………..är vad som behövs för att förstå att om den här matchen skall kunna vinnas krävs om inte ett mirakel så minst att ett under sker. Det är förstås domaren som jag tänker på i vissa fotbollsmatcher. I ett fotbolls-VM så får en undermålig domare bara en chans, sedan är det bara att packa, samla ihop korten och fara hem och slicka såren. På den nivån är konkurrensen mellan domarna minst lika tuff som den som råder mellan lagen i tävlingen. Som alla som följer fotbollen vet så skall det till något utöver det vanliga när en fridens man som Lars Lagerbäck, Nigerias förbundskapten under rådande VM-tävling, ryar till mot en domare. Men nu har det hänt. Och jag förstår honom så väl. I vår nationella serielunk däremot får domarna obegränsat med chanser att fortsätta dominera spelet på planen. Ja, jag är klart medveten om att det är en ständig brist på dessa matchens huvudaktörer. De har ju som sig bör även en status i nivå med en toppforward, som har målat någon gång i sin karriär. Alltså snudd på en evig tilltro. Givetvis får inte andra spelare, tränare eller övriga aktörer i och kring laget göra lika många misstag utan att bytas ut. Särkilt utsatta för ett misstag är målvakterna. Nolltolerans råder för just den sista utposten i laget. En toppforward till exempelvis kan bränna tjugo frilägen och får för detta enbart beröm. Om en keeper tappar en enkel boll då är det klippt, han blir en nationell spottkopp. Jag vill alltid vinna i tävlingar, det är därför som jag/vi tävlar. Men jag har ingenting emot att förlora en match eller tävling mot en för dagen starkare motståndare i en ärlig kamp. Då är det bara att lyfta på mössan och tacka för en sportslig tävling. Det är samtidigt en stor glädje när man får uppleva ett domarteam som gör en superbra insats. Bara finns där, överdriver inte och behöver inte vara i fokus. Även då kan en förlust vara överkomlig om motståndaren vinner rättmätigt. Situationer som när yttre makter typ väder, vind eller läktartutor träder in och påverkar tävlingen är också en del av spelets regler. Att det kan vara svårt med reglerna i fotboll ser vi bevis på dagligen. Unga män som tjänar en miljon om dagen har inte lärt sig när han står i offsideposition eller inte. Jämför detta med handboll. En sjuårig handbollsspelare är betydligt vassare på regler än alla berömda fotbollsspelare.

Om jag skulle försöka mig på en jämförelse med till exempel att sitta i ett flygplan eller befinna sig på en fotbollsplan. Det är inte en helt osannolik jämförelse i min tankesfär. Det är piloten som i första hand är ansvarig för om planet kommer att störta eller inte. Precis som domaren är ansvarig för matchutvecklingen och stämningen på planen. Det gäller att han har en bra dag på jobbet, annars kraschar matchen. Ett flygplan är betydligt säkrare om andrepiloten flyger planet. Enligt forskning är det en kommunikationsfråga. Det är mycket lättare i vissa kulturer för en andrepilot att ta emot råd från förstepiloten om han sitter bredvid och ser att något inte stämmer. Emedan det kan vara betydligt svårare när arbetsfördelningen är tvärtom. Här kommer min spaning för att skapa ännu bättre förutsättningar för domarteamen. Ibland får jag ett intryck under en fotbollsmatch att den som skall vara den som är regelverkets budbärare, han förefaller att hantera dessa regler precis som vissa saltar på maten. Alltså efter behag! Givetvis gör domarna sitt bästa, och även de har rätt att ha en dålig dag som alla andra. Felbeslut av en domare är svåra att korrigera och ger konsekvenser för matchutgången. Kanske skulle den bästa lösningen vara om den vassaste i domarteamet är fjärdedomare och kan ge han med visselpipan en direkt info under matchen via headset. Eller kan ta en timeout och byta plats mellan huvuddomare och en assisterande domare. Detta kan vara bra särskilt om någon har börjat en match helt fel och allting har spårat ur, och då vet vi att det kommer bara att bli värre under matchens gång. Spelare blir alltid upprörda när de blir utbytta, även om de varit så fel i matchen att de agerat som någon slags extragubbe i motståndarlaget. Det är mänskigt att ha en övertro på sin egen förmåga i såväl med- som motgång. Jag tror faktiskt det skulle vara lättare för en domare att låta sig bytas ut när allting blir fel.  Som det är idag så är det huvuddomaren som är ledstjärnan och då är det som det som med förstepiloten på flyget. Jag tror att förändringsmöjligheterna är så gott som obefintliga när man är ur kurs med dagens organisation.

