med superpositions ögon som är mycket ljuskänsligare än människans ögon. Helt klart låter det som en rimlig idé att med framtida genteknik förse fotbollsdomare med en dyngbagges ögon. Det är en genväg – då behövs inga måldomare eller målkameror. Dyngbaggens unika förmåga att lägga hop synintrycken dels i rummet, dels över tid är framtiden. ”Den verkliga upptäcktsresan består inte i att söka nya landskap utan att se saken med nya ögon.” Citatet av Marcel Proust är en sammanfattning av ovanstående analys.

I skuggan av VM-fotbollen så har svensk fotboll åter börjat blomstra och skördat stora framgångar i cup-spel. Både Kalmar och Gefle besegrade lag från Färöarna. Denna lilla ögrupp i Atlanten som har strax under 50 000 invånare lyckades alltså inte besegra de svenska proffslagen från allsvenskan. Enligt ankorna i kvällspressen så har nye förbundskaptenen Hamrén haft ett givande samtal med Zlatan. Dessutom lär han redan ha fått ett löfte att fortsätta med jobbet, även om Sverige skulle misslyckas med att kvala till EM och VM. Det är den svenska trygga modellen. Här avgår ingen frivilligt. Det finns en annan intressant faktor i den svenska modellen. Det är i stort sett enbart Svennis bland tränarna som väljer erfarna och äldre rådgivare när han bygger sina lag. Annars är det ofta att det blir som när nuvarande förbundskaptenen valde ett bollplank som precis lämnat bollplanket själv, och därför inte kan ha särskilt stor erfarenhet från strategi och ledarroll. Det är andra toner i Brasilien, Sydkorea, Frankrike och övriga länder som inte vann VM. Här lämnar man genast sitt uppdrag om man inte presterat så bra som man förväntats eller hoppats göra i turneringen. Det klassiska som hörs från enstaviga fans ”avgå alla” finns i realiteten, men kanske inte alltid på rätt plats.

Ibland lyckas ett lag tack vare tränaren man har och ibland lyckas ett lag trots den tränaren de har för stunden. Så enkel är fotbollslogiken. Marginalerna är otroligt små. Det är kanske inte mer än ett uns eller en hårtopp som är skillnaden mellan fiasko och succé. Conny Karlsson blev stämplad som en nödlösning och ett osexigt val när han i vintras presenterades som Helsingborgs nya tränare. Ett halvår senare har han gjort Helsingborg till en vinstmaskin som toppar allsvenskan.”Jag har varit tränare i hundra år och har en cv som är rätt så bra. Jag tvekade aldrig på att jag skulle kunna klara det här jobbet”, säger Conny Karlsson själv i detta ämne! Åtvidabergs tränare, Daniel Wiklund, fick sluta efter ett par matcher. Han fick bara vara med om en lång försäsongsträning och att starten i allsvenskan. Nu kommer säkert Åtvidaberg att åka ut ur serien i alla fall trots detta snabba byte. Eller kanske tack vare detta beslut? Vem vet? Om Helsingborg mot allt sunt förnuft och mot fotbollens fromma och spelidé skulle vinna allsvenskan i år, då är laget en solklar kandidat för att ramla ned i superettan nästa spelsäsong. Detta är en matematisk fotbollslogik i svensk fotboll idag. Det känns spännande att man i den svenska herrfotbollen talar om att det skall vara sexigt med tränarval etc. I vår damfotboll är det däremot inte politiskt korrekt att nämna ordet sexig! Jag kan med ett snett leende komma ihåg hur det såg ut i damfotbollens barndom på 1970-talet. Då kunde man läsa referat typ ”den lilla söta vänsterbacken”. Idag är det pojkarna som är söta och ikoner. David Beckham har fått unga flickor och äldre kvinnor på flera kontinenter att bli fotbollsintresserade.”David Beckham - he´s a handsome guy”, svarar tjejerna på frågan vad det är som är kul med fotboll. Sedan kan jag tolka det mellan raderna att våra sportjournalister är nära att kissa på sig av förtjusning över en coach som Diego Maradona! Han utstrålar en sexighet och karisma som bara Carola och några få andra kan konkurrera med. Hans ryggsäck med framgång, fall, motgång och återgång gör Maradona extremt ”sexig” för horden av osexiga sportjournalister.

