……..är betyget på många av våra så kallade erkända Europeiska nationer i fotbolls-VM. Eftersom detta ändå handlar om absolut världstopp så kan man vara relativt tuff i omdömet när det gäller Frankrike och Italien! Vad skall vi då sätta för betyg på vårt stolta Syrianska IF. Det är ju i en helt annan division som den lokala fotbollen befinner i sig jämfört med världsmästerskapen. Laget har efter att spelat ett vägvinnande spel kollapsat totalt. Ett korthus som har fått kortslutning, en handfull kort med avstängningar som följd har lockat fram en tidigare inte visad slagsida. Är det bara en tillfällig handlingsförlamning – eller har tiden bara hunnit ikapp laget? Den senaste matchen förlorades hemma mot ett av seriens förmodligen sämsta lag, Forward. Ja - detta lag som säkert kommer att kämpa till sista sekunden för att hänga kvar i serien utklassar syrianerna på deras hemmaarena. Det är bara burlejonet Keitas räddningar som gör att laget inte förlorar tvåsiffrigt. Detta är givetvis idrott på hög nivå. Det är förstås inte möjligt att bli viljelöst, inkompetent och odugligt på ett par veckor. Det är som alltid så att en hel är mer än tio tiondelar. Men för en icke total fotbollsnörd som jag så förefaller vi taktiskt sett vara sämst i serien för tillfället. Fokus har varit fokuserat på vad motståndarna har gjort i sina tidigare matcher och vad vi själva har gjort för fel i våra senaste matcher. Det leder till att vi missar alla händelser i den aktuella matchen som vi spelar för tillfället. Vi spelar fel match varje gång. Det är kanske dags att strunta i det som varit och leva i verkligheten som omväxling. Använda våra egna resurser på bästa möjliga sätt. ”Misslyckande är möjligheten att börja om på nytt på ett mer intelligent sätt.” Henry Ford visar med detta citat varför hans företag fortfarande hävdar sig.

 Nu väntar dubbelmöten mot seriens förmodligen två bästa lag. Vi borde nog lägga ner mer energi på att studera domaren istället. Det är nämligen så att en domare har alltid sin nivå – han har taggat upp sig till en standard och blåser därefter. En del domare blåser inte för någonting, andra blåser för allting. Det gäller alltså att känna in domarens nivå och spela därefter. Då slipper vi bli överkörda av motståndare som kan den konsten. Taktiken skall likna konsten att koka ägg! Hårdkokt respektive löskokt! Hårt mot hårt, löst mot löst! Svårare än så är det inte! Efter det att man som vanligt bryter ihop en stund så är det bara att komma igen. Det är inte fel heller att se Olle Wedholms citat som vägdelare. ”Att stanna upp ett ögonblick emellanåt kan vara den enda möjligheten att orka med att gå vidare.”  

Svensk media har stormat mot den stackars flaggvakten och hans huvuddomare som inte hade ögon i varken nacke, fingrar eller någon annanstans när Englands rungande ribbskott studsade ned inne målet och ut på planen igen! Det är mänskligt och tillhör vardagen att sådana här misstag händer. Vem bryr sig? England har vunnit sitt enda VM-guld år 1966 på just ett feldömt mål som påminde om den här situationen. Tidens gång är en form av katalysator av att rättvisa skipas. Terry Venables som är en klassisk fotbollstränare har sagt följande visdomsord någon gång. ”Om historien upprepar sig så tror jag att vi kan vänta oss samma sak igen.” 1882 infördes ribban och först 1890 fick fotbollsmålen nät. Om inte om hade varit och vi hade haft mål av ursprungsmodell så hade det förmodligen knorrats i alla fall. Tyskland var för övrigt det klart bättre laget i matchen mot England. Unga, kvicka, tekniska och modiga spelare i det tyska laget. Jag tycker även att England var överraskande bra. Jag vidhåller min tidigare uppfattning – det här var den moraliska finalen. Men begåvningsreserven, även kallad media, har med stora och feta bokstäver dömt ut det engelska laget som det sämsta någonsin. Det känns inte ett djävla dugg rättvist att döma ut domare och lag när man själva är så extremt usliga som många skribenter på sportsidorna råkar vara i sin bransch.. Detta om detta! För uppmärksamma fotbollsnördar så är det intressant att se hur långa fotbollsstrumpor och fotbollsshorts har blivit de senaste åren. I den androgyna värld vi lever så är det kanske en markering mot damfotbollen. För hundra år sedan var nämligen damerna som spelade fotboll i England så anständigt klädda så att man bara kunde se knäna. Alltså precis som det ser ut idag när vi spanar in grabbarnas klädsel i VM. Nu återstår bara fyra lag när vi är framme i semifinalsnivån. Finalen Tyskland mot Holland om en vecka kan bli klart underhållande. Spanien får med sig ett brons!

