……..är ett otroligt korkat uttryck i sportvärlden. Ett fall är alltid ett fall! Så som jag ser detta med ett fall framåt - är det ingenting annat än en förlust. I bästa fall en hedersam förlust. Ett fall framåt är bara en hårsmån från ett fritt fall. Sporten fotboll är en underutvecklad disciplin när det gäller språket och ordvalet för prestationerna. ”Ibland vinner man och ibland förlorar man.” Detta uttryck är så mycket bättre än alla floskler som vi ser och hör när resultat skall analyseras. Ett lag i toppen av en serietabell har ofta det så kallade flytet och vinner de jämna matcherna. Så är det med Syrianska IF för tillfället. Fansen har all anledning att sjunga sig hesa med sina numera klassiska hyllningssånger. Dels hyllningen till laget. ”Vi älskar IF”. Dessutom det mera spektakulära ”kort, kort, kort, kort.” Kort och gott så är det precis som det låter en kort bön om nya kort. Och nya kort plockas hela tiden fram ur rockärmen på sportchefen.  ”Det skall ha varit i säck innan det kommer i påse.” Det klassiska ryska uttrycket har fått en ny betydelse. Lokalt i de syrianska tankarna har detta formaterats till ”det skall ha varit hos Zeki innan det kommer ut på planen.” Malla-mallabollandet är ett svåranalyserat koncept. Lag efter lag går i fällan när Menhal som normalt lär ut matte nu styr Mette med basal algebra! Allt är givetvis en ledarviktoria. Huvudtränarens pärm är fylld med pilar och riktningsförändringar som ständigt förvillar och river stora hål i motståndarnas försvarsmur. Dessutom finns det en hyperviktig egenskap för framgång i ett  lag - målgörare. Dessa utrotningshotade exemplar av bollspelare är viktiga för fotbollens själ och överlevnad. Det är topparna som toppar skytteligan som är giftiga samt ger ekon. Ja - precis som ormarna är rovdjur på toppen av näringskedjan och deras kraftigt minskade antal är skadligt för ekosystemet.

Nu är det åter dags för en match av finalkaraktär. Syrianska har enligt min uppfattning bara underpresterat i en halvlek. Det var opassande nog inför en stor och intresserad publik på hemmaplan (trots bortamatch) i matchen mot VSK. Då hade vi det längsta laget för säsongen. Normalt sett är vår startelva drygt 20 meter lång, alltså täcker man straffområdet om lägger spelarna som ett radband, vilket betyder en medellängd på 181,181 cm höga lirare! I den här andra halvleken var laget över 80 meter långt och inte mer drygt 10 meter högt! Nu gäller det att Melke får stopp på Malke och har reviderat pärmen inför mötet med farmarlaget från huvudstaden. Det låter kanske inte så snällt att kalla serieledarna för det, men det handlar ju om ett farmarlag till ett före detta mästarlag på dekis. En fingervisning gav matchen i superettan när Degerfors klädde av Hammarby in på bara skinnet. Nu är det bara för Syrianska att våga göra likaledes mot serieledarna Hammarby TFF. Jag tror på en hemmaseger med några mål och hyllningstext i Braxingens tunga fotbollssajt samt ljudet av fansens trummande. Det passar in i fotbollsfesten från Sydafrika. Precis så som det rena varandets trasiga och extatiska glädje som kommer att dominera vår tillvaro en månad, så skall vi ha det som ett hemortsalternativ denna lördag.

Våra bollar är lika lena och putsade med samma duk som materialförvaltarens hjässa. Sami Hannas frisparkar behöver inte skruvas mer än kikarsiktet hos skidskyttarna på vallen. Klockan Fehmi  tolv skall det visst vara för en klockren träff i krysset! Det betyder att vi slipper Jabulani som kanske är namnet på målvakternas största skräck i årets fotbolls-VM. Och oberäknelig som han är så finns han alltid på planen – i alla matcher. Det är givetvis matchbollen som jag syftar på. Australiska aerodynamiska undersökningar bekräftar att bollen är oberäknelig. ”Den flyger i högre hastighet mot mål och uppträder avvikande”, berättar fysikern Derek Leinweber från universitet i Adelaide. Leinweber och hans forskargrupp har gjort datamodeller och vindtunneltester för jämförelserna mellan Jabulani och andra fotbollar. Skickliga spelare kan få mer skruv på Jabulani än på en vanlig fotboll. ”Spelare med skruvsparkar har en verkligt bra möjlighet att överraska målvakten genom att få bollen att skruva sig precis innan den når målet”, förklarar Leinweber.

