………..leken! Att blanda och ge är svaret på årets försäsong. "Allt är vatten" menade försokratikern Thales. Genom sin filosofi har Thales kommit att betraktas som en förgrundsgestalt i grundandet av den västerländska vetenskapen i och med att han menade att allt kunde förklaras med hjälp av det mänskliga förnuftet utan åberopande av gudarna. Thales menade att allt är förståeligt för den mänskliga tanken. Men riktigt så enkelt är det inte när vi står i startgropen för årets intressanta fotbollssäsong. Förmodligen hade Thales aldrig kommit i kontakt med fotbollen. Då hade han inte trott på sin egen tes att allt kan förklaras med förnuftet. Fotbollen lever sitt liv utanpå alla andra regler och teorier. Ingenting blir som vi tänkt oss! Titta på årets allsvenska, tabellen är upp och ner vänd! Superettan är den här säsongen mera profilstark än vår allsvenska. Även här har inledningsmatchernas resultat överraskat tippare och experter. Fotbollslivet spelar oss ständigt nya spratt! Allt är möjligt! Det är som reklamen för Lottot! Ibland händer det! Och när vi minst anar så vänder det!

Största möjliga mångfald på minsta möjliga yta! Det är fotboll när den är som bäst och levande. Livfulla aktioner av en mix av människor från olika länder och kulturer som leker med en boll! Dagens universalgeni på denna lekplats är Leo Messi! När han dribblar och fintar så skriver han metaforer med fötterna och gör fotbollen till en poesi och kulturell happening. Vår lokala variant av fotboll är en imitation av denna lek på den globala scenen. Det är bara det att vi är litet sämre på allt. Från ekonomiska muskler till snabbhet och teknik i förmågan att utföra konster med bollen i en hög hastighet. Viljan, engagemanget och ambitionen är dock den samma oavsett gräsligt konstgräs på Västerås eller äkta gräs i Barcelona. Björn Ranelid har skrivit många poem om fotboll, det här till exempel. ”När jordklotet krymper till en fotboll sträcker sig sömmen i lädret över alla kontinenter, hav och berg.”

Syrianska IF Kerburan med hemvist på Vallby i Västerås är även denna säsong en riktig bridgeblandning. Gott och blandat precis som en kortlek. Helt i linje med nye sportchefens (Turan) intresse för poker så har vi en bra hand på given. Äss, joker (Sallanto), kung och alla nummer finns representerade i vår kortlek. Det känns som en handfull spännande ospelade kort som skall läggas ut över det gröna fältet. Nu återstår för vår nye maestro Alan att kupera och lägga ut korten! Fotboll är precis som poker både tur och givetvis även skicklighet. Det gäller att spela sina kort rätt. Vi har som vanligt fått många nya spelare som vill ta en starttröja. Några är av yppersta lokala elitklass såsom Botold, Mete och Hansson. Några importspelare av internationellt snitt som Hurlin och Barlay skall göra det lilla extra! Sedan finns stommen av de egna stöttespelarna kvar i föreningen. Centrallinjen med Keita, Budur, Aslan, Hana och Menhal! Dessutom har några fjolårskalvar tagit steg till i tillväxtpotential och är klart konkurrensmässiga för en starttröja. Jag tror att Yakob Budur är mogen att bli en härförare för sitt folk. Han har kraften och den goda viljan. Årets överraskning i truppen kan bli nästan vem som helst av pojkarna. Jag kastar ändå fram en revanschsugen Dennis Hansson och en utblommad August Bergman eller varför inte rivjärnet Mike Zaytoun som obehagliga upplevelser för motståndarlagen denna säsong. Vi kan vinna över alla lag och vi kan även förlora stort mot alla lag i serien. Så oviss är den här sporten.

Nu är det alltså dags för säsongens primörer att ta ut svängarna på sina mer kurviga än lurviga ben på konstgräset. Alla spekulanterna lämnar sina odds och nu får resultaten tala istället. Avspark i ultimaserierna på fotbollens lekplatser. Skador och sjukdomar är vanliga argument för att förklara en motgång. Men dessa händelser hör till spelet. Varje trupp på cirka tjugo spelare har i elitfotboll ungefär tio procent frånvarande konstant på grund av skador. Kanske ytterligare fem till tio procent med sjukdom eller avstängning som orsak. Det är den krassa verklighetens stjärna som vi lever med inom idrotten. Att tidningar gör det till en sensation att Wayne Rooney kan spela med en tejpad fotledsskada, det säger mer om reporterns okunskap än om skadans läkning. Att rubriker dyker upp i kvällstidningen med stora bokstäver typ den här tillhör samma avdelning obefintlig granskning av känd kunskap. ”Fyra veckor senare är Ledin tillbaka på isen – trots ett avslitet korsband.” Vi har sedan överskådlig haft lagspelare i alla sporter som spelar utan främre korsband. Många har klarat detta utmärkt. Vet vi sedan faktamässigt att tjugo procent av alla som opereras och får nytt korsband får ett riktigt dåligt resultat av denna åtgärd, då är det kanske bättre att spela vidare med ett vältränat knä utan korsband. För mig är det både roande och oroande att läsa om diverse skaderapporteringar i media. Nu är det som det är med skador och olyckor. Kontinuitet i träning är ofta den bästa preventionen mot skador. Men eftersom fotboll är en kontaktidrott så kommer det givetvis, precis som i trafiken att uppstå situationer där olika typer av ”krockskador” sker. Precis på samma sätt kommer här en krock mellan en professionell vadslagningsfirmas förslag och odds på hur vår serie skall sluta samt mitt lekmannamässiga tips!

