…………är ett klassiskt svenskt talesätt och kan tolkas som att det finns en ljusning bakom hörnet. Och i fotbollslivet betyder det att nu vänder vi motgångar mot en ny segerrad igen. Ibland är marginalerna med oss. Och vid andra tillfällen är det bara turen. Syrianska IF har både turen och Turan. Sportchefen det är han som är Turan, mest känd som en som blandar och ger. När han har kuperat så finns det alltid en full hand som ger tränarna enorma möjligheter att plocka in kvalitetsspelare i olika storlekar. Förstauppställningens medellängd är i Europeisk toppnivå, 183,2 centimeter. Medellängden hos svenska fotbollsspelare anses vara någon centimeter kortare. Det är bara Serbien och Tyskland av VM-lagen som kan matcha Syrianskaelvan i höjd över havet. Men som vi alla vet så har inte storleken någon avgörande betydelse i långa loppet.  Det har både Japan och Mexico satt på kartan med att vara minst i klassen. Boden borta blev precis så tuff som jag hade förväntat mig. Boden var enligt min uppfattning klart roligare och bättre än laget som leder vår serie. Spelade tufft, ärligt och med en grym hunger. Så kan Turan coacha coacher och coacherna coacha laget så är våra spelare klassen bättre än alla motståndarna i serien. Vårdar vi varandra och bollen väl och undviker att tappa boll under spelets gång! Då skulle det givetvis betyda att vi blir oslagbara. Att vi är hemma även när vi borta och inte alls bortkomna här hemma. Men grusade förhoppningar är något som till spelet. Även på gräs och konstgräs är det gruset som ställer till det! Men det gäller att vara hungriga och verkligen vilja vinna i varje duell. För det är alltid den mänskliga faktorn som är avgörande. Josh Billings citat är vägvisande. ”Naturen gör inga misstag. Skapar den en dumbom så menar den det.” Det finns alltså en mening med allt. Även smärtsamma och oförklarliga förluster i fotboll. Kommandot för dagen är ”look forward” och det synnerligen passande eftersom motståndaren närmast är just Forward. Ett intressant och svajigt lag som varvar sina resultat precis som man saltar på maten. Traditionen är en annan intressant ingrediens i fotboll som inom så mycket annat i livet. Och här har Forward ett klart övertag, laget har fostrat åtskilliga spelare som kommit långt i sin karriär. Förmodligen flest i denna serie.

”Om man håller för öronen så hör man hjärtat.” Sara 6 år får med dessa kloka tankar förklara varför vi inte är enbart förtjusta i ljud från trumpeter och andra ljudkällor. Det är i tystnaden vi finner oss själva och våra tankar. Fansens trumpeter, vuvuzela, har hamnat i fokus i VM. Det öronbedövande ljudet som låter som en mistlur har en ljudstyrka på 127 decibel. Förmodligen har vi coacher och andra ledare både när och fjärran som utklassar den ljudstyrkan. Flera horn ger enbart en marginell ökning av oljudet. Medan en coach som står på tå kan nå ljud som får bollen att vända sig i luften och gå åt fel håll, eller är det så att spelarna saknar gehör för dessa ljuva toner som coachens gomsegel sänder? Eftersom tjugo procent av Sveriges manliga befolkning sover med nalle så kanske vi får skicka kommandon via sms. Det är fantastiskt när man hör att en spelare i laget som vann allsvenskan senast läste sina sms i pausen och vann efter detta den avgörande matchen. Nya tider, moderna tider eller är det bara mellantider för något annat signalsystem som kommer att komma?

"Allt arbete som man får betalt för suger ut och bryter ner själen." Källan Aristoteles är en man som man måste betrakta som en av våra mest tillförlitliga i mänsklighetens historia. Att vi har många experter och konsulter som tar hutlöst betalt för usliga råd är ju ingen större hemlighet. Vi har andra siare som delar med sig goda råd utan någon ersättning. Braxingen och Menhal är några spelsajter som inte lyckats få många rätt under fotbolls-VM i sina tips. Men som tur är så finns nu andra aktörer som kan ta över arbetet och göra det utan ersättning. En åttaarmad bläckfisk har varit hundraprocentig hittills under fotbolls-VM. Nu har bläckfisken Paul förutspått att Tyskland slår England på söndag. Paul spår genom att välja en av två lådor med musslor som han ska mumsa på. Han har hittills haft rätt om att Tyskland skulle vinna mot Australien och Ghana, men förlora mot Serbien. ”100 procent framgång”, säger Tanja Munzig, taleskvinna för Oberhausen Sea Life Centre, till Sky News. Bläckfisken, som är född i brittiska Wymouth, började sin karriär som tippare under EM 2008. Då hade han rätt 80 procent av gångerna.