Hur kommer det att gå i detta VM? Det finns ovanligt många starka lag med extremt skickliga spelare. Jag finner faktiskt tio lag som har kapacitet att vinna tävlingen. I mitt slutliga tips ås har jag målat in mig i ett hörn som förefaller stämma överens med fotbollsekonomernas drömscenario i detta VM. Tyskland vinner finalen över England. Öborna lider av att ikonerna Svennis och Beckham inte finns som vägvisare i finalen! I fotbollens kölvatten finns det idag många aktörer. Vi har sedan en lång tid tillbaka precis som alla förstått agenter, upphandlare som ser unga fotbollsspelare som råvaror och investeringar. Och nu finns det finns även räknenissar som ser fotbollsframgångar i rena rama ekonomiska termer, i nationens intresse. Om VM slutar så som jag tror, då kommer Sverige bli en vinnare. ”Ni skulle få besök av en massa tyska turister och de skulle handla nya Volvobilar för fullt”, säger Hein Schotsman, ekonom på holländska banken ABN Amro och författare av rapporten Soccernomics 2010, till TT. Följden skulle bli en invasion av turister och storshopping på bland annat Ikeavaruhus i hela Europa. Både den svenska ekonomin och världsekonomin mår alltså klart bäst av att Tyskland vinner fotbolls-VM. En USA-seger vore en mardröm.

Fotboll är som bekant en skön konst och ingen exakt vetenskap, men effekter av de senaste decenniernas stora mästerskap har ändå sporrat makroekonomer att ta fram räknedosorna. Redan 2006 konstaterade ABN Amro att det finns ett statistiskt belagt samband mellan en VM-seger och ökad tillväxt: En VM-vinnare får i genomsnitt en BNP-tillväxt på ytterligare 0,7 procent jämfört med året innan. Mycket av uppgången kan givetvis tillskrivas glädjeyran och de psykologiska effekter som en buckla ger: Delar av befolkningen får glädjefnatt och vill resa och spendera mer, importen stiger, börsen går upp och guldlandets bolag får lättare att knyta kontakter utomlands. I årets VM-turnering, med den senaste tidens lågkonjunktur och ekonomiska härdsmälta i bagaget, har Schotsman sökt svaret på vilket lands seger som skulle balansera och därmed gynna världsekonomin mest. Följande kriterier togs fram: Segraren måste vara en stor aktör på den världsekonomiska arenan, landet måste gagnas av en seger. Det vill säga inte ha en redan överhettad ekonomi och landet måste exportera mer än det importerar. Och enligt den rapporten borde Tysklands VM-kapten Philipp Lahm bli den som höjer segerbucklan i Sydafrika, tätt följt av Japan. ”Om Tyskland segrar kommer tyskarna att spendera och importera mer. Det gör att andra länders utlandsskulder minskar”, vilket är drömscenariot, säger Schotsman.

Sina teorierna till trots, tror  Mr Schotsman ändå att favorittippade Spanien, med anfallaren Fernando Torres i spetsen, vinner. Han motiverar sin analys till den spanska viktorian med följande fundering. ”Men med tanke på deras utlandsskulder vore det inte så bra med ytterligare fart på konsumtionen. Fast befolkningen har det tufft med hög arbetslöshet så ur inrikesperspektiv vore det bra.” Den andra favorittippade och förväntade vinnaren Brasilien finner inte heller nåd hos ekonomen. ”Vinner Brasilien riskerar vi överhettning och inflation. Det är ett av få länder som inte drabbats av bolånekrisen.” Absolut värsta scenariot är dock en USA-seger. ”Det är ett land där man redan lånar för mycket. De ska inte frestas att konsumera mer – de behöver lugnande medel.” När det gäller Grekland, som skakades av ekonomisk kris i våras, säger Schotsman att landet ger ekonomerna en rejäl huvudbry. ”De arrangerade OS och vann fotbolls-EM 2004 – och se vad som hänt. Grekland är det stora undantaget från Soccernomics-teorierna.”

Nu är det alltså dags för examen för de stora elefanterna i fotbollens finrum, denna gång i ett land med riktiga elefanter. Dessutom väntar det för oss en het match av samma dignitet på hemmaplan. En seger för Syrianska IF skulle få pastagrytorna att koka över och pizzakommersen skulle att skjuta i höjden denna ljumma sommardag. Ett schackdrag är att lita på den hand som man sitter med! Vi kommer att få många tillfällen att studera pokerface under fotbolls-VM och på konstgräsplanen här hemmavid. ”Egentligen är din hand nästan irrelevant. Du spelar poker – korten är bara backup.”  David Williams är en pokerhaj som har förstått att markerstaplar och motståndarkännedom är de två främsta vapnen i spelet. Alltså precis som i fotbollslivet!

P.P