…….är vardagen för många av oss. I idrotten är det tydligt och synbart med att man placeras som avbytare i laguppställningen eller inte blir uttagen att tävla i den individuella sporten. Här spottar man i nävarna och knyter sina nävar i byxfickan och tränar hårt som attan för att komma in i startuppställningen. En idrottare vill inte vara alternativet. Men vissa blir alltid nummer fjorton oavsett vilken serienivå de spelar. Det är fascinerande att se spelare som byter runt i klubbar alltid hamna där på filten trots fliten på träningar. Det är som om det vore en slags aura omkring vissa personer att bänken är min plats! Det är inte alls ovanligt att en coach med timing och känsla skickar in rätt alternativ från bänken i precis rätt ögonblick för att avgöra en match. Vissa är som Solskjaer helt otroliga matchvinnare. Matcherna avgörs oftast den sista kvarten. Det är avbytarens gyllene tid. Allt ljus på mig är en hit med Bo Kasper som även är fotbollsspelarens dröm varje matchdag. Att få sträcka ut armarna och sväva som en svan, ankungen som helt plötsligt förvandlas till en vacker svan. H C Andersens saga Den fula ankungen finns i realiteten i varje match, varje halvlek. Någon blir hjälten, oftast målgöraren, en fullblodsstriker som Menhal. Ibland är det målvaktens heroiska parader. Andra gånger är det den eleganta backen som hinner bryta varje attack, en Aslan som går in med full sula i varje duell. Många gånger är det ord och inte handling som blir matchavgörande. Ett sådant citat kommer från Kjell Svensson, klassisk målvakt i ishockeylandslaget Tre Kronor och namne till en av Sveriges främsta idrottssjukgymnaster, min gode vän Kjell Svensson som håller Kalmar FF under sina vingars beskydd. ”Hade jag vetat vad offside heter på engelska hade jag sagt det till domaren.” Smaka på det klassiska citatet från 1960-talet! Lika aktuellt idag när alla språk i ett lag blandas i soppskål och spottas ut som en slags Rosengårdssvengelska! Då kan det bli som Katarina Sjöberg på SVT-sporten sa vid något tillfälle. ”Bör verkligen tjejer hålla på med damfotboll.” Eftersom hon själv är uppvuxen i Västerås och spelat curling på toppnivå så är givetvis frågan alltid aktuell!

Höstens första omgång är avklarad med ganska väntade resultat över lag. Personligen gläds jag åt att Elfsborg förlorade mot ett bättre Kalmar. Kul också att Göteborg lyckades bli ett lag igen och ta en poäng på övertid. Det känns som om storstäderna Stockholm och Göteborg får rikta allt fokus till nedflyttningsstriden och låta de mindre städerna göra upp om årets allsvenska pokal. Mjällby och Sundsvall ser ut att vara på väg upp. Det känns som om det kan bli många lag från superettan som kan kvala sig uppåt. Årets allsvenska är nog den sämsta sedan Boerkriget. I och för sig är inte serierna under så mycket bättre men de är hungrigare. Och motivation slår klass. Därför tror jag starkt på att Syrianska IF skall fortsätta sin fina hemmasvit och ta minst en poäng mot Enköping. Mister Lutaj är tuff, hård och rättvis med goda ledaregenskaper. Han håller fast vid en spelidé som har gjort att laget har en trygghet att falla tillbaka på när det tar emot. Det ser ljust ut för tillfället. Men det är förrädiskt att hamna i en trygghetsfälla. En och annan skada på nyckelspelare och några avstängda efter triss i gula kort så ändras förutsättningarna på en sekund. Detta är en del charmen med idrott. Det oväntade kan alltid hända. Den här omgången finns det möjligheter för lagen som ligger sist att komma upp ett snäpp! De möter formsvaga lag och har chansen att knipa det berömda halmstrået. Tyvärr tangerar matcher ofta sluta som före detta experten Glenn Hysén sa vid något tillfälle. ”Ett orättvist resultat vore det mest rättvisa.”

En del spelare är underskattade och andra är kollosalt överskattade. Vissa har det och andra har det inte! Känslan och timingen är viktig. Att ha en spetskompetens som David Beckham är en gåva. Frisparkarna håller fortfarande. Han fick Barcelonas målvakt att se ut som en nybörjare med sitt extra sinne för att skjuta frisparkar. Beckham är en megaidol som har det mesta av sin storhet vid sidan om planen. Nu verkar han också hittat en hobby som kanske inte varje fotbollsspelare delar med Beckham. Jag tror att en majoritet inte ens kan hantera en dammsugare. För Glamour Magazine avslöjar Beckham nu sin dolda passion - att han är en pedant som älskar att städa och laga mat. ”Jag älskar att dammsuga. Och jag älskar även att vara i köket.”

