………oavsett vilken bransch vi är sysselsatta i och med. Det handlar om passion och engagemang. Så gott som alla av oss är sökare. En del är förstås samtidigt bevarare av det rådande nuet, emedan andra är enbart förnyare. Men oavsett var vi landar i denna skala så handlar det om ett sökande som finns i grund och botten. Många kanske inte har en total bild av vad det är som söks utan det blir med på måfå. Andra är totalt fokuserade och har sin inriktning helt klar. Människan är ett gott exempel på biologisk mångfald. Det finns alla inriktningar i både arbete, fritid, intresse, politik, smak och tillstånd. Jag tycker nog att det är bättre att våga fiska efter glädje än att sitta hungrig, sur och ensam. Då kan man göra ett sådant fynd som att hamna hos Kunaindianerna. Det är ett omvälvande samhälle där kvinnorna är ledare. Det finns inget våld. Fängelser behövs inte alls. Naturmedicinen är stark, en nedärvd kunskap om djungelns växter och örter. En annan intressant detalj hos Kuna är att det bara kvinnor som får röka pipa. En motpol till Kunaindianerna är vår västerländska kultur med USA som centralmakt. Landet är märkligt på många vis. Till exempel så pixlar man bort cigaretter från gamla filmbilder. Men man behåller mordvapen och andra tillhyggen. Allt detta för att rökning anses idag att vara en de grövsta syndfullheter som en människa kan ägna sig åt. I den amerikanska prydligheten är det egentligen bara sex som kan konkurrera. Woody Allen har givit oss en uppsjö av citat. Det här är ett. ”Sex mellan en man och en kvinna kan vara underbart – förutsatt att du kan pressa in dej mellan rätt man och rätt kvinna.”

Vi är möjligheternas folk och vi är samtidigt verklighetens folk. Det är två tunga valargument som kommer att konkurrera om min röst. Du och jag – vi alla tillsammans har var sin röst och när alla vi röstberättigade här i landet har lagt vår röst i valurnan. Ja, då har vi demokratiskt sagt ja till något som sedan visar sig bli något helt annat i praktiken. Valargument kommer ofta på kant med kompromisser och andra prioriteringar. Men vi får aldrig glömma bort att vi har de politiker vi förtjänar. Den folkvalda riksdagen är ett tvärsnitt av vår population. Här finns säkert en och annan som är en av verklighetens folk och säkert en annan som tror benhårt på att vara möjligheternas folk. Jag förmodar att valaffischer är ett verk av trendliga reklambyråer som vunnit på anbudsgivningen och fräschar upp företagets CV och referenslista med dess häpnadsväckande floskler! ”Den verkliga upptäcktsresan består inte i att söka nya landskap utan i att se saker med nya ögon.” Citatet är av Marcel Proust och sätter fingret det som idag är svårast – att se det med nya ögon!

Hur verklighetens folk har det och framlever sina dagar är något som börjat intressera partiledare när valet närmar sig. Det finns ju en mängd fakta och statisktik att hämta hem om oss, både som individ och framförallt som grupp. Svenska butiker förlorade nio miljarder i svinn 2009. Personalen stod för en tredjedel av stölderna. Det finns ingen population som är så enkel att forska på som dagens svenskar. Till exempel kan vi titta tillbaka på fenomenet svininfluensa. Det kommer säkert att komma forskningsrapporter om de som vaccinerade sig med den ena eller den andra typen av vaccin. Eftersom det var tio miljoner européer som vaccinerade sig och av dem var cirka fem miljoner svenskar. Då kommer det givetvis inte kunna dras några växlar av andra populationer än den svenska flocken av människor. Jag är en av de som gick emot råd och rön och inte vaccinerade mig. Den uppskattning som jag gjort i möten med människor så är det betydligt flera som varit sjuka av de som vaccinerat sig jämfört med oss andra. I Sverige är jag övertygad att närmare 100 procent brukar toapapper kontinuerligt. 80 procent av världens befolkning brukar inte toapapper. De använder vänsterhanden och det som finns i omgivningen, i skog och mark eller naturen att torka sig med. De är möjligheternas folk och samtidigt verklighetens folk! Vitmossa anses av en expert inom området vara en toppenbra produkt att torka sig med, fungerar som en antiseptisk tvättsvamp. Anses vara mjuk som bomull mot rumpan. Bäst är givetvis som alltid – vanligt vatten. Alla bäckar små kan göra storverk och förhindra bakvärk. Vi är för övrigt sårbara för diverse försäljningsargument. Forskare har idag kunnat se ett samband med kvinnor som äter multivitaminer och bröstcancer. De drabbas oftare av den här cancern än kvinnor som inte tar vitamintillskott. Så än gång studsar kunskapen tillbaka till ursprunget. Strunta i vitamintillskott och ät nyttig mat istället är rådet även från svenska forskare.

