……..det är livet på en liftpinne om man anhängare till ett fotbollslag mitt i Sverige. Närmare bestämt i Östersund så har detta varit en tävling för alla. Syrianska IF lyckades att klara sitt kontrakt i norrettan utan hjälp från skoterlotterier eller andra underverk. Spelare, tränare, ledare, styrelse, funktionärer och supporters gjorde det tillsammans. I en mycket välspelad och bra fotbollsmatch utklassade man Karlslund från grannstaden Örebro. Segern med två mål var klart i underkant. Men vad gör det en dag när bara poängen räknas. Starkt att prestera så bra när det gäller som mest. Flera av våra pojkar gjorde sin absolut bästa match för säsongen. Sargon på högerbacken, Bobo Bola på topp och Aldemir på högerflygeln för att nämna några i ett för dagen mycket starkt kollektiv. Många var de som stärkte sina odds för att bli kontrakterade med något lag även nästa år. Det är bara för bröder och agenter att börja ringa. Som russinet i kakan så finns ju Sebastian Sallanto. Dribblern som kan göra mer med en fotboll än vad jonglörer klarar av på cirkus. Salle är en fotbollsunderhållare av högsta klass. Nu kom min profetia inför säsongen på skam – alltså den att laget skulle bli bästa lag i länet och staden redan denna första säsong i division ett. Lokaltidningens, reklambladets, länsförbundets ordförandes och alliansens lag Västerås SK Fotboll kom några pinnar före i både poäng och serien. Det är bara att gratulera föreningen med sin anrika historia till en fantastisk säsong. Och att man lyckats med sin målsättning att vara bäst i Västmanland. Att jag fick fel i min prognos gläder förstås den folkspillra som har oerhört starka känslor för länets regerande topplag. Jag kommer givetvis att ta konsekvenserna av min felanalys och sluta med att ha åsikter om fotboll och placeringar i framtiden. Förhoppningsvis finns det även andra siare som gör sådana katastrofala missberäkningar som följer mitt exempel och lägger ner. Jag gör dock som vanligt när jag begått ett misstag. Tänker en stund extra på Christoffer Columbus. Han som trodde att han hade upptäckt Indien. Att han kommit helt fel gav i alla fall en population ett namn och en världsdel en fantastiskt blomstrande framtid. Så nu är det bara att vänta och se vad min fadäs ger för konsekvenser för den lokala fotbollen. Björn Ranelid är en författare som jag ratat fram till hans senaste bok. Det finns många suveräna citat att hämta i Jag skänker dig mina vackraste ord. Det här är ett exempel. ”Fotboll och dikt lever av samma jord, luft och sol.”

Det är skilda världar i detta avlånga land. I ena änden spelar man fotboll, golf och matar änder året runt på parkbänken. I den andra änden så lämnar folket in sitt förslag på Konsum och här gissar man på gåtan när isen går på älven i juni månad. Och mitt i landet har man lämnat den hälsosamma och trevliga rörelseglädjen med att sitta på sparken året runt. Nu är det oljan som styr färden eller livet. Det är rättare sagt marknadsanpassat från med till motor. Ju flera som får sparken, desto färre är det som nyttjar sparken. Skoter är numera en livsstil. Allt flera gör sitt livs resa med gasen i botten. Nu räddade sig Östersund kvar i norrettan än en gång. Det var starkt gjort från ett svårt läge. Man gör det också på egen kraft inför en talrik publik på över 3000 åskådare! Precis som folkets lag i Västerås, som lockade klart över tusen anhängare. Som jag upplever det så är i stort alla fotbollsanhängare här på fotbollens bakgård och  mörker i U-län oerhört lättade idag. Hoppet lever vidare att Syrianska fortsätter uppåt och framåt mot fotbollens finaste salonger, precis som ”kusinlagen” i Södertälje. Det är ju som bekant numera två invandrarlag i Södertälje som tillhör landets topp 20 bland fotbollslag. Västeråslag har en lång resa dit. Att det inte är pengar och åter pengar som betyder mest visar en del lag den här säsongen. Mjällby och Åtvidaberg till allsvenskan. Degerfors och Öster till superettan. Samtliga dessa lag har varit där tidigare och har både kultur, tradition och en stark lokal förankring i sin bygd med sin fotboll. Inget av lagen har privatsponsorer med överfyllda plånböcker. Jag är oerhört glad för dessa lags framgångar. Ytterligare några uppstickare har kvar sin chans i spännande kvalspel. Brage, Skövde och Assyriska har alla chansen. Mera Ranelid för att belysa möjligheterna för oss alla. ”Zlatan Ibrahimovic är ett levande bevis på möjligheternas ljusbågar som sträcker sig högt över avunden och rädslan för språnget.”

