……….. är en klassisk skiva av och med Ulf Lundell. Den är ett råd på vägen som kanske borde delas ut till alla nygifta. För enligt all modern statistik så slutar minst vartannat äktenskap med skilsmässa. Det mesta brukar ju gå lättare med musik, och ”Den vassa eggen” är en extremt bra musik i den här disciplinen. Kärlek är för övrigt ett abstrakt fenomen som är både mångombesjunget samt närapå beständigt, oändligt och gränslöst. Det är egentligen enbart föremålet som kärleken riktas mot som växlar. Enligt en amerikansk studie så umgås sjuttio procent av personerna i en relation hellre med sitt husdjur än sin partner. I den överhettade nationella yran som råder efter det så kallade kungliga bröllopet så finns det trots allt ett fåtal kritiker. En av dessa är den för evigt legendariska skådespelerskan Anita Ekberg. Hon säger i en intervju i den numera så kallade hovtidningen Aftonbladet följande kommentar. ”Jag är förvånad över att kronprinsessan inte valde någon annan än en man som driver ett gym. Men älskar de varandra, så ... Och det är skandal att ställa till med ett så dyrt bröllop, när det finns pensionärer som inte har råd med mat.”

Ekberg har en poäng med att det finns fattiga pensionärer. Valet som befinner sig bara några månader fram i tiden kommer att avgöras av sistagångs- och förstagångsväljarna. Det är alltså fattiga unga vuxna och fattiga gamla gamlas röster som kommer att bli tungan på vågen. De som varken hade råd eller energi att bidra med till bröllopsfesten. Nationen har nu festat en tid i en hejdlös yra i samband med kronprinsessans bröllop. Alla har fått bidra med antingen sin närvaro eller skicka ett bidrag via sin skattsedel. Det är viktigt med gemenskap och fest. Det är kanske det mest positiva jag kan se i denna händelse. Det finns förstås även andra företeelser i vår tillvaro än en mänsklig partner som är föremål för en livslång kärlek. Och då finns det bara ett som gäller! Varken ordet separation eller annat objekt som är föremål för kärleksförklaringen förekommer inte ens i fantasin. Det är förstås fenomenet fotboll som jag syftar på! Det är märklig mix av trofasthet, fanatism, hängivenhet, kärlek och vem vet vilka olika krafter det är som gör förhållandet till laget så mäktigt märkligt. Alltså trots vårt kungliga bröllop så engagerar fotbollen betydligt flera anhängare och supporters. Så hetast på frufronten den här VM-tiden är ändå fotbollsfruarna, trots kronprinsessan. Kaka söker maka. De som är de största fixstjärnorna i sin fotbollsroll har ofta en lika utåtriktad partner. Ett antal magasin i Europa har gjort imponerande förteckningar och persongallerier av fruarna som parat sig med fotbollsartisterna. Vem kan uttrycka en sådan intressant nyhet? Alltså frågan om vem som är vem av fotbollsfruar respektive adelsdamer bättre än ett citat av Oscar Wilde? ”Det är sorgligt att det nuförtiden finns så lite onödig information.”

Det är förresten ganska spännande med titlar som man ärver med sitt blodsband. Vi lever i en så kallad modern och överciviliserad tid.  Men ändå föredrar vi att behålla dessa relativt odemokratiska formaliteter som kungahus i Europa. Redan de gamla grekerna som var konstruktörer till dagens demokratiska samhällsstyren med demokratiska folkval var delade i den här frågan. De arrangerade så kallade avelskalas där de hade fejkat med lottningen och förutbestämt vilka som var av goda gener och skulle passa väl ihop. Även de gamla italienska renässansfilosoferna vände sig mot att myndighetspersoner ärvde sin makt. Till exempel Dante Alighieri (1265-1321) avvisade alla bördsanspråk som varande primitiva. Eftersom förbundskaptenen för ett fotbollslandslag är ett av nationens främsta ämbeten så skulle det vara intressant att leka motsvarande arvstankar för den sysslan. Det borde givetvis vara precis som ett kungahus. Om till exempel Lagerbäcks ättelägg helt naturligt skulle bli svensk kapten, liksom Svennis son skulle tagit över den engelska titeln? Vad hade populationen och media sagt i en sådan situation? Det är förstås självklart en omöjlighet! Då borde det enligt min enkla tankegång vara precis samma tankar kring en kungatitel. Ett citat av Virginia Woolf är en lysande sammanfattning av denna diskussion. ”Låt oss inte ta för givet att livet existerar i en mer fulländad form i det som vanligtvis anses stort än det som vanligtvis anses litet”

Nu är vi framme vid den dag som kanske är den mest nationella helgdagen av alla under året i konungariket Sverige. Midsommarnatten är trolsk och har av hävd en lång historisk bakgrund. Under nordisk bronsålder förekom i Sverige soldyrkan. En del av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på hällristningar. Exakt hur firandet av sommarsolståndet gick till finns det få källor om, men det troliga är att det varit i form av offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första maj-firandet i andra västeuropeiska länder. Det förmodligen med stor spänning och förväntan som undersåtar och hovreportrar kommer att gå och spana efter spänningar på kronprinssans fysionomi efter den första midsommaren som gift kvinna. Midsommarstången är ju som bekant ingenting annat än en barbarisk fallossymbol. "Anatomin bestämmer livet." Citatet är av Sigmund Freund!

För att inte förglömma i vilken världsdel vi framlever våra dagar med prinsar och prinskorvar så behöver vi svalka av oss ibland. Det är möjligt i vår klimatzon året runt, eftersom det i skrivande stund är noll grader i utomhustemperatur i Tarfaladalen, som ligger nära Svensktoppen i Kebnekajseområdet. Det här klimatet är ett arv från tidigare generationers tid. Det har varit kallare historiskt sett och det kommer åter att komma nya istider. Lever vi bara tillräckligt länge kan vi få vara med om både det ena och det andra. Under den lilla istiden som började under 1400-talet då det blev extremt kallt efter några hundra varma år, uppstod svältproblem på grund av sänkt jordbruksproduktion och befolkningsökning. Människor började tro att man levde nära tidens slut, att domens dag var nära och man lade mycket fokus på bot och ånger. Detta tog kyrkan fasta på och började med avlatshandel; köp avlatsbrev och slipp skärselden. Korruptionen inom kyrkan växte sig stark. Så det är kanske därifrån vi har den här traditionen i vårt moderna samhälle. Korruption är ett osynligt kitt även i vår tid och kultur. Mycket svårt att få en exakt bild av om man inte har en speciell röntgenblick och personkännedom. Såsom fred är krigets syfte, är lättja den upptagnes slutgiltiga mål!

Som en hyllning till oss alla denna midsommar, så blir veckans slutord psalmen 522. Författare är Jonas Jonsson, år 1984. Varför inte passa på att njuta av tystnad och naturljud.

”I Guds tystnad får jag vara

Ordlös, stilla, utan krav.

Klara rymder, öppna dagar:

Här en strand vid nådens hav.

P.P