………är ett begrepp som kanske kommer att aktualiseras i framtiden. Prognosen för själslig ohälsa pekar rakt uppåt. WHO (världshälsoorganisationen) förutspår i en prognos att depression kommer att vara den näst vanligaste sjukdomen som människor söker för om tio år. Depression är redan idag en folksjukdom i Sverige och andra överciviliserade länder. Kulturer där människor mestadels lever på överflödsgatan. Man har med andra ord allt materiellt men lever i en själslig ökentillvaro. Problemet är alltså komplext. Enligt expertis påverkas individens hälsa och motståndskraft av miljön och sammanhanget där man lever. Psykosomatiska problem kan lockas fram av många olika faktorer. En osalig ande var den redan under sin livstid världsberömde kompositören Peter Tjajkovskij. Han mådde väldigt dåligt av negativa recensioner.

Vad skall vi göra åt vår ohälsa och hur skall vi hitta en balans och känna att det bara känns gott att leva? Jag skall föröka belysa möjligheterna med ett antal av nya och nygamla metoder som presenteras i hälsotidskrifter i tiden. Men först vill jag nog sammanfatta det med följande citat av Douglas Jerrold. ”Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i främmande trädgårdar.” Här kommer ett potpurri av teorier och beprövade metoder. Cochrane Collaboration rapporterar att dagligt intag av vitlök kan ge kortare förkylningar. Effekten anses bero på vitlökens antibakteriella och antivirala egenskaper. Newcastle University har kunnat påvisa att om du kokar dina morötter hela och delar dem efteråt, då behåller de 25 procent mer av den nyttiga och cancerhämmande substansen falcrinol. Detsamma gäller för ett antal vitaminer. Skärs morötterna i bitar före kokningen läcker många näringsämnen ut i kokvattnet och går till spillo. Cancer Prevention Research rapporterar att grönt te tycks hämma utvecklingen av prostatacancern. Studien är dock mycket liten och den konklusion som forskarna vågar sig på är att det gröna teet i bästa fall kan hjälpa till att hantera lågrisktumörer. Mannens organ är oavsett storleken ett viktigt fält för forskningen. PLos One rapporterar att män som äter broccoli minst en gång i veckan kan minska risken för prostatacancer. Arv spelar en avgörande roll. Det är speciellt den halvan av befolkningen som har en särskild gen som heter GSTM1 som uppnår positiv effekt. Det är en slags signalväggar i cellerna som medverkar till celltillväxt och tumörbildning som kan påverkas av broccolieffekterna. Planta Medica rapporterar att rosenrot inte tycks ha de effekter som den marknadsförs med att kunna åstadkomma. En granskning vid Uppsala universitet fann inget stöd i sina studier att rosenrot skulle kunna vara ett medel mot vare fysisk eller psykisk trötthet liksom minskad sexlust.

En studie vid UCLA i USA som omfattade 25 kvinnor kunde påvisa att blotta tanken på den som du tycker om kan lindra smärta. När kvinnorna tittade på bilder av partnern, samtidigt som de utsattes för tillfällig hetta mot huden, minskade smärtan jämfört med när de såg bilder av främmande människor. Psychological Science rapporter att enligt en kanadensisk undersökning så mådde människor med dålig självkänsla sämre av att upprepa positiva saker om sig själva. De som redan hade bra självkänsla fick dock en viss hjälp av att repetera mantran av den här typen. Det visade sig även att personerna med låg självkänsla mådde bättre om de fick tänka negativa tankar om sig själva. Märk väl att detta är en miljardindustri att kränga den här typen av böcker till människor jorden runt.

Några andra forskningsrön som kan vara bra att till är dessa. Mörk choklad har visat sig förbättra kranskärlen hos patienter som genomgått hjärttransplantation enligt europeiska läkarstudier. Mörk choklad kan även bidra till att sänka blodtrycket hos både friska vuxna och personer med för högt blodtryck. Obesitasforskning som är kunskap om fetma är idag ett måste i vårt övergödda samhälle. En europeisk studie på totalt 16 000 barn har visat att små barn med fetma bär på riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom och diabetes. Trots att kunskapen finns så förefaller det vara oerhört svårt att förändra. Det är inte alls lika enkelt och lätt att vrida klockan tillbaka som när vi slår om till sommar- respektive vintertid. Det här handlar om att ändra vanor och livsstil till ett sätt som var det enda och vanliga innan vi blev så här bekväma och bortskämda med all teknisk utrustning. Eftersom vi enbart föredrar genvägar så finns det även sådana alternativ. Ett spenatpiller kan hjälpa överviktiga människor att gå ned i vikt. Matsmältningen blir långsammare och pillrena bidrar till en ökad mättnadskänsla en längre tid efter måltiden. Fet mat ger råttor dåligt minne. Kaffe kan hejda Alzheimers sjukdom, allstå minnesproblem hos människor. Gula fläcken-sjukan i vårt öga kan hejdas om man äter fet fisk som till exempel sill, makrill och lax. Musik leder till att för tidigt födda barn mår bättre. De äter bättre och har lättare att hantera smärta. Både barn och föräldrar rapporteras bli lugnare av musik.

