……..står sig slätt mot en taggbuske! Kalle Granath vann derbyt åt VSK mot Syrianska IF. När han med sitt taktiska byte kastade in Temesgen Berhane som en joker på banan. Ja – då var det som en handgranat briserat. Den slet upp stora sår i Syrianskas försvarslinjer. Det var som Liston skulle sagt på sin tid. ”En ledarviktoria.” Fram till detta strategiska schackdrag hade Syrianska dominerat spelet kraftigt. Samuel Barlay var banans kung och Botold hade motorväg på sin kant. Även om laget var i längsta laget, ibland över åttio meter långt så såg det bra ut ända tills Temesgen kom in och rörde till det som splitterbomb. Fredspris eller åtminstone ett polarpris borde delas ut till Syrianska IF för både vänliga och tafatta insatser i detta lokalderby mot VSK. Det är givetvis som alltid små marginaler i idrott. Ibland vinner man och ibland förlorar man! Men självklart handlar sport om att vinna. Inställningen är viktig. Alla vi som är engagerade på något vis inom idrotten är vinnarskallar. Vi tävlar alltid! Hunger är en definition på ett begär efter mer, till exempel att vinna mer – här fanns skillnaden till att VSK till slut vinner rättvist. De var hungrigare både på planen och vid sidan om. Det känns taffligt att förlora på ett sätt där Syrianska ger bort matchen. Alltså med taktiska misstag. Bildligt talat såg det ut som om räven stirrade på haren medan göken tittade på. Men läktarkampen med över femtusen (med ny ordförande i VSK råder det ingen tvekan om att det åter går att räkna rätt på publikantal) glada människor vann Syrianska utan något egentligt motstånd. Glädjande nog så börjar publiken i Västerås hitta tillbaka till fotbollen. En eloge till VSK som sänkte entrépriset till en acceptabel summa. Det måste vara smart att ha en lägre avgift och låta publiken ha råd att spendera en del på kioskerna istället!

Att revanschera sig och bjuda upp till kamp om poängen var mottot för Syrianska i mötet med Dalkurd. Än en gång inför en stor publik. Över 2 600 åskådare är betydligt bättre publiksiffra än vad en del allsvenska lag har på sina hemmamatcher. Givetvis bra för laget att redan inom en vecka få möjlighet att spela bra fotboll igen. Redan under matchens första tio minuter åstadkom hemmalaget, Syrianska IF, flera kvalificerade avslut mot motståndarmålet än på hela matchen mot VSK! Laget vinner på ett vackert mål i slutminuterna, i en jämn match med bra fotboll från båda lagen. En viktig seger för hemmalaget – där framförallt försvarsspelarna briljerade med eleganta dribblingar och tekniska finesser som vi inte trodde var möjligt. Men att vinna är för alla idrottsmän och deras anhängare precis lika njutningsfullt som ett gammalt svenskt ordspråk uttrycker det. ”Kyssas är som att äta soppa med en gaffel, man får aldrig nog.” Dalkurd kommer säkert att vinna över många lag i den här serien. Man spelar en bra fotboll över hela planen och har ett tydligt eget spel. Laget behöver alltså inte enbart förlita sig på motståndarnas misstag såsom fallet är för många av lagen i denna serie. Serien är fortfarande riktigt jämn och serieledaren tappar lätt poäng mot jumbolaget!

Dagens tidning är morgondagens omslagspapper till fisken. Svenska tidningar tävlar om att hylla Eric Hamrén och hans landslag efter träningsmatchen mot Bosnien. Kaptenen själv uttalar sig med stor stolthet över sitt landslag. ”Vissa dagar är livet rättvist.” Visst är det så men jag anser inte att den svenska viktorian var speciellt rättvis. Ett solklart offsidemål blir matchavgörande. Hade Eric haft ambitionen att bli ihågkommen för något bra i detta ämbete skulle han kallat till sig domartrion och frånsagt sig målet. En tredjedel av svenska spelarna var ju solklart offside när bollen skyfflas över mållinjen. Hamrén hade fått chansen till att bli ihågkommen efter sin landslagskarriär. Alltså för något banbrytande som en sportsmannamässig handling utöver det vanliga. Annars landar eftermälet i sportsliga misslyckanden och ett typiskt svenskt uttalande i stil med vi hade i alla fall tur med vädret.

Det finns yrkesgrupper i fotbollssfären där det knappast existerar någon blyg viol. Ett gott bevis på detta fick vi se häromdagen när Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola gick till hård attack mot Barcelonas manager Pep Guardiola. ”Om du inte spelar med en spelare efter att ha betalat 75 miljoner euro för honom borde du åka till ett mentalsjukhus”, sa Raiola till Com Radio. Italienaren säger vidare att Guardiola vilar Zlatan så mycket att hans spelare ”drabbats av huvudvärk för att han har fått för mycket sol vid poolen”. Den frispråkige agenten som är känd för sina mer eller mindre beskrivande liknelser. Han ångar på i ullstrumporna och den här gången jämför agenten även Zlatan och Guardiolas relation med ett äktenskap. ”Förnyar en kvinna sitt äktenskap varje år eller pratar dem när de vill skiljas? Om du värvar en spelare för 75 miljoner euro pratar du inte varje år utan när du inte vill ha honom längre.” Vem vet kanske får humoristiska och seriösa sportjournalister ett nytt namn att träffas över och recitera hans olika verbala kullerbyttor i framtiden, alltså precis som de som ses och minns sina bästa Bergelinare. För er som inte vet så var Björn Borgs tränare, Lennart Bergelin, en man som ständigt förnyade språket med sina kvicka ord. Ett exempel är det klassiska ”the bottle is nådd”. Det märkliga med agentens utspel är att han skall väl egentligen vara tacksam om en spelare hamnar på bänken. Då kan han ju sälja honom igen och få sin andel av försäljningssumman? Vad jag förstått om agenternas tillvaro så är det procenten som är  det  mest intressanta.  

Om agenterna höjer pulsen så är bananerna motsatsen. Enligt forskare så är det den bästa frukten att inmundiga om vi vill sänka pulsen och blodtrycket. Bästa återhämtningsmaten efter en match eller träning är en pucko. Alltså en enkel mjölkdryck med chokladsmak. Oboy är kanske vad man spontant vill säga om en sådan sensation. Så för att vara redo för nästa match gäller det att äta bananer och få i sig en pucko med en smörgås snarast möjligt efter en tung belastande insats i träning eller match. Mjölken är inte längre bara vita drömmar. Det har visat sig i forskningsstudier att ett glas mjölk om dagen kan minska risken för vissa åkommor som hjärtbesvär, diabetes och cancer med cirka tjugo procent! Det är med kosten som med fotboll – det enkla är det geniala! Två veckor kvar till VM-fotbollen. Vilken fest för oss som njuter av mångkulturella upplevelser. Vi kan värma upp hjärncellerna med en dikt av Björn Ranelid, författaren som har gjort en allsvensk match i Malmö FF:s tröja. ”När jordklotet krymper till en fotboll sträcker sig sömmen över alla kontinenter, hav och berg.”

P.P