………..vet nog de flesta som bestigit en högre topp någon gång, eller haft en toppkänning i idrott eller någonting annat. Men det kan även blåsa full storm längst nere på botten. Detta trots att det kan se kav lugnt ut på ytan. Underströmmar finns inte bara i havet, de förekommer överallt. Framförallt inom sporten som själv utnämnt sig till att vara världens största idrott. Uefa utreder nu uppgjorda matcher i sina egna tävlingar. Uppemot 40 fotbollsmatcher i kvalen till Champions league och Uefacupen kan ha varit uppgjorda de senaste åren. En målvakt som flyttar stolpar. Alla försöker filma till sig straffar och fördelar i matchsituationer. Publik och spelare skriker sig hesa för att en motspelare skall få ett kort, gult eller rött. Korten förefaller vara viktigare i fotboll än i kortspel. Det är kanske inte så konstigt att lag rasar ihop som ett korthus ibland. Att bottensatsen är grumlig, det är säkert en erfarenhet som gjorts av alla som kommit i kontakt med någon typ av hemmagjort vin. Ännu grumligare är denna ”bottensats” när det gäller individerna som påstår sig älska sitt eget fotbollslag mer än hata motståndarna. Detta är givetvis så dumt så att det inte ens kan bemötas. Det finns en handfull lag i Sverige som har detta starka stöd i ryggen från hängivna unga män, evigt unga. Stockholmslagen som står på perrongen och väntar på tåget till superettan har fått känna av gruppens kraft senaste veckan. Makrillarna har visat sig ha ett stim av fula fiskar som finns där nere i dyn och letar efter likasinnade lekkamrater. I våra lokala serier har vi bara en gruppering som belastar oss skattebetalare med extra kostnader var dom än sitter och står. Förutom högrisksstämpeln så genererar den skapande andan hos pojkarna en trygg sysselsättning för klottersaneringsbranschen. Nog om medaljens baksida. Alla mynt har ju sina olika sidor. Och kanten är lika viktig för ett mynt som den är för en pizza och ett framgångsrikt fotbollslag. Det är ju själva kittet som håller ihop det hela.

Sportsligt sett så har Västerås mest intressanta och underhållande fotbollslag Syrianska IF haft en svart september. Märkligt nog förefaller den sammanfallit med Ramadan? Det finns ingen realistisk koppling till denna händelse förutom tidsperioden och den kulturella mångfalden som föreningen representerar. Kanske kan jag försöka se ett samband till vad som hävdas av somliga skriftlärde, ”under ramadan ska frid råda.” Och fridfullt agerande i försvarsarbetet är precis vad laget i solens färger har gjort ett antal matcher i följd. Senaste matchen i Umeå startade även den i givmildhetens tecken. Flera insläppta mål i inledningen. Glädjande nog har Menhal Muqdisis näsa för målet återfått sitt väderkorn. Två nya mål och den överhängande pilgrimsvandringen med andra bettlare är eliminerad. Nu lämnar vi i alla fall den nionde månaden och går in i slutspurten av seriespelet. Syrianska IF kommer att klara sitt kontrakt med egen kraft. Det finns tillräckligt många duktiga ledare och bollspelare i laget. Att möta topplagen är enbart positivt. Nu kan man påverka både topp och botten. Jag ser fram mot att få se Degerfors. Ett av mina favoritlaglag från begynnelsen. Tyvärr får DIF åka hem och vinna serien i de sista matcherna efter mötet här i Västerås mot Syrianska. Här blir det förlust i en trevlig och underhållande match mellan två spelande lag. Och jag hoppas verkligen att det blir en revansch mot Brage som vi haft svårt mot de senaste åren. Brage behöver vara kvar i denna serie och få en angenäm konkurrens av sin lokalkonkurrent Dalkurd nästa säsong. Jag vet av erfarenhet att man inte lär sig något av erfarenheter. Men ett lär man sig, det är så att verkligheten överträffar alltid dikten. Så mitt tips är redan nu att Dalkurd vinner ettan nästa år, trots svårt motstånd i första hand från lagen som trillar ned från Superettan.