Det är fortfarande ingen ko på isen. Men det uttrycket är ju lika klurigt som det faktum att det är möjligt att leda en ko uppför trappan men inte möjligt att leda den ner för trappan. Är det möjligtvis det som vi ser i vår lilla stads idrottsvärld. VIK Hockeys första träning drar 1600 åskådare den första söndagen i augusti. Och precis vid samma tidpunkt spelar VSK Fotboll en viktig seriematch inför 560 åskådare. Båda tillställningarna utspelas på samma område med bara hundratalet meters mellanrum. Fotbollslaget hade sin storhetstid på 1950-talet emedan hockeyn nådde till topp på 1990-talet. Förmodligen finns det flera anhängare som minns hockeytiden än dito som fortfarande minns fotbollens fantastiska period i rampljuset. Detta säger en hel del om attraktionskraften i respektive sport och lag för tillfället i Västerås. Allt som sker i vår tillvaro är en upprepning av tidigare händelser. Det är absolut en god idé att känna till historien för att förstå vår samtid och vad vi kan förvänta oss av framtiden. Tränare som plottrar med laget. Supporters som klottrar på arenan. Händelseförloppet är upprepning av tidigare episoder. I en del klubbar i stora eller medelstora städer är det scenario återkommande! Lasse Kinch var en bra reporter på radiosporten en gång i tiden. Nu är han bara en reporter på någon typ av betalkanal. Detta citat är bra och måste därför vara från radiotiden. ”Som man säger, en kalldusch kommer sällan ensam.”

En ankas kvackande ger inget eko och varför det är så är det ingen som vet. Ankor är sociala och verbala men har ett mindre bra bollsinne. Enligt Syrianskas alltialloman Fehmi är fotbollsspelare ankor. En del av dessa ankor diskuterar sina drömmars mål med andra målgörare och målsumpare på Facebook. De är i gott sällskap! Dagligen loggar 120 miljoner användare in på den snabbväxande sajten, enligt Facebook själva. Tillsammans tillbringar de 5 miljarder minuter på Facebook - eller 9.513 år om man så vill. Det motsvarar 42 minuter per användare varje dag. Tänk om alla använde denna tid till att plocka blåbär! Förmodligen skulle de flesta av våra fotbollsspelare i division ett och nedåt tjäna bättre på att plocka blåbär än de får ut i nettolön på sitt fotbollande. En topptränad ung man som enbart har att sparka boll en och annan timma om dagen kan bli förmögen samtidigt som han får en överdos av frisk luft och ser till att mygghonorna får sitt dagliga skrovmål i sitt korta liv! Tjugo kronor för en kvarts liter blåbär! Enligt bärrådets statistik klarar en svensk plockare cirka 7 liter på en dag! En balt eller östeuropé upp mot 70 liter. Thailändska plockare kan plocka 140 liter bär enligt denna lista. I år är det ett rekordår i blåbär, inte bara i fotbollsserierna utan även i våra skogar. Blåbärsriset är ett blått hav som är svårt att upptäcka med blotta ögat! Det är för mycket! Se det positivt – precis som detta citat av Stuart Pearce. ”Jag kan se moroten i slutet av tunneln.”

Blodsbröder heter boken som precis har kommit ut och som borde läsas av de som kanske inte läser böcker regelbundet! Den handlar om Tony Deogan som blev det första dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige. Nu berättar hans bror Tommy om deras hårda och tuffa uppväxt - men också om hur hans egen kamp mot våld och droger har växt fram och hur han har lyckats förlåta sin broders mördare. Givetvis finns det bara förlorare i en historia som denna bok – både offer och gärningsman är loosers. Boken är en ögonöppnare. Och kan vara en nyttig tankeställare för den gruppen går på match med tandskydd, knogjärn och sprayburk istället för ett leende, solglasögon och halsduk! Det är dags att välja framtid. Det finns alltid möjligheter för den som vill. Gick det då så går det nu. Eller för att använda ett klassiskt citat av en historiens främsta bollartister som gick på fel bränsle. ”Jag har slutat dricka – men bara när jag sover.” George Best är citatets upphovsman.

Avslutningsvis kan jag krydda veckans händelser med ett citat av Barry Beck. ”Vi har bara en person att skylla på, och det är varandra.” Detta citat kan tillägnas alla som känner sig träffade eller på något sätt anfäktas av ett uns av igenkännandets glädje i denna ordfläta!

P.P