…………är ett budskap i dagens mediala hysteriattack. Ovanstående rubrik gällde visst tamiflu, vaccinet som skall skydda mot en omskriven influensa. Men som jag ser det kunde lika gärna handlat om en aktuell spelartransfer i fotbollens öppna fönster. ”Jag kommer vara världens lyckligaste man när jag skriver på”, säger Zlatan. Givetvis finns det många miljoner anledningar att vara lycklig. Pojken har gjort en osannolik klassresa och är idag en världsmedborgare som talar sex språk flytande. Och förmodligen snart ytterligare språk, som säkerligen blir det största språket som han kommer lära sig under sin karriär. Jag tror inte att han behöver åka till Kina eller Indien och kicka boll på ålderns höst för att dryga ut hushållskassan. Zlatan är idag större än hela svenska landslaget. Det är faktiskt fascinerande att alla dessa allvetande murvlar inom sportjournalistiken inte vågar uppmärksamma detta faktum. En sådan position är en balansakt. Det är som balansera på en alptopp eller att gå på glödande kol. Givetvis kommer det att komma ett fall. En skada eller något annat oväntat kan ställa hela situationen på sin spets.

Den här fotbollssäsongen går nu in i andra halvlek. Fönstret stängs och nu åker lagen vidare upp eller ner i serie respektive seriesystem med det manskap som finns kvar på ”tåget”. En iakttagelse som jag har registrerat är att lagen som har stökigast fans verkar också ha problem med både lagets prestation och föreningens ekonomi. Och detta förefaller vara en tråd från allsvenskan och nedåt i seriesystemet. Här finns ett uppslag för en D-uppsats för någon vetgirig student som kan koppla ihop beteendevetenskap, ekonomi och sport! Nu är i alla fall sommarrean över vad gäller spelarköp! Ibland påminner den här köp- och säljverksamheten av spelare om en modernisering av en klassisk slavmarknad. Det är gott om agenter och mellanhänder som vill ha sin procentsats vid övergångar. Det är en kanske framtidsbransch för bilhandlare och andra hotade näringsgrenar? Enligt min uppfattning så är det Inter och Manchester United som är sommarens stora vinnare i transfers. Båda lagen har fått en enormt stor summa pengar för övervärderade spelare. Detta är ett faktum som har uppmärksammats av flera. Bland annat Inters tränare José Mourinho som är nöjd med övergången som ger honom och Inter Eto'o plus 550 miljoner kronor. ”Jag tycker att affären är extraordinär. Den är värd över en miljard enligt mig. Eto'o är lika mycket värd som Ibrahimovic. Det är sommaren största affär”, säger han. Vidare säger den karismatiske Mourinho dessa kloka ord om affären. ”Bara en korkad tränare skulle inte glädjas över att få Samuel Eto'o och bara en korkad tränare skulle glädjas över att förlora Ibrahimovic.” En spelare som byter lag och matchtröja för ofta får inte alltid den uppskattning från lagens supporters som hans spelkvalité kanske skulle generera. ”Jag trodde att Ibrahimovic skulle stanna eftersom jag bara trodde Real Madrid skulle vara galna nog att försöka värva honom. I stället var det Barcelona”, säger José Mourinho i en första kommentar till Gazzetta dello Sport. Hans kommentar angående Zlatan är intressant. ”Zlatan lyckades inte få Inters fans att älska honom. De kommer inte sörja honom, utan är redan redo att förälska sig i Eto'o.”

Min magkänsla säger mig att än en gång har den svenska sportjournalistkåren skitit sig på tummen. Det finns absolut ingen hejd på superlativerna när Zlatan för en otroligt hög summa pengar byter tröja och land igen för att förtjäna sitt dagliga bröd med att skyffla bollar i öppet mål. Skånepågen kommer än gång till dukat bord. Han skall spela i ett av världens bästa lag – FC Barcelona. Laget har redan en handfull spelare som är bättre fotbollsspelare än århundradets svenske bolltrollare. Detta faktum glöms totalt bort när tidningarna tävlar om antalet flest sidor om och med Zlatan i sin dagliga utgåva. Jag tycker att det är en osmart värvning av FCB. Jag tror inte att det kan bli en upprepning av Brolin i Leeds och Ljungberg i West Ham. Men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om FCB vill göra ett byte inom något år. Kanske inte rakt över med Notts County. Men Svennis chans att få ta över FCB och rädda det som räddas kan ökar nog för varje månad under säsongen. Med Svennis fluffiga hår och fingertoppskänsla kan Zlatan hamna i en position där han får dominera sin planhalva.

