………………det är en gammal sanning som vi möter dagligen i tillvaron om vi är vakna och uppmärksamma. Min profetia i föregående krönika handlade om lokal fotboll. Frågan var om det blir ”fritt fram eller fritt fall”? Det blev det en tillfällig inbromsning i båda dessa rörelseriktningar, typ att handbromsen drogs hastigt och rejält. Lagen blir nu parkerade en vecka i ett vänteläge mitt i tabellen för att se vart hän det kommer att luta efter nästa spelomgång. Detta är ett faktum eftersom motståndarlaget vann mycket rättvist, sannolikt för att deras vilja att vinna var större. De hade dagen som man brukar säga när allt lyckas i idrottens värld. Dessutom ville deras spelare visa upp sin bästa sida och spelade på sin absoluta toppnivå. Förmodligen ville pojkarna göra ett gott intryck för att kanske få en chans att spela för Syrianska någon gång i framtiden. Jag tar min felanalys med jämnmod. Det är historiskt sett mycket vanligt att vi har fel ibland. Ja, även att mina tips snubblar på mållinjen någon gång ibland! Vid sådana tillfällen är det bra att tänka på Columbus som trodde sig funnit Indien en gång i slutet på 1400-talet! Hur hade världen sett ut idag om han hade hittat det riktiga Indien? Hans misstag tillhör historiens stora upptäckter! Ett fel kan alltså bli helt rätt på ett annat sätt!

Välkommen till verkligheten” har varit ett arbetsnamn för ett gediget arbete som det nya arbetarpartiet Moderaterna har genomfört det senaste året. Representanter för partiet har varit ute och lyssnat på vanliga människor som lever med vardagens små händelser i diverse aktiviteter. Och i verkligheten har man lärt sig ofantligt mycket om hur människor tänker och funderar. Sunt förnuft som är så utrotningshotat finns det gott om hos folk i allmänhet som sällan kommer till tals i de stora salongerna! Passande nog presenterades detta i samband med partiets stämma i den forna arbetarstaden Västerås. En bruksort i förändring som kämpar intensivt för att komma tillbaka i rampljuset i de stora mediala sporterna – fotboll och ishockey. Hockeyn är på god väg med en stark, fungerande organisation och en bra produkt som lockar både sponsorer, publik och media. Stadens fotboll har dock hamnat i en brant uppförsbacke när alla ägg har lagts i en korg (VSK Fotboll) under många års tid. Det har blivit en äggröra av detta, inte ens nära att kunna formateras till en hygglig omelett. Nu har laget dessutom blivit passerade lokalt av en uppkomling. Ett invandrarlag som heter Syrianska IF Kerburan. Laget ligger fortfarande före i serietabellen som är landets tredjeliga – trots förlust med 5 – 0 i veckans interna match. Västeråslagen följs åt som ett lagtempolag i cykel på platser runt 40-41 på svensktoppen i fotboll. Detta i ett land som är bland de sämsta länderna i Europa vad gäller klubblagens positioneringar. Syrianska IF spelar vanligtvis en underhållande internationell fotboll som tilltalar både sponsorer och publik. Vanliga människor med fotbollsintresse går med ett leende till och från Syrianskas matcher. Detta händelseförlopp har förstås inte passerat helt obemärkt. Somliga i vår herres hage upplevt detta synnerligen omtumlande och smärtsamt.