Slipsen” som är en mycket, mycket ung man sköter Syrianskas kansli, hemsida, damlag, flicklag, alla matcharrangemang och skriver även matchreferat på ett utmärkt sätt. Han har nu uppmärksammats även internationellt för sin förnämliga insats. MTV har ett program som heter MTV Slips. Det är ju en ära för alla att få ett program uppkallat efter sig. Vi som följer idrotten har många gånger olika glasögon eller bara ögon att se tävlingen. Vad vi tycker är alltid en subjektiv åsikt. Det finns alltid tyckare som fungerar som en motpol i tyckande om matcherna som utspelas. Det är nyttigt och angeläget att läsa olika åsikter om en händelse. Efter matchen mot Sirius som slutade oavgjort i spännande drabbning där Syrianska mer eller mindre gjorde alla målen. Jämnt fördelade med två vardera åt båda lagen. Dessutom skapade vi flera frilägen som inte omsattes i mål den här gången. Missnöjet över resultatet förefaller ändå vara större hos supporters till hemmalaget och den forna storklubben Sirius. Följande citat har jag hämtat från lokalavisan UNT:s hemsida. Garry Nilsson är signaturen som har sett matchen med sina välputsade glasögon i solskenet. ”Vi var dåliga, men Syrianska var det mest patetiska lag jag sett spela fotboll, från Allsvenskan till div VII!! Laget maskade i 80 minuter. Man tog varje chans att kasta sig och ligga kvar extra länge. Varje målvaktsinspark tog mellan 30 sek till en minut, utan att domaren gav så mycket som en tillsägelse!! Matchen borde rimligen ha renderat i 10 minuters tillägg i halvlek 1, och det dubbla i andra avdelningen!! Låt oss slippa Syrianska Kerburan fortsättningsvis. Nej förresten, låt hela fotbollssverige slippa Syrianska Kerburan.”

Norrettan är en relativt jämn serie. Alla lag kan slå alla. Nästan alla slår alla! Två segrar respektive förluster kan göra många placeringar i serien. VSK har överraskat stort och leder serien efter att spelat färdigt sina tretton vårmatcher. Ledningen är ledningens förtjänst till en stor del! Laget har vunnit två och förlorat en poäng per match. Att det är små marginaler som avgör visar det faktum att lagets bästa spelare Temesgen Berhane, egentligen enbart spelat en match. Det var den mot Syrianska IF Kerburan som han avgjorde på egen hand med sin snabbhet och skicklighet. Om inte han hade spelat denna match så hade förmodligen lagen skiftat plats i vårens serietabell. Helt klart har VSK av idag fått en harmoni, glädje och arbetsro i föreningen med Eva Svensson som ny ordförande och övriga ledare. Helt klart har fotbollsklimatet och relationerna mellan olika aktörer i den lokala fotbollen blivit mycket trivsammare. Givetvis finns det en kittlande konkurrens mellan lagen, det är ju en del av idrottens idé. Till och med de mest hängivna anhängarna i lokalbefolkningen förefaller ha blivit mera vänligt stämda! En stor eloge till föreningen för detta. VSK:s hemsida har även den lyft och är idag i absolut serietopp tillsammans med Sirius, Syrianska IF, Boden samt några ytterligare av lagen. De lagen i serien som spelar den bästa fotboll enligt min uppfattning är Sirius, Umeå, Vasalund och de tre Syrianska lagen. Någon av dessa lag kommer att vinna serien. Förmodligen vinner man serien på 54 poäng och klarar kontraktet på cirka 31 poäng när hösttabellen summeras! Man säger ofta att serien är sämre än någonsin! Så lät det bland annat förra säsongen! Men det har gått riktigt bra för förra årets serievinnare Degerfors. Laget är i toppen på superettan med i stort sett samma lag som vann norrettan förra året.

Nu är det alltså bara en match som återstår att försöka kriga till sig ytterligare poäng innan konstgräset byts ut mot några veckors ryggläge med ett grässtrå i munnen. Givetvis behöver alla som vill prestera under höstens matcher springa minst tre gånger i veckan för att underhålla sina vävnader så att de tål att belastas med fotbollsträning snart igen. Syrianska IF har en harmonisk och motiverad trupp som flyger norrut för att kämpa om poängen. Det finns en stark, tung och ordinarie centrallinje att luta sig mot. Keita i kassen är en av bästa bland de bästa på sin position. En deffad och muskelpumpad Aslan som försvarsgeneral är tung, kvick och svår att möta. Samuel Barlay är mittfältsdominanten som säkert vandrar uppåt i seriesystemet igen nästa säsong, om hans höst blir lika fin som våren har varit. Toppen bland topparna är förstås Menhal – han kan med sitt bläckfisksaktiga rörelsemönster ensam sänka samtliga motståndare med sin fysik. Runt den här linjen byggs ett gediget Malla-Mallaspelande lag med betoning på lag. Är vi bara hälften så dåliga i den här matchen mot Umeå borta, som den skarpögde Garry Nilsson såg det i Uppsala. Ja, då blir det underhållning för publiken. En poäng är alltid en poäng även om den lätt eller svårvunnen eller förlorad. Och i en serietabell är det antalet poäng i första hand som avgör i vilken nivå man hamnar! Avslutningsvis vill jag önska alla en skön veckas välbehövlig semester och säg att jag tror alltid på seger! ”Ingen segrare tror på tillfälligheten.” Friedrich Nietzsche den tyske tänkaren får sätta punkt vårsäsongens bollkoll!

P.P