……..det är starka honnörsord i tiden. Men vilket är partiet som lanserar denna slogan ett år före nästa riksdagsval. Svaret är inget dåligt parti alls. Det är nämligen vårt numera mest frekventerade gubbdagis. Clas Ohlsson har hittat orden som Göran Hägglund har sökt med hjälp från både ovan och nedan. Firman har allt som man behöver från knappnål till järnvägsräls. Det är alltså en spännvidd som vi – kanske litet naivt önskar skulle komma oss tillhanda från partierna som tävlar om att få företräda våra intressen. Rösta på flera är ett budskap som lanseras. Det är kanske lättare sagt än gjort när man bara har en röst per ansikte. En av fem struntar i knölen! Rubriken säger allt och inget. Det handlar inte om partiledaren den här gången heller. Politikerföraktet har inte hunnit ända fram – ännu. Fotbollsdomaren eller parkeringskontrollanten är andra alternativ för dessa destruktiva omdömen om något. Nej, nu är det en undersökning som visar att var femte kvinna ignorerar en knöl i bröstet. Detta kan ju vara klart allvarligt på sikt. Men det gäller att lära känna sin kropp – då kan man nog vara nog så uppmärksam på förändringar. Forskning i all ära men om man lär sig komma överens med sig själv och lyssna på signaler som kropp, själ och hjärna sänder så räcker det långt i det långa loppet som vårt liv många gånger utvecklar sig till. Studier om allt och allting översvämmar oss i en allt större omfattning. Här kommer några färska rapporter. Någon har räknat ut att 88 procent av holländarna får större njutning av att gå på toaletten, än av att ha sex.  

Att ge och ta förmaningar är ett utmärkande drag för den sanna vänskapen.” Citatet är författat av en klassisk tänkare; Cicero! Nu har det visat sig att den gamla sanningen som vi ofta har hört – är fel. ”Bakom varje stor man står en förvånad kvinna.” Det är i praktiken tvärtom eller kanske mera Ciceros klokskap som gäller. Två forskare på Stockholms universitet har undersökt hur en persons socioekonomiska ställning – som klass, social status, utbildning och inkomst – är kopplade till livslängd. De har även undersökt vilken betydelse partnerns ställning har för hur länge man lever. Studien visar att hustruns utbildning är viktigare för mannens livslängd än hans egen utbildning. Enligt forskarna beror det sannolikt på att kvinnans utbildning i hög grad påverkar parets livsstil. ”Kvinnorna sätter ofta maten på bordet, och om man ska tro på våra näringsfysiologer har maten stor betydelse för livslängden. Antagligen är det så att högutbildade kvinnor har större förmåga att ta till sig medicinsk och näringsmässig information – och sortera i den. Vi översköljs med medicinska råd, men alla är inte bra”, säger Robert Erikson, professor vid Institutet för social forskning. Och min personliga reflektion är att vi alltid skall läsa forskningsrapporter med en nypa salt. Precis som vi saltar maten. Salt är ett gissel och vitt gift i vår kosthållning. Förmodligen är en del forskning även ett steg tillbaka i vår evolutionsutveckling. Många helt outbildade kvinnor har en intuitiv och god känsla för råvaror och produkter som kanske många högutbildade inte ens komma i närheten. Det handlar nog mera om person än utbildning när det gäller mat. Förmodligen är det andra faktorer som gör att dessa män får flera år i livet. Förmodligen har en kvinna med högre utbildning en högre lön, alltså kan ekonomin spela en roll? I sin nöd kan man som man kanske skicka en tanke till Ambrose Bierce som är mannen bakom detta citat. ”Den reder sig bäst med kvinnor som vet bäst hur man reder sig utan dem.”

En forskning som är spännande och otroligt inspirerande är den om hjärnan i samband med träning. Det är som bekant en gammal beprövad sanning att det vi inte använder förtvinar och dör till slut. Om vi tränar överarmens bulliga muskler på gym så kommer de att växa och bli större. Men om vi väljer att konditionsträna regelbundet då växer även hjärnan och blir större. Det blir en nybildning av nervceller. Enligt professor Lars Nyberg som är en ledstjärna inom den här hjärnforskningen så behövs det en aerob komponent i fysisk träning för att få denna effekt. Andra forskare vill mena att det krävs en ganska hög intensitet i träningen. Alltså en dramatisk förändring av blodflödet för att uppnå en optimal effekt, typ den som brukar uppstå vid löpning eller cykelträning. Ett stalltips är att inte följa rådet i detta citat av W.C. Fields. ”Den lataste man jag kände la popcorn i pannkakorna för att de skulle vända sig själva.”

Även lättjan kan ge tillväxt! Det är vissa händelser och företeelser som ökar ständigt – trots finanskris och influensatider. Varje dag anläggs mer än en brand i svenska flerbostadshus. Minst en skola antänds om dagen i detta land. Tatueringar är ett annat fenomen som ökar i vår tid, idag betraktas du som udda om du inte har kroppssmyckat dig med minst en fjäder eller dylikt. Fjädern blir snabbt en höna. Köerna till vaccination har gett människor en stund av gemenskap och social samvaro som många har saknat. Att jultomtar har förtur i vaccinationskön är fullt rimligt. Här finns möjlighet att träffa tomten redan en månad i förväg! Så förmodligen kommer det att bli en utvärdering där man finner att det har varit oerhört betydelsefullt med detta köande. Antalet luckor i adventskalendern förväntas vara samma som föregående år. Fast borde den förmodligen utökas för att täppa till luckan efter något meningsfullt i tillvaron. Behovet finns - när vampyrfilmen New Moon, som är en del i Twilight-serien, slog kassarekord redan under premiärdagen. Den drog in nästan 73 miljoner dollar (omkring 500 miljoner kronor) i USA. Ett tecken på att det finns både en fundamental och existentiell kris i vår tillvaro. Martin Vaubee är upphovsman till ett citat som är otidsenligt och tyvärr alltid aktuellt. ”Lär av andras misstag, ty du kan inte leva tillräckligt länge för att själv hinna begå dem alla.”

41 sms i månaden. Så många hälsningar skickar medelsvensken från mobiltelefonen enligt statistik från 2007. Förmodligen är denna siffra minst dubbelt så många när vi får förra årets siffror. Och idag så torde det landa på det tredubbla. Nu är det ju inte längre bara personliga och privata hälsningar. Vi ”mässas” från flygbolag om avgångstider och köper bussbiljetter med mera. Tandläkare, myndigheter och en mängd avsändare hittar till våra mobiler med budskap. Tävlingar, erbjudande och annonser. Fem av tio under trettio sms:ar och kör bil! Det sista är mest anmärkningsvärt! Men förmodligen har vi alla svarat på något sms bakom ratten i full fart! Tiden är mogen för en ny folksport. Som ett komplement till kast med mobiltelefon som redan har många hårt tränande utövare så borde vi förstås få en sms-tävling i antalet mäss som kan skickas på en minut. En tidsenlig motsvarighet till de prov som kontorister tävlade med på 1960-talet. Både maskinskrivning och stenografi var stekheta tävlingar. Veckans slutord är ett citat av Marlene Dietrich till er alla som har alla sina måsten med och utan mobilen. ”Att uppfylla självpålagda plikter är ett tecken på frihet.”

P.P