..……..redan som sport. Oavsett vad man kan och vill prestera individuellt så vinner och förlorar man alltid som ett lag. Man kan också uttrycka det lika dramatiskt om Dostojevskij. "Alla är ansvariga inför alla för allt som sker på jorden." I vissa kretsar är det en evig fråga om fotboll är en knäsjukdom eller en idrott. Man kan också säga som Malmös byggare Percy Nilsson. "Det är alldeles för mycket sport inom idrotten." Det finns många spännande inslag i fotbollsritualen. Slantsinglingen är en sådan. Utan att egentligen forskat närmare i det så tror jag enbart med min erfarenhet som faktabank att oftast så vinns matchen av det lag som vinner slantsinglingen! Utövas fotbollandet dessutom på en kolonilott så innebär det förstås en avsevärt högre svårighetsgrad.

Om ett lag mot förmodan skulle lyckas besegra ett lag som väljer att spela sina hemmamatcher på en fotbollsplan som till exempel Aspuddens IP borde det givetvis finnas ett annat bedömningssystem för poängfördelning. Det borde vara som i simhopp. Att när man väljer en högre svårighetsgrad i sitt hopp så får man högre poäng om man lyckas med utförandet. Det här borde vara något för fotbollsförbundet att snarast försöka finna ut ett finurligt system att beräkna. Som det är nu så är fotboll är inte bara ett spel, ibland är det även en nitlott, om det utspelas på en kolonilott. Ojämna planer ger i och för sig flera jämna matcher. Hemmalaget som har på sin lott att välja spelplats växer från tama tomatplantor till att bli giftiga som paprikakärnor på sin egen odlingslott. Att spela matcher på en del så kallade naturgräsplaner är som att spela curling på öppet vatten.  Det är småcharmigt att vistas på ett kolonilottområde när det samtidigt spelas fotboll i rabatten. Man maxar ofta detta med små intima omklädningsrum där man får turas om att knyta skorna. Som en fläkt av världen utanför området kryddar man till det ibland med ett avbytarbås som är dubbelt så stort som omklädningsrummet. Hela upplevelsen är en raritet som givetvis borde kulturmärkas och bevaras på Skansen med andra nationalklenoder. Kom inte och påstå att idrotten saknar charm och element som borde locka en bredare publik.

Naturligtvis borde en kvicktänkt supporterskara skandera med hejaramsor som ”odla, odla, odla” som en hyllning till vegetationen. Nu var Syrianskaklacken ovanligt vitsig när de ropade på kort mest hela matchen. Det var säkerligen en kärleksfull markering till nye sportchefen, Zeki Turans, pokerframgångar. Det kan absolut inte varit till domaren. Han överglänste arrangemanget för övrigt - med råge. Det är en bragd att kunna hålla pipan i munnen på en sådan kuperad bana. Han hade även ett mycket fint samarbete med sina assisterade flaggvakter. Kul att få berömma en sådan utrotningshotad grupp som domherrarna. "Jag hör och jag glömmer. Jag ser och jag kommer ihåg. Jag gör och jag förstår." Konfucius visdomsord är ett rättesnöre för domaren som leder matchen och hans assisterande domare. "Den vise lyser utan att blända andra." Chuang Tzus ord borde stå på både det gula och röda kortet som domaren har i sin ficka!

Att vara fullt införstådd är inte detsamma som att ha full förståelse. Alla förstår skratt medan stönande ljud är betydligt svårare att förstå för oss har forskare kunnat påvisa. Känslor kan som synes förmedlas på många olika sätt. Rollen som tränare är intressant. Det finns lika många varianter på ledarskap som det finns ledare och spelare. "Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten." Detta gamla ordspråk gäller i högsta grad tränarrollen. Det är inte så sällan som framgångarna kommer året efter det som tränare satt sin prägel på ett lag. Den omedelbara tillfredställelsen med framgång är inte helt självklar. Ett sådant exempel kan vi se i AIK:s uppgång och fall. Norlings långsiktiga arbete gav efterföljaren en möjlighet att glida fram till SM-guld på en räkmacka. Och nu skall det till ett smärre under för att laget skall slippa nedflyttning. Helsingborgs säsongstart denna säsong är en slags utomjordisk händelse. Här passar det väl med ett citat av Tomas di Leva för att förklara läget. "Det är inte så lätt att vara från rymden alla gånger." Tränaren är en som sällan har plats för skratt – däremot tror jag att gruppen av tränare tillsammans producerar tunga suckar varje vecka som hamnar i ett astronomiskt högt tal. Situationerna avlöser varandra när målskotten uteblir och rensningar går fel! Tillfällen till känsloyttringar finns hela tiden. "Försök igen, misslyckas igen. Misslyckas bättre." Citatet är av Samuel Beckett.

Syrianska IF:s ledstjärna för dagen är Melke Alan. Men vem är mannen bakom Alan? Malla-Malla säger jag om dagens fotbollsunderhållning! Tidigare var det mera av Jalla, jalla! Detta är en modifiering av kontinental fotboll till fotboll av ett skandinaviskt mischmasch. Det finns alltid paralleller i tiden om man betraktar sin omvärld i ett tvärvetenskapligt perspektiv. Det nöje som präglar vår tids ungdom ännu mer än fotboll på konstgräs - med både pungsvett och svett i pannan är spel på datorn. Det spelet utvecklas mycket snabbare än vi byter taktik på fotbollsplanen där verklighetens folk passar boll till varandra. Finlands största stjärna just nu heter också Alan (Wake), han är huvudperson i ett av årets mest efterlängtade konsolspel. Skaparen Sami Järvi och pratat om hur man ger psykologisk trovärdighet åt en 3D-animation. Det är en typ av Skandinavisk humor. Själva grundstoryn i det nya spelet bygger på att en bästsäljande författare – Alan Wake – åker till ett Twin Peaks-liknande samhälle i nordvästra USA för att bota sin sömnlöshet. Det är en väldigt Stephen King -influerad historia. Se denna koppling som har sin poäng. Sami Järvi – Sami är vår lagkapten och Järvi betyder i översättning till svenska från sitt originalspråk – sjö. Syrianska spelar en sjövild offensiv denna säsong. En Malla-Malla variant av press med understöd!

Östersund är nästa hållplats för Syrianska IF. Det blir givetvis som alla andra matcher i serien en nagelbitare. Det finns ju anledning till att vi har fått så många fingrar och tår att gnaga på. Givetvis får vi hoppas på att våra båda lokala lag vinner sina matcher så att intresset hålls kokande till derbymatchen. Men norrettan har likheter med både allsvenskan och superettan. Botten är toppen och tvärtom. Det är inte många förhandstips som slagit in så här långt! Men jag tycker att med det spel vi har presterat i serien så skall vi ha ett kaxigt och sakligt självförtroende. Keita är grymt stabil i målet. Försvaret har dragit upp blixtlåset och stängt igen. Mittfältet har kapacitet att föra alla matcher och toppforwards är toppar! Kanske en aning för höga toppar! Pelé var bara 172 cm och Maradona och Messi ser ut att vara ännu kortare. Kort och gott så kan man sammanfatta hur en bra forward skall vara. Så varför inte möta jämtkraften med ett citat av Aristoteles. "Blygsamhet kallas ibland felaktigt dygd. Den är mer en känsla än en egenskap. Den är en form av rädsla för dåligt rykte." Vi har ett gott rykte att leva upp till och försvara, starka på hemmaplan och bästa hemmapubliken!

P.P