Men fotbollens sommarrea bjuder även på aktioner lokalt. Den mest väntade är att Mattias Mete än en gång går vidare i karriär och kommer till förening där han utvecklar sin talang optimalt. Pojken har spelsinne, talang och kapacitet men enligt min uppfattning en märklig kader av rådgivare – agenter och bröder. Det skall bli spännande att se vad han kan åstadkomma i detta lag (Arameiska Syrianska Botkyrka) som överraskat mest under vårsäsongen. Jag hade faktiskt tippat att laget skulle åka ur serien. Men det finns ingen risk efter det fina spelet under våren. Men det kan alltså bara bli sämre för laget som Mete kommer till. Jag tror fortfarande att laget har spelat över sin förmåga och kan tappa flera poäng under höstsäsongen. Det är ju vanligtvis på hösten som seriesegrare koras och tabellen konstitueras. Det kommer att bli en hård kamp om både upp- och nedflyttning för de flesta lagen i vår serie. Varje match kommer att gälla sex poäng i höstinledningen. Alla lag är indragna i antingen topp- eller bottenkänsla. Återstarten för Västerås bästa lag och framtid – Syrianska IF blir tuff. Inga träd växer till himlen – därför är nu toppen kapad. Menhal som är seriens vassaste i boxen är avstängd och Mete söker efter lyckan i nästa by. Nu gäller det att nya toppar växer ut som skott på ett träd. Bobo, Sallanto, MiniKarwan, Aldemir eller Sargon? Vi får se vem av pojkarna som kliver fram! Om det varit ganska tyst i Syrianska under sommaren så har det varit desto mera lokalt skrivande om stadens andralag. De sätts på prov genast med att den viktigaste matchen i höststarten som spelas mellan VSK och Skellefteå. Förmodligen kommer förloraren i detta bottenmöte att få svårt att klara kontraktet.

Den lokala varianten på mogulen Roman Abramovich heter Anders Carlsson. Nu väntar jag med spänning att få läsa hans egna tankar om alla Syrianska spelares och ledares bröder som ringt under sommarlovet och lanserat sin bror till hans klubb. Han leder sin förening (VSK) med stort hjärta där det även finns gott om utrymme för den klick av supporters som numera är aktiva på den lysande skribenten Braxingens blogg. Dessa unga män som är så bittra och har svårt att acceptera att laget inte är bäst i världen. Braxingen är nu hemvist för allas åsikter i nivå Ring P1.  Detta efter att pojkarnas tidigare favorittillhåll Landers fotbollsblogg, avslutats på lokaltidningen. Det betyder givetvis att Braxingen får en stor och blandad publik – vilket kanske på sikt kan generera ökade intäkter till hans verksamhet. Det är stort med en sådan omsorg som ordförande Carlsson visar sina vilsna anhängare. Nu har han även gjort ett uttalande till lokaltidningen angående föreningens situation. ”Det är tuffa tider just nu. Hela världen går på knäna på vissa områden och vi som idrottsklubb drabbas väldigt hårt. Vi måste göra någonting åt det.” att förmå spelarnas att spela för halva lönen var ett sällsynt smart drag att komma på precis dagen innan fönstret slog igen. Man har säkert sneglat på andra framgångsrika företag som gjort liknande sparpaket. Till exempel American Airlines som sparade 40 000 dollar redan 1987 med att ta bort en oliv från varje sallad serverad på första klass. På måndagen blev det klart att Filip Stenström säljs till Malmö för en summa mellan 700 000-1 000 000 kronor. ”Det var en bra övergångsumma. Det var mer än den summan vi fick för Daniel Majstorovic när han gick till Malmö”, säger Carlsson. Framförallt är det en fantastisk affär för Gideonsbergs IF som har en hög procent (40 procent enligt en mycket tillförlitlig källa) på försäljningen av pojken. Det är roligt för en förening som GIF som har kämpat i uppförsbacke och bakvatten under hela 2000-talet. Man har trots allt fostrat många spelare som idag är startspelare i andra klubbar.

Så nu är det bara att hoppas och hoppa av glädje och förtvivlan under tre månaders tid innan vi har facit. Fram till det är givetvis många hoppfulla tips som kommer att både slå in och spricka. Vi ser fram mot en glad och trivsam stämning med ett citat av Raymond Williams. ”Att vara verkligt radikal är att göra hoppet möjligt, snarare än hopplösheten övertygande.”

P.P