 Om min analys för Syrianskas septemberinsatser var långsökt så är den desto mer logisk för alliansens lag i staden, VSK, så får nog kalla det eftersom det numera inte bara är tre lokala klubbar utan även några Stockholmslag som bildar lagets olika stödjeben i kampen om poängen. Men detta lags framträdande följer precis mälargösens lekperioder. Går till botten från midsommar för att åter börja vara på lekhumör från september! Jag skulle nog råda tränare och ledare att börja snegla mera på naturen och få naturlig förklaring till formtoppar och -svackor. I den lokala fotbollen har Skiljebo (laget får en hyllning i teaterföreställningen Mig äger ingen) vaknat till under hösten och spelar så som laget har kapacitet att prestera. Man kommer att ta en fin andraplats i serien för andra året i följd. Nästa år finns det inget hot mot laget, om man får behålla de flesta spelarna. Det är egentligen bara den haken att om universalgeniet Braxingen skriver upp laget för mycket före säsongen, då kan cirklarna rubbas. Annars är det bara Braxingen av fotbollsbevakarna lokalt som har orkat hålla tempot hela säsongen. Med sin idoghet gör han analyser, krönikor, matchreferat och föreslår spelobjekt. Pojken har en framtid på nätet.

Alla var vi afrikaner från början. De som vandrade norrut fick med tiden blekare hud. Vissa blev helt vita. Vad det nu skulle vara bra för? Genom att spåra generna bakåt i tiden har forskarna funnit våra äldsta förfäder. De levde på den afrikanska savannen. Nya studier av DNA från stenåldersgravar visar att dagens invånare i Skandinavien till stora delar härstammar från invandrare som kom hit så sent som för 4000-6000 år sedan. Den folkspillran har från begynnelsen ökat till en mångfald av människor från olika kulturer. Det finns idag över en miljon invandrare i Sverige. Många är medlemmar i olika föreningar och sammanslutningar. Jag själv är en av tre miljoner medlemmar i en förening! I Coop alltså! Det ger också nya möjligheter om man förstår att träd är urminnes biologisk mångfald. Starka rötter och kontakt med sitt ursprung och historia gör att träden är något som vi alltid kan luta oss mot. Precis lika viktiga som träden har invandrarna kommit att bli för det svenska samhället. Och nationens fotbollsutveckling i synnerhet. Och både träd och fotboll är livsviktigt för vår existens. Träd ger frukt. Träd är både kraft och tid. Träd kan hela människor som är i obalans. Budskapet från idrottsrörelsen till var och envar är – träd fram. Fotboll och idrott ger glädje och gemenskap. Det finns plats och möjlighet för att hitta en roll inom idrottsrörelsen. ”Alla som vill oavsett nationalitet, religion, ålder, kön, sexuell läggning, samhällsgrupp samt fysiska och psykiska förutsättningar, får och ska kunna vara med i idrotten. Detta är fastställt i första kapitlet i RF:s stadgar. Brott mot detta kan innebära uteslutning från RF.”

Vem i hela världen kan man lita på? Det är en otidsenlig frågeställning som åter igen upplever en renässans. Hoola Bandola Bands gamla sjuttiotalshit har kommit ut i bokform. För den oinvigde och relativt unge samhällsmedborgaren kanske det kan behöva tilläggas att det handlar om en musikgrupp som inte såg pengarna som viktigast i sitt arbete. Det handlade om engagemang, solidaritet och rättvisa mellan alla människor. Helt enkelt sådana värdeord och värderingar som många bara kommer i kontakt med under barndomen i söndagsskolan och vid konfirmationen. De största hotbilderna i vår tid anses vara fattigdomen och klimathotet. De har också ett nära samband. Mer än var tredje människa på planeten Tellus har idag inte tillgång till toalett. 2,6 miljarder människor uträttar sina behov utomhus, för att de inte ens har tillgång till enkla dass. Fotbollen har även den samma typ av hotbilder. Fattigdom i både kapital och humankapital samt ett klimathot som skymta i personkemi och flockbeteende.

