…………..det är frågan inför höstens lokalderby. Bruksorten Västerås bästa fotbollslag Syrianska IF möter ett VSK som kämpar intensivt för att överleva i serien. Det är alltså en intressant match mellan ett lag i solens starka färger som fortsätter att lysa och ta kliv framåt. Och mot detta ställs ett motståndarlag som bara faller lika fritt och elegant i seriesystemet som ett höstlöv. De här förutsättningarna skapar givetvis en viss spänning i luften inför matchen. Syrianska IF spelade en riktigt bra fotboll senast med fem ordinarie spelare avstängda.  Man vann en meriterande seger över ett mediokert Gröndal. I den här kommande matchen ser jag det som att man redan nu möter sitt framtida farmarlag. Det är flera av våra före detta Syrianska spelare som tillhör de dominerande i motståndarlaget. Precis som flera av ledarna i VSK har de haft sina största framgångar med en matchtröja i rött och gult. Givetvis drömmer de flesta i det här VSK-laget om att få chansen att spela i Syrianskas tröja i framtiden.

Nu är det givetvis många som kommer att tycka till och ha åsikter om hur den här matchen kommer att sluta. Braxingen är den som beskriver lokala fotbollen med störst känsla och kunskap för tillfället. Men hans tips och förslag blir inte sällan tvärtom i verkligheten. Det återstår att se vad han hittar i sin kristallkula den här veckan. Skiljebotränaren Hasa Andreasson som inte heller är känd för att tippa alltför många rätt tror stenhårt på att VSK kommer att vinna eftersom ”laget är hungrigare och mera motiverat”. Han bygger sin teori på det klassiska temat motivation slår klass. Lokaltidningens före detta fotbollstyckare som numera bytt intresseområde och bevakar ungdomsidrott och annat smått och gott, Jocke Lander, han har låtit sina tankar lätta ankar på tidningens ungsportsida. Efter att han fått möjlighet att följa finalspelet i Fotbollens dag skriver han följande analys: ”VSK och Syrianska gör inte många fotbollsälskare glada i norrettan. Och varken VIK eller Skiljebo har pallat att hänga med Dalkurd i tvåan. Men det finns hopp. Det var final i P14-klassen mellan VIK och Franke. Och det var Västerås fotbollsframtid vi fick se.” Det är härligt med vår betydelsefulla åsikts- och yttrandefrihet, jag kommer alltid att kämpa för att alla tyckare som Lander får säga sitt hjärtas mening. Med osviklig språklig precision och grym humor gestaltar han den nutida svenske mannens vilsenhet. Det är klart att det svider i pälsen även hos en inte helt opartisk reporter när en nykomling som spelade sex divisioner lägre för tio år sedan, nu både har kommit ikapp och gått om favoritlaget i ranking. Men det låter spännande att det finns talanger som stormar fram bakom dagens aktörer. Detta är förstås ingen överraskning för oss andra som har sett den lokala idrotten i ett något bredare perspektiv över en längre tidsperiod.

Västeråsidrotten vimlar av idrottstalanger i alla sporter i åldersgrupperna 1992-1997.  Många är barn till den generation av idrottare i staden som är födda i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Dessa årgångar var ju extremt framgångsrika i många olika idrottsgrenar. Det fanns 4-5 fotbollslag i staden som var bättre än dagens lag. VIK Hockey vann elitserien, men inte slutspelet. Irsta Handboll spelade SM-final på herrsidan och vann SM-guld med damerna. GIF damer vann SM guld i fotboll. VSK Bandy vann allt. VSK spelade i allsvenskan i fotboll och Tomasgården var bäst i landet i innebandy. Det fanns svenska mästare i bland annat friidrott, simning, skridsko, cykel och gymnastik. Västerås var idrottsstaden nummer ett i Sverige med de här årgångarna. Idag tränar många av de aktörerna sina barn och låter ungarna träna och utvecklas utan att ställa några överdrivna krav på prestationer. Givetvis kommer alla dessa ungdomar att lockas över med tränare, hull och hår för att spela för VSK inom en snar framtid. Då har förstås alla skribenter och övriga glömt vilken annan klubb som är moderklubb för spelarna. Men att det skulle komma fram en spelare med ett underhållningsvärde och teknik som Sebastian Sallanto i dagens Syrianskaelva är dock föga troligt. Salle är ett original, svår att kopiera. Han är osvensk med sin bländande teknik och passar därför som hand i handsken i ett internationellt lag som Syrianska. Han är en artist som ensam står för en underhållning som gör oss alla som tycker om underhållande sport euforiska. Han uppväger alla naturlagar och detta citat av Peter Reid gäller inte när Salle står och väger. ”Vi vet alla att om man står stilla i fotboll så går man bakåt.”

