………….är ett faktum när det gäller framgång för företagare. Nätverka är ord som nämns i detta sammanhang. Att man hittar något gemensamt att samlas runt så man kan stötta varandra och göra satsningar som man annars inte skulle ha råd med. Detta anser en forskare som studerat svenska småföretag i strategiska nätverk under en femårsperiod. Det är intessant och klart rörande att läsa hur eniga alla kan vara i sådana frågor. Annars är det nog som Montaignes visdomsord. ”Allt är en oregelbunden och ständig rörelse, utan ledning och utan mål.” Det är så vanligt att skriva sanningar på näsan på folk hela tiden. Vi är så oerhört lättledda som flock eller folkhop i vår kultur. Det är ett enbart en folkspillra som tänker till själv och värderar även olika sidor av myntet. Min bedömning är att många har enbart fått möjlighet att se en lösning presenteras och köper denna oavsett vad det gäller för fråga. Man har helt enkelt för liten erfarenhet. Det är som med dagens överflöd och massproduktion av böcker, tidningar och nätsajter. Vi är översvämmade av nonsens. För att skriva behöver man erfarenheter. Har man inte det så får man dikta eller fantisera. Men det är förstås också en erfarenhet att hitta på overkliga händelser och påhittade anekdoter som blir levande. Förmodligen fyller det en funktion för likasinnade, alltså läsare med samma värdegrund som bloggarhjälten. Jag kommer aldrig att kunna uttrycka det bättre än detta citat av Georg Christoph Lichtenberg. ”Det finns många människor som läser – bara för att de inte orkar tänka.”

Jag känner för att åter nämna ett ord som jag förklarat tidigare. Lappri betyder strunt, obetydligheter och är ett klassiskt ord från 1651. Kommer från lågtyskans lapperi: lagning, fuskverk. Nu kan man säga att ordet står i sin blomstring och har sin största period hitintills. Många bloggare tävlar om att skriva mest obetydligheter. Några av dessa lämpar sig ibland för förklemande omdömen.  Uttrycken ”rulltrappan går åt fel håll” eller ”pedalerna går runt, men kedjan är av.” De är bara några av de hundratals benämningar som olika människor använder när någon eller några gör något som vi anser vara pyramidalt klantigt. Det vimlar av jordnära och klatschiga uttryck för denna nivåplacering. Vissa är hämtade direkt från frukostbordet som till exempel. ”Han har inte alla flingor i paketet.” Det finns dock incitament i morgonmålet som visat sig vara riktigt hälsobringande även för en och annan som inte har alla flingorna på plats.

Åtta koppar te eller fyra koppar kaffe om dagen gör susen för hälsan. Forskare vid Kings College i London har gjort en omfattande kartläggning som visar att det är klart skadligare att inte dricka kaffe jämfört med en eller två påtår. Även barn anses må bra av koffeinet, cirka en kopp snabbkaffe om dagen räcker för barnen. Forskarna anser att det kan vara nyttigare än apelsinjuice. I en studie på 26 500 medelålders rökare visade resultaten att bland dem som drack mer än två koppar kaffe om dagen drabbades 20 procent färre av stroke. Om vi enbart lutar oss mot denna kartläggning av 47 studier om koffeinets hälsoeffekter ser det ut som att kaffe är gott nog. Resultaten pekar på flera goda effekter bland annat på de stora livsstilsjukdomarna. Kaffe kan sänka kolesterolhalten och minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Mina personliga käpphästar som positiva kaffeeffekter är ju som bekant en högre träningseffekt vid styrketräning, koffeinet hämmar smärtan i muskelcellerna så att vi kan ta i hårdare. En lindring av träningsvärk är en annan bonuseffekt om man tar sin kaffedos efter träningspasset. Det finns givetvis en motsatt uppfattning också. Det svenska hälsooraklet Anna Skipper, som är totalt okänd mig personligen, har sin uppfattning klar. Hon anser att koffeinet är en beroendeframkallande drog. Vilka rön som hon lutar sig mot vet jag inte. Men hon hävdar att i det långa perspektivet så har koffeinet en uttröttande effekt på kroppen. Vidare anser hon att kaffebönan är fet och detta skulle göra att blodkärlen täpps igen och ger återförkalkning. Detta är ett gott nog att det finns alltid olika uppfattningar – där båda anser sig ha lika mycket rätt!