Motvind och snålblåst är något som många människor kan känna av under årens lopp. Vinden har en förmåga att blåsa extra kraftigt när det handlar om folk som svävat upp mot toppen med lånta fjädrar. Och denna exklusiva skara av uppkomlingar och nyrika människor har en ständig påfyllning av rookies. Jag är samhällsintresserad och road av allmänbildning och människor i största allmänhet. Ja, då kan jag lätt känna igen ett mönster hos dessa individer. ”Tomma tunnar skramlar mest brukar man säga om en del av aktörerna.” Ordets makt och vanmakt. Det är inte bara titeln till Jan Guillous senaste bok. Hur ofta har vi inte haft toppnamn i sin sport som kraftigt fördömt någon annan som sitter där och sprattlar med orent kiss i urinen. De som varit mest högljudda och fördömande har senare visat sig ha orent mjöl i sin egen påse. Då blir fallet stort och totalt. Det är också vardagen för många bloggarhjältar. Utan skyddsnät så kastar sig ett stort antal mer eller mindre välslipade individer ut på sin blogg med åsikter och tyckande. Arne Ankas klassiska citat är något jag ofta kommer att tänka på när jag läser eller hör vissa skarpa uttalanden. ”Att prata innan man tänkt är som att torka sig i röven innan man skitigt.” Yttrandefriheten är dock oerhört viktig och en angelägen hörnpelare i vår demokrati. Även de mest odemokratiska och vinklade åsikter finner en spelplats på internet. Ofta livligt påhejade av likasinnade.

All uppmärksamhet anses vara bra. Ett exempel är när någon offentligt stark kulturperson ger sig på och skapar stora rubriker om någon annans konstnärliga gärning. Denna attack ger då mervärde till båda två, de säljer sina böcker och shower till betydligt flera. En slags växelverkan! I vår Kalle Ankavärld är det stor brist på hjältar. Att Anna Anka generöst visat upp sitt hem och berättat om sin regelbundna avföring med mera är en hit. Paul Ankas turné till Sverige i november är ett gott exempel på mervärdet. Jag blir förvånad om den inte redan är en given publiksuccé. Frågan är alltid – vilken är den starkaste drivkraften för just den här individen att förnedra sig själv och sin omgivning för att klamra sig fast på toppen? Är det uppmärksamheten, att bli sedd? Är det pengar och makt? Eller är det kärlek och omtanke? Är det bitterhet och avund? Är det brist på vaccin och/eller överkonsumtion av handsprit som får fingertoppar att brinna och hårtoppar att glöda? ”Du ska helst vara lång, rolig och inte lukta alltför illa. Då ligger du bra till – hos kvinnorna.” I en kommande bok av några psykologer avslöjas vilken typ av män som kvinnorna helst har sex med. Är det när man saknar de här förutsättningarna som hjärnan löper amok och spelar en och annan tänkare ett spratt? Frågorna är många och svaren desto flera.

Mannen, myten och legenden Anders Carlsson som är ordförande, ledstjärna och språkrör för den sportsliga antagonisten VSK har reagerat. Han är en ekonomisk tungviktare i sin förening och äger både sanningen och information. I sin blogg http://anderscarlssonvsk.blogg.se har han lagt ut sina åsikter om hur andra fotbollsföreningar sköter sin verksamhet. Som en temaserie avslöjar han brotten som skakade Sverige. För min egen del, som har levt i landet Sverige i femtio år och är påtagligt intresserad av samhälle och historia så är detta ett intressant grepp med privatspanare. Carlsson har blivit en fotbollens Ebbe Carlsson. Han utreder invandrare i vad jag skulle kalla typ ”ekonomisk dopingspåret.” Syrianer i synnerhet och kurder har väckt Carlssons intresse, engagemang och förmodligen även en gnutta ilska. Alla grepp är tillåtna om man för en debatt på sin egen bloggsida.  Han skriver att han har fått över 300 kommentarer samtidigt som han enbart publicerat ett 30-tal utvalda. Givetvis mestadels likasinnade och många av dessa i mitt tycke människor som i Tage Danielsssons underbara kåserier skulle betraktas som samhällets olycksbarn. ”Innan man är riktigt säker på en sak så är man ofta tvärsäker” är min analys som lekman av kommentarerna.

