…….vilket låter en aning kontroversiellt men det är faktiskt dagens sanning. Eller rättare sagt ett faktum, i alla fall om man sitter i riksdagen. Det visar en undersökning som jämtländske riksdagsmannen Per Åsling (c) beordrat. Under riksdagsåret 2008/2009 behandlade riksdagen 8519 motioner. Bara 0,2 procent – närmare bestämt 19 stycken – av dessa fick delvis bifall. Detta är kalla fakta enligt undersökningen av riksdagens utredningstjänst. Systemet kräver mycket tid och kraft. Men det ger som synes ett blygsamt resultat. Annat är det med den form av motion som kostar gratis och är allemansrätten. Skogen är dess skafferi. Löpning i naturen är instrumentet. Omedelbar behovstillfredsställelse är vad den här motionsformen ger som resultat. Bland alla sensationer som händer i kroppen, förutom att det ger en generellt sett högre livskvalitet så är det en skitbra motionsform. En regelbunden tarmsköljning med hög hastighet. Dessutom så balanserar löpning blodtrycket lika bra som kända farmakologiska medel utan andra biverkningar än att det förbaskat kul. Förmodligen har varje riksdagsman fått den viktiga informationen att vi bränner flera kalorier när vi sover än under tiden som vi tittar på teve. Den sjukliga fetman beräknas kosta det amerikanska systemet 900 miljarder kronor per år. Nu har Vita Huset inlett ett krig mot fetman. Men dit har inte vårt parlament kommit ännu. Det kan också vara så att i riksdagen gäller samma typ av vaxproppar som Daily Mail rapporter. Sex av tio män har uppgivit att de fått tillfällig hörselnedsättning när deras kvinnor ber dem göra något i hemmet.

Det finns alltid billiga, enkla och möjliga lösningar där vi minst anar. Den här veckan är det rödbetan som lyser upp tillvaron. Ny forskning visar att personer som dricker rödbetsjuice kan träna 16 procent längre. Det är nitrater i juicen som påverkar kroppens syreupptagning, så att uttröttningssymptomen kommer långsammare. Forskarna på Exeter-universitetet kom till och med fram till att effekten är så pass bra att inte ens träning kan nå upp samma resultat. Upptäckten kan vara intressant för uthållighet för idrottsmän, för äldre människor med hjärt- eller andningsproblem. Och givetvis för den stora breda majoriteten av populationen som alltid letar genvägar. För tänk så mycket annat av förbrukningsvaror som vi konsumerar helt i onödan och som sammantaget får ödesdigra konsekvenser. Mjällschampo och antibakteriell deodorant är vad vi ger musslorna, fiskarna och de andra vattendjuren som en gång troligtvis bidrog till att våra hjärnor blev relativt voluminösa. Egentligen alldeles för stora eftersom vi bara förefaller ha förmåga att utnyttja enbart tre procent av vår hjärnas kapacitet. ”Att vara lycklig, det innebär att ha lämnat bakom sig det otåliga sökandet efter lycka.” Maurice Maeterlinck är hjärnan bakom detta citat.

Det inte bara öronen på mannen som numera sätts på prov i vardagen. En ny finländsk doktorsavhandling som gjordes vid Helsingfors universitet på 4000 män visade att en tredjedel av dem sade sig vara missnöjda med sina muskler. Tolv procent av dem hade regelbundet använt anabola steroider eller kosttillskott som ökar muskelmassan. Avhandlingen visade också att män lider av anorexi oftare än vad som tidigare varit känt. Att vara missnöjd med sin egen kropp är ett allvarligt problem som ofta förekommer även hos män. Till detta fenomen hör mentalt illamående som är jämförbart med ätstörningar hos kvinnor. Ibland har fobier varit en väg till framgång. Ett exempel är Walt Disney som var rädd för möss.