Vården är en koloss på lerfötter som av tradition har varit så gott som helt dominerad av läkarkårens ledande position. Historiskt sett så var läkaren den enda inom skolmedicinskt vårdarbete som hade en akademisk utbildning. Idag har det förändrats så att finns en mångfald av yrkesgrupper med både en mångårig akademisk utbildning och doktorsavhandlingar i bagaget. Det har dock inte visat sig i förändringar var gäller hierarkin. Enligt min bedömning finns det ett problem idag inom vården med brister i logistik och ledning. Inom det militära har man precis som i vården en klar och tydlig hierarki. Här finns det dock en oerhört fin utbildning i ledarskap på varje nivå. Därför fungerar organisationen utmärkt och personer som fått sin ledarskapsutbildning inom försvaret är mycket attraktiva som ledare i alla tänkbara organisationer och företag. Ett modernt ledarskap kräver mer än skicklighet i yrket. I samband medicinmässan tog ledarskribenten i Dagens Medicin tog upp detta intressanta ämne som troligtvis är en av vårdens viktigaste frågor. Mikael Nestius skriver följande: ”Den behandlande hierarkin har varit tydlig och historiskt har vårdens organisation lutat sig mot den. Men i takt med att sjukvården blivit allt bättre, mer avancerad och kostat allt mer pengar har de som styr vården försökt hitta nya organisationer och styrformer. Det har visat sig extremt svårt att påverka de gamla strukturerna.” När det gäller tilltro den egna verksamheten inom vård så anser jag att det är en märklig situation. Några studier har visat att det är skolmedicinare söker alternativ vård i högst utsträckning i populationen! Här har vi givetvis något rejält att jobba med. Alltså att lita på vår egen yrkesgrupp och vårdbranschens kunskap och kompetens! Det finns givetvis undantag, typ hjärtintensivvården som är ett lysande föredöme inom vår vård!

”Svart på vitt. Den här patienten kan leva längre med Tarceva.” Rubriken är hämtad från en annons för ett läkemedelsbolag. Produkten som det handlar om är ett läkemedel för patienter som har fått diagnosen avancerad icke småcellig lungcancer. Två månaders extra liv till åren har medicinen kunnat ge i den forskningsstudie som gjorts. Det är ju bra för den lider av denna åkomma. Samtidigt så är en så tydlig markering för vad som får ett genomslag och möjlighet att visa upp resultat i forskning. Rent allmänt så vet alla som är involverare inom humanvård att den viktigaste faktorn för ohälsa och sjukdom är brist på fysisk aktivitet. Ända är det ingen som vill bekosta ens bråkdelen på den här forskningen jämfört med de vinstdrivande företag som äger våra bolag som förmedlar läkemedel. Detta är en gordisk knut inom vård- och hälsopolitiken att lösa. Vem skall bekosta en forskning som inte genererar vinster till någon enskild ägare eller aktieägare utan enbart en hälsovinst till hela populationen?

Fotbollsspelare på elitnivå är beredda att äta skit om någon annan i branschen har gjort det med god effekt. Ett alternativ är förstås att agenten skickar vederbörande spelare med en skavank till någons slags ockult terapi. Nyligen kom ytterligare ett kvitto på detta när Arsenals holländske landslagsspelare Robin van Persie masserades med vätska från en hästs moderkaka av numera så kallade moderkaksspecialisten Mariana Kovacevic i Serbien. Effekten i terapin är enligt en spelare som försöker förklara hur massagen med moderkaksvätskan går till: ”Det är inte woodo eller något sådant. Hon introducerar en medicin genom att använda en elektrisk apparat, genom strålning.” Moderkaka uppges vara rik på stamceller, och ska därför kunna bygga upp olika typer av celler: i nerver, muskler eller ben. Och det senaste i fallet van Persies fot är att han kommer att opereras och förväntas vara borta cirka fem månader från spel. Trots att hela världens kända och okända idrottsmän står i kö för den här moderkaksterapin så har Serbiens hälsodepartement startat en utredning om metoden. Jag är luttrad och har hört om otroliga lokala varianter av olika terapiformer under årens lopp. Det är många som både uppfinner hjulet, elden och vattnet igen när de saluför sina idéer. Det är som bekant så att tro kan försätta berg. Varje trakt har sin egen fixare. Det kan vara Tapet-Lasse, Perverse Helge, Positive Arne eller naprapaten Holger! ”Det finns inga mirakel - men under sker.” Det är min kommentar till den här tilltron på mirakelkurer.