Vad som det huvudsakliga syftet med den här granskningen vet nog bara Carlsson! För mig som utomstående känns det som om det är ett sätt att försköna den egna verksamheten genom att förmörka andras verksamhet? Så länge det inte finns några konkreta fakta eller bevis så är det här enbart är ett fritt tyckande?  Och vem vet? Troligen kommer det inte leda till annat än hets mot folkgrupp med en annan etnisk bakgrund. Ett citat från bloggen; ”Jag har pratat om två invandrarklubbar i denna text men vill nogrannt påpeka att detta fusk är utbrett bland så kallade svenska klubbar också.” Om man skall betrakta privatspanare Carlsson seriöst, då måste givetvis Carlsson ta bladet från munnen och nämna alla svenska klubbar också som han säger sig känna till. Till dess vill jag nog mest se dessa skriverier som strunt, obetydligheter, vilket är ett ord som är känt sedan 1651. Ordet kommer från lågtyskans lapperi: som betyder lagning, fuskverk.

Nu går seriespelet vidare och vi får en spännande höst innan placeringarna är fastställda. Personligen hoppas jag att Göteborg eller Kalmar vinner allsvenskan. Dessutom skulle jag önska att Åtvidaberg gör Mjällby sällskap upp till allsvenskan. Det skulle vara roligt om ett lag från Södertälje eller Sundsvall kunde slå ut ÖIS i en kvalserie och bredda allsvenskan nationellt. Och från vår division ett norra hoppas jag att Degerfors kommer upp till Superettan. Kulturbärare är viktiga i alla branscher. Kvalplatsen går förhoppningsvis till näst bästa laget. Vilka lag som åker ur serien avgörs inte definitivt förrän i sista matchen. Jag tror att Syrianska IF slår Karlslund i sista matchen och kommer att klara kontraktet med detta. Jag ser gärna att Enköping klarar sig kvar i serien. Man har visat sig ha en större kapacitet att komma uppåt i seriesystemet än Västeråslagen. Så därför hoppas jag att Enköping slår VSK idag. Jag ser inte alls på ”mitt” lag i första hand utan har nog mera global bild av fotboll och idrott många gånger. Enköping behöver ett lag i ettan. Örebro har ett överflöd av framgångsrika fotbollslag. Och jag hoppas verkligen att Danmark kommer att klara av VM-kvalet, som en retroaktiv rättvisa. Det här är mina personliga åsikter och de står jag för. Som ett sportsligt och kanske inte helt ovanligt inslag i min vardag kan jag nämna att förra året när Syrianska IF spelade en avgörande seriefinal mot Skiljebo SK. Då gick mellan omklädningsrummen före matchen och i halvtid och tejpade ihop nyckelspelare i respektive lag. Ett sportsligt sätt är för mig ett viktigt motto.

Apropå mina tankar om Enköpings vara eller inte så är det här ett dagsaktuellt citat från Anders Carlssons blogg där han funderar över hur jag och andra resonerar. ”A-laget tränade idag på morgonen inför morgondagens match mot Enköping. Efter oss kom Syrianska Kerburan som skulle spela en plojmatch mot en sponsor. Våra A-tränare upptäckte en helt ny sida hos några Syrianska ledare som kom fram och var trevliga och önskade VSK Fotboll lycka till. ”Jag önskar er lycka till av hela mitt hjärta” var ett utryck som användes. Jag tror till och med en VSK-hatare som sjukgymnast Pentti håller på VSK Fotboll imorgon! Även om det med säkerhet då innebär att hans profetia (som han tjatat om i flera år) att Syrianska Kerburan skulle bli bästa Västeråslag 2009 går i graven vid VSK vinst.”