Om ännu flera så kallade landsortslag skulle klättra på bekostnad av huvudstadslag så blir det förstås ett jävla liv på experter och rubrikmakare. Lasse Anrell har redan börjat värma upp sina tangentbordsfingrar som givetvis alltid får ett fritt spelrum i media. Han som förefaller vara en slags medial storebror till Fredrik & Filip. Anrell är ett självspelande piano och åsiktsmaskin på landets största tidning. Det var länge sedan jag läste hans krönika senast. Men nu fastnade för rubriken och fann den här djupanalysen över svensk fotbolls utveckling. Jag väljer ett potpurri av hans som vanligt övervattnade analyser. Att vi har lag från mindre orter som erövrar plats i våra högsta serier är inte bra, enligt Anrell. Han vill se färgstarka storstadslag med supporters som uppträder som mentala kalhyggen. När jag läser Anrell så förstår jag varför jag i mesta möjliga mån undviker att läsa hans alster. Att han över huvudtaget har en ledande position bland krönikörer visar att vi har en betydligt större brist på journalister än fotbollslag. Det kommer att vara en lång ohyggligt ödslig säsong där vindarna kommer att vara lika snåla som kalla bland de fåtal korvförsäljare som befolkar våra läktare. Fotbollsallsvenskan kommer att ha negativ sexuell utstrålning 2010.  Om allsvenskan de senaste åren klassats som Europas 32:a liga kvalitetsmässigt och ekonomiskt kommer den nästa år att vara världens sämsta liga med världens sämsta ekonomi. Strax efter Islands, Lettlands och Afghanistans. Inga huliganböter längre att finansiera Lagrell portvinstå med. Inga derbyn, inga bengaler, inge kul alls. Förbundet borde betala ut eldunderstöd till de få ultrasfans som fortfarande finns kvar så att de åtminstone värmer upp några matcher på läktarna. Utan bengaler dör svensk läktarkultur.

Nu väntar en spännande tid både lokalt och nationellt när många aktörer skall byta plats med varandra. Både tränare och spelare vill förstås komma i den miljö där de har störst glädje och framgång. Helt klart förefaller det som om många spelare i den här delen av norra Europa helst vill ikläda sig fotbollskläder från Umbro som har solens och höstlövens färg. Särskilt en dag när publiken höjer temperaturen och får regnet att upphöra enbart med positiva vibbar. Jag tror oavsett vilka som blir kvar eller vilka som kommer att ansluta till Syrianska IF, att laget förmodligen inte är laget som har mest problem att brottas med framöver. Den lokala fotbollsalliansens överhuvud har satt ner klacken och markerat sin power i föreningen som är bäst i länet. Det har fått konsekvensen att viktiga och betydelsefulla fotbollspersoner tagit klar ställning och bestämt sig för att inte vara kvar i ledbandet, även om det är världens bästa Carlsson. Eftersom min styrka i fotbollsvärlden är ledband så förstår jag värdet av ett fungerande ledband. Sex centimeter korsband påverkar både kropp och själ. Dessutom blir hela laget och föreningen lidande när bandet brister. Ett korsband eller ett ledband har samma roll i ett fotbollsben som typ hostmedicinen Noskapins gamla reklamslogan från 1980-talet. ”Hostar en så sover ingen.”

"Stort begär är ändlös fattigdom." Det är ett indiskt ordspråk. Det är också tunga ord som säkert platsar både i många styrelse- och vardagsrum.”Tung är du” brukar målspottaren Menhal säga när någon gör något bra. För att belysa fotbollens position passar det fint att avsluta fotbollssäsongen med förhoppningen att Göteborg vinner SM-guld och med Ranelids ord. ”När jordklotet krymper till en fotboll sträcker sig sömmen i lädret över alla kontinenter, hav och berg.”

P.P