Danskar är lyckligast i världen enligt flera undersökningar. Det är förmodligheten deras enkelhet, och avsaknad av den svenska präktighet och strävan att vara lagom som gör att de statistiskt sett är lyckliga. Nu kommer rapporter som säkert gläder alla deprimerade svenska som med avund betraktat danskarnas enkla nöjen och vanor. Danska kärlekspar mår inte bra. Stor del av dem älskar inte sin flick– och pojkvän, man eller hustru. Detta visar en undersökning gjord av YouGov för tidningen Metro i Danmark. 23 procent av danskarna uppger att de älskar sin partner medan 68 procent svarar att deras bättre hälft ”gör dem glada och lyckliga” skriver Ekstrabladet.dk. Så kan det vara ibland! Men statistik och enkäter i all ära! Jag vill nog fortsätta att hålla fast vid tanken att danskarna är lyckligast! En som är lycklig med sin formatering är Jane Fonda. En gång i tiden var hon en fitnessguru. En skådespelerska som sadlade om och blev en slags ledstjärna för många träningsformer för att förbättra kroppsformen. Numera sitter damen i rullstol vid en ålder drygt sjuttio år. Hon håller på att bygga om sin kropp från insidan. Operationer av rygg, ny höft- och knäled skall leda upp på Himalaya nästa år. Sannolikt har det varit en del andra lyft under årens lopp. Själv anser hon att huvudanledningen till att hon kan se välbevarad ut efter ett långt beror på följande detaljer. 30 procent gener, 30 procent bra sex, 30 procent träning och de sista 10 procenten tackar hon sin plastikkirurg för. Idag har vi statistik, kontroll och uppföljning av allt och alla. Ingenting lämnas åt slumpen i vårt övervakande för att hålla välbefinnandet på topp i en osäker värld. Dagens kontrollmöjligheter är betydligt lättare att utföra än under DDR-eran. Idag behövs inte några kameror i fågelholkar eller slipsar. Vi är under lupp. Det haglar spännande statistik om medborgarnas vanor och beteende. En aktuell sådan handlar kåthet. Det är internetsajten Nakna sanningen, som drivs av sökmotorspecialisten Magnus Bråth, som kartlagt svenskarna sexsökningar på nätet. Länet där jag bor, Västmanland, placerar sig på fjärde plats på sexsöks-topplistan, strax före Örebro län. På topp tre hamnar Jämtlands, Hallands och Blekinge län.  De kåtaste orterna i landet, i alla fall utifrån invånarnas sexsökningar, är Hässleholm, Lindesberg, Lindome och Skövde.

Advent är väntans tider. Och om jag minns rätt så är det inte julklappar och ankor som man väntar på. Det är förstås Jesu födelse, det mest kända bonusbarnet i historien. Märk väl att han aldrig talade om någon plastpappa eller blev styvmoderligt behandlad under sin tid på jorden! Den här tiden när ljusen tänds är också en portion av vånda för alla som skall planera hur de skall få ihop sitt julfirande med alla olika föräldrar och syskon. Enligt en rapport så lever var tredje person under arton år med frånskilda föräldrar. Det innebär att man har både en låtsasmamma och/eller en plastpappa! Själv är alltid dessa barn bonusbarn. Den här märkliga terminologin är ett tecken på hur fattigt det svenska språket är för nyanser! Varför kallar vi inte även de vuxna personerna i någons liv för bonus? Många av dessa så kallade plast- eller låtsaspersoner finns faktiskt närvarande hela tiden! Redan i denna språkliga misär blir det så att alla blir styvmoderligt behandlade. Det är ett vanligt politiskt korrekt sätt att bortförklara sin mindre lyckade insats med sin uppgift. ”Styvmoderligt” brukar man säga om frågor som man inte tagit på allvar! Ord har ofta en makt och använder vi ord som är mer negativa än positiva så blir resultatet precis likadant.

”Sanningen ligger alltid någonstans mitt emellan. Ack, att den ville resa sig.” Jacob Branting är mannen som tänkt till med detta citat som resultat. Visst har han en given poäng. Det skulle vara hur kul som helst att få sanningen att resa som en vinglig boxare på åtta och ställa allt dumt som sägs och görs tillrätta.

P.P