…….är ett evigt jagande för många av oss. Att finna sin plats är inte alltid det lättaste. Många söker hela livet efter just sin rätta position, plats i laget eller livet. Medan vissa andra kommer nästan omgående och slumpartat på plats!”Kvalité är ingen slump.” Roy Andersson är en magisk filmskapare som har myntat detta citat som få bli ett signum för veckans fotbollsanalys. Ibland är det slumpen som avgör vem som skall bli målvakt i ett lag. Märkligt nog så hamnar en fotbollspelare oftast på en position och får behålla denna hela sin karriär. En gång avbytare blir alltid avbytare oavsett vilken nivå han spelar på i seriesystemet. Även i fotbollslivet finns det ett mer eller mindre givet rollspel. När det går utför med snabbhet och kvickhet, vilket inte alls är samma sak. Ja, då faller man längre och längre bakåt i laguppställningen och får om man har spelsinne en konstruktiv roll. Annars blir man en motande back och får rikta in sig på försvarsuppgifter och fasta situationer. Somliga blir markörer eller rollspelare hela sin karriär.

Tränaren för ett lag är en person som har en märklig egenskap som förmodligen är en del av tränarsysslan. Oavsett om jag suttit på bänken i fotboll eller handboll under ett antal år så har jag alltid fått titta på baksidan av våra tränare. De äger en magnetisk förmåga att förflytta sig inom sitt utrymme som en kompassnål i bollens riktning. Och de lyckas med att alltid hamna precis framför oss på bänken. Givetvis är en tränare inte medveten om att han inte är genomskinlig. Han är nog bara totalt deltagande och vankar fram i sin ruta för att komma så nära händelsernas centrum under hela matchtiden. Han har en liknande roll som en dirigent i en orkester, han skall vifta på med armar och kroppsspråk för att höja och sänka tempo i spelet. Det finns dock några som sitter ner och dirigerar med ett intensivt tuggummituggande, Ferguson är en av dem. När vi sitter där i våra avbytarbås så finns det alltid några som hoppas extra starkt på att få hoppa in och se en dröm uppfyllas. Här råder det strategiskt, precis som i schack - en hjärnornas kamp. Mot Barcelona hade inte Ferguson rätt pjäser att sätta emot. Hans bord var bara löpare, torn och bönder. Barcelona hade irrationella hästar, en kung och drottning som komplement till de andra pjäserna som kvittade ut Uniteds motsvarande pjäser. Jag måste nog tillstå att det är tråkigt att läsa så kallade experter tycka att United var dåliga. De var enligt min uppfattning bra men motståndarna hade bättre positioner för sina bästa pjäser – precis som i schack! Och om man bara springer och jagar som United så landar man i ett scenario som påminner om detta citat av Lily Tomlin. ”Problemet med ekorrhjulet är att även om man lyckas springa fortare än alla andra, så är man fortfarande bara en ekorre.”

Målet i en fotbollsmatch är alltid mål, dels att undvika mål i eget mål eller att göra mål framåt. Ett mål betyder så oerhört mycket för en fotbollsutövare. Det gäller givetvis alla inblandade. Kanske mest fansen! Drömmar stannar ibland vid att enbart vara våta drömmar. Anledningen till detta tårflöde vid seger eller förlust, som automatiskt utlöses som ett sprinklersystem, eller en typ av emotionell inkontinens. Det är de våta drömmarna rinner ut! Troligen är det precis lika stora förhoppningar på sportslig framgång för en fotbollsspelare, som det är för en droppe som vill vara ett helt hav. Ofta gäller det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, alltså i rätt klubb och på rätt position i rätt lag med rätt omgivning. Om man inte har den lyckan så är det bara att gnugga på. Men det gäller att se framåt och ha en blick för spelet.  Ögon i nacken för att känna av de rätta vibbarna när man skall agera i någon riktning i matchsituationerna gör givetvis situationen mera angenäm. Vissa har det. Det är tyvärr enbart en folkspillra av en population människor som har kattens förmåga att se i mörker. Kanske inte i sin genbank, men väl i en känsla som påminner om den som nattlevande däggdjurs ögon är skapade med, en uppsättning av extremt små linser som fokuserar ljuset i en enda riktning. "Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt." Claude Bernard är mannen bakom det citatet som kanske kan vara en ledning i sättet att tänka runt hörnet!

Syrianska IF har fått en tung start i serien, spelat bra men inte fått poäng i flera av matcherna. Det är tungt framförallt för spelarna men givetvis även för många andra som är engagerade i föreningen att poängskörden är mager. Laget spelar ju inte bara för sig själv. Jag tror att så gott som samtliga i den regionen vars stora intresse är fotboll ställer sitt hopp till Syrianska IF:s spelare. Alltså inte bara de med ögon färgade i Syrianskas färger. Det är en tung anspänning att vara hela regionens enda hopp och dröm om att hamna på fotbollskartan. Men laget samlar rutin och kommer säkert att få ihop minst en poäng till innan sommaruppehållet. Allt annat än en vinst närmast mot Skellefteå är en stor överraskning för mig i alla fall. Det är dock inte alla som delar min uppfattning. Men hur vanligt är det inte att ha fel idag, minst lika vanligt som att ha rätt. Många bomsäkra odds spricker även för de bästa tipparna med jämna mellanrum.

