……….och framförallt åker ut är vårens heta diskussionsämnen i  svensk fotboll. Det är ganska tydligt att vår inhemska fotboll är precis likadan, alltså såsom den rankas internationellt. På en gräsrotsnivå! Trots alla åsikter om gräsets kvalitet så råder det ingen som helst diskussion om det faktum att matcherna ofta och passande nog - även spelas på gräsliga planer.  Men detta är nu historia. För nu är vi framme vid vårens hetaste match i vår lokala fotboll. Manegen är krattad, lagen har precis som jag förväntade mig spelat bra i serieinledningen. Underlaget är fantastiskt, lika underskönt som grönt! Två lag i toppform gör upp i en toppmatch. Vinnaren kommer förmodligen att ta över serieledningen. Farmarlaget som toppar i dagsläget kommer enligt min prognos åka på en riktig dagssedel i sin nästa match. Och vips så har vi det vinnande Västeråslaget i serietopp.

Vilken typ av match kan vi förvänta oss denna ljumma försommarkväll? Jag tror att det blir en underhållande och chansrik match med Syrianska i förarsätet. Laget har flera konstruktiva och ”underhållande” spelare. VSK är trygga i sitt spel denna säsong. En ny styrelse som tålmodigt i det tysta arbetar för föreningens bästa har skapat en harmoni även på fotbollsplanen. Unga framgångshungriga spelare från lokala småklubbar sticker ut och konkurrerar om starttröja. Det finns för övrigt en gemensam nämnare hos de båda lagen. Det är att finns få givna spelare i startelvan. Träningsresultat under veckan och formkurva är mera avgörande än tidigare säsonger. En faktor som påverkar är givetvis eventuella avstängningar, sjukdom och skador. I det fallet kommer båda lagen givetvis mörka startelvan ända fram till avspark. Det som fäller avgörandet kan mycket väl bli frågan om vem som har gudarna med sig. Pindaros har beskrivit de tidiga olympiska lekarna, i det gamla grekiska riket, mycket poetiskt. Jag väljer några rader från honom för att markera vad jag menar. ”En gud bestämmer. Han lyfter upp en, störtar ner en annan och fördelar så uppgång och fall.”

Den svenska fotbollen idag har Lars Lagerbäck som arkitekt. Hans pärmar genomsyrar hela fotbollslivet idag. Historiskt sett så har vi för övrigt tiden perm långt bakom oss. Det är cirka 300 miljoner år är det sedan det var den tidseran. En geologisk period är en tidsenhet som används inom den geologiska tidsskalan och är en underindelning av en era. Men i fotbollsvärlden så är det pärm som är samtidens trend. Och detta är svensk fotbolls stora arv från sin mest framgångsrika förbundskapten, Lars Lagerbäck. Alla tränare i dagens svenska fotboll är pärmgenerationens apostlar. Spelarnas största arbete inför matchen är att läsa på i pärmen var de ska stå på planen och vart de skall skicka iväg bollen. Ibland blir det en påtaglig stress vid byten av spelare för inbytaren att hinna memorera alla pärmens budskap! Tränarna har frö övrigt slutat benämna motspelare med namn Nu finns det bara nummer arton, åttioåtta eller åtta att tänka på i försvarsarbetet. Peptalk är idag en seans där vi möts över den heliga pärmen där vårt spel är förankrat. Nu har den allsmäktige Lagerbäck lagt till ytterligare en dimension i sitt patronbälte. Enligt tidningsartiklar så ingår även en bön i Nigerias förberedelser till träning och match. Individuellt förekommer detta även sedan länge i våra lag men som en kollektiv händelse får vi nog vänta tills Lagerbäck återvänder till svensk fotboll.