Att lyckas i sin roll som spelare, ledare eller annan uppgift är enkelt. Det gäller att tänka igenom var man är och var man borde vara på planen för att klara av att följa sin matchplan.”Att tänka utanför boxen.” Det är en enkel och genial förmåga som skapar möjligheter att tänka i okonventionella banor. Det var en del av det som skapade Albert Einsteins storhet. Tänk om vi kunde få flera av våra medvandrare att göra på det viset? Hur mycket bättre och enklare skulle det inte vara i världen, i fotbollsvärlden och i världen utanför vår egen värld? En liten tankspriddhet och massor av grubblerier har skapat en av världens största turistattraktioner. Det handlar givetvis om det lutande tornet i Pisa som ökar sin lutning med en millimeter per år. Och det har hunnit bli fem grader på 800 år. Samt betydligt mera intressant och sevärt än om det varit så som det var tänkt. Så visst kan ett fel bli mer än rätt. ”Min fru sade att hon inte kunde komma ihåg fler än fyra siffror.” Orden är hämtade från bankomaternas uppfinnare John Shepard-Barron när han förklarar för folk att det är svårt att komma ihåg komplicera sifferkombinationer. Det gäller att göra saker enkelt. Tyskland spelar en enkel men avancerad fotboll. Det är bara att ta efter för andra lag i världen.

Nu står vi alltså på klaffbron där vi skall vända en nedåtgående spiral och byta tiden pärm mot krita och framförallt till perioden trias. Den moderna utrotningen av fantasi skall återerövras är en förhoppning. Några hypoteser diskuteras säkert av somliga. För 251 miljoner år sedan, vid övergången mellan perm och trias, dog ungefär 95 % av alla havslevande arter ut. Detta är det största massutdöendet i jordens historia. 53 procent av de havslevande familjerna dog ut, 84 % av de vattenlevande släkterna och uppskattningsvis 70 % av de landlevande arterna såsom växter, insekter och ryggradsdjur. Under tidsperioden trias låg kontinenterna fortfarande samlade i en enda jättekontinent, Pangea, omslutande Thetyshavet. Resten av världen utgjordes av Panthalassacoceanen. Stora delar av Pangeas inland hade kontinentalt klimat där det var mycket varmt och mycket torrt, med stora öknar. Snabba klimatförändringar kan utöva stor stress på ett ekosystem, så att arter utrotas? Det finns flera tänkbara hypoteser till att detta inträffade. Vad kan vi förvänta oss för scenario när vi gör ett skifte i tidsepoken på huvudtränarpositionen i Syrianska IF? Vi kanske kan utrota myggen och bli av med deras illegala blodtransfusioner i tid och otid vid detta epokskifte. Det är redan ett faktum att fotbollskartan kommer att skrivas om efter detta VM. Dom har blivit vi och vi har blivit dom. Många etablerade nationer har svårt att hävda sig och nya pigga lag sticker upp och både kan och vill mycket. Kan vi uppnå motsvarande effekter i den lokala klubben med att lämna pärmtiden?

Kaffe måste i sanning vara ett långsamt verkande gift, för jag är åttiofyra och ännu inte död.” Voltaire var redan på 1700-talet långt före vår tids tänkare med att hinna reflektera över saker och ting här i tillvaron. Han har säkert en poäng med kaffeteorin. Eftersom kaffet är giftigt effektivt för så många mänskliga funktioner så skulle det säkert klassats som doping om det hade kommit fram idag istället för då? Svart kaffe och poesi är en kombination som räcker långt för oss alla. Men nu har vi återstart med Syrianska IF. Tidigare huvudansvarige har efter den senaste tidens kräftgång fått ta sin Mats ur skolan. Nu gäller det för spelarna att återfå sitt självförtroende och ha roligt på fotbollsplanen igen. Det är inte det lättaste motståndet som står på andra planhalvan i nästa match. Sirius är en dalande stjärna men har med sin långa tradition givetvis alltid en inneboende kapacitet att komma tillbaka till fotbollens finrum. Laget var min solklara favorit till seriesegern i förhandsspekulationerna. Men har av olika anledningar haft svårt att vinna matcherna trots stort spelövertag.

Syrianska åker glada och förhoppningsfulla till Uppsala för att ta sig an matchen. Alla skall med! Nu tror jag att det är inneboende krafter från alla aktörer tillsammans som skall ge energi i större grad. Alltså inte övervikt på utifrån kommande energi! Nu gäller det allstå att vara smart och agera så tyskt som möjligt. Einstein lär ha sagt att hans näst bästa upptäckt, efter relativitetsteorin, var när han kom på att han kunde koka ägg i soppan. Då slapp han att diska ytterligare en kastrull. Det är ett tips att ta fasta på för oss alla. Göra det kan göras enkelt så sparar vi energi. Nu vänder vi trenden med ett citat av Jason Kidd som ord på vägen. ”Vi kommer att vända det här laget 360 grader.”

P.P