………..det tycker jag är en rubrik att förvänta sig när julens tv-program och tablåer hamnar i vårt fokus. Anktillgången är talrik, inte bara på tallriken! En och annan anka är mer kalkon än anka men vad spelar det för roll! Tråkigt nog har julens tidigare kelgris, grisen helt hamnat i bakvattnet. Först fick grisen, som en helt oskyldig bära namnet för influensan som kommit att dominera agendan under ett halvårs tid. Sedan fick han på pälsen för att han vanvårdats av sina ägare. Sällan har det gjorts så mycket för att ta bort smaken från baken som är russinet på julbordet. Sverige är idag vaccinerat mot allt och svininfluensa i synnerhet. Men trots det är människor extremt sjuka. Hopp är det viktigaste för att tillfriskna. Grisens sittfläsk sätter inte bara knorr på tillvaron. Där bor även julkänslan som får det vattnas i munnen på många medborgare. Skinkan är oumbärlig. Sedan lång tid tillbaka finns julskinka även för veganer på julbordet. Då i formen av ett formaterat kålhuvud som fantasifullt får det grisiga utseendet. Det gäller att sälja och konsumera, annars kraschar vår planet. TV-kanalerna visar ideligen trailers på sina ankor. Tidningar och radio presenterar detaljerat innehåll från varje sekvens och bildruta i programmen redan en vecka innan de sänds! Det känns egentligen ganska tråkigt, tycker åtminstone jag. Överraskningsmomenten – det där som händer plötsligt och spontant förefaller redigerats bort i modern teve?

Julen är fridens tid. Det är även stridens tid – många krig har startat i skydd av mörkret vid julfirande. Så nu är bara att invänta facit om var det skall tändas en gnista som ett tomtebloss för att sedan växa till en katastrof för många. Brittisk media flaggor varningsflagg för en kommande terrorattack mot nationen. Då behöver människorna verklighetsflykt. Här kommer ankorna in i vardagsrummet och tar över showen från tomten. Åren tar ut sitt rätt även på tomtarna. Det finns ingen tomträtt på obegränsad fysisk och psykisk hälsa! I år är det inte en tidningsanka som är den viktigaste ankan på julmenyn. Årets tevefixstjärna Anna Anka tar upp konkurrensen med en evigt unge Kalle Anka. Anna har som vanligt i sådana här sammanhang lyckats utmärkt med sin marknadsföring. Men förmodligen förlorar ingen av dem denna duell. Kalle Anka är en del av svensk uppväxt och tradition.  Och Anna Anka symboliserar den svenska drömmen. Mitt personliga val är desto enklare. Vid min ålder när man är närmare hundra än noll så är Tage Danielssons julsaga om Karl-Bertil Jonsson fortfarande överlägsen alla ankor, med eller utan glamour! Även den fina historien Kan du vissla Johanna med Per Oskarsson i fantastisk gestaltning är att rekommendera som julaftonsunderhållning.

En annan tanke i tiden att reflektera över när nostalgins högtid framför andra högtider åter är här med ljus och glädje. Allt är kanske inte som det en gång begav sig i begynnelsen? Därför kan det också vara aktuellt att revidera vårt förhållningssätt i tillvaron. Ikoner som Tiger Woods och en mängd andra så kallade hjältar visar upp en helt annan sida än den som målats fram tidigare.  Och att tillvaron är fullspäckad av pseudokändisar, bloggare, idoler och ankor som hyllas är ett slags bristsyndrom på riktiga förebilder. De visar sig inte vara annat än parantes eller någon som njuter av neonljuset en kort period. Nya tider kräver nya ordspråk. Här kommer några förslag som vaskats fram bland folket vid dataskärmen. Det är där det som förr skedde vid köksbordet till kaffet äger rum idag! På laptopen hittar vi våra ord! Frågan är om det är ordbehandlaren eller behandlaren av orden som ger orden vingar eller meningar meningsfull mening? Här kommer i alla fall folkets stämningsfulla bild av denna tid i jordens historia! Alla får sparkar, inte bara påsar som på andra tillställningar! Trettio stycken är ett lämpligt antal eftersom det är en åldersgräns för många ungdomar – där dom tror att allt förändras! Det man inte gjort innan trettio – det kommer man aldrig att få gjort är ett välkänt mantra! Hm ………om kidsen bara visste!

