……nya mätningar har visat att månen inte alls är kruttorr. Det finns vatten i stenen eller vad det nu är som lyser upp vår tillvaro under mörka höstkvällar. Den nya kunskapen torde räknas som en framgång för expeditionerna till månen i den internationella potensmätningen. Det är ju en ständigt levande kamp mellan stormakterna att vara bäst i rymden. Nu har kanske den här upptäckten av vatten på månen förmodligen inte så stor betydelse för de flesta av oss i vardagen. Men visst är det spännande att den gamla klyschan alltid visar sig vara den mest korrekta. ”Sanningen är ett provisorium.” Det finns alltid miljoner skäl och anledningar att vara lycklig eller olycklig. Kungahuset har nu fått fem miljoner extrapengar i 2010 års budgetproposition för att gifta bort äldsta jäntan med hennes personlige tränare. Vigseln betraktas av vår regim som en statsangelägenhet. Dessutom får det halvunga paret ett nätt litet bostadsbidrag på åtta miljoner de närmaste två åren för att täcka fastighetskostnaderna för Haga slott. Det kommer säkert att räcka till ett litet hemgym. Det verkar vara en trend att gifta sig med den som är anlitad att försöka få någon att återerövra sin kropp. Anna Ankas framgångssaga började som lyxtränare till smörsångarens flickvän. Att det kan säga klick är ju en medialt omtalad tradition i vissa familjer.

Forskningen går framåt i ullstrumporna. Ofta kommer den fram till resultat som känns rimliga. En teori som har varit på tapeten är att skillnaden mellan smärta och klåda egentligen bara är en skillnad i intensitet. Men nu en amerikansk forskargrupp vid Washington University School of Medicine gjort en banbrytande upptäckt. Att smärta och klåda känns på olika sätt kan ha ett samband med att de färdas genom separata nervbanor. En slags livsnerv har internet blivit för dagens medborgare. En slags förlängning på vår förmåga att vara uppdaterade. Google är numera en del av vardagen för många av oss. Vad det är vi söker mest? Det finns det givetvis en pålitlig statistik från Google Trends. Svininfluensa, SF bio, Ticnet, sista minuten, Systembolaget, SMHI, Rusta, Hitta och Prisjakt är de mest frekventa sökorden i Sverige sommaren 2009. ”Det är inte allt som räknas som går att räkna, och inte allt som går att räkna som räknas.” Räknenissen Albert Einstein är mannen bakom detta citat.

Med didaktik avses i allmänhet all vetenskaplig och upplyst analys av och reflektion över undervisningens helhet. Didaktiken omfattar både själva undervisningen och inlärning i alla dess former.Att räkna är man generellt klart bättre på i Asien. Redan i femårsåldern kan barnen räkna fem gånger längre när det gäller siffror, detta i jämförelse med västvärldens nationer. Det kan nog vara bra att komma igång tidigt. Eftersom det är betydligt flera att räkna om man skall räkna alla. 32 miljoner fler män och pojkar än kvinnor och flickor under 20 år gamla uppskattas det finnas i Kina enligt en studie i British Medical Journal. Energimyndigheten har också spännande statistisk information. 3,6 miljarder glödlampor använder vi i Europa dagligen. Om enbart hälften av dem byttes till lågenergialternativ skulle koldioxidutsläppen minska med 23 miljoner ton. "Det sällsyntaste av allt är föreningen av förnuft och hänförelse." Voltaire är passande nog upphovsman till detta kloka citat.

I vårt jämställda samhälle råder det en viss obalans. I alla fall i brottsstatistiken. Kvinnor utför bara 5 procent av alla rån, 9 procent av all skadegörelse, 11 procent av all misshandel och 10 procent av alla olagliga hot. Det är som en man i tiden sagt, ”allt måste man göra själv.” En faktor som ofta anses vara en bidragande orsak till att männen toppar i all destruktiv statisktik anses vara styrkan eller procenten på drycken. Världens populäraste drinkbas är Vodka. Namnet kommer från ryskans voda, som betyder ”litet vatten”. Det som gör alkoholen svårstuderad i medicinsk forskning är att den påverkar i stort sett hela kroppens ämnesomsättning. Vissa personer känner av detta starkare än andra. De blir upphettade och hjärtat klappar fortare än vanligt. Om man reagerar så kan det tyda på en extra stor känslighet för alkohol. Det borde givetvis vara en varningssignal som man bör respektera och mana till en måttlig konsumtion. Detta är ingen lätt sak att inplantera bland fotbollssupporters. Men det nog en fråga som borde komma på agendan bland vissa lag. Det gäller att hitta en balansspelare mellan förening, spelare, styrelse och anhängarnas nykterhetsgrad. Huliganerna är inte tumörer som kan skäras bort från en förening. De är en del av dess blodomlopp. Lever på samma syre och finns där som en slags amöba, och omöjliga att skilja från riktiga supportrar. Då är frågan vad det är som skall agera balans i det här systemet. Minst två miljoner extra kostade visst bevakningen i samband med den avgörande fotbollsmatchen i Göteborg. Det är förstås gästande lags supporters som är den stora riskgruppen. Att kasta flaskor och burkar är inte värdigt eller respektfullt vid något tillfälle. Det är föreningens spelare och ledare som skall stå i frontlinjen och säga ifrån. Inte acceptera några övertramp eller snedsteg från fans. Jag anser det direkt klantigt att fira som en del målgörare med extrema gester framför en högoktanig och lättantänd klack. Glädjeruset kan lätt skumma över när omdömet är så avtrubbat. ”Kärleken är världens första och största atombomb”, skriver Björn Ranelid.

Bistra tider väntar nu för allsvenska fotbollslag med nya regler för beskattning av utländsk arbetskraft. Årets svenska mästare visar värdet av invandrare, jag betraktar laget liksom några andra allsvenska lag som rena rama invandrarlag. Utan att ha en total koll så tror jag att det måste vara ett slags svenskt rekord som visas upp av allmänna idrottsklubben från Solna. Spelare från flera världsdelar och många olika länder. Detta är ytterligare ett bevis för att invandrarlagen är de enda som kan konkurrera med Göteborgs (Blåvitts) fotbollsfabrik. Göteborg är en ledstjärna på att utveckla pojkar från småorter i bland annat Dalsland till toppspelare i allsvenskan. Men eftersom många lag har tappat i publik den här säsongen och förlorat intäkter så är läget ungefär som H.M. Munros citat. ”Alla respektabla människor lever över sina tillgångar nu för tiden, och de som inte är respektabla lever över andras. Några få begåvade individer lyckas göra bådadera.”  

För att sammanfatta denna fotbollssäsong så gör jag det bäst med en aforism av Björn Ranelid. ”Själen har inte några veck och vattentäta skott. Det är fullt möjligt att känna sorg och att njuta i samma ögonblick.” Det är idrottens vardag – när någon vinner så finns det så gott som alltid även en förlorare. Att acceptera faktum och se framåt med ett leende är som att tagit till sig dessa visdomsord från Sigmund Freud. ”Att vara totalt ärlig mot sig själv är en god övning.”

P.P