BOMBEN med stora bokstäver utropar dagens fotbollsbevakare Kevin Johansson det i lokaltidningens sportavdelning. Bakom denna smäll finns det faktum att VSK i sin desperata position fått låna några tonåringar från ett Stockholmslag. De här lintottarna betraktas som jättetalanger, och om man läser mellan raderna så är ”kidsen” helt överlägsna övriga spelare i den här divisionen. Det låter fantastiskt tycker jag! Det innebär ju att Syrianska får ett hyggligt motstånd nu när man går för sin första seger på bortaplan. Att båda lagen har samma arena som hemmaplan gör denna match till en ”hemmamatch” även för Syrianska IF. Laget har som bekant något som motståndarna inte riktigt kan matcha i matcherna – en röststark och glad publik som kan lyfta sitt lag. Givetvis så kommer detta att bli en extra hjälp mot ett hemmalag som kommer att kämpa till sista svettdroppen. Inget fel i att svettas eftersom en vis man sagt att ”svett är ansträngningens parfym.” Det känns säkert litet konstigt att kämpa intensivt när man har så destruktiva fans som signaturen ”smutsig” med flera som faktiskt enbart kan berömmas för att leva upp till namn. Jag har noterat att de anhängare som har de mest enfaldiga åsikterna sällan vågar stå för sina inlägg i debatten med sitt eget namn eller ansikte utan försöker gömma sig bakom en matchande signatur. ”To become different from what we are, we must have some awareness of what we are.” Zen–citatet på engelska är en bredsida eller vristpassning till den population som kallar sig fotbollsfans men har ett uppträdande som saknar allt man kan önska i den vägen. Det är inte otur att en viss liten klack ofta är med när det är bråk och stök i närheten av lagsport. En klassisk bortförklaring är ruset. Men det håller inte, i alla fall inte för mig! Jag har nyligen haft en fantastisk tid på Berlins Olympiastadion och frossat i idrott på friidrotts-VM. Människor från minst 300 länder som dricker öl och håller på respektive nations hjältar. Ingen kastar ett glas, krossar en ruta eller stämmer träff på skolgården för slå stolar i huvudet på varandra! Nej – i vissa klackar handlar det nog annat än klackarna i taket! ”Fylleri är frivilligt vanvett.” Ett romerskt ordspråk är kanske en etikett som lämpar sig för den av del hejarklacken!

Syrianska IF har alltså som nykomling en placering på övre halvan i serien. Detta är bra - enligt mitt sätt att betrakta och värdera prestation. Nu hör det till saken att laget periodvis även har spelat en fin fotboll och gjort många mål. Man har faktiskt vunnit matcher – inte bara nästan vunnit matcher. Edmund Lutaj har även den här kommande matchen i sin hand. Får han till en uppställning med sedvanlig fingertoppskänsla och taktiskt sinne så kommer inte ens all motivation i världen att kunna slå klass i denna match. Framförallt nu när motståndarlagets högst ansvarige, alltså föreningens omåttligt populäre och karismatiske ordförande har gjort allt för att rikta all medial uppmärksamhet på att Syrianska IF skulle vara mindre trovärdiga och uppträda ojust. Jag tycker nog att sättet att anmäla ett annat lag (Syrianska IF) för att ta otillåten kontakt med kontraktsbunden spelare är en riktig ”hink och spade nivå”. Vem som pratar med vem och vems bror som ringer till vem är alltid en affär mellan flera aktörer med olika minnesbild. Sanningen är alltid ett provisorium. Den här episoden kan nog komma att ge en tvärtom effekt. Att det istället ger Syrianskas spelare en enorm vilja att ta till extraordinära krafter för att vinna matchen. Laget har många matchvinnare och målgörare. Mitt tips är att det blir första bortasegern och en riktig femetta. Konstigt nog så har jag allt som oftast har en känsla för hur det kommer att sluta i matcher. Resultatet som förmodligen blir det mest spelade på oddset blir som vanligt mitt tips. I denna match tror jag starkt på 1-5! Och till er alla som tvivlar på mina råd och ser himlen i andra färger ger jag avslutningsvis ett citat från förre presidenten Gerald Ford. ”Vi ser ingenting annat än ljusare moln på himlen varje månad.”

P.P