…….är en svår ekvation för nutidsmänniskan. Impulserna är för många och att bara njuta av ljuset den här årstiden är för banalt. Dofterna, fågelsången, grönskan och blommornas färger. Frågan är om det finns något bättre? Sverige är precis som många andra platser på jordklotet helt hänryckande fantastiskt – framförallt den här tiden mellan hägg och syren. Det är synd att människorna som befolkar detta paradis av växter i en härlig kompott inte är lika naturliga. Att skräpa ner i naturen är ett populärt folknöje. Det är numera en nästan normaliserad mänsklig företeelse att försöka fiffla och roffa åt sig extra miljoner eller småmynt. Undanflykter och bortförklaringar som förefaller mer eller mindre orealistiska avlöser varandra när man ertappats och blivit kölhalad ett par dagar i media. Det är en trist tidsperiod när den här modellen har kommit att nästan bli en norm. Filosofi är en bristvara i dagens tillvaro. Paolo Coelho är en författare som har en gigantisk publik. Det är drömmar och goda gärningar som lockar många läsare till hans skrifter. Fjärran från det dribblande som dominerar dagstidningars utbud. Ett exempel på kloka citat från Coelho är följande hämtat från boken Pilgrimsresan. ”Försök inte att vara modig när det räcker med att vara klok.”

Av EU:s 736 ledamöter väljer vi sammanlagt 18 stycken svenska representanter till detta parlament. Givetvis är det små möjligheter att påverka agendan med så ringa procentuell andel av ledamöter (två procent). ”All offentlig makt utgår ifrån folket.”, är ord och inga visor som är direkt hämtat från den svenska grundlagen. Det låter vackert och rimligt, men som vi märker av debatt och klimat inför EU-valet så finns det inte någon som helst möjlighet för folket att påverka vad som beslutas i Bryssel. Förmodligen kan en och annan medarbetare i EU-parlamentet numera räknas in i den undersökning som rapporteras från Apoteket. Var tionde svensk över 16 års ålder sover alltid, eller nästan alltid dåligt. Det innebär att cirka 740 000 medborgare i prins Daniels kungarike (tidigare Sverige) löper risk för ohälsa på grund av dålig sömnkvalitet. Däremot är det svårt att öka kaloriförbränningen i EU med snarkning. Det blir nog för tydligt för omgivningen. Det har nämligen visat sig att personer som snarkar förbränner 375 kalorier mer jämfört med en som inte snarkar. Orsaken är att snarkningar får kroppen att utsöndra mer kaloriförbrännande adrenalin samt att kroppstemperaturen blir högre eftersom sömnen inte blir lika djup. Däremot kan det bli en vitamininjektion för somliga att bli invalda i EU. D-vitaminhalten i blodet kan variera så mycket som 40 procent mellan sommar- och vinterhalvår på våra nordliga breddgrader visar en studie från Karolinska Institutet. En kvart om dagen med händer och ansikte i solen är fullt tillräckligt för att fylla på depåerna anser forskarna i miljömedicin.