Fabio Capello visade på en fingertoppskänsla inför sin viktigaste match i karriären som Englands ledare. ”Jag lät grabbarna ta en öl kvällen innan, gav dem fantasi”, skrockade Fabio efter segermatchen mot Slovenien. Klart intressant och fantasifullt coachande för utan fantasi så blir det ingenting av ingenting. Japan är laget som vunnit flest nya anhängare i detta VM. Laget visar upp en ny modell av fotbollsspelare. Vältränade som bara den. Japanerna springer längre, fortare och oftare än sina motståndare varje match. Dessutom är de smidigare, starkare och har en bättre balans. Men alla 23 japanska spelare i truppen är längre än Lionel Messis 169 centimeter. Intressant nog så spelar man ett lagspel som är ett föredöme för andra lag. Alla offrar sig för laget och varandra, ingen är större än laget. Lagets motor är Honda, som inte bara är ett känt bilmärke längre, utan helt klart är han en av de bästa spelarna i världen just nu. För övrigt är VM 2010 ett historiskt genombrott. Europa gör sitt sämsta VM någonsin. Sydamerikanska lagen lyckas utmärkt över lag. Nya nationer som Australien, Nya Zeeland, Sydkorea, Japan, USA och Mexico har visat upp bättre fotbollstakter än det gamla trötta Europa. Det är enbart Afrika som inte fått sitt riktiga lyft ännu. Det kommer säkert i nästa VM. Det vi ser i fotbollen är ingenting annat än vad vi ser för övrigt inom kunskap, utbildning och den övriga samhällsutvecklingen. Den gamla storkontinenten Europas etablerade nationer som mestadels lever på en överflödsgata är mätta och nöjda. Andra länder är mycket hungrigare på framgång, utveckling och resultat och vill därmed mycket, mycket mera! Vad passar bättre som slutord i min VM-analys för dagen än detta citat av Marcello Lippi. ”Jag har inte sett ett enda perfekt lag i den här turneringen.” Visst har han helt rätt, det är fortfarande en öppen historia vilket lag som kommer att resa hem med den fula pokalen! Lippi visade dock prov på ett stort och ärofullt och ansvarsfullt ledarskap efter det att de regerande världsmästarna Italien utskämda skickats hem redan i gruppspelet. Jag har inte tränat laget tillräckligt bra nog. Jag har inte förberett laget tillräckligt bra nog.”, säger han på presskonferensen efter förlusten och tar själv på sig det fulla ansvaret för fiaskot. Det är uttalande som ger respekt! Mera sånt från alla aktörer inom fotboll, sport och arbete och vi blir bra mycket bättre även i Europa. Jag förväntar mig att höra något liknande från den svenske domaren Martin Hansson som nu har avancerat från femte- till fjärdedomare i VM. Han visade upp skylten med övertidstiden i neon på ett lysande sätt i sin mest avancerade match hitintills i tävlingen.

Men nog om historia. Nu ser vi framåt – duellerna om kvartsfinalplatserna i VM dominerar tillvaron. Fotbollspubliken kommer att gå på lokala matcher när tv-tablån tillåter. Våra lokala Syrianskasupporters är inte unika som väljer teven före sitt stolta hemmalag. Enligt Clay Shirky som är en världsledande expert på sociala medier, går det åt en biljon timmar om året till att titta på teve hos den bättre besudlade delen av mänskligheten. En biljon för alla som inte är matte- och metelärare som Menhal är alltså 1 000 miljarder timmar om året. Det är alltså sysselsättningen som dominerar vår tillvaro efter sömn och arbete. Det är en reflektion att fundera över när vi kollar på alla spännande matcher och onödiga filmer! Så mitt råd inför idag, imorgon och resten av årets dagar – tryck på knappen off. Gå ut och kolla på alla tajta offsidesituationer. Och lägg märke till att det är alltid samma spelare som är offside. Med eller utan offside så går vi för seger! Syrianska IF har röda tröjor. Något att tänka på med färgens betydelse vid line up imorgon. Rött associeras med mars. Det är kardinalernas färg. I romarriket symbol för en general. En japansk symbol för åska och dygd. Blodet är rött för att det innehåller hemoglobin. I Egyptisk tradition är rött färgen för norr. Rött är även en de tre färger som ögats tappar kan uppfatta. I västvärlden är rött färgen för fara och förbud, i Kina står rött för tur och lycka. I kinesisk tradition är rött färgen för söder och representerar hjärtat och tarmarna. Så vart vi oss än vänder så betyder det att vi har en färg att försvara och en stark färg som också hjälper oss på vägen! Med ett citat av William Shakespeare som brukar sammanfattas typ: slutet gott, allting gott så avrundar jag denna ordfläta. ”Vår levnads väv är blandat garn, gott och dåligt tillsammans.”

P.P