Tja, vad säger man om denna snusförnuftiga analys? Jag deltog vid den lekfulla och glada tillställningen där huvudsponsor Westinghouse hade mönstrat ett lag som verkligen såg ut att ha roligt på fotbollsplanen. En småtrevlig och underhållande match blev det, många tekniska finesser av båda lagen. Eftersom jag ändå är igång så kan göra några tillrättaläggande kommentarer till ovanstående tankar av Carlsson. Det råder ett mycket gott förhållande mellan flera tränare och ledare i våra föreningar. De är personliga vänner och har haft fina fotbollsupplevelser tillsammans. Och jag är säker på att flera idag verksamma ledare i VSK, VIK och GIF kommer att återkomma till Syrianska någon gång i framtiden igen. Att jag skulle hata VSK är ju en konstruktion av någon som jag inte känner till. Det finns fragment i föreningens organisation som har värderingar som jag inte delar. Nummer 12 i laguppställningen är en. Under mina år i Västerås har jag träffat många människor som är bland de bästa jag någonsin kommer att möta. Men jag har även stött på några få som är de sämsta jag någonsin kommer att träffa under min livstid. Sånt är livet!

Mig äger ingen är en fantastiskt bra historisk betraktelse över Västerås förändring. Regissören och skådespelarna lyckas fånga tidsförloppet från sextiotalet till detta årtionde på ett gripande och intressant vis. Det blir så tydligt vilken betydelse invandringen haft för stadens utveckling. Man kan också se förändringen så tydligt. VSK fotboll känns som Metallverken och delar av stadens historia som är svårt att blåsa liv i igen. Jag såg många olika parallella bilder av dåtid och nutid när jag såg premiärvisningen. Att jag inte är en överentusiastisk anhängare av VSK är en känsla som jag delar med många. Det är ingen tillfällighet att laget enbart lockar 1056 åskådare med fri entré. En banal träningsmatch i ishockey lockar på sämre speltid samma dag flera betalande åskådare. Det är kanske en viktigare information till föreningen än att jag inte är med på båten. Produkten som serveras måste vara underhållande och positiv. Det är många vanliga människor som tycker att Syrianskas matcher är trevligare och roligare tillställningar att gå på.

Efter att under ett antal år med många fantastiska ledare och spelare i VSK, så var det faktiskt en match mot Enköping i början 2000-talet som fick mig att sluta med ett närmare samarbete med VSK. Toppmatch i Superettan på Enavallen i Enköping. Försvaret sponsrar matchen och det är mycket folk och en trivsam lördag eftermiddag. Titti Sjöblom sjunger nationalsången före matchen. Då händer det som egentligen inte finns på kartan. VSK-klacken börjar sjunga under nationalsången, jag tror faktiskt att det var enda gången under den säsongen, som förresten var riktigt framgångsrik sportsligt för VSK med ett mycket bra lag. Ingen av dagens spelare hade platsat i startelvan. Vad sjunger Aros gosskör? ”Hata Djurgårn, hata Djurgårn” vi som står uppställda och stolta tittar på varandra och skäms. Det är en anledning till att inte vara med i en organisation där fansen får hållas utan att ansvariga säger ifrån. Detta är ett citat från ordförande Carlssons blogg som förtydligar min uppfattning ”Du är en kung , en kung som höll turkarna långt ifrån arenan och samtidigt krossa vi dom på plan.......man önskar att sverige hade en sån kung........love u Carlsson 2009-08-31 @ 21:07:13 Postat av: KING

Det finns alltid plats för eftertanke. Det här citatet av en West Ham-supporter i rättssalen efter årets skandalmatch mot Millwall är stort och välformulerat. ”Jag är ingen huligan, jag råkar bara vara idiot.”  Eftersom jag började krönikan med fotbollsanhängare så passar det bra att avsluta med ett mycket bra citat av ledare som vinner stor respekt. Det är Hammarbys ordförande Staffan Thorsell som sa detta efter matchen som spårade ur mer på läktaren än på planen.”Med sådana här anhängare vet jag inte om vi förtjänar att vara i allsvenskan.”

P.P