”Jag har min egen medicin” är en gammal slagdänga med Wilmer X från 1900-talet! Vad som är rätt medicin är alltid en skiljefråga. Nya rön visar att jordgubbar är nyttigare än vad man tidigare trott. Halten av nyttiga antioxidanter är tio gånger högre än i äpple. Dessutom är jordgubben precis som hallon en mycket rik källa på ellagsyra. Vilket är ett ämne som motverkar flera olika typer av cancer. Det skyddar också huden mot skador från UV-strålning, vilket minskar bildningen av rynkor. C-vitaminhalten är högre i jordgubbar än i apelsiner. Jordgubbar anses även vara potenshöjande för tvåbenta jordgubbar. Kanske kan det vara en naturlig överlappning till nästa medicinska nyhet. En evig fråga som förefaller fått sin lösning är varför vissa män lever längre än andra. Tyska forskare har efter att studerat befolkningsstatisk kommit fram till att den man som har en fru som är sju till nio år yngre minskar risken att dö i förtid med elva procent. Och är frun mellan 15 och 17 år yngre så minskar risken att dö i förtid med 20 procent. Tilläggas kan dock att det är de mest hälsosamma männen som har lättast att attrahera en ung hustru. Apropå män och det faktum att de ofta är svin så leder detta elegant över till en annan medicinsk nyhet i tiden. Det har blivit speciellt aktuellt med att det anses att vårt griskött som hamnar på menyn som husmanskost är uppblandat med antibiotika. I stora delar av världen blandas djurfoder med antibiotika för att grisarna skall växa fortare och bli stora starka svin som förebilden människa. Uppfödare i USA hävdar att det är nödvändigt för att köttet ska vara billigt och säkert. Ett säkert tips är annars broccoli. Kålen med den extremt fina gröna färgen, kan anses att nästan klassas som en slags mirakelmat eftersom den bland annat kan förebygga cancer. Du kan äta både stam och grenvärk. Om det hjälper mot grenvärk hos gemene man är dock fortfarande en obesvarad gåta.  Bakterier är promiskuösa. De delar ofta gener eller stora genkomplex. Det är därför som resistensen lätt sprider sig till andra bakterier. Nyheter och notis i tidningar liknande förmåga att sprida sig oavsett sanningshalt i innehållet. Ett otroligt pinsamt bottennapp blev det för Expressen som är på en klar uppgång för tillfället. Att publicera en intervju som aldrig ägt rum med LO-ordförande var ett nygammalt schackdrag i veckan. ”Personen på bilden är inte LO-ordföranden, inte heller är det LO-ordföranden som citeras i artikeln.” Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ber om ursäkt med detta citat från sin produkt. Om han hade större pondus, självkritik och känsla hade han säkert använt ett citat som detta av Paolo Coelho. ”Jag tror att alla människor varje dag har möjligheten att fatta rätt beslut i allt de gör.”

Vad är väl konsten hittills i världen? Blott ett litet svagt utkast, en skuggritning i ett ofött barns hjärna.” Carl Jonas Love Almqvist var känd för att vara en kontroversiell författare under sin verksamma tid. Och nog förefaller hans åsikter hålla samma nivå ett hundra år senare. Vi får alla våra influenser eller influensa från någon i närheten. Lars von Trier är en filmmakare med ett självförtroende större än störst. I det senaste numret av Filter så svarar han på frågan varför Ingmar Bergman ”fått mer” i livet än von Trier själv. Svaret säger kanske mer om von Trier än Bergman. ”Han var ett dumt svin. Det är ju det som många kvinnor vill ha.”

Jag gillar egentligen inte Bond. Det är för mycket våld. När jag var liten klarade jag inte av att se bröderna Cartwright heller.” Det är ingen mindre än den hårdhudade Maud Olofsson som med varm hand kan lägga ned företag som lever på löpande band som nu avslöjar nya sidor av sig själv. Nu är det nog bara en tidsfråga innan Zlatan får en plats i alliansen dream team som någon slags sportambassadör. Han äger självförtroendet efter att vunnit skytteligan i Italien så anser han sig vara större än Gre-No-Li tillsammans. Detta sagt av en gosse som inte ens vann skytteligan i superettan eller allsvenskan. Nej, enligt min uppfattning får Zlatan avgöra minst en stor cupfinal och en VM-final innan han kan nämnas med 1940-talets giganter i svensk fotboll. När jag skriver dessa rader återstår det enbart ett knappt dygn innan avgörandets stund för svensk fotboll. Det är som vanligt bara Zlatan och maestro själv, Lagerbäck som kan rädda Sverige denna gång. Bank och övriga överentusiastiska journalister har redan förklarat att Danmark är värdelösa och allt blågult är bäst. Mitt tips är att Danmark får en slags rättfärdig revansch för föregående kval och vinner gruppen. Sverige kommer att missa VM och Lagerbäck får nytt jobb! Vem som tar över blir säkert en fråga för den tredje stadsmakten, journalisterna. Det känns ovanligt klumpigt att den så kallade största, bästa och vackraste sporttidningen redan publicerat landslagsspelarnas önskelista på coach. För att avrunda med det klassiska bollen är rund och underlätta för nationens medborgare att bära en smädande fotbollsförlust på själva nationaldagen, så fullföljer jag veckans rundgång med att citera Coelho från boken Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät. ”Alla får någon gång lida nederlag. Det är bättre att förlora några slag i kampen för sina drömmar än att bli besegrad utan att veta varför man slogs.”

P.P