ODDSSÄTTNINGEN i sin helhet:
 1. Dalkurd                          2,75
 2. Sirius                              5,00
 3. Umeå                              6,00
 4. Östersund                      7,00
 5. Vasalund                        7,00
 6. Valsta Syrianska           7,00
 7. Västerås SK FK           10,00
 8. Gröndal                         12,00
 9. Arameiska Syrianska   17,00
 10. Carlstad United            25,00
 11. BK Forward                  27,00
 12. Syrianska IF                 30,00
 13. Hammarby                    40,00
 14. Boden                           90,00 

Bettlarnas bästa tid nu! Det gäller att sätta oddsen och det är plats för både gissningar och rop. Östersund har på några veckor gått från botten till toppen. Efter att värvat fyra engelsmän så har lagets odds gått från 50 till 7. Det är verkligen en klassresa. Jag tror dock inte att det blir någon skillnad för laget. Tradition och kultur är viktigt. Man kommer att få kämpa om nedflyttning som vanligt. Eftersom jag inte är vän av spel och dobbel på nätet så låter detta bli det enda forum där mina tips publiceras. Med den information vi har fått den här säsongen så är det botten upp som gäller! Därför ser min sluttabell inte alls ut som experternas tips. Jag tror att VSK som har en harmoni i sin trupp den här säsongen har alla chanser att vinna redan i första matchen mot Dalkurd borta. Min tabellprognos för division ett norra är följande:

·         Sirius

……………..

·         Arameiska Syrianska

…………………………

·         Syrianska IF Kerburan

·         VSK Fotboll

·         Valsta Syrianska

·         Dalkurd

·         Vasalund

·         Umeå

·         Gröndal

·         Östersund

·         Boden

     ……………………

·         Forward

·         Carlstad

·         Hammarby

Vad är det som talar för att det skall sluta så här detta år? Förmodligen är det både allt och inget! Tippande och tyckande är ju fortfarande fritt och tillåtet. Så jag tar med kallt om mina tips inte faller övriga på läppen. Just kalla fakta är mitt huvudspår i prognosen. Jag tror att det är kylan. Inte i avslutsläge framför målet, utan helt enkelt klimatet! Vi bor i ett kallt land, vi äter mest kall mat och dricker kall dryck. Vi är iskalla mest hela tiden, både när vi helt ute och även när vi är inne. Så mitt hetaste spår i jakten på framgång är kylan! Så detta är kalla fakta att luta sig mot oavsett hur det slutar. Jag är inte så bekymrad över om jag skulle tippa fel! Det har hänt betydligt större felanalyser i världshistorien. Vi får inte glömma bort fotboll är precis som poker – en lek! En osannolikt kär lek för de flesta!

Hårtorkar behövs inte i grabbarnas omklädningsrum när det handlar om fotboll. Många tränare har ett sätt ventilera sina omdömen om prestationerna på planen på ett så hårresande sätt att man ibland till och med kan skippa handduken efter duschen. Och givetvis kommer många hårtorkar att sparas in även i division ett norra även den här säsongen. För övrigt när det gäller både den globala och den lokala fotbollen så är det www.braxingen.se och sportradion/lokalradion som är att rekommendera förutom de olika klubbarnas hemsidor om du vill uppgraderad på resultat och händelser i och kring lagen! Jonny Rödlund kommer att föra sin moderklubb Skiljebo till division ett. VIK kommer att hänga kvar på övre halvan. Franke kommer att få det svårt i trean och de lokalt högst rankade damlagen kommer ånyo att få kämpa för sina kontrakt.

Vi låter bollen göra jobbet och följer bollens rörelser med ett vaket öga! ”Fotboll och dikt lever av samma jord, luft och sol.” Citatet är av Björn Ranelid.

P.P