…………allting går igen och nu är det klart en trend att återanvända. Loppis och second handbutiker är heta. Gammal kunskap blir som ny i ny förpackning. Helt plötsligt är det inte fel med erfarenhet och att kunna sin sak från grunden. Branscher som hantverkare har brist på arbetskraft med många års yrkeserfarenhet. Äntligen skulle jag vilja säga börjar nutiden förstå att dåtiden är viktig för att samtiden skall vara i en balans. Begagnat har fått en upprättelse. Många människor gifter om sig idag med någon som tidigare varit gift. En del uppger till och med att de träffat en bättre begagnad man eller kvinna. Man talar om sin nya relation på samma sätt som om bilar eller hus. ”Har bara haft tre ägare tidigare, i skick som ny.” Upptrampade stigars värde växer och vi förstår att vi är som älgar, går i samma spår. Världens äldsta fotspår som har varit övertäckta sedan 1995 har öppnats för besökare. 14 av de 3,6 miljoner år gamla fotspåren i Tanzania kan nu betraktas.  Nya intressanta spår i finanskrisens spår rapporteras från underlivet. En tillförlitlig metod att se konjunkturens svängningar är försäljningen av herrkalsonger. Vid nedgång minskar försäljning och när vinden vänder mot bättre tider så ökar försäljningen av dessa benkläder. Och nu rapporteras från Washington att försäljningen har ökat och dessutom ökar framförallt även försäljningen av flerpack av alla typer av herrtrosor. För inte så länge sedan värderades ofta även vissa lokaltidningars innehåll, omfattning och kvalitet i liknande måttstock. En dålig tidningsprodukt klassades som ”gubbkalsongen – där står aldrig någonting.” Lyckan är inte längre det som är nytt.  Lyckan kommer och lyckan går, lycklig den som lyckan får. Och Sverige får allt som oftast lyckan i fotbollslandskamper. Den gamle och utskällde förbundskaptenen Lars Lagerbäck, en magiker som trollar fram matchvinster ur sin trollkarlshatt regelbundet. Konstigt nog har ingen tidning publicerat bild och fabrikat på hans turkalsonger. Precis innan slutsignalen händer det igen i Budapest. Knivarna var vässade. Alla krönikörer och tyckare skulle bara trycka på ON-knappen och utse hans efterträdare. Suck! Svenska journalister med sunt förnuft är en bristvara. Det finns ingen och kommer aldrig finnas under den närmaste 50-årsperioden någon som kan matcha Lagerbäcks resultat. Om vi skall hitta liknande ledare och spelare – då får vi titta bakåt i tiden. ”Ett vänligt ord är som en vårdag.” Det är ett passande ryskt ordspråk som jag rekommenderar media att använda sig av varje dag när de skriver eller pratar om Lagerbäck!

I nybörjarens hjärna finns det många möjligheter, i expertens är det få.” Jag måste tillstå att Buddha´s Lilla Instruktionsbok är en riktig klokbok. Så här vardagskloka tankar växer inte vilt i vår digra bokskog. Förmodligen är detta kärnan i Lagerbäcks framgångar. Han är fåordig med diverse hokuspokus. Enkelt och elegant så vet han att det finns bara ytterst få möjligheter för ett svenskt landslag att lyckas. Nu får vi se om landets finansminister och övriga kollegor till honom i omvärlden kan tänka enligt den här instruktiva klokboken. Att satsa rätt i krisen är vad ekonomiskt sinnade människor lägger sina pannor i djupa veck idag. Nya spelplaner förväntas växa fram där vissa branscher står som segrare. Miljö, kunskapsinnehåll och kommunikationsteknik nämns som möjligheternas marknad. Nudging är ett nytt ord som vi skall lära oss eftersom det betraktas som en tydlig trend. Det innebär i praktiken att stater hjälper företag och branscher genom att ”puffa på”. Jag kan nog inte se att det här innebär någonting nytt. Det är väl bara nykonstruktion av benämningar på vad som händer och sker. En slags smygsocialism kallar jag det eftersom det är idag fult att använda ord som socialism och kommunism.

Även om det gamla dominerar och är mest eftertraktat idag så kommer det fram nya saker som vi som är äldre än tjugo år inte kommer att bli bra på någon gång. Ett exempel är datorspel. Det förefaller vara en nisch för unga företagare. Det finns idag över hundra svenska spelutvecklingsföretag i Sverige. Dessa omsatte förra året drygt 1,2 miljarder kronor varav 99 procent gick på export. Sverige har därmed tagit en ledande internationell roll i spelutvecklingsbranschen. En del av framgången är att de svenska spelföretagen från början varit globalt inriktade, eftersom den svenska marknaden är så liten. För mig som fortfarande enbart spelar med schackbräda, killelek och vanlig kortlek så det en helt okänd värld med datorspel. Förmodligen kommer det även att så förbli vad beträffar mig själv. Men det är nog en generationsfråga och säkert betydligt mera ekonomiskt givande än att tillverka kortlekar med klöver, spader, ruter och hjärter som figurer. Retron har inte hittat hit ännu.

Framtidsbranschen för dagen är vaccin! Det är oerhört lönsamt för alla de olika företag jorden runt som tillverkar den mest efterfråga produkten för tillfället. Det kommer att bli intressant att följa om det blir en svart marknad av vaccin, som bara de som har råd kan köpa före den allmänna tilldelningen. Som ringar på vattnet av den här medialt snabbt spridande farsoten kommer även andra att skörda guld. Vi kan också förvänta oss en hamstring och svart marknad av en nygammal vara. Spriten är åter på allas läppar. Fast i den här vändan är det inte den etylen som skall bedöva kropp och själ och skänka en stunds sinnesfrid för vår tids medborgare. Nej, det är sporer, porer och bakterier i våra händer som skall bedövas eller helst utrotas totalt. Handsprit är dagens hårdvaluta. Företagen som tillverkar denna produkt arbetar dubbelskift och fyller sina orderböcker i influensans kölvatten. De rigorösa hygienkraven som alltmer tar över vår tillvaro på alla arbetsplatser skapar en otrolig och ibland onyanserad tilltro till handspritens effekt. Däremot kan man nog garantera att aktier i handspritsföretag kan vara en god investering. Det är inte bara inom vård, utan i stort sett alla möjliga sammanhang som handsprit är en förutsättning för att kunna arbeta, leva och vara! I denna tid när misstänksamhet och rädsla för multiresistenta bakterier och virus sprids snabbare än ljudets hastighet framförallt med våra olika media. Tidningar, radio, TV och internet översköljer oss med hotbilder om hur vi smittas av allt och alla. Det börjar likna en fars och för tankarna till detta citat av Josef Stalin. ”Jag litar inte på någon, inte ens på mig själv.”

P.P