Nu blev detta välkomnande till verkligheten ett konkret faktum och brutalt uppvaknande för Syrianskas fotbollseleganter. Man underpresterade på ett sätt som jag inte trodde skulle vara möjligt i en viktig match. Symboliskt nog fick lagets bäst tränade spelare Yakob Budur kramp i benen av att bara stå stilla och vänta på bollen! Givetvis var detta en mental kramp och tecken på frustration. Men sådant har ju hänt större lag i världen. Ibland vinner man och ibland förlorar man, så är det bara. Alla kan tillåtas ha en dålig dag. Och är det så att ett betydligt sämre lag har sin dag denna dag, ja, då kan allt gå över styr! Kalmar förlorade två matcher förra året med siffrorna 5-0. Och man vann ändå sitt SM-guld trots dessa snedsteg. Så än är det ingen ko på isen. Rent generellt så har Syrianska denna säsong gjort sina sämsta matcher mot lagen som parkerar i seriens nedre del. Östersund borta, Forward borta och nu VSK borta har varit riktiga floppar. Den här första måndagen i september var man bekväma och underskattade motståndarna. Dessutom var motivationen på topp hos ett VSK-lag som förmodligen var i någon typ av kaos inför derbymatchen. I en intervju inför ödesmatchen säger den för dagen varande lagets lagkapten Patrik Grönvall följande i en intervju i VLT. ”Det har varit strul ända sedan jag flyttade hit och även innan. Personligen tycker jag att vi skulle behöva rensa ut alla ur styrelsen, sedan ta hit nytt. Folk som har vettigt tänk. Som det känns nu..Anders (Carlsson, ordförande i VSK) bor i London. Han bryr sig ingenting. Jag tror att det vore bra att få hit en ny ordförande med lite känslor för klubben.” Ja! Det var ord och inga visor. Men ur kaos föds det alltid något nytt. Här blir den klassiska sanningen ett tydligt faktum. Motivation slår klass! Syrianskas normalt sett starka besättning uppträder periodvis i matchen lika snällt som yngre flicklag brukar agera i sina matcher. Det enda man inte gjorde fullt ut var att hämta bollarna till motståndarna för att de skulle kunna kasta inkasten kvickt och få till en snabb omställning i spelet. Men detta är idrott i dess bästa former. Ingen match är vunnen förrän den spelats och slutsignalen är blåst. Och flest mål vinner. Här finns det ingen som helst anledning att bortförklara förlusten. Syrianska gör förmodligen en av sina sämsta matcher i lagspel på 2000-talet.

Det var i alla fall mycket roligt att se en matchdomare som var klart bäst på plan! Agerade med pondus och gjorde det mesta helt rätt. Publikantalet var mindre än det kanske förväntades i en sådan het match. Men jag är övertygad om att räkneverket hade lyckats pricka mycket nära exakt rätt på antalet åskådare denna gång. Syrianskas mest hängivna fans valde att följa matchen på annan plats och ta del lokalradions direktsändning istället. Jag tycker att de gjorde helt rätt som visade denna sammanhållning. Det blev alltså en klar hemmaseger även på läktarna. Men det lät mest som en stillsam och lågmäld stund i ett församlingshem utom precis i matchens slutskede då kärntruppen kom igång med några klassiska hejaramsor. Ur sorlet kunde jag i alla fall urskilja de välbekanta ramsorna ”ut med packet” och ”fotbollsmördare.” Precis som matchen på planen lämnades även läktaren alltså utan kamp denna gång. Det väntar nu en nagelbitarhöst för våra lokala lag. Men här är vi i gott sällskap. Nästan alla lag är indragna i streckstrid för att slippa byta plats med Dalkurd och Piteå som förefaller klara för uppflyttning till ettan. Förmodligen kommer kvalitet, rutin och fingertoppskänsla att bli avgörande för hur tabellen slutar i höst.

Nu är det inte bara fotbollen i Västerås som förefaller vara i gungning. Eländes elände dominerar vår horisont. Brott, inbrott, mord, multiresistenta bakterier och influensa A har placerat orten i medialt fokus den senaste veckan. En del av detta kan man förmodligen vaccinera sig mot – men inte allt. Människorna måste söka inspiration, tröst och glädje på annat sätt. Svenska Damlandslaget i fotboll är enligt alla i och runt laget mycket bättre än Norge. Experttyckarna på TV försöker övertyga tittarna att Sverige var och är bäst. Det finns bara en hake – Norge vann matchen klart och rättvist. Sverige är bäst i världen i bortförklarningar. Och den svenska kungliga avundsjukan är världsberömd i hela landet. Lustigt nog talar alla om den när det handlar om någon annan som ägnar sig åt denna destruktiva läggning. Man har svårt att betrakta sig själv i närbild när man är enbart egoistisk och tycker och tänker att allt mitt är mitt och allt ditt är mitt. I mittens rike, alltså landet lagom skulle man vilja tro att det är bra att vara medel. Men det är det bara en folkspillra som kan acceptera som sin lott. Alla vill alltid ha någon annans lott. Oftast utan att arbeta sig till den. Usain Bolt sa en klok sak efter sitt senaste segerlopp. Det är hårt arbete och åter hårt arbete som gäller för att bli bäst och hålla sig kvar på toppen. I vårt samhälle är det snart bara folk med invandrarbakgrund som är beredda till hårt arbete i tid och otid. Vi behöver våra 10 000 timmar av regelbunden uppretad träning i det vi skall vara bra på – oavsett bransch eller sport. Zlatan, invandrarpojken från Malmö är ett av många exempel på hur långt man kan komma om man orkar träna tillräckligt hängivet och mycket. Om du vill veta varför vissa blir bäst - så är veckans boktips - Outliers av Malcolm Gladwell.

