……..är en befogad fråga till hela mänskligheten. Att sitta på rumpan på sin expertutprovade kontorsstol vid sin dator är lågintensivt. Vid mätning av aktivitet har det visat sig att det finns inte någon aktivitet alls i musklerna på lårens fram- respektive baksida vid sittande. Men enbart en lägesförändring till stående ger en aktivitet på tjugo procent i ovan nämnda muskelgrupper. Detta betyder dessutom att även skelett och andra strukturer får en välbehövlig stimulering. Så helt klart är det bra med en ståplats istället för sittplats om vi bara ser på hälsosamma effekter. Det är synnerligen välgörande och angeläget att ta vara på varje möjlighet till fysisk aktivitet i vardagssituationer. En annan möjlighet kan vara bilens storlek. I alla fall om vi ser den poängen i detta citat av Robert Lemke. ”Med en liten bil hittar man snabbare en parkeringsplats. I gengäld får man leta så mycket längre bilen.” Letandet efter bilen ger många välgörande extrasteg till kropp och själ.

Folk ägde förmågan att röra på sig i vardagens händelser på ett helt annat sätt under förra seklets första halva. Författare och poeter skapade betydligt mera allsidig och språkligt mera underhållande alster under den här tiden. Ett exempel är Birger Sjöberg som i en analogi skapade ordet ”drömmeriidkare”, så klurigt och samtidigt poetiskt. Men det är förstås så att vi har olika smak och tycke i frågor typ vad som är vad. Detta gäller väder, klimat, mat, dryck, musik, litteratur och givetvis intresseområden. Typiskt svenskt är nog en aning olika detaljer för oss alla. E-type har enligt någon typ av medial källa lämnat eurodiscon och skriver dansbandslåtar.  Första bidraget är ”Tillbaks med framtiden” på dansbandet Scotts nya skiva. Att han äntligen har skaffat sig ett stimulerande och förhoppningsvis inkomstbringande jobb går inte att ta miste på när man ser detta citat. ”Man blir så glad av dansband, det är så svenskt. Ett glas kallt vitt vin, och en bra dansbandslåt, det är en riktig sommardag.”

Glasögonen har knappt hunnit putsas efter fotbolls-VM innan det är dags igen! Nästa stora sporthändelse är friidrotts-EM i Barcelona som startar om någon dag. Det är kanske en aning avslaget med ett EM utan alla snabbfotade människor från Karibien och USA. Tävlingar blir relativt öppna med plats för många olika deltagare till medaljer. Afrika dominerar ju långdistanslöpningarna lika överlägset som Karibien i sprintdistanserna. Friidrott är så häftigt eftersom alla presterar alltid på näst intill eller över sin maximala kapacitet. Vanligtvis är det även så att ingen annan blir sämre för att någon blir bäst. Alla som tränar friidrott kan bli bättre, så enkelt är det. Det finns även här olika uppfattning om vad som är en intressant gren eller en fin prestation. Anders Timell är någon slags sporttyckare i den näst största kvällstidningen. På en fråga i tidningen om hur hett friidrotts-EM kommer att bli utan många av de svenska stjärnorna, som inte är helade nog av alla mirakelkurer hos diverse magiker för att delta, svarar Timell. ”Det blir väl inte mindre hett för att ett gäng svenskar inte är med? Bäst före datumet på svenskarna gick väl ut 2003 och tresteg, är det verkligen en idrott? Vad är nästa grej? Ska vi hoppa twist på OS?” Jag säger bara som en klok författare yttrade en gång i tiden. Det är synd om människorna, och i det här fallet sporttyckare i synnerhet.

Tresteg är en fantastiskt estetiskt och intressant gren. Med anledning av att den är så explosiv och belastar alla vävnader i benen maximalt så är den också klart skadebenägen. Men det finns ingen idrottsgren som ger oss en bättre benstomme. Det är hopp som är hoppet för mänskligheten inte skall falla ihop totalt. Vi är förmodligen den civilisationen i mänsklighetens historia som har det bäst, lever längst men förmodligen även är benskörast. Och detta är en vällevnadssjukdom. Hoppa hage eller twist är något som skulle kunna vara ett rejält skutt framåt. Jag när en drömbild av att få bygga om alla golfbanor till trestegsbanor. Det vore fint att se dessa välartade och belevade män och kvinnor promenera sina arton hål. Komma fram till den välfriserade extremt gröna platsen med hålkoppen. Och där göra sitt trestegshopp. En god vän till mig som är en mångsysslare har upptäckt att Viasat Golf är den nya kunskapskanalen. Här lär man ut vardagsfinurliga saker till populationen. Man kan få höra en Zackrisson som sitter och smaskar samtidigt som delar med sig av kunskap. ”Banan är bra att äta och dessutom lättsmält. Mycket bättre än att äta äpple. Visste ni det?” Detta är en sådan tung och kvalitativ visdom så jag kan inte ens finna ett tillväckligt bra ord för att uttrycka det!  

Apropå ord så finns det ett och annat som är tillräckligt långt för att bli en egen krönika. Hippopotamomonstrosesquipedaliophobie är ett ord på den vägen. Det blir även en skaplig sträcka om vi lägger ihop allas våra huvudhårs tillväxt på en månad. En kilometer blir det, har något ljushuvud räknat ut. Kanske borde vi återuppta en del tidigare olympiska grenar i bruk för att få en skönare värld och en starkare population.  Exempelvis så var arkitektur en olympisk gren mellan 1912 och 1948.  På detta tema uppmanar jag alla att prova ett trestegshopp under EM-veckan och avrundar med ord av Björn Ranelid. ”Människans hjärna väger inte mer än ett paket strösocker, men den har skapat alla hus, klockor, bilar, flygplan och avancerade maskiner i världen.”

P.P