Ytan är inte mindre än djupet. Djupet är beroende av ytan, mycket mer än tvärtom. Ytan kan finnas utan djup – då blir den stum och sviktlös, tyst, men inte oduglig. Djupet kan inte finnas utan yta, utan ytan att utgå ifrån kan det inte finnas något som kallas djup. För att komma fram till djupet måste man utgå ifrån någonting som någonstans är befintligt och befintligheten finns bara på ytan. Det enda människan har gemensamt med andra är ytan. Det enda vi har ihop är det tydliga, ytliga. Djupet går inte att dela, där finns bara plats för en. Det är bara att se på hur människokroppen betraktas av olika terapeuter och knådare. Många har för sig att det bara finns en djup och en ytlig faschia. Men faktum är att för den som är insatt så finns det ofta fem lager av olika faschior på vissa muskelområden i en människokropp. Klassiska osteopater är en grupp som är välorienterade i människans lekamen. Kanske är det så att vi inte får ihop djup och yta för att vi inte orkar vara tillräckligt innerliga. Typ som Woody Allens klassiska citat. ”Jag blev relegerad från universitetet sedan jag fuskat i provet i metafysik; jag tjuvkikade in i själen på honom som satt bredvid mig.”

Världen är ett gungbräde! Långsamt växlar årstider, naturen har sin gång och attraktionens kraft finns mellan motsatserna; kallt – varmt, ljus – mörker. Laddningen finns i olikheter. Fast i dagens värld är könen alltmer lika. Tidsandan pekar mot att framtiden kommer att bestå av en enkönad population. Redan idag kan 23 procent av Sveriges kvinnor tänka sig att dejta en man som sminkar sig. Detta enligt källan Improverne.se. I mörkret blir tystnaden encyklopedisk, den kondenserar allt som hänt i mellanrummet mellan då och nu. Den ordlösa dialogen dominerar. Japan med sin starka kultur och tradition har varit föregångsland i mångt och mycket under tusentals av år. Nu kommer en markering från den industrialiserade världens smalaste folk. För att undvika ett metabolt syndrom som många västländer lider av så har myndigheterna lagstiftat om ett maximalt midjemått. Metabo kallar man åkomman bukfetma i Japan. Och har man bukfetma i kombination med högt blodtryck och höga halter av kolesterol, ökar risken påtagligt för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes. Kvinnor i Japan som är över 40 år unga får inte mäta mer än 80 centimeter om midjan. Gränsen för männens kulform är 85 centimeter. Riktvärdena är en decimeter lägre än de som vanligtvis används i övriga länder. Detta år planeras det tvångsmätning av 56 miljoner japaners midjemått! Detta är en markering och strategi. Vi får följa utvecklingen med intresse. Förhoppningsvis blir medeljapanen en vinnare i längden. Förmodligen är möjligheterna betydligt större än när det handlar om spel och dobbel.  ”Pengarna flödar från de otåliga till de tålmodiga”. Sagt av den amerikanske industrimagnaten och mångmiljardären Warren Buffet.

För att får ett bättre och hållbarare samhälle krävs det en insats från var och en av oss. Det finns många om, som är ett litet ord men väger tungt. Det är bara detta lilla ord som är skillnad mellan succé och fiasko. Vanmakt och lättsinne, är båda två delar av i livet i idrottens tjänst precis som i det är i alla andra situationer och funktioner. Eller för att citera en klok okänd tänkare. ”På vägen till framgång pågår alltid vägarbete.”

P.P