1.      Den man ligger med får bädda.

2.      Den som tar, han har.

3.      Det man inte minns, har inte hänt.

4.      Det man inte vet, har man ingen aning om.

5.      Det vi inte gör idag slipper vi göra om i morgon.

6.      Förtala är silver, förtiga är guld.

7.      Gammal kärlek kostar alltid.

8.      Har man slagit yxan i båten får man ro som fan.

9.      Liten stuga kallas ofta stort dass.

10.  Man måste kyssa många grodor innan man hittar sitt svin.

11.  Den som bara kollar i backspegeln kör oftare i diket.

12.  Den som dricker ensam har bara sig själv att fylla.

13.  Den som gräver en grop åt andra får 88:50 i timmen.

14.  Den som spar han har men inte roligt.

15.  Det finns inga dumma frågor, bara dumma människor.

16.  Det man inte har i huvudet får man ha mellan benen.

17.  Det som inte tar död på en... får en i alla fall att må riktigt dåligt.

18.  Det är med kärlek som med whisky, den tar slut.

19.  Dåliga flickor är inte det sämsta.

20.  Framtiden var bättre förr.

21.  Hårt arbete lönar sig i framtiden, lathet lönar sig nu.

22.  Ju fler kockar desto större fackförening.

23.  Kvinnans list övergår när mannen får stånd.

24.  Livet är hårt, men orättvist.

25.  Man har inte roligare än man köper ut för.

26.  Man lever bara en gång och många inte ens det.

27.  Obeslutsamhet är nyckeln till flexibilitet.

28.  Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

29.  Älska din nästa, men var diskret.

30.  Även den starke får ta i när han skiter.

Detta var kanske inte de gladaste och mest hoppingivande julnötter som man vill lägga i sin korg för att komma ihåg. Men betrakta dessa ordspråk precis som den här tidsperioden kommer att betraktas i större historiskt perspektiv. En parantes - då människor antingen hade det oerhört svårt i en stor del av världen och fick leva på ett existensminimum. Samtidigt som vi andra på överflödsgatan hade motsatta problem. Övergödda till depressionens rand! För att muntra upp tidens tand så kan jag rapportera en artikel från Daily Telegraph som listat en rad konstigheter som glömts kvar i hotellrummen. ”Ett skelett i verklig storlek. En fullvuxen livs levande häst. Biljetter till FA-cupfinalen. En wokpanna som man använt för att laga mat i - med toalettstolen som grill. En förlovningsring med riktiga diamanter. Träben, proteser och ett öga gjort av glas.” Så kom ihåg att det är mänskligt att glömma en och annan detalj ibland!

En av julens andra glada nyheter är att Barack Obama står sig starkt i alla väder och läger. Direkt från privatplanet och upp i talarstolen tog han över showen på klimatmötet i Köpenhamn. ”Jag är inte här för att tala utan för att handla, ” sade Barack Obama. ”Det är tungt” som vår syrianske strikern Menhal skulle sagt! Barack är en man som tar för sig. Tackar inte bara för kaffet! Tag en påtår! Det är inte bara något som enbart jag påstår! Kaffets status uppgraderas snart lika ofta som Mikrosofts programvara i våra datorer. Kaffet är idag en dunderkur som även anses skydda mot diabetes, till de tidigare goda egenskaperna för till exempel träningsvärk och demens! Inte illa av den bruna bönan. Annat är det med tobaken. Hur vi än försöker att maskera den så är den en gigantisk ohälsofaktor. Flugan bland ungdomar att röka vattenpipa för att det skulle vara bättre sågas totalt av experter. Enligt WHO får man i sig rök motsvarande hundra cigaretter vid en session vattenpipa. ”Många tror att röken blir mindre farlig av att filtreras genom vatten, vilket är nonsens.” Detta säger Gunilla Bolinder på institutionen för medicin på Karolinska.

Men detta lätta moln av tankar som lättat ankar blandat med tung fakta så vill jag tillönska er alla en glad och god jul med både tro, hopp och kärlek!

P.P