……………….för många i den allsvenska fotbollsfamiljen idag. Det betyder att domarna inte har dömt några felaktiga straffar som straffar sig bums, inte med löneavdrag men väl en veckas medial kölhalning. Jonas Esk visar både civilkurage och sunt förnuft när han i sin DN-krönika skriver att drömresultatet i ett stundande Stockholmsderby är 0-0. ”Noll bråk. Noll gripna.” Och tränarna är rädda om jobbet och ser nästan alltid nollnoll som ett bra resultat. Spelarna är glada över att inte förlorat, premier betalas ofta ut för poäng och en mållös historia är en poäng! Det finns alltså ett otal poäng att hämta i en nollnollmatch.

Eftersom min föregående fotbollskrönika har väckt intresse och spekulationer bland de som har ett färgsinne som ger intryck av att himlen bär fotbollsplanens två färger (gräs och linjer). Så därför vill jag citera en del av lysande intervju på Degerfors IF:s hemsida. Det här är en av svensk fotbolls vardagsklokaste, en riktig fotbollsexpert till skillnad mot oss andra tyckare, Ralf Edström som ger sitt tips om årets serie! ”Ralf hoppas att han har möjlighet att ta sig till Valla och se någon match den kommande säsongen. Men när det blir vet han inte i nuläget. Precis som för undertecknad så tycker han att Degerfors hamnade i "fel" serie och önskade hellre att de placerats i den södra. Då hade man fått matcher närmare sig som han uttryckte det. Något jag definitivt skriver under på. Han tror på DIF den kommande säsongen och Degerfors är tillsammans med Enköping, Gröndal och något av Syrianska lagen de lagen som enligt honom kommer slåss om seriesegern.” Det är alltid ett nöje att lyssna på Ralf Edström i sportradion. Enkel, ärlig och uppriktig med att både dela ut ris och ros. En av få som vågar kritisera vårt nya riksvapen Zlatan, han som till och med blivit sina kritikers favorit.  Jag vill minnas att Ralf redan i ett tidigt skede förutspådde att Kalmar skulle få det svårt med målfabrikationen. Ett tips som gått hem så här långt.

Alla mina bottenrankade lag tog överraskande poäng i premiäromgången, även Karlslund. Men Syrianska IF visade direkt och tydligt för hemmalaget att här kommer en annan nykomling med både trumpeter, trummor och artister men framförallt ett hårt arbetande kollektiv. Ett lag som vill visa att man är att räkna med. Karlslund var överraskande bra så det blev på det hela taget en underhållande fotbollsmatch, enligt min bedömning. Vi måste hålla det faktum klart för oss – detta är inte Champions League. Vi tillbringar våra fotbollsdagar i division ett i ett land som är har en av Europas klart sämsta toppserier. Och vi hurrar och hejar och supporterar lagen som är rankade 31 till 48 i detta utvecklingsland i fotboll! En tunnel gör ingen sommar är min hälsning till de som tycker att en tunnel räcker för att göra en vämjelig match högexplosiv av finess. Det förefaller ha varit det mest händelserika från hemmalagets sida när ett annat av mig lågt rankat lag vann en ärorik seger över ett framåt Forward. Enligt en tillförlitlig fotbollskälla, för citera vederbörande som uttryckte det riktigt fyndigt.  ”Det var det framåt mot bakåt som möttes i den jämna envig där slumpen avgjorde.” Så är det i början av en serie. Numera är det så att vi får räkna i domarna i avdelningen slumpen. Många egendomliga straffar har avgjort allsvenska matcher och andra icke domslut har satt sina spår i slutresultatet. Kanske skall vi börja ta med detta mer i kalkylen när vi gissar och hoppas på en matchs utgång. Vilken dagsform har domaren och hur stor hjälp får han av sina assisterande flaggvakter. Det är ofta så tätt att en tillfällighet som sker i det utrymme dit domherrens skarpa blick inte är riktid blir matchavgörande. Då gäller det att teamarbetet är på topp, samt att det inte skall finnas någon prestigeförlust hos huvuddomaren om assistenten har en annan och bättre bild av situationen. Domaren är numera den viktigaste balansspelaren – i alla fall den mest betydelsefulla för matchutgången. Men hur väl klarar svensk fotboll att räkna med domaren? Nu har det visat sig att det inte är någon tillfällighet att matematiken är på undantag i skolarbetet. Det förefaller oerhört svårt att räkna den fåtaliga publiken korrekt. Jag föreslår att vi får någon slags EU-märkning i örat på fotbollsåskådare, precis som vi har med det med! Det är skönt att matcherna ofta slutar mållöst – då blir det lättare att räkna.

