………är ett märkligt uttryck som dyker upp i olika sammanhang. För mig är det ett paradoxalt påstående. Och det är precis vad det är, begreppet tillhör något som skulle kunna kallas idiomatiska uttryck. Det är talesätt som kan infogas i meningar och anpassas grammatiskt efter den språkvariant och det sammanhang där de ingår. Detta till skillnad från ordspråk som består av en fast mening som inte ska förändras. Tolkningen av uttrycket ”gjuta olja på vågorna”. Kan förklaras typ ”verka lugnande i en upprörd, instabil situation.” För ett oljeutsläpp på havet är ju ingenting att än en naturkatastrof. Framförallt för fågel- och djurliv. Åren som det tar att återhämta sig är många gånger oändliga. Om ett oljebad är botten så finns det andra dopp som kan vara tvärtom. I Japan badar i Beaujolais Nouveau, vinet töms i varmt poolvatten vid ett årligt evenemang på Hakone Kowakien Yunessun spa. Vinbadet anses vara hälsobringande och liknande förekommer bland annat i USA och Spanien. Upptäckten att bada i vin gjordes av en slump av fransk familj på 90-talet. Druvkärnorna gör gott för huden och druvorna ger mjuka händer. ”Det är sällan de stora sveken som dödar kärleken. Det är de uteblivna små omsorgerna.” Att använda sig av nyttigheter för kropp, själ, hud och annat är kanske en sådan omsorg som kan bakas in i Lise Myhres citat.

Gäspningar är smittsamma. Studier på geladababianer har gett oss mera kunskap om vilka krafter som ligger bakom detta. Det smittar inte hur som helst, utan i första hand mellan individer som står nära varandra socialt. Vänner, släktingar och bekanta gäspar ihop. Influensan som numera lämnat grisarna i fred och låtit människosvinen själva bära sitt kast har fått ett eget namn. H1N1-virus är det korrekta namnet på plågan som dominerat agendan sedan G8-mötet i London är ingenting som kan tas med en gäspning. Vi kommer förmodligen att vara helt överskölja av all publicitet kring denna farsot överskådlig tid framöver. Som alla markader så lockar även influensan aktörer som vill tjäna en hacka på nysningarna. Hälsoråden börjar hagla över oss om vad som sägs skydda mot den nya influensan. En näringsterapeut förespråkar ett hopkok av kokosolja, D-vitamin, olivoljebladsextrakt, vitlök och ingefära. Detta skall tas i rikliga mängder när du känner första symptomen. Då kanske jag skall tillägga att hur och när vet man att det är första symptomen man känner av? En annan kur är fläderbär som även den skall börja vid första känningen. Silvervatten (lonosil) är ett kosttillskott av silver som påstås vara bakteriedödande. Röd solhatt är något som finns på droppar och sugtabletter. Immolina är ett kosttillskott baserat på blågröna alger och marknadsförs av Mikael Persbrandt. Säkert ett gott uppsåt av aktören. Han vill givetvis spela film och teater för en frisk och stark publik. ”Den girige samlar pengar som om han skulle leva i evighet, den slösaktige sprider dem som om han stod inför döden.” Ett citat som är äldre än gatan eftersom det kommer den vise filosofen Aristoteles.

På en stor del av jordklotet råder brist på träd. Klimatförändringarna som en följd av mänsklig aktivitet har satt sina spår. Så årets klimatsmarta julgran är enligt min uppfattning när granen får stå kvar och växa sig stor och stark i skogen och sprida kottar och barr med vinden. Det låter hårt tycker säkert många som lever på att sälja julgranar. Men som bekant är inte riktigt så att julen firas av samma anledning som den en gång fick sin omfattande spridning. Numera är julen framförallt en köpfest. Allting går att sälja om man kallar det årets julklapp eller något liknande. Lyckan kommer steg för steg, olyckan kommer flygande. Sverige är till ytan ett litet land. Men oerhört energiskt på många sätt. Nio miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens 200 miljoner invånare. En enda droppande kran kan göra av med 2 500 liter vatten på en månad. Apropå droppande kranar så har Sverige visat sin styrka och präktighet med att dominera stor i vaccinationsbenägenhet. Av tio miljoner européer som vaccinerat sig är fyra miljoner svenskar. Alltså fyra av nio miljoner svenskar är nu vaccinerade. Jämfört med hela Europa som har så där en 700 miljoner invånare – varav alltså enbart tio miljoner (inklusive fyra miljoner svenskar) nu har vaccinerat sig! Det är utklassning i konsten att köa och vara lydiga samt upplysta! ”Jag kan inte ge något recept på framgång men däremot ett på misslyckande, försök vara alla till lags.” H. B. Swopes citat är inte alls som vårt högt värderade lagom. Lagom är en drivkraft som är mestadels positiv!

Av Europa anses USA och Kina vara gigantiska miljöbovar. Det finns förstås flera sätt att betrakta detta vem som är värst! En detalj som faktiskt ofta glöms i hastigheten är att även européerna är miljöbovar. Kanske till och med större än andra kontinenter, orsaken är i främsta hand att vi är så många fler. Till ytan är Europa lika stort som USA, men antalet människor är mer än dubbelt så stort, drygt 700 miljoner kanske till och med 750 miljoner.. Det finns långt mindre antal miljöskyddade områden i Europa. Endast i nordligaste Europa finns det större områden med ursprunglig natur och skyddad natur. Men dessa områden är fattiga på arter eftersom de praktiskt taget är djupfrysta om vintern. Största delen av den ursprungliga floran och faunan i Europa är utrotad eller finns endast i små skyddade områden. Europa är helt klart en överbefolkad världsdel även om det är svårt att tro det vid en bilresa genom Sverige. Av de enorma skogar som en gång täckt vår världsdel finns nästan ingenting kvar, utom i norr. Till alla lycka håller Europas befolkning på att minska i någon mån. År 2005 var vi 728 miljoner. Enligt prognoserna kommer vi att vara ca 650 miljoner vid mitten av detta sekel. Men då är vi fortfarande dubbelt så många som amerikanarna.

Tre fjärdedelar av européerna bor i dag i städer eller tätorter. Landsbygden har på många håll avfolkats. På grund av dessa trender, typ folkminskning och urbanisering finns det gott hopp för framtiden i Europa. Hoppet är något som är på väg att lyftas fram som en viktig förutsättning för människor att kunna läka och lappa ihop sina depressiva själar. Kan vi leva på hoppet på ett sätt så ger det möjligheter till hopp på andra vis också. Enligt förståsigpåare   så har naturen kommit tillbaka på många platser, den ursprungliga floran och faunan ökar, återerövrar trakter som människan lämnat. Kanske kan bli så att våra efterkommande populationer kommer att kunna leva i en mer balanserad och sund miljö än vi har idag! ”Konsten att vila ut är en del av arbetets rutin.” John Steinbeck var en ypperlig författare till många klassiska romaner. Så vad passar bättre än hans slutord i en tid när Nobelprisutdelning väntar de som varit mest hängivna detta år!

P.P