Det råder ingen som helst tvekan om att vi lever i ett överflödsland där de flesta bor på överflödsgatan. 33 procent av populationen i konungariket Sverige är överviktiga och 11 procent lider av fetma. I denna tid har vi enligt hovet fått en friskvårdsprins. Prins Daniel skall se till hans gym och golfanläggningar har god beläggning. Det är fint som snus. Snus är en svensk nationalrätt, och man blir fet av snuset! Inombords i kärlen. Om man till det är på snusen så blir man ännu fetare. Det är grymt effektivt att bygga upp sig till ett fetto med alkohol. Det är även möjligt enligt forskare möjligt att stärka benen hos äldre med en måttlig alkoholkonsumtion. Vad det beror på är inte känt. Men det finns ett samband mellan måttlig alkoholkonsumtion och bentäthet. Tydligast var den hos äldre kvinnor som genomgått klimakteriet. Här var bentätheten mellan 5 och 8 procent högre än hos de kvinnliga absolutisterna. Det är också möjligt att använda sig av vätskan i en färsk kokosnöt som substitut för blodplasma. Vi lever som synes i möjligheternas tidevarv. Och i den är det så att åsnor dödar flera människor än flygplansolyckor och hajattacker.

Nu är det inte längre någon tvekan om att solarier triggar hudcancer. Det menar Världshälsoorganisationen, WHO, som baserar sig på den senaste tidens forskning. Tidigare har uppfattningen varit att solarier ”troligen” är carcinogena för människor, skriver BBC. Solarier hamnar numera på WHO:s lista över de mest cancerframkallade ämnena och vanorna – jämte arsenik, asbest och rökning. Beatrice Secretan, vid WHO:s International Agency for Research on Cancer, anser att den nya klassificeringen är betydande: ”Det här innebär att solarier hamnar i klass med cigaretter och alkohol när det gäller saker som ökar risken för att utveckla cancer”, säger hon enligt Mail on Sunday. Även solande utomhus ökar risken för hudcancer – men är inte lika farligt. 20 minuter i solariet motsvarar UV-strålningen från en hel dag på stranden.

Man kan på goda grunder anta att dofterna helt enkelt är blommornas tankar. Vi har visserligen ännu inte lyckats översätta dessa tankar till att likna våra, men näsan har sina aningar. Den vet, eller låt oss säga den anar, att en sommaräng är lika rik på tankesätt och drömmar som ett gott bibliotek är rikt på tankar och drömmar uttryckta i tecken och ord. Enligt en studie som forskarna vid University of Leicester i Storbritannien har gjort på en genomgång av 41 internationella studier som omfattar 50 000 patienter, visar det sig att allmänläkare generellt sett är dåliga på att diagnostisera depression. Av 100 patienter som kommer till en allmänläkare beräknas cirka 20 vara deprimerade. Enligt den här aktuella forskningssammanställningen prickar den genomsnittliga allmänläkaren in rätt diagnos hos 10 av dem. För de övriga 10 blir det fel. Dessutom får 15 av de 80 patienter som inte är deprimerade felaktigt diagnosen depression, enligt samma studie, skriver Dagens Medicin. Tidsbrist anser man från läkarhåll är den förmodade huvudanledningen till detta förhållande. Jag tror personligen att siffran är i underkant! Var och varannan svensk lider av depression. Det kan inte bara vara vädret eller den klimatzon vi lever i. Sannolikt betyder det mellanmänskliga klimatet ännu mera. Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Detta påstående är helt klart ett ämne för minst en doktorsavhandling. Ingenstans i världen är en människa så ensam som i Sverige. Ensamboende dominerar och människor har sällan någon nära vän att vara förtrolig med. Den enda sanna glädjen är skadeglädjen. Det är tuffa tider nu och förmodligen kommer finanskris, influensahot och klimatförändringar drabba Sverige och svenskarna klart mest. Vår nyhetsförmedling är helt fokusrad på att skriva mera om än rätt. Då fungerar lyrik om en ventil för känslor. James W. Pennebaker har efter lång tids forskning kommit fram till ett klart samband mellan sjukdom och förträngda upplevelser. Enligt Pennebaker stärks immunförsvaret avsevärt hos människor som vågar vara öppna och skriva om sina erfarenheter. I dikten är allt möjligt, förbjudna känslor kan komma till uttryck. Kanske är detta en anledning till alla bloggar? Folk söker att komma tillrätta med sin inre oro och försöker uttrycka något med ord. Det är nog bara så i de flesta fall att man inte riktigt vet var skon klämmer. Kroppen, själen eller både och så det kan ta många års bloggande innan en hittar ut.

Nu är det tid att njuta av kulstötar och andra gränsöverskridningar i VM-tävlingarna i Berlin. Jag återkommer med en stämningsrapport från händelsernas centrum när hela tävlingen är över. Elie Wiesel får sammanfatta veckan med detta citat. ”Den enda makt en människa bör sträva efter är makten över sig själv.”

P.P