…...…hela livet. Om du vill så kan du – om du inte vill så kan du inte! Denna grundregel är en faktor som påverkar vår inlärningsförmåga. Om det sedan gäller att lägga hörnor och frisparkar direkt i mål med en fotboll eller baka pizzor. I princip så finns det en gränslös möjlighet för oss att lära oss nya saker både teoretiskt och praktiskt. Man kan formulera det som Albert Einstein finurligt sagt vid något tillfälle. "Det finns bara två sätt att leva på. Det ena är som om ingenting är ett mirakel. Det andra är som om allting är ett mirakel." Människans anses bara använda cirka tre procent av sin hjärnkapacitet i det dagliga livet. Och detta är ju en försvinnande litet del. Förmodligen ungefär i motsvarande storlek som dessa sabotörer som kallar sig fotbollssupporters och finns gömda bland de riktiga fansen. Alltså enbart en folkspillra som syns och hörs mest. Hos några av dem är dessutom samtliga aktiva hjärnceller felprogrammerade. Förmodligen är det nog något liknande även med den lilla skaran av våra aktiverade hjärnceller. Vi har svårt att hitta ett enkelt och lätt sätt att använda all inneboende effekt.  Det behövs förmodligen en programmerare för att få ut rätt kapacitet av den lilla mängd som är möjlig att utnyttja.

”Få hjärnor blir utslitna. Det är fler som rostar sönder.” Citatet av Christian Nestell Bovee får tillägnas Aftonbladet och andra som leder upproret mot en flicka som springer fortare än andra och dessutom inte ser ut som de andra flickorna i klassen. Efter att Caster Semenya från Sydafrika utklassat sina konkurrenter på 800 meter löpning i friidrotts-VM i Berlin har det tagit skruv. De senaste dagarna har det pågått en fullständigt vidrig häxjakt och mobbing mot den 18-åriga sydafrikanska löperskan Caster Semenya – vilket ingen lär ha missat. Eftersom hon – liksom ganska många andra elitidrottande kvinnor – inte är så “kvinnlig” som en sexistisk omvärld förväntar sig av en kvinna så har könstillhörigheten ifrågasatts – överallt i media. Det har varit mängder med artiklar i all världens press och IAAF har också de gått ut offentligt med att man ska könstesta Semenya. Det är märkligt att ingen har ifrågasatt fotbollsstjärnan Marta som skjuter hörnor direkt i mål på ett sätt inte behärskas av en enda manlig fotbollsspelare. Hon är betydligt mera överlägsen sina kvinnliga bollspelande konkurrenter än vad Caster Semenya någonsin kommer att bli överlägsen andra kvinnor i medeldistanslöpning.

I princip så finns det en gränslös möjlighet för oss att lära oss nya saker både teoretiskt och praktiskt. Detta kommer alltid till sin spets när jag betraktar ett mästerskap i friidrott. Årets tävlingar i Berlin är inget undantag. Tvärtom stärks min uppfattning om att det inte finns någon övre gräns för en människas förmåga. Vi måste lära oss att vara toleranta och inse att några är bättre än vi själva. Vanligtvis blir den som övar mest och bäst i sin gren. Efter att njutit av underbart sommarväder, kultur i museer och miljöer där historiens vingslag ständigt fanns med som en osynlig korp på min axel så kryddades denna resa med att få vara med om en fantastisk atmosfär på en historisk arena som Olympiastadion i Berlin.

”Den som letar efter fel finner ingenting annat.” Okänd begåvning är hjärnan bakom detta citat. Sverige är världens största ankdamm. Nu brinner till i många avundsjuka skallar när det inte regnar medaljer över det svenska idrottsundret längre. Att som en välrenommerad tränare som Yannick Tregaro i direktsändning kalla världens snabbaste män för ”tvåhundrameterspajasarna” säger mer om Tregaros hopplösa kamp för att vinna nya medaljer i hopp än löparnas kapacitet. ”Jag kan inte ge något recept på framgång men däremot ett på misslyckande; försök vara alla till lags.” H.B Swope är upphovsman till detta citat som passar väl in på alla som tycker till om det mesta. Oftast har alla i princip samma uppfattning och jagar på i samma drev.  Då känns det skönt att det finns några som står stadigt när det blåser och vindarna vänder. En sådan är den största av alla svenska friidrottarna under senare tid, Patrik Sjöberg. Han har alltid stått för sina åsikter, även när de varit kontroversiella. Patrik Sjöberg tycker att Usain Bolt ska fortsätta med gesterna. ”Absolut. Alla svenskar tyckte det var charmigt när Klüft höll på med sina grejer. Jag tycker det är konstigt att klaga på att Bolt skojar om man accepterade Klüfts grejer. Bolt är i en helt annan liga idrottsmässigt.” Visa ord av en autodidakt man som inte bara hoppat högre än alla andra i detta land. Han har en förmåga att se världen med en blick som är lyft ett snäpp över alla ögontjänarna bland journalister och andra tyckare. Patrik Sjöberg säger vidare i intervjun i Expressen (som förresten håller på att passera Aftonbladet som sporttidning, trots att Mats Olsson finns kvar och tävlar om att vara värst i enfald med Anrell). ”Jag tycker snarare att vi ska ta vara på Bolt. Man har sökt efter en stor fixstjärna som gagnar friidrotten, och nu har man det”

Jag skattar mig lycklig och extremt priviligierad över att inte varit hemma och tvingats att tillbringa timmar med TV4 för att se friidrott. Reklamavsnitten dominerar kanalens sändningar. Mellan reklamavsnitten finns en usel dialog mellan Jihde och Sunnerborn. Som ett exempel diskuterade gossarna vilken valör av medalj den och den svensken skulle vinna! Märkligt scenario när det inte fannas någon rimlig medaljkanditat med i truppen denna resa. Pops och SVT vann en utklassningsseger. Det borde vara en rimlig uppgift för EU att förbjuda tevekanaler som TV4 att sända friidrottstävlingar och motsvarande arrangemang. Nu är det som det är och vad passar bättre för att förklara världen än följande dikt är av Alf Henrikson.

Samhällsutveckling

Det var som det var
tills det blev som det blev.
Det blir som det blir
när det är som det är.
Det är som det är
tills det blir som det blir.
Faran är att det blir som det var.

P.P