….på komposten. Det är igenkännandets glädje att leva i en klimatzon med årstidsväxlingar. Just nu får löven leva ut hela sitt register av färger som inte bara är olika nyanser av grönt. Det är vackert att vara bland träd året runt. Höstlövens fall från sina grenar är fjäderlätt även om regndroppar kan ge en viss tyngd. En människas uppgång och fall kan ofta ses i liknande färgnyanser som ett lövs. Man blommar ut i en enastående grönska och bara växer till sig så att alla sinnen berusas av skönhet, framgång, välgång och färgprakt. Sedan kommer en tid av stabilitet innan det är dags att återvända till kompostens värld. Om livet haft sin gilla gång utan större och uppseende väckande framgångar eller motgångar så är ett ”standardliv” för oss ganska likt ett träds livscykel. ”För själens hälsa är de små, ja till med de minsta glädjeämnena av stort värde.” P W V Keppler är upphovsman till det citatet som är så sant så sant. Men detta budskap kräver en träds stadga för att förstå och känna sig tillfreds med. Av olika anledningar söker vi människor alltid efter lösningar på ett annat plan. Därför är en del av vår biologiska art är inte bara ett stillastående träd. Några växer till en gränslös nivå, ofta är dessa vanliga kött- och blodskapelser uppskrivna och haussade av media. Människans fall blir alltid mycket tyngre än lövens. Störst blir det för de som flyger fram i vår tillvaro med lånade fjädrar och är ståtligare än alla andra. De som går på, precis som påfåglar. Deras fall när fernissan flagnat blir alltid gigantiskt stort. Några lyckas kravla sig upp igen men för de flesta blir det ett liv utanför strålkastarna i framtiden. Det är både artister, politiker, entreprenörer, forskare och idrottsstjärnor. Speciellt hårt drabbas några grupper av samhällets och mediernas fördömande. Det är först och främst idrottsstjärnor som har dopat sig till framgång. De är evigt förkastade. Sedan är ju frågan om varför ingen större ansträngning görs för att släpa fram tränaren och läkaren är ofta är de som förser idrottshjälten med den otillåtna tillsatsen för att öka prestationsförmågan. Det är många som skall leva lyckligt och väl på guldkalven som bara skall hoppa, kasta, springa och dribbla så väl att miljonerna tickar in. En annan grupp som blir totalt fördömd är vetenskapsmän som fuskat med sina resultat. Här finns det kända fall där forskningsresultat som presenterats och har genererat så stor framgång att det till och med blivit ett nobelpris. En sådan forskare blir persona non grata för evinnerlig tid. Det är en brutal konkurrens även i den här världen med de skarpaste hjärnorna. Nu är det åter dags för en tid där de främsta bland de framstående skall premieras med årets nobelpris. Den traditionen är lika välkänd som höstlövens fall.

Jag tycker nog precis som den breda allmänheten att de alternativa nobelprisen kan vara litet roligare och enklare att genast förstå och begripa. IgNobelprisen detta år som precis delats ut i Boston är inget undantag. Syften med prisen är att först få dig att skratta och sedan att tänka. Ack så tänkvärt. Årets fysikpris gick till två amerikanska forskare som har räknat ut varför gravida kvinnor inte välter. Evolutionen har löst övergången från fyrfota gång till tvåbent för människan med att göra vår ryggrad svankande. Det är värt att tänka på när många inte vill att vi ska kuta och svanka. Men se detta är både normalt och nödvändigt. Veterinärpriset är en knäpp på näsan till EU som infört siffermärkning på kor. En ko som har ett namn mjölkar nämligen bättre än en namnlös ko. Kemipriset till mexikanska kemister som kommit på hur man kan tillverka diamanter av vätskor, till exempel av tequila. Då kan man verkligen kalla en dryck för hårdvaluta! Hela prislistan är en rolig och underhållande vetenskaplig kunskap så jag kan rekommendera att studera alla vinnande bidrag närmare.

På dagens agenda för alla politiker och företrädare för de olika demokratiska länderna är ekonomin en het potatis. Överallt vänder man på alla stenar för att hitta den vises sten och kloka råd för att stimulera sin alltmer hungrande population. En som kunde både sina repliker och spela sin roll väl, det var den förre presidenten Ronald Reagan. Det här citatet är enkelt och mycket underhållande. Det är ett faktum att citatet även påminner ganska mycket om vad som trummas ut mer eller mindre i klartext av dagens huvudmän. Retro är ett ledord i tiden, det är fint att återskapa tidigare produkter och modeller, så är det bara att se det som om allting är repriser. ”En regerings syn på ekonomin kan sammanfattas i några korta fraser: Om det rör sig, beskatta det. Om det fortsätter att röra sig, reglera det. Och om det slutar röra på sig, ge det subventioner.” Denna eleganta formulering kunde nog vara hämtad från många olika statschefers eller finansministrars dagbok i den civiliserade världen med marknadsekonomin som grundbult. Men det finns även vindar som tyder på att nya tider är på ingång och med det nya ledare som Barack Obama. Det är inte för inte som han enligt uppgifter får en mängd mordhot dagligen. Förändringar är smärtsamt och svårt för människor. Men Obama har i alla fall deklarerat ett budskap med ny innebörd. Mina drömmar blir också mina mål i livet kan man sammanfatta det engagemang han eftersträvar att kunna genomföra.

Veckans viktigaste jakt är inte älgjakten. Nej, det blir givetvis jakten på en plats i fotbolls-VM nästa sommar. För Sveriges del faller avgörandet i Köpenhamn lördagen tionde oktober. Jag tror och hoppas på att Danmark skall klara av att vinna gruppen. Oftast har publiken på en fotbollsmatch bara ett önskemål. Och det är att rätt lag vinner, alltså det egna laget. Man bryr sig inte om hur det ser ut eller om det är rättvist. Nu är inte fotbollspubliken lika välutbildad som den publik som går på musikkonserter. Men även dessa har blygsamma krav, i alla fall om man tolkar citatet av Thomas Beecham. ”En orkester har två gyllene regler: starta samtidigt och sluta samtidigt. Publiken skiter fullständigt i vad som händer däremellan.”

Start och stopp det är vad som gäller för både sport och andra kulturformer. Det är ord och inga visor. Därför kan detta citat av Dennis Potter bli veckans slutord vara en passande övergång tillbaka till verkligheten. ”Problemet med ord är att man aldrig vet i vems mun de har varit.”

P.P.