Att matematik är ett ämne som svenska skolan presterar blygsamma resultat i när man ser det i internationell jämförelse, är kanske lätt att förstå av detta resonemang som så kallade VLT:s fotbollsexpert har räknat ut i sin blogg. Även en analfabet kan konstatera att poängen i denna poängberäkning är att räkna ut Syrianska IF och försöka räkna upp tidningens eget supporterade lag. ”Fyra omgångar i norrettan är spelade och även fast det är tidigt kan man börja se vissa tendenser. Dock tror jag att det behöver gå ett gäng omgångar till innan serien sätter sig och saker och ting börjar utkristalliseras. Men ... fakta och statistik kan man studera och där finns intressanta saker. Syrianska har börjat serien knackigt och bara tagit en poäng på de fyra inledande omgångarna. Om de skulle hålla det tempot skulle de spela in en total poängskörd på 6,5 poäng. Nu är det inte realistiskt att tro att det skulle gå så illa för deras spelarmaterial är helt okej för att vara på division 1-nivå, men om vi tittar tillbaka på de tre år som VSK spelat i norrettan har det alltid krävts en poäng per match för att klara nytt kontrakt. Ifjol spelade Brage hem 26 poäng på lika många omgångar och klarade sig som sista lag kvar i serien. 2007 behövde Valsta Syrianska 29 poäng för att hamna på rätt sida strecket och 2006 fixade Östersund nytt norrettaliv med 27 poäng. Omvandlar vi ovanstående tillbakablick på årets säsong och Syrianska så innebär det att de måste spela in 25 poäng de 22 omgångarna som är kvar av serien. För att vara i fas och på banan ska nykomlingen alltså ta tolv pinnar på de nästkommande nio matcherna fram till uppehållet. Det är nåt för Edmond Lutaj&co att bita i.”

Om det nu går trögt för folkets lag så har det gått desto bättre för stadens andra lag i ettan. Laget som även är lokaltidningens stolta lag spelar numera inte bara i den osannolika kombinationen av himlens färger, man spelar himmelskt. Konkurrens är alltid nyttigt. I det här sammanhanget har lokaltidningen fått en tuff konkurrens av den lokala gratisreklamtidningen som också blivit en samarbetspartner till ett och samma lag. Kammen på laget har vuxit med de enastående stora framgångarna i serieinledningen. Laget har fått många poäng i de första matcherna. De unga entusiastiska rapportörerna i lokaltidningen är nära himmelska höjder med att rapportera om att laget spelar som Barcelona. Jag blir inte förvånad om vi kan läsa i någon slags blogg inom det närmaste att Barcelona spelar som VSK. Efter cupsegern över Man U är Barcelona absolut värda att benämnas i samma högtravande sammanhang som Västeråslaget. Ett passningsspel och spelsystem som fängslar sina åskådare till en obegränsad lycka. Ungdomarna är stekheta på fotbollsmarknaden och enligt medias rapporter står de stora Stockholmslagen i kö för att signa artisterna. Åsiktsfriheten som vi har i Sverige är precis som allemansrätten unik och värdefull att bevara. Den kan uttryckas mer eller mindre lämpligt i diverse sammanhang. Gert Fylking är känd som mannen som är på en långpromenad för att ge prostatakörteln, mannens svaga punkt, en publicitet som leder till ökade resurser för den här åkomman. I denna mediala fokusering som Fylking lever så får hans tankar snabbt uppmärksamhet. I Umeå fick han frågan om vad han tycker om damfotboll? ”Det är som V75 med kor”, säger han. En del av oss kan komma hur långt som helst, för andra stannar det vid en dröm om att kunna gå hela vägen till Enköping. Så nu är det bara att bita ihop och försöka gå hela vägen mot allsvenskan! Där kommer att finnas plats för flera landsortslag nästa år. För mig är det glädjande att se sex lag från landets två största städer ligga i kön! Även Gais förtjänar sin bottenplats för sitt påhitt att höja biljettpriserna i vissa matcher.

”Det enda jag kan säga om det att jag inte känner mig som Gud. Det finns bara en Gud och det är inte jag. Men jag har själv svårt för att förklara varför folk tror på mig. Och om de nu tar mig för Gud säger jag inte emot.” Citatet är förstås från Diego Maradona. En av de största genom tiderna. Idag har dokumentärfilmen om Diego Maradona svensk premiär. Han var en magiker som förefaller att fått en kronprins i 169 centimetersmannen Messi. Låg tyngdpunkt och ett med bollen är en fantastisk egenskap som ingen svensk fotbollsspelare äger. Våra spelare är för stora fysiskt och har inte den här kroppsfysionomin som pojkarna från Sydamerika. Närmast ligger en av våra Syrianska spelare. Sallantos teknik firar triumfer och nu kommer säkert även målen också i nästa match. En uppryckning är given och laget kommer att visa sig samlat och moget att hänga på i kölvattnet till de framgångsrika Syrianska i Södertälje. Kraftverket Yakob Budur är tillbaka, och pojken är nu tryggt ovetande om hur stark och bra han är i sin position. Det är en poänggivande faktor. Även Skiljebo kommer att börja vinna igen. Med en flink Flink så kommer de att få mera tyngd i spelet.

"Livet är som en kontorsstol - det gäller att ha rätt inställning." Källan för detta citat är okänd men jag tror ordens innebörd kommer att finnas på insidan av ögonlocket som tändvätska hos alla våra aktörer i maj månads sista envig och inför fortsättningen.

P.P