Det är alltid svårt att hitta rätt typ av utbildning för vissa uppgifter. Det är erfarenhet och träning som gäller. Tio tusen timmar är en siffra som förmodligen gäller både för fotbollsdomare som pizzabagare, plus alla oss andra för att bli så bra att man klarar de flesta påfrestningar i sitt jobb. En fråga som vi kan ställa oss dagligen eller i alla fall relativt ofta. Vad är bildning? Bildning är det att läsa mycket, att minnas det man har läst och/eller att inte visa det. Diego Maradona demonstrerar sin intuitiva och erfarenhetsbaserade kunskap dagligen i sin nuvarande syssla som nationens ledstjärna i VM. Han äger hela showen i alla väder. Många ogillade honom skarpt innan han fick den här rollen men det är få som ifrågasätter det idag. Förmodligen är det som Paul Goodman sagt: ”Få stora män skulle klara en anställningsintervju.” Efter en veckas matchande är VM fortfarande i en slags radioskugga. Lagen tar ut varandra i många matcher och det är viktigare att inte förlora än att vinna matcherna. Sydamerika är kontinenten som skördat mest framgångar så här långt. Afrika med alla sina goda fotbollsspelare har fortfarande svårt att få till det. Tunga favoriter som Spanien, England och till och Tyskland har fått bita i det sura äpplet!

Att hundhår och hö kan bärga olja är några av de 80 000 förslag på lösningar som oljebolaget BP fått från olika tänkare i sina ansträngningar för att rädda upp situationen på den amerikanska kusten. Ungefär likadant låter det i supporterled och media när ett fotbollslag har förlorat. Syrianska IF fick en tung och svidande förlust i den så kallade seriefinalen mot Hammarbys farmarlag. Det var en märklig match. Det påminde mig om att se sport på TV4. Många avbrott för reklam. Även här var inslagen filmillustrerade. Jag tycker nog att det var ett riktigt trist serieledarlag som visade upp sig som småstjärnor. Låg och rullade runt på gräset så ofta att jag fick känslan av att liggsår torde vara en vanlig åkomma i truppen. Och fick även cred för dessa tilltag. Men det är så med idrott, konstiga och oväntade händelser inträffar ofta. Se bara på resultaten i VM. Syrianska får alliera sig med andra bra lag som förlorar överraskande och högst oväntat ibland. Det är bara att gilla läget och bryta ihop och komma igen. I VM:s köpvatten har vi egna matcher att spela. För Syrianska väntar nu en resa till Boden. Jag betraktar detta som årets svåraste match. Boden är ett lag som är oerhört underskattade efter att förlorat stort i jämna matcher. Det känns som om detta är sista chansen för Boden att haka på oss andra i serien. En poäng för Syrianska mot detta lag som ligger sist är att betrakta som en framgång, enligt min bedömning. Det finns inga bortförklarningar som är bra. Men det finns många underliga saker som sägs inför en match. Här kommer ett exempel hur det ser ut när man skall förklara läget i laget inför matchen. Hela truppen är tillgänglig utom fem spelare.” Hammarby Fotboll inför matchen mot Degerfors.

 VSK Fotboll arrangerar en träningsmatch mellan de allsvenska klubbarna Örebro och Gefle i Västerås under detta VM-uppehåll för de allsvenska lagen. Båda lagen ställer upp med sina bästa lag. ”Ta Paulinho till exempel. När spelade en spelare av den kalibern en match i Västerås senast”, säger Hansken i arrangörsklubben till lokaltidningens reporter. Jag skulle vilja säga att vi ser en Sebastian Sallanto i Västerås regelbundet. Och han har en teknik som vida överglänser alla spelarna i dessa allsvenska lag. Det skall bli spännande att se hur intresserad fotbollspubliken i Västerås är av allsvensk fotboll. När VSK nyligen spelade en match med fritt inträde mot ett bra lag så kom det enbart 1400 åskådare. Och när Syrianska senast spelade en seriefinal så hade vi säsongens sämsta publiksiffra på drygt 500 åskådare. Inklusive en liten folkspillra Hammarbysupporters! Enligt min uppfattning så vill våra lokalt fotbollsintresserade mycket hellre se en Svennis, Lagerbäck eller Maradona coacha sina VM-lag på TV än bege sig till arenan för att se levande fotboll.

Så inför Bodenmatchen så är läget i Syrianska så att alla är tillgängliga utom målvakt, backar samt målskytten. Men det är inställningen, kampen och slutresultatet som gäller! Jag vill gärna se ett taggat lag som spelar som en dans. Det ger hopp precis budskapet från den här okända källan som levererar dagens slutord. ”Dans är konsten att få undan fötterna fort att han inte hinner trampa på dom.”

P.P