………….och den kommer allt fortare ju äldre vi blir. Det är en konklusion av året som gått och åren som kommer. När vi nu lämnar det första decenniet på 2100-talet i vår tideräkning så är det med ett jordklot som hostar betänkligt. Vår jord är trött, sliten och brutalt utnyttjad av en art av däggdjur. Homo Sapiens har snart lyckats köra sitt klot i botten. Människor, djur och natur är symtombärare av jordens sjukdomar. Nya influensor kommer tätare än nya influenser om hur vi skall vända klotets ohälsa på rätt köl igen. Egoismens tidevarv har fått jordklotet att snurra så att allt blivit snurrigt. De ekonomiska landvinningar och system som gett upphovsmännen ära, berömmelse och till och med Nobelpris har inte visat sig vara effektiva för evigt. Nya tider ställer nya krav. Det enda som är beständigt är förändringen. Bankerna som levt över sina tillgångar och överkonsumerat räddas av vår tids beslutsfattare. Klimatsmart är ordet som förmodligen används med en blinkning bland de som har fått denna hjälp till självhjälp. Men klimatet är fortfarande inte det rätta för att rätta mun efter matsäck och ge vår planet den rätt till självhjälp som den behöver. Läget är inte alls under kontroll. Det råder en stark drivkraft hos de som äger makt och resurser att bevara istället för att förändra. Om man summerar allt och inte dribblar med siffror och statistik så är bristen på arbete ett gigantiskt problem. Cirka tjugo procent av USA:s invånare beräknas idag vara arbetslösa. Och det som sker ”over there” är direkt signal på vad som kommer att ske i Sverige och andra länder som finns i samma kedjereaktion. En oroväckande tanke med detta tycker jag personligen är att vi i mångt och mycket håller på att bli ganska bekväma i all överflöd som våra goda år har inneburit för en välmående civilisation. På något sätt så känns det som om Francis Bacons ord är högaktuella idag. “Utför ditt arbete helhjärtat och du kommer att lyckas – det är så liten konkurrens”.
Jonathan Swift skrev inte bara Gullivers resor som är en klassiker. Han gjorde en del intressanta och förmodligen otidsenliga upptäckter om människan. Och hade han levt idag så skulle han förmodligen använt stora bokstäver istället för små för att beskriva tidsandan hos nutidsmänniskan. ”Ärelystnaden förmår människor att göra de smutsigaste ting. Det är därför klättrandet sker i samma kroppsställning som krypandet.”
Personligen tycker jag att året 2009 har varit ett fantastiskt år, precis som alla andra år. Frågan är bara vad vi kommer att komma ihåg om detta år, när vi sitter med ett kunskapsfrågesportspel om den här tiden någon gång i framtiden. Några hörnstenar finns det förstås. Att Barack Obama blev världens ledare. Tiger Woods gav en förklaring till begreppet nittonde hålet. Miljarderna rullar ifrån golfen med Tigers timeout, precis såsom bollarna har rullat iväg på greenen tidigare. Golfströmmen befaras vända och bli nästa krisbransch. Lagerbäck lämnade det största tomrum efter sig som en svensk idrottsledare någonsin gjort. Idoltävlingar och självförnedring är populärast på teve. Industriminister Maud Olofsson har under året blivit en person som inte ger SAAB-anställda varken hopp eller annat att glädjas över. Kina, Indien och Sydkorea har tagit ett stort kliv framåt i sin ekonomi och upprustning. Samtidigt har Europa och USA varit tvingade till en inbromsning. Skidskytte är den populäraste tevesporten igen. Bandyn lever sitt liv med konstgjord andning, numera inomhus. Innebandy är en platt sport men den tilltalar ungdomar och det är sannolikt att den kommer att fotsätta att växa i popularitet. Det är trots allt de som idag är ungdomar som kommer att leva vidare och påverka vår framtid. Vi som gillar backhoppning, redskapsgymnastik, fingerkrok, terränglöpning och nordisk kombination är mer eller mindre utrotningshotade. Twitter, bloggande och Facebook är umgängesformerna när man har tid och inte sms-ar med eller utan bilder! Handskrivna brev på vanligt papper är mycket, mycket ovanliga men desto trevligare. Ja – det var ännu ett år till handlingarna! Glömde i hastigheten att komma ihåg en fantastisk vecka med friidrott i samband med VM i Berlin. Så varför inte ett citat på tyska av den stekhete Björn Ranelid. Han är med i nästan varje program och tidning vid årets slut. ”Ältere Menschen gehen ein wenig gebrugt wie Handschriften.” Vilket på svenska blir precis samma innebörd. ”Den gamla människan lutar en aning som skrivstil när hon går.”
Hopp är det viktigaste bland honnörsord som vi skall ta med oss till nästa årtionde. Det är samma ord som gäller hos vårdgivaren till patienten som för läraren till eleven. Styrelsens signaler till arbetarna i företaget och människorna inställning till varandra och omgivningen. Givetvis är det hoppet som ger höjdhopparen ett skutt framåt i karriären. Bäst, längst och högst utförs dessa hopp av aktörerna i min favoritsport. I alla fall i betraktarens öga! Backhoppning eller skidflygning som det numera har kommit att kallas! Se och njut av Garmisch-Partenkirchens klassiska nyårshoppning. Betrakta dessa atleter och tävlingen som en symbol för att hoppet lever även efter det att nyårsklockorna ringt in nästa decennium. Som en personlig nyårsönskan skulle jag vilja se, höra och känna ett nyvaknat engagemang och intresse hos oss alla. Oavsett om vi gör tunnbrödsrullar, monterar ihop kretskort, tejpar fötter och tår eller sitter som högsta hönset i regering eller kommun. Här kommer min önskan att alla drar sitt strå till stacken och försöker utföra insatser som kanske inte alltid lönar sig i enbart pengar. Att vi helt enkelt kan se andra värden och glädjeämnen i vårt dagliga värv. Och framförallt att vi återfår en entusiasm och arbetsglädje för det uppdrag vi har för dagen. Varför inte locka fram den inneboende kraften och bli som ett barn på nytt.? Alltså med en brinnande entusiasm och med ett varmt engagemang. Då kanske rent av våra möten kan bli som detta citat från en fin diktrad från Anders Olsson. ”Jag mötte i dag två ögon på gatan och höll på att brinna upp”.
Den här dikten som heter Problemet med vår tid av Thomas Tidholm är ett hopp för alla som söker efter en mening med det som sker! Det har varit populärt att komma ut i tänkbara sammanhang. Kanske är det dags att göra tvärtom! Att försöka komma in igen!
Problemet med vår tid
Problemet med vår tid. Man har sagt: det finns ingen utväg.
Men jag säger: det finns för många utvägar. Allt som erbjuds är
vägar ut, men ingen väg in.
Man säger också: alla utvägar är redan förbrukade. Men jag säger:
Försök då att hitta en väg in.
För vägen in kan inte förbrukas. Så snart man kommit in är man där.
Då har man det omkring sig. Då får man sitta vid elden.
Men när en utväg har prövats och man väl
har kommit ut, vill man strax in igen, för därute
finns ingenting annat än frånvaron och den kalla rymden.
Därav denna bitterhet, och denna besvikelse på utvägar.
Jag säger alltså: Gå inte ut. Gå istället in.
Och om huset börjar skaka, sitt kvar.
Sitt kvar med ett vackert leende.
Med denna dikt som säger mer än en riksdag och många andra församlingar tillsammans så återstår bara att önska er Gott Nytt År till er alla!
P.P