………..i vår helt vanliga, vardagliga vardag. Helt plötsligt kan man befinna sig i sömn. Detta trots att man är klarvaken. Sömnproblem är idag att betraktas som relativt vanliga, eller alltför vanliga! Enligt en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) sover fyra av tio svenskar dåligt. Problemen kryper dessutom ner i åldrarna - statistik från Apoteket visar att försäljningen av sömnmedel och lugnande till barn har ökat med över 50 procent på tre år, skriver Sveriges Radio. Lena Leissner är sömnspecialist vid Universitetssjukhuset i Örebro. Enligt henne beror sömnproblemen på att vi stressar mer. Och att vi lever i ett 24-timmarssamhälle utan klara gränser mellan dag och natt. ”Vi bortprioriterar ofta sömnen och tar oss helt enkelt inte tid att sova. Jag har patienter i 12 -13-årsåldern med kroniska sömnproblem och det är illa. Däremot tror jag att de flesta läkare är mycket restriktiva med att skriva ut sömnmedel.” Det är tröttsamt att vi på något vis inte orkar med all fritid som dagens samhällsmönster tillåter. Många av vår tids hjältar och förebilder är kanske av en sådan kaliber att de leder populationen på villospår - istället för vilospår? Hur som helst är nästan allt möjligt i dessa moderna tider. Allt som händer och sker är känt omedelbart och ibland till och innan det som hänt har hänt. Men kan vi lita på all information i vår informativa tid? Vad är propaganda och vad är sanning? Det är en otroligt svår fråga att besvara. Närmast sanningen kommer vi om vi läser båda sidor som informerar om samma händelse med diametralt olika uppgifter. Cyril Connolly är en person vars citat passar in i detta resonemang. ”Sanningen är en flod som hela tiden delas i armar som förenas på nytt. Invånarna på de öar som bildas mellan flodarmarna träter hela livet om vilket som är huvudfåran.”

Ett är säkert i vårt informationsflöde i detta land.  Sverige är bäst i allt och allting. Ett aktuellt exempel är att inget land är så duktiga i antirökning som Sverige. Vi röker klart minst av alla länder i Europa. Värst är öst som vanligt. Tillförlitliga källor rapporterar om att rökningen i Ryssland slår alla tidigare rekord.  Statistiken över cigarettförsäljningen är absolut chockerade. I Ryssland säljs i genomsnitt 860 miljoner cigaretter om dagen. Det är en abnorm siffra, 6,5 cigaretter för varje ryss, inklusive åldringar och nyfödda, sade Aleksandr Averjanov, expert vid det ryska hälsodepartementet på en presskonferens på FN:s världsomfattande tobaksfria dag. Cigarettförsäljningen i Ryssland har de senaste tre åren årligen ökat med 2 - 5 procent, medan antalet rökare varje år gått upp med 1,5 - 2 procent, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Kunskap och retorik är idag en korsbefruktning där vi använder oss av metaforer från andra segment eller områden för att förstärka budskapet. Ett exempel som kan koppla miljö, klimathot och rökning kom från ett oväntat håll. ”Att satsa på kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen är som att börja röka för att gå ned i vikt - det är ingen bra idé”, säger Martina Krüger på Greenpeace.

Statistik översvämmar oss från alla håll. I veckan kom en rapport om de IQ-tester som vi alla som mönstrat gjort under årens lopp. ”Ju lägre resultat på dessa tester i artonårsåldern, desto större risk för självmordsförsök senare i livet.” Denna statistik visar sig ha en signifikans på ett material på över en miljon svenska män. Nu i dagarna när kungariket Sverige skummar över av förväntningar på kronprinsessans bröllop med sin personlige tränare kommer det en del nationell statistik som kan vara bra att hålla koll på. Det har hänt mycket de senaste 50 åren med människors liv här i landet. 1958 fanns det bara en tv-kanal och 244 000 registrerade tv-licenser. Idag är kanalmängden oändlig och det finns 3 och en halv miljon som betalar licens idag. Att vi blivit bekvämare märks givetvis i statisktiken över bil- respektive husdjursägande.  Bilarna har ökat från 970 000 bilar till cirka 4,2 miljoner bilar. Husdjuren har mer än fördubblats. Samtidigt har folkmängden ökat i landet under dessa femtio år. Från cirka 7,3 miljoner invånare till cirka 9,3 miljoner invånare. Vi blir också klart äldre idag. Däremot vet vi inte om djuren har samma utveckling. Men det dyker upp gäddor som fastnar på kroken och är över trettio år gamla vid undersökning. Fast här är det nog andra överlevnadsstrategier än människans godhet som gör gäddan till gammelgädda. Generellt så känns det som om alla djur och växter mår sämre när människan kan härja fritt för sin fåfänga och sitt välbefinnande.

För att bli en framgångsrik löpare så skall du vara tunn till kroppskonstitutionen. Du skall även ha tunna ben och ett starkt samt vältränat hjärta. Dessutom måste du ha ett starkt psyke och vara rustad med ett löphuvud som gör att du har förmåga att planera ditt lopp. Det som  är intressant i detta påstående är att ibland så kommer det någon från ingenstans, som är helt tvärtom i alla avseenden men ändå bäst. Det betyder att det är alltid så att en hel är mer än tio tiondelar. Kanske är det därför som vissa lyckas mycket bättre än övriga fast dom inte har ett överflöd av alla dessa tiondelar - men en fungerande helhet. Det är alltså primitiva egenskaper som gör löparen till löparen. Alla livsstils-, respektive måbra- och mirakelcoacher kan varken trolla med knän eller lösa problem för övrigt. Men alla problem är till för att lösas. Det gäller att ta sig tid och ge sig tiden. Så vad passar bättre som slutord än det här gamla svenska ordspråket.  ”Bästa sättet att spara tid är att använda den.”

P.P