Vi kanske kan eller rent av måste se till att få en större tolerans till alla prestationerna på fotbollsplanen. Att även kunna njuta av mindre lyckade företag i fotbollens högexplosiva hastighet är nivåmässigt ett mer rimligt nöje för oss alla. Vi är inte bättre själva, även om vi envisas att tro det allt som oftast. En fotbollsspelares eller ledares insats borde precis som ett fotbollsreferat betraktas som ett pekoral. Ordet pekoral kommer från latinets pecus: boskap, fä. Detta har ingenting med boskap att göra, utan det är en text som är allvarligt syftande, men som genom framförallt att uttrycks- och meddelandebehovet är långt större än gestaltningsförmågan får ofrivilligt en komisk verkan. Det kan vara att man använder sig av felaktiga ord och uttryck. Den emotionella och intellektuella kapaciteten räcker inte till för de stora ambitionerna. Vilket givetvis inte hindrar att känslorna är starka och äkta, precis som hos många av fotbollssupporters hängivenhet. Vad man kan säga generellt om de stora pekoralisterna i världen så är det i stort sett är motsvarande det som gäller som en definition av livet i fotbollens vardagsrum och kölvatten. Gemensamt är en motivkrets som utgörs av livet, kärleken, naturen, universum och döden. Märk väl allt detta med mycket stora bokstäver. Som vi alla vet så är det livets gång att det föds nya stjärnor hela tiden. Kanske inte så ofta på materialförvaltarens position, men alla andra roller hittar ständigt nya ”superstars.” Till allas vår glädje så är det bara bollen och tiden som råkar vara utsatta för döden inom fotbollen. Taktiken förefaller ibland mycket framgångsrikt lyckas med att döda tiden och se till att bollen är mera död än i spel. Naturen har skruvats till en mera tidstypisk plastig tillvaro. Alla viktiga ytor är av plast, gräs, boll, skor och kaffemuggar! Men kärleken till bollen och framförallt till eget ego går inte att ta miste på när det gäller huvudaktörerna på arenan. Folkets kärlek är gränslös för vissa spelare och ledare, det är oftast de som har begåvats med en spetskompetens. De mest hängivna supportrarna har en gränslös kärlek som ibland förefaller svårförklarad. Men det finns alltid en rimlig förklaring att finna. Blod är tjockare än vatten och rötterna betyder mer för en människa än vad hon kanske själv förstått. Att avsiktligt, medvetet skriva pekoral anses vara dömt att misslyckas. Precis lika svårt och omöjligt är det att lyckas med att spela usel fotboll viljemässigt. Det krävs en slags talang och förmåga till att underprestera till komikens rand. I Grönköpings Veckoblad förekommer det att det publiceras dikter av ortens store diktare Alfr-d V-stl-nd. Vilka lite oegentligt kan sägas vara avsiktliga pekoral. Här följer två exempel hämtade från den fria encyklopedin Wikipedia.

Livet rymmer mången försakelse,
Men då och då även en bakelse…

Under tallens blad
Hörs kalkonens kvitter.
Detta gör mig glad,
Och därför är jag bitter.

Båda dessa pekoral är lämpliga för en del människor att lägga till sitt minnescentra och citera vid något tillfälle när man är extra glad respektive utomordentligt besviken på sitt favoritlag. Fotbollen har mer eller mindre avsiktigt lyckats väl många gånger med så kallade kalkonmatcher. FCZ är kanske det mest framträdande laget i modern tid. Men nu låter vi pekoralisterna göra sitt omedvetet och siktar på nya njutbara fotbollsstunder. Givetvis vill vi alltid vinna, och vinna allt. Här finns ett problem att denna ambition delas av två lag i matchen. Det ser vi klart när alla lag som väntas få kämpa för sin existens i serien nu erövrar poäng i inledningen. Den trenden fortsätter tydligt här i andra omgången. Låt spelet bölja i den ljumma försommarkvällen.

Det finns många äm i årets Syrianska IF. Då menar jag inte ämnen utan spelare vars namn har begynnelsebokstaven M. Jag har som seriefiguren Willy Garwin öron som kliar när något är gång. Och nu är det dags för en publikmatch mellan två lag som vill mer än mycket. För att placera matchen på en rimlig nivå krävs tunga citat. Ingemar Stenmark var inte bara vän med alla backarna. Han hade en bollkänsla också. ”Bollen är rund, fast inte i slalom kanske.” Eller för att komma med riktigt hett stalltips inför dagens match så tar tag hjälp av Lou Duva.”Det går att summera den här sporten med två ord: Man vet aldrig.”

P.P