Hur vi än vänder och vrider så har vi rumpan bak. Utan några andra baktankar så torde det vara ganska solklart att tarmtömningar inte sker i paritet med matintaget när fetmaoperationer ökar markant. Idag opereras cirka 5 000 svenskar varje år för ohälsosam fetma. Cirka 100 000 kronor kostar ingreppet. Det betyder en halv miljard per år. Behovet anses vara minst det tredubbla! Det handlar sannolikt om en välfärdssjukdom hos verklighetens folk. En bidragande faktor kan vara livsmedelsindustrins hälsomärkning som är så svårbegriplig att läsk kan verka nyttigare än mjölk. Det är inte rimligt att tro att den som lusläst hälsomärkningen på chipspåsen tar till sig att en standardportion är 13 chips per person. På en halvlitersflaska med coca-cola anges att detta är 29 procent av det dagliga maxintaget av socker. Alla dricker givetvis ur både hela flaskan och äter förmodligen upp hela chipspåsen. Så gör verklighetens folk i vardagsbruk! Sportskor innehåller ett farligt gift. IVL Svenska Miljöinstitutets forskare har hittat över 30 olika kemikalier, varav tre finns på EU:s lista över särskilt farliga. I skorna fanns lösningsmedel, flamskyddsmedel och bekämpningsmedel. Trots att halterna i varje enskild sko är små så äär det ändå kända skomärken som används av nästan alla av oss är möjligheternas folk och vill gå, lunka och springa. Det finns kanske mer än en poäng att hämta i dagens motionstrend med barfotalöpning. Det anses vara minst skaderisk och betydligt mera anpassat till en människas fysionomi och rörelsemönster att springa utan skor på fötterna!

Det känns som om det är en aning för vag information för hur var och en av oss skall framleva sina dagar i möjligheternas land som ett verklighetens folk. Det är nog lättare för djuren idag. I Schweiz skall man folkomrösta om att alla djur har rätt till advokat. Andra lagar som redan finns i alplandet för djurens väl är intressanta. Några exempel är till exempel att tamduvor måste få bada i friskt vatten minst en gång/vecka. Grodor får inte transporteras staplade ovanpå varandra. Sker transporten på tåg bör frakten ske utan stötar och skarpa svängar. Matfiskar får inte utsättas för överdrivna vibrationer under transporter, eller utsättas för onödig stress. Hund får inte skaffas utan kurs om hur den sköts, och sociala djur som marsvin, undulater, hamstrar och kaniner får inte hållas själva utan måste alltid vara två. Det känns som om det finns en del att fundera över de som är partiernas vallokomotiv i höst och kanske framförallt för valstrateger och reklambyråer. Vi har nog ett otal människor som är verklighetens folk i möjligheternas land som drömmer om ett samhälle där man får möjligheter som djuren i Schweiz har laglig rätt till! Vi intalar våra medvandrare att gymträningen skall ske på vibrationsplatta! På tåget skall vi trängas under extremt stor stress för att samtidigt vara konstant osäkra på det mest fundamentala – går tåget idag? Ensamheten hos ensamhetens folk skall vi inte ens beröra i detta sammanhang! Vi kan bara konstatera att vi är ensamhetens folk i betydligt större grad än är möjligheternas folk när endast ett halvår återstår till valet! Med detta citat av en okänd så vill jag markera att alla röster räknas. ”Den som tror sig vara för obetydlig för att kunna påverka bör nog betänka hur det är att försöka somna när det finns en mygga i rummet.”

Veckans slutord är klassisk folktro från den tiden i vår kulturs historia när det inte fanns en tanke på att människor skulle lida mera av för mycket mat än tvärtom. ”Hjälper inte bastu, öl och tjära – då är döden nära!”

P.P