Nu kommer förmodligen Ungern som har större hungern att klippa av det sista sköra snöret för svenska fotbollslandslaget. Och därmed släcka drömmen om deltagande i fotbolls-VM i Sydafrika nästa år. (Märk väl att denna text är skriven 20 timmar innan avspark i ödesmatchen i Budapest!) Då kommer höstens tunga vemod att prägla medborgarna i både stad och land ännu mera. Då finns det som tur är tröstens ord att hämta hos våra nya nationalidoler som till exempel alla dessa modebloggare. Förgrundsfigurer som Blondinbella, Kenza, Mogi, Gynning och Kissie har både tyngd och förmåga att roa populationen. Det kommer ständigt nya stjärnor i denna genre som är i stort sett helt ointressant för mig personligen. Läser dock en och annan tråd som har ämnesinnehåll som intresserar mig. En av de vassaste tyckarna i sanningens tjänst är den riksbekanta så kallade fettdoktorn” Annika Dahlqvist som skriver att hon vägrar ta influensavaccinet. Hon menar att dieten ger tillräckligt skydd. Vi som äter LCHF får inga infektionssjukdomar. Jag kommer inte att vaccinera mig. Det ger bara sex till nio månaders skydd. Och efter det står vi på ruta ett igen. Sedan oroas jag av eventuella biverkningar”, säger Annika Dahlqvist. I en intervju i den största av landets kvällstidningar (Aftonbladet) är hon övertygad om att hon kommer att klara sig undan viruset – tack vare sitt starka immunförsvar: ”Vi som äter den här kosten har en gemensam erfarenhet av att vi inte blir sjuka. Vi får inga infektionssjukdomar. Det gör att vi glömmer bort hur det är att vara sjuk och då känns det ännu mer inaktuellt.” I samma tidning säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist finns det ingen kost som kan skydda mot svininfluensan. ”Det går inte ens att argumentera mot den här typen av resonemang som hon för. Det är helt enkelt alldeles för dumt”, säger han.

Det är möjligt att det är en fråga om kosthållning som ger oss alla dessa extrema åsiktsmakare med eller utan skyddsnät! Ett högt fettintag kan försämra både hjärnans kognitiva funktioner och den fysiska uthålligheten, visar en brittisk studie på råttor. Det är forskare vid Oxfords universitet som har gjort denna studie publicerad i FASEB Journal. Råttor som fick 55 procent av intagna kalorier från fett klarade att springa betydligt kortare sträckor och hade större problem i kognitionstester än råttor som endast fick 7,5 procent av kalorierna från fett. När den fysiska uthålligheten mättes visade det sig att råttorna som under nio dagar fått i sig stora mängder fett bara klarade av att springa hälften så långa sträckor på löpbandet. Den kognitiva förmågan mättes genom att sätta råttorna i en labyrint. Antalet korrekta beslut innan ett misstag gjordes sjönk från över 6 till mellan 5 och 5,5 efter den fettrika dieten. Forskarna noterade också att råttornas hjärtan förstorades och att nivåerna av proteinet ”uncoupling protein” ökade i muskel- och hjärtceller. Proteinet minskar förmågan att omvandla föda till energi, vilket i sin tur sänker musklernas och hjärtats effektivitet. ”Att 55 procent av kalorierna kommer från fett låter mycket, men faktum är att vanlig skräpmat som vi äter kommer ganska nära den siffran” kommenterar Dr Andrew Murray som lett studien.
"Vissa så kallade LCHF-dieter, med högt fettinnehåll och lågt kolhydratinnehåll, kan innehålla så mycket som 60 procent fett. Men det är svårt att dra några slutsatser om de dieterna eftersom den kost vi gav råttorna inte var särskilt fattig på kolhydrater", fortsätter han. Nästa steg för forskargruppen blir nu att göra liknande studier på människor.

Detta är ju synnerligen viktiga kostråd för alla i fotbollens tjänst. Energi, tålamod och uthållighet krävs för att vinna matcher och poäng! Förstorade hjärtan – är det inte det som många hängivna anhängare uppger sig ha för sitt lag? Forskning kan som bekant tolkas och värderas på olika sätt. Fett är ett modeord bland unga människor. Fett är inte bara en fara utan numera en del av att vara för den medelålders. En bristvara för de äldsta.

Men nu gäller det för laget i solens färger, Syrianska IF, att åter lysa upp tillvaron med revansch mot Forward. Look Forward brukar jag säga till backarna. Nu gäller detta tillrop hela truppen. Det gamla engelska ordspråket "Många ting går förlorade för att ingen frågar efter dem."

P.P