Fotboll är en konst! I vår samtid så har allt blivit konstgjort, även konsten. Fotbollarna är inte längre urinblåsor från fullvuxna djur. De läckert färgglada fotbollsskorna är inte längre enbart av hudar och skinn. Plast och imitationer har erövrat både och boll och fötter också. Spelarna har kroppsdelar och utsmyckningar i konstgjorda material som metall, plast, botox och silikon. Supporterklubbarnas beteende är i del fall även det konstgjort. Det är som nästan alla förstår inte några äkta genuina idrottsanhängare som stämmer möte på skolgårdar eller andra öppna platser för att puckla på varandra.  Aksel Sandemose är en som hittat rätt ord för att beskriva en del människors handlande. "Dumheten överlever alltid. Den är, så att säga, för dum för att dö."

Öppna attityder där pseudoanalytiker tolkar grimaser och kramar mellan fotbollsspelare som om det skulle kunna vara en djupare relation än kärleken till fotbollen - förekommer i media. När Zlatan figurerar på en bild med en lagkamrat där avståndet var kortare än armbågslucka mellan gossarna fick bilden en så kallad världsomspännande spridning. Här kan det vara på sin plats att redan de gamla grekerna hade förmåga att verbalt förklara händelseförlopp på ett elegant sätt. Den italienske renässanshumanisten Marsilio Ficino 1433-1499 översatte Platons dialoger på uppdrag av den rika Florentinska köpmannafamiljen Medici och skapade då uttrycket "platonsk kärlek" för att bortförklara alla homoerotiska inslag i Platons texter. Tänk om det bara var så enkelt att pojkarna numera vågar fråga varandra om råd? Alltså som det kinesiska ordspråket. ”Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet.”

Vad säger man då till otåliga fans som till exempel signaturen Pelle Svan med flera! Varför inte lyssna på Ola Magnells senaste poetiska skiva.”Aven en liten fågel kan bli olyckligt kär.” Och med denna titel vill jag mena att kärleken är konstant men det är bara motiven som varierar. En annan av våra mest hängivna supporters är numera fotbollschef för ett annat lag och samtidigt observatör och analytisk manager hos våra motståndare i nästa match, VSK. Givetvis är det med Haci som med en liten fågel! Dom kan alltid hitta ett och annat korn! Jag kan för allt smör i Småland inte se att denna typ scoutning skulle kunna vara avgörande för ett spännande derby. Nej – det finns andra faktorer som spelar större roll. Skicklighet, erfarenhet, tillfälligheter, tur och otur. Fotboll är som livet i allmänhet, ömsom vin och vatten! Om jag enbart plockar fram ett kort ur sportchefens kortlek så blir det - Samuel Barlay. Han har enligt mitt kritiska öga och fotbollssinne varit lysande så långt, starkt bidragande till lagets framgångar. Så det så! Men han har en tuff konkurrens intern om att bli matchvinnare. MM och MM på topp går sällan mållösa! Botold kommer säkert att skjuta in några långskott. Jokern finns förstås där i varje match i årets spelidé! Det som är läckert med spelsystemet är att vi fortfarande har kvar pizzans bästa egenskaper i spelet. De goda kanterna!

Visst förekommer det även en del andra avgörande moment som kan påverka matchutgång. Ett sådant är domarnas dagsform. Och den är förstås precis såsom för spelare och ledare – växlande!  Publiken och framförallt de hängivna anhängarna är en faktor som skulle kunna jämföras med en kraftig medvind. Men en felprogrammerad supporterskara kan också fungera som en extra ryggsäck. Det är med andra ord så att allting flyter! Det kanske är helt i sin ordning om vi betraktar vår planet! Oceanerna innehåller 97 % av jordytans vatten, glaciärer och polarisar 2,4 %, andra ytliga vattensamlingar såsom floder, sjöar och dammar 0,6 %. Till detta skall vi lägga till att även vi människor består till mesta delen av vatten.

Det hårdaste arbetet är att gå och lata sig! Det kan vara värt att komma ihåg när det tar emot. Som ett slutord inför vårens match och veckans inledning så väljer jag det som alltid är väsentligt! Cervantes visdomsord är tändvätska och tänkvärt. ”Hungern är världens bästa sås.”

P.P